Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DİYABET
Advertisements

Şeker Hastalığı-DİYABET
ÖZEL ÜMİT İLKÖĞRETİM OKULU FEN BİLGİSİ MADDENİN DOĞASI 20 SORU
TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR
KABA YEMLER.
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
Baklagil Yeşil Yemleri
BESİN ALIMININ DÜZENLENMESİ
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
KARKAS ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
MADDEYİ TANIYALIM
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
MENOPOZ VE BESLENME.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
YAĞ DOKU (Adipoz doku).
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
Prof. Dr. Gülay KOÇOĞLU Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
Sütçü üreme-beslenme ilişkisi Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
AÇLIK, İŞTAH, TOKLUK Prof.Dr. Meral AŞÇIOĞLU
Protein Metabolizması
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK Biyokimya Anabilim Dalı
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
Zehirlenmeyi ve Zehirliliği Etkileyen Faktörler. I. Maruz kalmayla ilgili faktörler 1. Maruz kalma yolu 2. Maruz kalma zamanı 3. Maruz kalma sıklığı III.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
BESİN MADDELERİ.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Metabolizma ve Beslenme
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
VİTAMİNLER.
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
LİPİTLER (Yağlar).
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
Yem Katkı Maddeleri.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
PROTEİNLER 2.
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Nakil süresi ve dinlenme
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Sığır Besiciliği.
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
Baklagil Yeşil Yemleri
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
BESİ SIĞIRCILIĞI.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
SICAKLIK STRESİNDE İNEĞİN BAŞINA NELER GELİR?
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Sunum transkripti:

Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler

Açlık, tokluk, lezzet ve iştah Yem tüketimini etkileyen etmenler

Açlık, tokluk, lezzet ve iştah Açlık, yem tüketimine olan arzu ve istektir. Tokluk, yem tüketimine karşı bu isteğin kalkmasıdır. Lezzet, yem veya yem maddelerine karşı hayvanda oluşan istek ve arzunun derecesidir. İştah, artık doymuş olan hayvanın içerisinde özel tat, koku ve çekiciliği bulunan yemlere karşı özel istek ve talebi olarak tarif edilir.

Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler Hayvan ve yetiştirme koşulları ile ilgili etmenler a) Sindirim sisteminin kapasitesi b) Yem tüketiminin düzenlenmesi c) Hormonal durum d) İklimsel koşullar ve stres e) Hayvanın verimi f) Işıklandırma g) Yemlerin veriliş biçimi Yem/rasyon ile ilgili etmenler a) Yemlerin enerji yoğunluğu b) Yemlerin sindirilme derecesi c) Rasyonun kompozisyonu d) Yemlerin yapısı ve şekli e) Yemlerdeki antinutrisyonel maddeler f) Yemlerin duyusal özellikleri

Sindirim Sisteminin Kapasitesi Sindirim sisteminin esnekliği; 1. Mekanoreseptörlere 2. Karın boşluğunun hacmine bağlıdır.

Yem Tüketiminin Düzenlenmesi Kemostatik düzenleme Tek midelilerde kan glikoz, ruminantlarda UYA düzeyi Termostatik düzenleme Sindirim ve metabolizma sonucu artan vücut sıcaklığı Lipostatik düzenleme Vücut yağ depolarının lipostatik sinyalleri

Hormonal Durum Cinsiyet hormonları (östrojen) Metabolik hormonlar (insülin, glukagon gibi)

İklimsel Koşullar ve Stres Çevre sıcaklığı ve nem Yemlik ve sulukların durumu ile temizlik

Hayvanın Verimi Büyüme Gebelik Verim yönü (yumurta, süt gibi) ve düzeyi

Yemlerin Veriliş Biçimi Öğün sayısı Yemlik ve suluk büyüklüğü Çizelge 1. Yemlik büyüklüğünün süt ineklerinde yem tüketimi üzerine etkisi < 0.20 m Öğün sayısı ve KM tüketimi azalır 0.20-0.51 m Hayvanlarda rekabet artmakta, KM tüketimi değişken > 0.51 m KM tüketiminde ölçülebilir bir etki görülmedi

Yemlerin Enerji Yoğunluğu Rasyon enerji düzeyi arttığında yem tüketimi azalır.

Yemlerin Sindirilme Derecesi Sindirilme derecesi düştükçe yem tüketimi azalır.

Rasyondaki kaba yem (yonca) düzeyi, % Çizelge 2. Domuzlarda rasyon kaba yem oranının günlük yem ve sindirilebiliri enerji (SE) tüketimi, günlük canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma oranı üzerine etkisi Rasyondaki kaba yem (yonca) düzeyi, % 20 40 60 Günlük yem tüketimi, kg 3.0 3.2 2.7 Günlük canlı ağırlık artışı, kg 0.86 0.73 0.63 0.41 Yemden yararlanma oranı 3.6 4.1 5.0 6.7 Günlük SE tüketimi, Mcal 8.91 7.80 7.40 5.50

Yemlerin Yapısı ve Şekli Partikül büyüklüğü

Yemlerde Bulunan Antinutrisyonel Maddeler Proteaz inhibitörleri Lektinler Tanenler Serbest amino asitler Mikotoksinler

Yemlerin Duyusal Özellikleri Tat Koku Renk