İletişim Kaynak Mesaj Kanal Alıcı Kim Ne Söyledi Hangi Yolla Kime

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NİÇİN ÖFKE VEYA BU KONFERANS NİYE? ACABA ÖFKELENMEMEYİ ÖĞRENSEK;
Advertisements

ERGANİ DEVLET HASTANESİ EĞİTİM BİRİMİ
ÇATALCA ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
AİLE İÇİ İLETİŞİM.
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
DİNLEME KONUŞMA VE ELEŞTRİ ADABI
REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
ÇOCUKLA İLETİŞİMDE KULLANILAN DİL.
EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR.
SORUN ÇÖZME ve DİNLEME BECERİLERİ.
ZÜBEYDE HANIM ANAOKULU
HASTA VE YAKINLARI İLE İLETİŞİM
BİR YETİŞKİNİN BİR ÇOCUĞA SÖYLEDİĞİ EN GÜZEL 30 SÖZ
SOSYAL BİLGİLER 7.SINIF KONU: İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ
öğretmen-öğrencİ İletİşİmİ ve etkİn dinleme
ÇOCUKLARIMIZLA ETKİLİ İLETİŞİM
İLETİŞİM.
İLETİŞİM & HASTA MEMNUNİYETİ
İLETİŞİM ENGELLERİ.
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
Yorumla-Yansıt İfadeleri (YYİ)
Hasta Memnuniyeti-İletişim
SINIF YÖNETİMİ “ÇOCUK EĞİTİMİ Mİ ANNE-BABA EĞİTİMİ Mİ?”
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
İLETİŞİM   İletişim, dil kullanarak ya da kullanmaksızın insanlar arasındaki duygu, düşünce ve yaşantıların ifade edilme yöntemidir.
BABALAR VE KIZLARI.
ANAOKULUNA UYUM SÜRECİNDE ANNE ÇOCUK İLİŞKİSİ
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
KENDİNİ SEV HAZIRLAYAN : ELİF ÖZDEMİR
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
İletişim ve Empati.
DUYMAK MI, DİNLEMEK Mİ?.
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ EĞİTİMİ
HOŞGELDİNİZ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İLETİŞİM VE İNSANİ İLİŞKİLER
ETKİLİ ANNE-BABA-ÇOCUK İLETİŞİMİ
İLETİŞİM BECERİLERİ KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
AİLE İÇİ İLETİŞİM VE AİLE YAKLAŞIMLARI
ÇOCUKLA İLETİŞİM KURMAK
ETKİLİ İLETİŞİM.
İLETİŞİM BECERİLERİ.
Küçük kız babası ile ormanda yürüyüş yaparken, ayağı takılıp yere düşüyor. Can acısıyla "Ahhh" diye bağırınca ilerideki dağın tepesinden "Ahhh" diye bir.
ETKİLİ ÇATIŞMA ÇÖZME BASAMAKLARI
İLETİŞİM.
ÇOCUKLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK
BAŞARININ SIRLARI.
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ EĞİTİMİ
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
2. OTURUM İLETİŞİM KURMAK.
DİNLEME BECERİLERİ YAPILANDIRILMIŞ GRUP PROGRAMI
Pozitif psikoloji İletişim becerileri.
İNTERNET ÇOK GENİŞ BİR ALAN
DUYGULARI İFADE EDEBİLME
Telefon ç alar. Y ö netici, “ Bir saat i ç inde odama gelin, manzaraya bakacağız. ” der. Kapı a ç ıktır. Işıklar yanmaktadır. Y ö netici “ Manzara karanlık.
ETKİN DİNLEME BEN DİLİ VE SEN DİLİ
Sağlıklı İletişimin Vazgeçilmez Öğeleri
KİŞİLERARASI İLETİŞİM
Zülal şenlik DUYGULARıMı KONTROL EDIYORUM.  BUGÜN ANNEM BANA YENİ BİR ÇANTA ALDI ÇOK MUTLU OLDUM AĞZIM KULAKLARIMA VARDI.
ETKİLİ İLETİŞİM SEMİNERİ
İLETİŞİM NEDİR?. İLETİŞİM NEDİR? İLETİŞİM: Duygu,düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı.
Rehberlikte Temel Görüşme Becerileri
Diksiyon ve Güzel Konuşma 1. Hafta
İLETİŞİM ANA-BABA TUTUMLARI
İLETİŞİM İLETİŞİM NEDİR İletişim, gönderici ve alıcı konumundaki iki insan ya da insan grubu arasında gerçekleşen duygu, düşünce, davranış ve bilgi alışverişidir.
Bölüm 5 İLETİŞİM VE EĞİTİM
F.NURSEN YILMAZ ANNE-BABA OLMAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ SUNAR.....
F.NURSEN YILMAZ ANNE-BABA OLMAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ SUNAR.....
Sunum transkripti:

İletişim Kaynak Mesaj Kanal Alıcı Kim Ne Söyledi Hangi Yolla Kime Geri Bildirim Ne Etkisi Oldu *** *** *** *** *** Gürültü

Sivas Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Karşınızdaki kişinin söylediklerini doğru anladığınızı iletmenin etkili bir yoludur.

Etkin dinleme çocuğun ne söylemeye çalıştığını anlamaya çalışıp, çocuğun söylediklerine ayna tutarak ona geri iletmektir.

ETKİN DİNLEME Çok aptalım, hiçbir zaman başarılı olamayacağım Yeterince akıllı olmadığını düşünüyorsun, bunun için hiçbir zaman başarılı olamayacağına inanıyorsun.

ETKİN DİNLEME Kardeşim beni deli ediyor, yine eşyalarımı karıştırmış Eşyalarını karıştırdığı için kardeşine çok kızıyorsun

ETKİN DİNLEMENİN FAYDALARI Çocuğun mesajı test edilir. Çocukları daha iyi tanımamazı sağlar. Çocukların düşüncelerinin saygıyla karşılandığını, anlaşıldığı ve kabul edildiği gösterilir.

ETKİN DİNLEMENİN FAYDALARI Duyguların açılmasına yardımcı olur. Çocuklara duygularının doğal ve insanca olduğunu gösterir. İletişimin devamı için yüreklendirir. Gerçek ve altta yatan sorunların tanımlanmasını kolaylaştırır.

ETKİN DİNLEMENİN FAYDALARI Çocuğun düşünerek sorununa çözüm bulmasını sağlar. Etkin dinlenen çocuklar da yetişkinleri dinler. Yetişkin sorunun sorumluluğunu tamamen üstlenmiş olmaz.

ETKİN DİNLEME KONUSUNDA UYARILAR Çocuğun duyguları yoğun olmalıdır. Sorunun kaynağından dolayı ve değiştirilmek istenen davranışlarda işe yaramaz. Çocuğun kendi çözümünü bulması önemlidir. Sık kullanılmamalıdır.

Etkin Dinleme Örnekleri Duyguların yansıtılmasına örnekler : Bana tanıdığı en iyi kişi olduğumu söylediğinde ne yapacağımı bilemedim. Söylediklerini duyunca hem utandın, hem de sevindin.

Etkin Dinleme Örnekleri Okul rezil, ödevler ağır, öğretmenler yardımcı olmuyor. Öfkelisin ve kendini engellenmiş hissediyorsun.

Etkin Dinleme Örnekleri İçeriğin yansıtılmasına örnekler : Burada insanlar bir şey yapmamıza izin vermiyor. Özgür değilsin. Dersini seviyorum. Öğretmen iyi hazırlanıyor. Tartışma ortamı sağlıyor. Yeterli bir öğretmen.

Etkin Dinleme Alıştırmaları - Odamı temizlemeyeceğim. Oda temizlemekten nefret ediyorum. Burası benim odam, istediğim gibi kullanırım.

Etkin Dinleme Alıştırmaları Keşke çocuk olmasaydım. Bir an önce büyümek istiyorum, büyüyünce her istediğimi yapacağım.

Etkin Dinleme Alıştırmaları Ödevlerden nefret ediyorum. Niye bu kadar çok ödev veriyorlar. Hiçbirini yetiştiremeyeceğim.

Sözle tepki vermeden, mesajı yollayan kişiyi dinlemektir.

Bunu yapmamalısın. Çocuk gibisin Senin yüzünden azar işittim. Bütün günümü berbat ettin. Yaramazsın. Sınıfta senden başkası yok mu? Dikkat çekmek için mi bunları yapıyorsun?

Çok dırdırcı. Durmadan söyleniyorsun. Hiçbir şeyden memnun değilsin.

Ortalığı toplamışken dağıtman beni üzdü. Evde fazla gürültü olunca komşular rahatsız olacak diye endişeleniyorum. Ayakkabılarını kapının önünde bırakmandan rahatsız oluyorum, çünkü her seferinde takılıyorum, düşecek gibi oluyorum.

Yetişkin çocuğun uygun olmayan davranışı karşısında ne hissettiğini iletir.

Konuşanın rahatlamasını, duygularını ifade etmesini sağlar. Karşı tarafın savunmaya geçmeden dinlemesini sağlar. Çocuğa kazandırılmak istenilen davranışı etkili kılar. Kızgınlığın daha başka nedenlerden kaynaklandığını fark etmemizi sağlar. Çocuğun kişisel sorumluluklarının gelişmesini sağlar. Ona kendi davranışlarından sorumlu olmayı öğretir.

Kişiliğe yönelik ve suçlayıcıdır Karşı tarafın kapanmasına neden olur. Kendini savunmaya geçmesine neden olur.

Muğlak, anlamsız bir dil kullanılması iletişimde olumsuzluk meydana getirir.

Ben Dili Şeması

Çocuğa davranışın yetişkin üzerinde yarattığı ya da yaratacağı somut etki açıklanır. “Yapma” derken bir nedeniniz yoksa o davranışı durdurmanız zordur.

Ben Dili Alıştırmaları 1.Durum: Baba gazetesini eline almış ve koltuğa oturmuştur. Çocuk babanın kucağına atlar. Sen mesajı : “Birisi bir şey okurken onu rahatsız etmemelisin” Ben mesajı :

Ben Dili Alıştırmaları 2.Durum : Çocuk eli yüzü çok kirli olarak sofraya oturur. Sen mesajı : “Ne kadar pis bir çocuksun, bu ellerle nasıl sofraya gelebiliyorsun?” Ben mesajı :

Ben Dili Alıştırmaları 3.Durum : Çocuk odasında yüksek sesle müzik dinliyor. Sen mesajı : “Müziğin sesini niye bu kadar fazla açıyorsun. Evdeki diğer kişileri de düşünmelisin.” Ben mesajı :

Öğretmenlerin En Çok Gösterdiği Davranışlar Cinsiyet ayrımı yapmamaları. Öğrencilerin sorulara yanıt verirken sözlerini bitirmelerini beklemek. Öğrencilerin anlayacağı dille ders anlatmaları. Öğrenciyle göz teması kurmaları.

Öğretmenlerin En Az Gösterdiği Davranışlar Beden dilini kullanmak Öğrencilere pekiştireç vermek Ders konusu hakkında sınıfça tartışmalar yapmak. Öğrenci cevaplarıyla alay edilmemesi.