ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA ANALİZİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Advertisements

Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
INVERTER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Karşılaştırıcılar Yrd.Doç. Dr.Alper Doğanalp
2.7.TRİSTÖR (SCR:Silicon Controlled Rectifier),
TC ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ PROJE ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR ERDİNÇ.
YARI İLETKEN ELEMANLAR DİYOTLAR
1 Yarıiletken Diyotlar.
4.Deney Diyot Uygulamaları
Kısım 2 Diyot Uygulamaları
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
Hazırlayan: fatih demir
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Transistörler.
Endüstriyel Elektronik
HABERLEŞMENİN TEMELLERİ
Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
TRİSTÖR.
TRİYAK.
ELEKTRİK AKIMI
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
ZAMAN SABİTESİ.
ANAHTARLAMALI GÜÇ KAYNAKLARI (AGK, SMPS)
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
AKIM ÖLÇME Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
TRANSİSTÖR.
Şekil Güç kaynağı blok diyagramı
İşlemsel Yükselticiler
Şekil Diyotun yapısı ve sembolü
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
DİYAK.
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YARI İLETKENLER DİYOTLAR.
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
Tristörler ve Tristörlü
TEMEL ELEKTRONİK -1-.
Şekil 13. 8B’de verici ve alıcı ayrı, ayrı yerlerdedir
Kontrollü Doğrultucular
GÜÇ ÖLÇME Gücün Tanımı Elektrik enerjisi ile çalışan alıcıya elektrik enerjisi uygulandığında ısı, ışık, hareket vb. şekilde iş elde edilir. Elektrik enerjisi.
Pspice
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Eleman Tanım Bağıntıları Direnç Elemanı: v ve i arasında cebrik bağıntı ile temsil edilen eleman v i q Ø direnç endüktans Kapasite memristor Endüktans.
ELEKTRİK AKIMI.
+ + v v _ _ Lineer Olmayan Direnç Bazı Özel Lineer Olmayan Dirençler
2-Uçlu Direnç Elemanları
ELEKTRİK AKIMI.
Düzgün Elektiriksel Alan ve Sığa. Elektrik alan, =0 Uzaydaki bir noktadaki Elektrik alan vektörü, o noktaya konulan artı bir deneme yüküne etkiyen elektrik.
Diyot Giriş Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadığımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden.
http// sct.emu.edu.tr\eet132
Karşılaştırıcılar Yrd.Doç. Dr.Alper Doğanalp
DİYOT & MODÜL DİYOT & DOĞRULTUCULAR
Eviriciler (DC-AC Dönüştürücüler)
Alan Etkili Transistör ve Yapısı
ELEKTRİK.
Temel kanunlardan bizi ilgilendirenler şunlardır:
Eleman Tanım Bağıntıları
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
+ + v v _ _ Hatırlatma Lineer Olmayan Direnç
Tristörler yarım dalga güç kontrol uygulamalarına ilaveten, tam dalga güç kontrollerinde de kullanılır. t G I (a) Tam dalga faz kontrollü güç devrelerinde.
BÖLÜM 14 ELEKTRİK AKIMI. BÖLÜM 14 ELEKTRİK AKIMI.
Endüstriyel Elektronik
1 Yarıiletken Diyotlar.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA ANALİZİ DİYAK ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA ANALİZİ

DİYAK Yapısı ve Çalışması Diyak sembolü ve diyak iç yapısı Her iki yönde akım geçirecek şekilde iki adet pnpn diyodun birbirlerine ters yönlü olarak paralel bağlanmasıyla oluşturulmuş tetikleme elemanıdır. Diyak çift yönde de aynı görevi gören bir zener diyot gibi çalışır. Diyak’ın kırılma ( geçirme ) gerilimi 24 – 36 volt aralığındadır. Bu gerilimlerin altında diyak yalıtımdadır. Yani akım geçirmez. A1 A2 olarak adlandırılan uçlarının devreye bağlanma şekli önemli değildir. Her iki şekilde de bağlanabilir. Diyak üzerinden geçecek maksimum akım değeri Imax = 2 amper dolayındadır. Diyak üzerinden geçecek akım değeri Imin değerinin altına düştüğünde diyak yalıtıma geçer yani akım geçirmez.

Üzerinden sadece sızıntı akımı geçer Üzerinden sadece sızıntı akımı geçer. Üzerine uygulanan gerilim diyak geriliminin üstüne çıktığında ise diyak iletime geçer. Fakat iletime geçer geçmez. Diyak’ın uçlarındaki gerilimde bir düşüş görülür. Bu düşüş değeri diyak geriliminin yaklaşık %20'si kadardır. Diyak’ın üzerine uygulanan gerilim diyak geriliminin altına da düşse diyak yine de iletimde kalır. Fakat diyak’a uygulanan gerilim düşüş anından sonraki gerilim seviyesinin altına düşürüldüğünde diyak yalıtıma geçer. Diyak iki yöndeki uygulanan polarmalarda da aynı tepkiyi verecektir. Diyak’ın bu özellikleri alternatif akımda kullanılabilmesine olanak verir. Diyak’ın karakteristik eğrisi Diyaklar, darbe osilatörü olarak, tristör ve triyakların tetiklenmesi işlemlerinde kullanılır.

AVO Metre ile Sağlamlık Kontrolü AVO metre ile diyak’ın sağlamlık kontrolünde, ölçü aletinin omaj kademesinde her iki yönde yapılan ölçümde yüksek direnç gösterir. Diyak arızalı ise her iki yönde de düşük direnç ölçülür. Güvenilir sağlamlık kontrolü ancak diyak devrede, iletimde ve yalıtımda iken yapılacak ölçümle ya da basit bir triyak tetikleme devresindeyken deneyerek yapılabilir. Diyak’ın AVO metre ile kontrolü Her iki yönlü ölçümde yüksek direnç okunmalıdır

Diyaklı Pals Üretici Devre Diyakla yapılan osilatör devresinde DC akımın kutbuna göre Diyak pozitif ve negatif darbeler meydana getirir. Devredeki kondansatör R1 direnci üzerinden şarj olur. Kondansatör uçlarındaki gerilimin değeri Diyak iletim gerilimine eşit olduğunda diyak iletime geçer ve kondansatörü R2 direnci üzerinden deşarj eder. Kondansatör üzerindeki gerilim değeri diyak iletim geriliminden küçük olduğu anda diyak yalıtıma geçer, bu şekilde pozitif ve negatif darbeler meydana gelir. Yukarıda açıklandığı gibi diyak darbeler üreterek tetikleme elemanı olarak kullanılan bir yarı iletkendir. Diyaklı Devrelerde Arıza Giderme Diyaklı devrelerde diyak’ın kırılma ( geçirme ) gerilimi 24 – 36 volt aralığında olduğunda bu gerilimin sağlanması durumunda diyak iletime geçemeyecektir. Arıza halinde bu gerilimin ölçülmesi tavsiye edilir.