Evren Örneklem.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Araştırma Evreni ve Örneklem
Advertisements

FAİZ HESAPLARI ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
Bilimsel Bir Araştırmada Örnek Belirleme Nitel ve Nicel Verilere Göre Örnek Belirleme Zeynep BEKTAŞ Ertuğrul TELCİ Fatma.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
Kurallar Eğitimin Edification ı ÇOOOOOOOOKKKKK ÖNEEEEEMLİİİİİİİİİ. Alttaki yazı eğitimin sahibinin cümleleri sizde bu şekilde kendi cümllelerinizle ve.
Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
Çalışmada kullanılacak örneklemin seçimi
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
Bölüm 6 Nicel Veri Toplama
Araştırmanın Evreni ve Örnekleme
Pazarlama AraştIrmasI
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
Araştırma Önerisi Araştırma Raporu
Evren Örneklem.
İstatistikte Temel Kavramlar
Bilimsel Araştırma Yöntemleri – Fırat BÖTE – 4
Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması PatenT2
Psikiyatri Hemşireliği
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
ÖRNEKLEME TEKNİĞİ  AMAÇ: Ana kitleyi temsil edebilecek bir örnek seçmek;Ana kitleyi temsil edebilecek bir örnek seçmek;  Ana kitledeki her terime, proje.
TIPTA ÇALIŞMA DÜZENLERİ VE İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Yrd.Doç.Dr. Ali Murat SÜNBÜL Selçuk Üniversitesi, Egt.Fak.
Örnekleme Dağılımları
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ.
HİZMET PAZARLAMASI Yrd.Doç.Dr. Alparslan Özmen
Hipotez Testi.
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Tarama araştırmaları (TA)
Nicel Araştırma Yöntemleri
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri 6. Hafta- Örnekleme yöntemleri ve Anket Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
Örneklem.
Araştırma Yöntemleri Örnekleme.
Verilerin Elde Edilmesi
Evren Örneklem Hazırlayan Doç. Dr. Mustafa Akdağ.
Araştımanın Kapsamı Her ay Türkiye kent / kır genelini temsili nitelikte, toplam 18 ilde gerçekleştirilen OMNIBUS araştırmanın EYLÜL ayı çalışmasında C-LINE.
Uygulama 3.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
Örnekleme.
Bölüm 04 Veri Toplama ve Örnekleme
Örnekleme Prof Dr Halim Kazan.
(Sosyolojik Düşünme: Yöntem ve Teknikleri)
Ahmet ÖZSOY Gökhan ÇAKMAK
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Araştırma evreni ve Örnekleme
BÖLÜM 2 Endüstri/Örgüt Psikolojisinde Araştırma Yöntemleri.
Uygulamalı Örneklem Seçimi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan
İSTATİSTİK II Örnekleme Dağılışları & Tahminleyicilerin Özellikleri.
EVREN VE ÖRNEKLEM Örnek Olay: Bir Sınıf Öğretmenliği öğrencisi olan Serkan, internetin Sakarya Üniversitesindeki öğrencilerin akademik başarısındaki yerini.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Bilimsel Araştırma ve Metodoloji Araştırma Yöntemleri Ders-1.
ÖRNEKLEME Öğr. Gör. Funda Veren. Araştırma sonuçlarının geçerli, güvenilir ve kullanılabilir olması için verilerin toplandığı kaynağın özelliği çok önemlidir.
ARAŞTIRMA MODELİ 9. Hafta.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri
Örnekleme Yöntemleri.
NİCEL ARAŞTIRMALAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
İNCELENECEK İŞLEMLERİN SEÇİLMESİ VE ÖRNEKLEME
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 5.DERS
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
ISL314 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE BİLİMSEL YAZIM
Uygulamalı Örneklem Seçimi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Araştırma Konularının Seçimi
Araştırma Modeli: Tarama Araştırmaları/Deneme Araştırmaları
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 5
Sunum transkripti:

Evren Örneklem

Evren Evren: Araştırma sonuçlarının genellenmek istendiği elemanlar bütünüdür. Araştırma, sonuçlarının genellenebilirliğini arttıkça değer kazanır. Bilim, genellenebilirliği olan bilgiler bütünüdür. O halde, evreni geniş tutmak gerekir. Ancak, evren büyüdükçe soyutlaşır; ona ulaşmak güçleşir.

Çalışma Evreni Evren, belli değişkenlere göre sınırlandırılabilir. Bu şekilde sınırlandırılan evrene: “Çalışma evreni” denir. Çalışma evreni, ulaşılabilen evrendir. Araştırmacının ya doğrudan gözleyerek ya da ondan seçilmiş bir örnek küme üzerinde yapılan gözlemlerden yararlanarak hakkında görüş bildirebileceği evrendir. Sonuçlar, ancak bu sınırlı evrene genellenebilir.

Çalışma Evreni Örnek: Bir araştırmada evren, genel olarak “insanlar” olduğu halde, başka araştırmalarda “belli yaştaki”, “belli cinsiyetteki”, “belli yerleşim merkezlerindeki” insanlar olabilir. Çalışma evreni daha çok küçük gruplar üzerinde yürütülen deneysel çalışmalarda kullanılır. Burada ayrıca bir örneklem alınma yoluna gidilmez.

Örneklem Örneklem: evrenin tamamının incelenmesinin mümkün olmadığı durumlarda, evrenin özelliklerini taşıyan ve evreni en iyi temsil eden gruba verilen addır. Buradan alınan sonuçlar, ilgili evrene genellenir.

Örneklem türleri Eleman Örnekleme Küme Örnekleme Oransız eleman örnekleme Oranlı eleman örnekleme Küme Örnekleme Oransız küme örnekleme Oranlı küme örnekleme

Oransız eleman örnekleme Evrendeki tüm elemanların eşit seçilme şansına sahip oldukları örnekleme türüdür. “Basit tesadüfi örnekleme”, “yansız örnekleme” de denir. Kamuoyu yoklaması için yüz bin nüfuslu bir kentten (evren) rastgele bin kişinin seçilmesi ve sadece onların görüşlerine başvurulması Oransız eleman örneklemedir.

Eleman Örnekleme Oransız

Oranlı eleman örnekleme Yüzbin nüfuslu kent Kamuoyu yoklama sonuçlarını etkileyebilecek özellikler açısından alt evrenlere ayrılır. Bu alt evrenlerdeki eleman sayısına bağlı olarak belli oranlarda eleman seçimi yapılır. Gerek duyulursa alt evrenlerinde de içinde başka alt evrenler oluşturulabilir.

Oranlı eleman örnekleme Örneğimizde yüzbin nüfuslu kent sosyo-ekonomik gelişim düzeylerine göre üç alt evrenlere ayrılır. Seçeceğimiz bin kişinin alt evrenlere dağılımı şu şelkilde bulunabilir: % 10’u Üst sosyo-ekonomik düzey=10.000 100 Orta sosyo-ekonomik düzey=30.000 300 Alt sosyo-ekonomik düzey=60.000 600

Eleman Örnekleme Oranlı

Oransız Küme Örnekleme Evren çoğu zaman içinde çeşitli elemanları olan, benzer amaçlı kümelerden oluşur. Evrendeki bütün kümelerin eşit şeçilme şansına sahip oldukları örneklemedir.

Malatya ilindeki ilköğretim öğrencilerinin internet kullanım alışkanlıklarını belirlemek amacıyla bir araştırma planlansın. Burada her ilköğretim okulu bir küme kabul edilir. İldeki tüm ilköğretim okulları listesinden rastgele yeterli sayıda (Minimum % 10) okul örnekleme alınır. Veriler, bu okullardaki öğrencilerden toplanır. Sonuçlar İldeki tüm ilköğretim okullarına genellenir.

Küme Örnekleme Oransız - + X + + X ++- + XX X + - + -X X + - + - - - + + -+ - + + + + Oransız

Oranlı Küme Örnekleme İnternet kullanımının sosyo-ekonomik düzeylerle ilgili olduğu düşünülürse; seçim yapılmadan önce bu açıdan okullar alt evrenlere ayrılır ve alt evrenlerden belli oranda okul yine rastgele örneklem grubu olarak seçilir.

Küme Örnekleme Oranlı X ++- + XX X X – + XX X + - + -X X - - + -+ - + + + + X + - + - - - + X + -- - + X + + X + - + -X ++ X -+ + Oranlı