FARKLI CANLILARIN İŞİTEBİLDİĞİ SES DÜZEYLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR
Advertisements

CANLILARIN YUVALARI.
Sesinden Tanıyabilir miyiz ?
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
Canlı nedir?Cansız nedir?
Canlılar.
HAYVANLAR ALEMİ İçerik : Huriye KORKMAZ Sınıf Öğretmeni.
HAYVANLARDA ÜREME İnsanlarda olduğu gibi hayvanlardada bir hayat döngüsü vardır. Hayvanlar,beslenme,çoğalma şekli ve yavru bakımı açılarından farklılık.
HER SESİN BİR KAYNAĞI VARDIR
Adaptasyon.
Konu=İNSAN SESLERİ.
Besin Zinciri ve Besin Ağları
DERS: FEN VE TEKNOLOJİ SINIF: 5 KONU: YAŞADIĞIMIZ ÇEVRE HAZIRLAYAN:
Kırmızı çerçeveli sütundaki gizli Şifreyi bulun. Bunun için soldan sağa tüm satırlara Ait, hayvanlar ile ilgili soruları Yanıtlayın. Soruyu okuduktan sonra.
Ses Nasıl Oluşur?.
DR.ECEM SEVİM LONGUR EĞİTİM SORUMLUSU:DOÇ.DR .ÖZGÜR YİĞİT
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
HAZIRLAYANLAR SEFER ATASOY ALİ ALAN HÜSEYİN TOSUN ADEM ALBAYRAK.
Çevremizdeki Canlılar-Hayvanlar
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YÜKSEKLİĞİ.
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HAYVANLAR CANLIDIR İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar dünyadaki canlı varlıklardır. Canlı varlıkların beslenme, hareket etme,solunum yapma, büyüme, çoğalma.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ
Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ.
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
6.SINIF 4.ÜNİTE IŞIK VE SES HAZIRLAYAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
ÇEVREMİZDEKİ CANLILARI TANIYALIM
Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı
SES.
HAYVANLARIN YUVALARI VE ÖZELLİKLERİ
HAZIRLAYANLAR SERKAN ÖZTÜRK KADİR HASKIRIŞ
HAYVANLAR ALEMİ.
SES Ses Dalgaları.
Canlıların Dünyasını Gezelim Tanıyalım
DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS.
SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ
HAZIRLAYAN VOLKAN İYİTOĞLU.
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
Davulla beraber bende titriyorum. Bunun nedenini biliyor musunuz?
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
HAYVANLAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER
HAZIRLAYAN ÇİMEN HASGÜL.
MİS GİBİ KOKTU.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
IŞIK VE SES.
SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
SES TİTREŞİMDİR Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
Ses ünitesi.
SES.
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
SESİN İŞTMEDEKİ ÖNEMİ Ses ve işitme birbirini tamamlayan iki kavramdır. Bütün sesler havayı titreştirir.Kulak kepçesi tarafından toplanan hava kulak zarına.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
SES CİSİMLERİN TİTREŞMESİ SONUCU OLUŞUR
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
SESİN İŞİTMEDEKİ ÖNEMİ
YILANLAR NASIL ÇOĞALIR?. Yılanlar türlerine bağlı olarak farklı şekillerde ürerler. Yılanlar üremek için mutlaka erkek ve dişi yılana ihtiyaç duyarlar.
SES.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir. Gitarın tellerine vurunca, teller ileri geri hareket eder ve ses oluşur. Flüt,
4.ÜNİTE IŞIK VE SES.
SORULAR FEN VE TEKNOLOJİ.
Özboyacı İlköğretim Okulu
Ses nasıl oluşur ?   Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
8.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 4. ÜNİTE SES SESİN ÖZELLİKLERİ.
Ses ile ilgili bilgilerimizi pekiştirelim
Canlıların Çeşitliliği
Sunum transkripti:

FARKLI CANLILARIN İŞİTEBİLDİĞİ SES DÜZEYLERİ BİLGE KAYA 10-B 78

Ses Nedir? Ses kaynakları titreşerek ses meydana getirir. Titreşim, bir cismin ileri geri gidip gelme hareketidir. Ses veren her şey titreşir. Titreşen cisimler ses oluşturur. Ses veren cisimler esnektir. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir. Ses üreten varlıklara ses kaynağı denir.Ses madde değil, enerjidir.

SESİN OLUŞMASI VE YAYILMASI 1- Sesin yayılma hızı ortamın sıcaklığına bağlıdır. 3-Sesin yayılma hızı ortamın yoğunluğuna bağlıdır. 2- Sesin yayılma hızı ortamın cinsine bağlıdır.

Ses İşitme İle İlgili Genel Bilgiler Yarasalar: Yarasalar çok daha gelişmiş ve hassas işitme sistemlerine sahiptirler.

Çekirgeler: Çekirgelerin, çayır çekirgelerinin ve ağustos böceklerinin ön bacaklarının açıklıklarında yüksek frekansda sesleri hisseden “tympanic” organlar vardır.

Eşek Arıları, örümcekler: Eşek arılarının, örümceklerin, arıların ultrasonik titreşimleri hisseden “chordontonal” yada “tympanic” uzuvları vardır.

Pireler ve keneler: Pirelerin ve kenelerin herhangi bir işitme uzvu yoktur gibi görünmektedir. Fakat highsonic titreşimler onların sinir sistemi üzerinde görünür bir baskı oluşturarak strese, rahatsızlığa ve hareketsizliğe yol açmaktadır.

Köpekler ve kurtlar: Köpeklerin ve kurtların kedi ailesinin üyeleri olarak yüksek frekans sesleri işitebildiği çok eskiden beri bilinmektedir. 

Kuşlar: Kuşların ise kendilerini rahatsız eden,parçalayan hatta yiyen kartal,şahin,doğan atmaca gibi yırtıcı yabani kuşların sesini algıladıkları ve bu seslerden uzaklaştıkları da artık günümüzde keşfedilmiş bir teknolojidir.

Fareler ve kemirgenler: Fare ve diğer kemirgen hayvanların ise hem titreşimli ses dalgalarından,hem yüksek ultrasonik ses dalgalarından etkilendikleri bilinmekle beraber diğer hayvanlara göre daha fazla ses işitme aralığı mevcuttur.Dolayısı ile hem bu iki ses frekansından hem de sinir sistemlerini etkileyecek,onları hareketsiz hale getirecek yüksek ultrasonik ses frekansının üretilmesi gerekmektedir.

Yılanlar: Yılanların dış kulakları yoktur Yılanlar: Yılanların dış kulakları yoktur.Dışarıdan ses algılayamazlar fakat doğadaki titreşimli dalgaları çok iyi hissederek kaçarlar.

çıkardığı seslerden tanıyabilirsiniz... Canlıların çıkardığı sesleri dinlerseniz çıkan seslerin birbirinden farklı olduğunu söyleyebiliriz. Bazı canlıları görmeseniz dahi çıkardığı seslerden canlıyı tahmin edebilirsiniz. Örneğin bir kedi veya köpeği görmeseniz bile çıkardığı seslerden bunun kedi veya köpek olduğunu söyleyebilirsiniz. Çeşitli müzik aletlerini çıkardığı seslerden tanıyabilirsiniz...