HAZIRLAYAN GÜLCAN ÖZTEN Cemil Midilli İlköğretim Okulu-İzmir

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI.
Advertisements

MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
C. ISI MADDELERi ETKiLER
HAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLUK (ÖZKÜTLE).
Ebru Civan GRUP : LEYLALAR
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
YOĞUNLAŞMABUHARLAŞMAKAYNAMA tersidir hızlı olur.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
HAL DEĞİŞİMİ.
HAL DEĞİŞİMLERİ.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
Hal Değişimi.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur. Isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime genleşme.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ EREENGGHFGG ERİME-DONMA DOĞADA SU DÖNGÜSÜ
MADDE VE ISI.
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
YOĞUNLAŞMA BUHARLAŞMA KAYNAMA hızlı olur tersidir.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDENİN HALLERİ ve ISI ALIŞVERİŞİ
A K M Y İ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN HALLERİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
BÜZÜLME GENLEŞME.
Maddenin Değişimi.
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
HATİCE AKKOYUNLU  Sıcaklık maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisidir.  Isı maddenin molekülleri arasındaki toplam enerjidir.
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
HAL DEĞİŞİMİ.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ISI,MADDELERİ ETKİLER.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
a)ISINMA-SOĞUMA * Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı art * Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan çorba ya da yemek bir süre sonra ısınır. *
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
MADDENİN HALLERİ.
Maddenin taneciklerini öğrenci durumları gibi düşünebilirsiniz.
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
Sunum transkripti:

HAZIRLAYAN GÜLCAN ÖZTEN Cemil Midilli İlköğretim Okulu-İzmir HÂL DEĞİŞİMİ HAZIRLAYAN GÜLCAN ÖZTEN Cemil Midilli İlköğretim Okulu-İzmir

HAL DEĞİŞTİRME Maddelerin ısı etkisiyle bulundukları hali değiştirerek katı, sıvı ya da gaz haline gelmesine hal değiştirme denir. donma yoğuşma erime buharlaşma

Hal değiştirme; Sıvı maddenin gaz hale geçmesi (buharlaşma) Gaz maddenin sıvı hale geçmesi (yoğuşma) Katı maddenin sıvı hale geçmesi (erime) Sıvı maddenin katı hale geçmesi (donma) Katı meddenin doğrudan gaz hale geçmesi ya da gaz maddenin doğrudan katı hale geçmesi (süblimleşme) olmak üzere beş şekilde gerçekleşir.

BUHARLAŞMA Sıvı bir maddenin ısı enerjisi alarak gaz hale geçmesine buharlaşma denir. ÖRNEKLER Sıcak havalarda yıkanan balkonun zeminindeki su, bulunduğu bölgeden ısı alarak buharlaşırken zeminin serinlemesine neden olur. Avucumuza döktüğümüz kolonya bir süre sonra derimizden ısı alıp buharlaşırken bir serinlik hissi oluşur. Odada bulunan bir bardak su buharlaşarak bir süre sonra azalır.

BUHARLAŞMA HER SICAKLIK DERECESİNDE OLUR Dışarıya asılan ıslak çamaşırlar üzerindeki su damlacıkları ortamdan ısı alarak buharlaşıp havaya karışınca çamaşırlar kurumuş olur. Çamaşırlar sıcak havada, soğuk havaya göre daha çabuk kurur. Buna göre; buharlaşma her sıcaklık derecesinde olur. Ancak sıcaklık arttıkça buharlaşma hızı artar. Buharlaşma hızı: Sıcaklık artışıyla, Rüzgarla, Havadaki nemin azalması ve Sıvı yüzeyinin genişlemesiyle artar.

Sıcak bir günde balkonumuzu yıkarsak, zeminin serinlediğini hissederiz * Sıcak bir günde balkonumuzu yıkarsak, zeminin serinlediğini hissederiz. * Suyu soğutmak için, toprak testiyi ıslak beze sarmalıyız. Yukarıda verilen bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Su her sıcaklık derecesinde buharlaşır. B) Su buharlaşırken bulunduğu ortamdan ısı alır. C) Buharlaşma sırasında suyun ısı aldığı ortamın sıcaklığı değişmez. D) Sıcaklıkları farklı maddeler arasında ısı alış verişi yapılır. Haydi bakalım sevgili öğrenciler düşünün, yanıt sonraki sayfada.

Antalya’da ağustos ayı olmasına rağmen asılan çamaşırlar Ankara’ya göre daha uzun sürede kurur. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? Antalya’da sıcaklık daha yüksektir. Ankara’da sıcaklık daha düşüktür daha düşüktür. Antalya’da havadaki nem oranı daha yüksektir. Ankara’da gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı çoktur. Antalya’da sıcaklık daha yüksek olmasına rağmen havadaki nem oranı yüksek olduğu için çamaşırlar geç kurur. Ankara’da nem oranı azdır.Bu yüzden çamaşırlar daha kısa sürede kurur. YANIT: C Önceki sorunun yanıtı ise, Su buharlaşırken ortamdan ısı alır ve ortamın serinlemesine neden olur. YANIT: C