May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, 20061 AKSARAY UMUT HASTANESİ ÖĞRENME MERKEZİ (ÖMer) Her kurumun -her ne amacı olursa olsun- en temeldeki işlevi “öğrenmek”tir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Birlikler ve onluklar Aşağıdaki tabloyu inceleyerek, sonuçları üzerinde konuşalım.
İŞBİRLİKÇİ ÖĞRENME.
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
BASİT MAKİNELER.
MEB Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi Yönetmeliği
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
JEODEZİ I Doç.Dr. Ersoy ARSLAN.
1/27 GEOMETRİ (Kare) Aşağıdaki şekillerden hangisi karedir? AB C D.
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
AKILLI TAHTA Orhan YORULMAZ Semih ŞENGİDER Nazar SALPİYEV Berk HERAL
Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, Öğrenmeyi Öğrenme’nin kritik parçası: Her sorun bir öğrenme yetersizliğidir.
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
Soruya geri dön
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
PNÖMATİK TEMEL SEVİYE TP101 UYGULAMALAR.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Meslektaşlarımızın Ücret Almadan Hizmete Devam Etmesi. Haksız Rekabette Sorunlar.
Meslektaşlarımızın Ücret Almadan Hizmete Devam Etmesi. Haksız Rekabette Sorunlar.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
HAYATI GÜZELLEŞTİRMENİN KURALLARI 1 İNSANLARA BEKLEDİKLERİNDEN FAZLASINI VERİN VE BUNU GÖNÜLDEN YAPIN.
Ekim 15, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, Sorunların kendileri Cevaplar De ğ ildir..
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ VI. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI
March 2, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Anadolu Öğretmen Lisesi
© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri®, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
Ek-2 Örnekler.
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Diferansiyel Denklemler
1 DEĞİŞMEYİN !!!
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
Üçüncü Grup Birinci Harf U sesi sunumu MÜRŞİT BEKTAŞ.
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
1-1-2 Türkiye genelinde Acil Sağlık Hizmetlerine erişim numaraları ile yapılmaktadır. Ambulans içinde Doktor,Hemşire,Sağlık Memuru,AABT,ATT, Şoför.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
RASYONEL SAYILARLA TOPLAMA ve ÇIKARMA İŞLEMLERİ
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
ECHİNODERMATA Kambriyen – Güncel tümüyle denizel Filum
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
CEBİRSEL İFADELERİ ÇARPANLARINA AYIRMA
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
Sunum transkripti:

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, AKSARAY UMUT HASTANESİ ÖĞRENME MERKEZİ (ÖMer) Her kurumun -her ne amacı olursa olsun- en temeldeki işlevi “öğrenmek”tir. Kurum öğrenebildiği ölçüde gelişir, kâr eder, amaçlarına erişebilir. Öğrenemeyen kurumlar ise basitçe yok olur. Kurumlar ise onları oluşturan insanlar aracılığı ile öğrenirler. Buna göre her kurumun 1 numaralı ödevi, çalışanların kendilerince belirlenecek öğrenme ihtiyaçlarını giderebilecekleri öğrenme ortamlarını hazırlamaktır. Aksaray Umut Hastanesi ÖMer, bu işlevi yerine getirmek üzere hastane kurgusu içine yerleştirilmiş bir yapıdır.

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, Bu sunum ile tanıtılması amaçlanan nedir ? Size bir “fikir temeli” ve o temel üzerine kurulan bir “yapı” tanıtılacak.. Fikir temelinin 4 ayağı var. Bu ayaklar üzerine yerleştirilmiş kuruma ise Öğrenme Merkezi (ÖMer) adını verdik.

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, Fikir temelinin 1nci ayağı 4 ayaklı bir temel söz konusu olup bunlardan birincisi ve belki de en önemlisi “Yaşam Alanı” adı verilebilecek bir kavramdır. Sağ yanda, Ali’nin yaşam alanını oluşturan çeşitli yeterlik ve kısıtlarını temsil eden çizgiler görülüyor. Çizgilerin uçlarındaki numaraların hangi yeterlik veya kısıta -yani yaşam becerisine- karşılık geldiği, bir önceki sunumda gösterilmişti Ali’nin şimdiki yaşam alanı Ali’nin, kişisel gelişim yoluyla genişlettiği yaşam alanları

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, Fikir temelinin 2nci ayağı İnsan, ancak ihtiyacını duyduğu şeyleri zorluk çekmeden öğrenebilir İnsan, ancak ihtiyacını duyduğu şeyleri zorluk çekmeden öğrenebilir. Bu onun doğuştan sahip olduğu bir yetenektir. Nitekim, bunu dikkate alan eğitim sistemlerinin (öğrenci merkezli) başarılı; diğerlerinin (öğretmen merkezli) genellikle başarısız olması da bunu gösteriyor. O halde, istersen öğrenebilirsin!

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, Fikir temelinin 3ncü ayağı İnsanın çevresi, öğrenme ihtiyacını duyduğu bilgileri ve edinme ihtiyacını duyduğu becerileri ona kazandırabilecek imkânlarla doludur. Bir şeyi “gerçekten” istiyorsanız, evren size onu vermek üzere harekete geçer.

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, Fikir temelinin 4ncü ayağı Karşılaşabileceğiniz tüm sorunlar ve onların çözümleri “öğrenme” ile ilgilidir. Yaşamın tüm kesitlerinde rastlayabileceğiniz sorunların çözümleri, benzer sorunlarla karşılaşmış kişilerin deneyimlerini, o deneyimler üzerine oturtulmuş bilimsel bulguları, bunların kendi durumunuza nasıl uygulanacağını ilh. “öğrenmeniz” ile ilgilidir.

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, Peki, bu 4 ayaklı fikir temeli üzerine kurulan ÖMer nedir? ÖMer, kişilerin çok az yardımla kendilerini eğitebildikleri bir “sistem”dir. Bu sistemin “fiziki” parçaları da vardır, ama önemli bölümü “elle tutulamayan” şeylerdir.

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, Çizilen bu çerçeve içinde ÖMer’in amacı nedir? Kısacası, kişilerin bireysel gelişmeleridir. işlerinin gerektirdiği bilgi-beceri- davranışları kazandırmak için, onların öğrenebilirliklerini harekete geçirmektir. “Kişisel Gelişim” ile “öğrenme” ilişkisi bu nedenledir. Ama en temeldeki amaç, kişisel gelişimleri yoluyla öğrenebilirliklerini harekete geçiren katılımcıların, kurumlarını da öğrenebilir kılmalarıdır

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, ÖMer kimler için değildir? Kendisinin öğrenemeyeceğine, ona ancak birilerinin bir şeyler öğretebileceğine inanmış ve/ya, Eksikleri olmadığına inanmış ve/ya, Enerji düzeyi, bir şeyler yapmasına yetmeyecek derecede düşük ve/ya, İçinde bulunduğu her durumun eksiklerini bulmakla meşgul, o durumlardan yararlanmayı düşün(e)meyen ve/ya, Sorunlar ile öğrenme arasındaki bağlantıları görmek için çaba harcamak istemeyenler “kişisel gelişim”lerinin önünü kapamışlardır.

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, ÖMer’e katılanlar neler kazanırlar? Bundan sonraki sunum modülünde bu kazanımlar ayrıntılı olarak açıklanacaktır. Ama kısacası, kişi, yaşam alanını genişletmeyi ve böylece arzu ettiği maddi ve/ya manevi tatminlere erişmeyi öğrenebilecektir.

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, Katılımcılar Yaşam Alanlarının Hangi Parçasını değiştireceklerdir? Bu tamamen kişilerin kendi tercihlerine bağlıdır. Ama belirleyici ilke şudur: Amacı ne olursa olsun bir kurumda çalışacak kişilerle o kurumun iddiaları arasında bir paralellik bulunmalıdır. Örneğin, kurumun iddiası “tamamlayıcı tıp imkânlarından azami yararlanmak” iken kişinin iddiası buna izin vermeyen bir yaklaşım ise burada bir paralellik yoktur. Bu -şu ya da bu şekilde- bir sorun olarak ortaya çıkacaktır. İşte katılımcılar, AUH’nin temel “iddiaları” ile yaşam alanlarına esas iddiaları arasındaki farkları farkedip - eğer arzu ediyorlar ise- bu çelişkileri gidermek üzere kendilerini değiştirmek isteyebilirler. ÖMer seminerleri bu amaca hizmet edecektir.

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, ÖMer’in elle tutulabilir ve tutulamaz parçaları nelerdir? Elle tutulabilir parçalar, seminer, moderatör, mentor çemberi, internet erişimi ve benzeri imkanlardır. Ayrıca, çeşitli kuruluşlarla yapılabilecek anlaşmalar yoluyla o kuruluşların çeşitli imkanlarından yararlanabilme de yine elle tutulabilir imkanlardır.

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, ÖMer’in elle tutulamaz parçaları nelerdir? ÖMer katılımcıları, bir seminer sırasında moderatör ve sonrasında bir internet portali (yapabilirsin.com/seminer) yoluyla alacakları yardımla bir plan hazırlayıp uygulayacaklardır. Bu plana BÖP-Bireysel Öğrenme Planı diyoruz. BÖP’ün amacı, her katılımcının kendi özgün amaçlarına erişebilmek için hangi adımları atması gerektiğini planlamasıdır. BÖP, yaşam alanı genişletme planıdır. İşte bu yardım portali üzerinden sağlanan destek, ÖMer’in elle tutulamayan bir parçasıdır.

May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, Teşekkür ederiz.