RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTROMANYETİK SPEKTRUM
Advertisements

Atomu oluşturan parçacıklar proton,nötron ve elektronlardır
RADYASYONDAN KORUNMA HAVVA YILDIRIM
Nükleer Teknoloji ile ilgili yetkili kurumlar
Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
RADYOAKTİVİTE VE RADYOAKTİF BOZUNMA
X-Işınları Fizikte Özel Konular Sunu 6.
RADYASYON GÜVENLİĞİ ve SAĞLIĞI
HAVVA YILDIRIM BAKIRKÖY İMAM HATİP LİSESİ MEZUNU TRABZON YENİYÜZYIL ÜNİVERSİTESİ TIBBİ GÖRÜNTÜLEME BÖLÜMÜ
Çekirdek kimyası. Radyoaktiflik. Çekirdek reaksiyonları.
ADIM:CEYLAN SOYADIM:KORUCU LİSE:GÜL ÇETİN KAUR LİSESİ(ANTALYA)
CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI?
X-IŞINI 1895 yılında Prof. Dr. Wilhelm Konrad Roentgen tarafından keşfedilen X-ışınları, 20. yüzyıla damgasını vuran önemli keşiflerden birisi olmuştur.
RADYASYON FARKINDALIĞI ve KORUNMA
RADYASYONDAN KORUNMA İBRAHİM EMRE ÇAKMAK.
RADYASYON GÜVENLİĞİ ve KORUNMA
Hazırlayanlar Murat Kaya Emel Yıldırım Fevzullah Kurt
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Dalton Atom Modeli. Thomson Atom Modeli. Rutherford Atom Modeli. Bohr Atom Modeli.
Radyasyonlu İşlerde Genel Korunma Prensipleri Eğitimi
ATOM TEORİLERİ.
ALFA-BETA-GAMA Ekleyen: Netlen.weebly.com.
RADYOLOJİ Dr. Erol Akgül ÇÜ SHMYO 2. Sınıf.
ELİF ARAS DOĞUM YERİ:IĞDIR DOĞUM TARİHİ: LİSE:BAĞCILAR ANADOLU LİSESİ
ATOMUN YAPISI.
Alan ve personel dozimetrisi
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
RADYASYON GÜVENLİĞİ VE KORUNMA
Hekim Sağlığı ve Radyasyon
Selami TURHAN Makina Mühendisi GSM :
RADYASYON NEDİR? Tehlİkelerİ nelerdİr? FİRMA ADI.
MODERN ATOM MODELİ İstanbul Atatürk Fen Lisesi
Kararsız çekirdekler enerji vererek kararlı hale geçerler. Parçacık veya elektromanyetik dalga olarak yayınlanan bu enerjiye RADYASYON denir. Kararsız.
ERKAN COŞKUN İÇ RADYASYON.
RADYASYON GÜVENLİĞİ ve KORUNMA RADYASYON KORUNMASINDA TEMEL KURALLAR 1
ATOM MODELLERİ.
Tuğba ERSÖZ 1981:Doğum yeri İZMİR 1999:Mezuniyet İmam hatip Lisesi 1999:100.Yıl Üniversitesi Radyoloji 2011:Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıbbi Görüntüleme.
RADYASYONDAN KORUNMA FIRAT BOZ.
KIMYA.
Hazırlayan Filiz SÜTCÜ Memleketi :Ordu Doğum tarihi: 1993
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
SİBEL DÜLGER KKEF - KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ
İNTERNAL DOZİMETRİ.
Atomun Yapısı ATOM MODELLERİ.
SHMYO TIBBI GÖRÜNTÜLEME Uzm Dr Zehra Pınar Koç
 Zırhlanma  Mesafe  Zaman  Haklı neden gösterme; › Işımaya maruz kalan kişinin yararının zararına denkleştirilmesi  Optimize etmek; › Işıma alanı.
RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN GÖREVİ VE RADYASYONDAN KORUNMA
Medikal Fizik Uzmanı Yenal SENİN
YÜKSEK ENERJİLİ RADYASYONUN ÇEVRE SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
İYONİZAN , NON-İYONİZAN RADYASYON VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
RADYASYON, RADYASYON FİZİĞİ VE ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ
AMAÇ; RADYASYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ
RADYASYONDAN KORUNMA SİSTEMİ
Elektromanyetik Dalgalar
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
AKTİF OL RADYOAKTİF OLMA!
Dr. Çiğdem Soydal A.Ü.T.F Nükleer Tıp Anabilim Dalı
99Mo-99mTc Jeneratör Mo-99 hafif asidik ortamda
ATOMUN YAPISI.
Radyolojik görüntüleme yöntemleri uygulandığında hastaların aldığı doz
MEVCUT DURUM ve ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR
 Radyasyonun keşfi ve radyasyon nedir  Radyasyon kaynakları  Radyasyonun çeşitleri  Radyasyon etkileri  Radyasyonun riskleri  Radyasyonun çevreye.
Wilhelm Conrad Röntgen ( )
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Atomun Tarihsel Gelişimi. Atom ve Modelleri  Atom Nedir ?  Atom (Yunanca atomos, bölünemez anlamına gelir.) bir kimyasal elementin bütün özelliklerini.
 Radyoloji ünitelerinde çalışan personel radyasyonun zararlı etkisinden korunmak için koruyucu ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır.
Medical Device Tıbbi Cihaz Eğitimi TCESİS R adyasyon Güvenliği Eczane Eğitim Haftası :14 Fahri Yağlı (Medikal Device Expert)
Sunum transkripti:

RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ KÜBRA ÖZGE ÖĞRETİCİ 102105005 RADYASYON GÜVENLİĞİ VE KORUNMA

X-IŞINLARININ BULUNMASI VE RADYOLOJİNİN TARİHÇESİ Alman fizik profesörü Wilhelm Conrad Röntgen tarafından keşfedilmiştir.(8Kasım 1895) X-ışınları başka bir konu araştırılırken bir rastlantı sonucu bulunmuştur.W.C.Röntgen buluşunu,laboratuvarında Crookes tüpünde katot ışınları üzerinde çalışırken gerçekleştirmiştir.

Katot ışınları ya da elektronların ,havası alınmış cam tüp içine yerleştirilen iki elektrod arasında yüksek elektrik gerilmi uygulandığında, negatif elektroddan(katot)çıktığı bilinmekteydi.

Röntgen,laboratuvarını karartmış ve crookes tüpünü de katot ışınlarının etkilerini daha iyi görebilmek için fotoğraf plağıyla örtmüştü.İlk kez eşinin elinin röntgenini çekti.

1896 yılında H.Becquerel tarafından radyoaktivitenin keşfi (uranyum tuzları)

1902 yılında da Piere ve Marie Curie tarafından Radyumun keşfini takiben, radyasyon kaynakları tıpta, sanayide, tarım ve araştırmada artan bir hızla kullanılmaya başlanmıştır.

RADYASYON NEDİR? Doğal ya da radyoaktif çekirdeklerin kararlı yapıya geçebilmek için dışarı saldıkları hızlı parçacıklar ve elektromanyetik dalga şeklinde taşınan fazla enerjilere radyasyon denir. Hızlı elektronlar Beta parçacıkları Alfa parçacıkları PARÇACIK TİPİ X-Işınları Gama ışınları DALGA TİPİ İYONLAŞTIRICI RADYASYON Radyo dalgaları Mikrodalgalar Kızılötesi dalgalar Görülebilir ışık İYONLAŞTIRICI OLMAYAN RADYASYON RADYASYON Dolaylı iyonlaştırıcı Nötron parçacıkları

Parçacık veya elektromanyetik dalga formundaki radyasyon, etkileştiği atomların elektronlarını koparacak kadar yeterli enerjiye sahipse atomlar yüklü hale gelir ve iyonlaşmış olur. Bu da iyonlaştırıcı radyasyon olarak adlandırılır. Etkileşim sonucunda oluşan iyonlar, hücrelere hasar veren kimyasal değişimlere neden olabilecek kapasitedirler. Parçacık veya elektromanyetik formdaki radyasyon, atomları iyonlaştırmada yeterli enerjiye sahip değilse iyonlaştırıcı olmayan radyasyon olarak adlandırılır.

HÜCRELERİN RADYASYONA KARŞI DUYARLILIK SIRASI Bölünen hücreler radyasyona karşı daha duyarlıdır. Beyaz kan hücreleri (Lenfositler) Kırmızı kan hücreleri (Eritrositler) Sindirim sistemi hücreleri Üreme organı hücreleri Cilt hücreleri Kan damarları Doku hücreleri (Kemik ve Sinir Sistemi)

Hayati önemi fazla olan dokularda (kemik iliği, dalak, kan ve üreme hücreleri) radyasyonun etkisi daha erken görülür. Çünkü, bu hücreler daha çabuk çoğaldığından bir hücredeki hasar, sakat doğan yeni hücrelerle çığ gibi büyür. Bu ise uzun bir zaman dilimi içerisinde her an bir tümör olarak sonuçlanabilir.Karaciğer,böbrek,kas dokuları yetişkinlerde farklılaşmış ve bölünmediği için radyasyona karşı dirençlidirler.

RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ Radyasyonla hasar gören hücrede üç farklı sonuç ortaya çıkabilir: 1. Hücre başarılı bir şekilde kendi kendini onarır. 2. Kendi kendini onaramaz ve ölür. 3. Kendi kendini onaramaz ve ölmez.

Deterministik etkiler Stokastik etkiler Deterministik etkiler

İnsanların iyonlaştırıcı radyasyona maruz kaldıklarında oluşabilecek etkiler ise şu şekilde sınıflandırılmıştır: 1. Erken etkiler; radyasyona maruz kalınır kalınmaz oluşan etkilerdir ve deterministik (belirli) etkiler olarak adlandırılır. 2. Gecikmiş etkiler; etkileri yıllar sonra açığa çıkar ve stokastik (olası) etkiler olarak adlandırılır.

Yüksek Dozlarda Radyasyonun Deterministik Etkileri

RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI Radyasyona karşı korunmada ana fikir, tahammül edilebilen (tolere edilebilen) dozları bilmek ve radyasyon çalışanları ile çevre halkının bunun üstünde doz almasını önlemektir. Radyasyon korunmasının amacı ise; Doku hasarına sebep olan deterministik etkileri önlemek, Stokastik etkilerin meydana gelme olasılıklarını kabul edilebilir düzeyde sınırlamak. Yararlı ışınlanmalara izin verirken radyasyonun potansiyel zararlı etkilerine karşı insanların korunmasıdır.

RADYASYONDAN KORUNMA SİSTEMİ Gereklilik (Justification) Net fayda sağlamayan hiçbir radyasyon uygulamasına izin verilmemelidir. Etkinlik (Optimizasyon-ALARA) Maruz kalınacak dozlar mümkün oldukça düşük tutulmalıdır. Kişisel Doz-Risk Sınırları: Alınmasına izin verilen dozlar sınırlandırılmalıdır. Uluslararası Radyolojik Korunma Komisyonu (ICRP) önerilerine göre; radyasyon çalışanları için müsaade edilen maksimum doz sınırı, birbirini takip eden beş yılın ortalaması 20 mSv’i geçemezken (yılda en fazla 50 mSv), toplum üyesi diğer kişiler (halk) için aynı şartlardaki bu sınır 1 mSv’in altında tutulmaktadır.

Görevli Halk Yıllık Etkin Doz 20 mSv 1 mSv Yıllık Eşdeğer Doz Göz 150 mSv 15 mSv Cilt 500 mSv 50 mSv Kol-Bacak

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER