Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
KANSER VE BESLENME.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
SAĞLIKLI BESLENME VE ANTİ-AGİNG
Taze Otlar & Baharatlar.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
EKMEĞİN YAPIMI VE BESLENMEDEKİ ÖNEMİ
EKMEK İSRAFI.
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
KANSERİ YENMEK İÇİN KULLANILACAK GIDALAR Evet Sevimsiz bir konu seçtim bu kez ama çağımızın en önemli hastalıklarından biri KANSER.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
KONU: BESİNLERİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
“Çevremizde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.

CELAL AVŞAR ORTAOKULU EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
BESLENME REHBERİ 1.
Kerem Reyhani Sınıf:5/B No:34
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
PROJESİ.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
Yağlar (lipidler).
Sağlıklı Beslenme.
Yemek kültürü oluşumu ve özellikleri
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Makarnanın kendi değil sosu kilo aldırır !
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
YÖREYE ADINI VEREN ÇEPNİ BOYU
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
Sağlıklı Beslenme.
Menü Planlama.
TÜRK MUTFAĞINDA KEBAPLAR
I. BİREYSEL BESİN TÜKETİMİ (3 Günlük)
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
TÜRK BEŞLERİ.
LİPİTLER.
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
FRANSA MUTFAGI MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU. TARIHSEL GELISILM  Dünyaca ünlü mutfak kültürlerinden biri olan Fransız mutfağına “dünyanın standart mutfağı”
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI

EKME Ğİ N TÜRK MUTFA Ğ INDAK İ YER İ Ekmek, genellikle tahıl ununa su, tuz karıştırılarak hazırlanan mayalı veya mayasız hamurun şekillendirilerek pişirilmesinden elde edilen bir besindir. Çoğunlukla buğday unu kullanılmakla beraber mısır, çavdar gibi tahıl unlarından da ekmek yapılmaktadır. Ekmek, genellikle bir başka besinle birlikte tüketilir. Yanında katık olmaksızın tüketildiğinde yavan ekmek ifadesi kullanılır. “Ekmek” sözünün eski Türkçede “etmek”, bazı bölgelerde ise “ötmek” şeklinde söylendiği, Osmanlıcada etmek olarak yazıldığı, ekmek şeklinde telaffuz edildiği, kaynaklarda görülmektedir. Divan-ı Lügat-it Türk’te “etmek” şeklinde geçer.

Türkler, öğüttükleri buğdaydan çok çeşitli ekmek yapmışlar ve bu ürüne bazen pişiriliş tarzına, bazen biçimine göre değişik isimler vermişlerdir. Geleneksel ekmek, evlerde çoğunlukla tinürü (tandır) adı verilen fırınlarda pişirilmekteydi. Bayram günlerinde yağ, baharat ve kokulu otlar eklenerek değişik lezzette ekmekler elde edildiği belirtilmektedir. Tuz, kimyon, çörek otu, rezene otu, safran, susam, hardal, karpuz çekirdeği eklenen maddeler arasındadır. Yörelerin kendine has meşhur olmuş ekmeği vardır

Yufka ekmeğinin benzeri lavaş ekmektir. İnce pide, Azeri ve Çağatay Türkçesinde yufka olarak geçmektedir. Bu ekmeklerden başka mısır, arpa, darı ve buğday unlarından mayalı-mayasız, yağlı-yağsız, ince- kalın, şekerli-şekersiz, sacta pişirilen ekmek türleri vardır. Yufkadan başka bazla maçın da Selçuklular devrinde yapıldığı bilinmektedir. Mayalı hamurun içinde ceviz, fındık, susam, bazen kıyma, bazen de üzüm konan yağlı, şekerli, şekersiz olarak yapılan, nokul lokul adı verilen çöreklere, Selçuklu devri yiyecekleri arasında rastlanmıştır. Bu çeşitlerin hepsinin Anadolu’ya Türkmenlerle beraber geldiği sanılmaktadır.

Ekmeğin Türk mutfağında önemi büyüktür. Toplumun temel besin maddesidir. Ekmeğin türü ne olursa olsun öncelikle günlük ekmeğin nasıl karşılanacağı düşünülür. Öyle ki para kazanmanın, çalışmanın karşılığı “ekmek parası” olarak ifade edilir. Bu da ekmeğin, günlük hayatta ne denli önemli olduğunu açıklamaktadır. Ucuz enerji kaynağı olan ekmek, fakir halkın beslenmesinde önem taşımaktadır. Ekmek sadece doyurucu olmayıp, halkın protein ihtiyacının önemli kısmını karşılayan bir besindir.

GÜNÜMÜZDE EKMEK NASIL OLUYOR? VE HANG İ A Ş AMADAN GEÇ İ YOR?

YUVURMA

TEPSİLERE KOYMA İŞLEMİ

TEPSİLER

HAMUR TEKNESİ

FIRIN YAKMA İŞLEMİ

PİŞİRME İŞLEMLERİ

FIRIN

VE MİS GİBİ KOKUSUYLA EKMEK

HAZIRLAYAN ELİF YILDIRIM 7/A 248