YAZILI EDEBİYAT Türklerin GÖKTÜRK alfabesini kullanmasıyla başlayan dönemdir. Daha eskilere ait maalesef herhangi bir eserimiz yoktur. Tarihi bilinen en.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Advertisements

İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
Karahanlılar Gazneliler
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
ORHUN YAZITLARI.
GÖKTÜRK DEVLETİ VE EĞİTİM.
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ
Yeni Nesil Program Yazma Dili Ufukcan Eski
BİYOGRAFİ- OTOBİYOGRAFİ Doruk Dİlek Serhan Yüce
Göktürklerde Eğitim.
TÜRK DİLİNİN TARİHİ GELİŞİMİ
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI
1 ) İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI
İSLAMYET ÖNCESİ VE İSLAMİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
GÖKTÜRK KİTABELERİ (ORHUN ÂBİDELERİ)
GİRİŞ Üç kıtada tarih boyunca geniş sahalara yayılan Türkler, gittikleri yerlerde birçok kültür merkezleri meydana getirmişler, temas ettikleri çevrelere.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
GÖKTÜRK YAZITLARI VE ÖZELLİKLERİ
GÖKTÜRK DEVLETİ 1-Bumin Kağan tarafından Avar
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRKLERDE EĞİTİM
İslamiyet öncesi Türk devletleri
Orhun abideleri / göktürk yazıtları
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
GÖKTÜRK YAZITLARI *BENGÜ TAŞLAR
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
UYGURLAR.
TÜRK KAVRAMI VE KÖKENİ.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
İLK TÜRK DEVLETLERİNDE DİN
AŞAĞIDA VERİLEN BAŞLIKLARLA EŞLEŞEN KAVRAMLARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN
Uygurlar.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
İÇİNDEKİLER Orhun Yazıtları Göktürk (Orhun-Köktürk) Yazıtları
TÜRK EDEBİYATI BEYZANUR MUTLU 10/C 52.
TÜRK EDEBİYATI.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ
AD/SOYAD Meryem Kılıç SINIF/NO 10-E 439 DERS EDEBİYAT
KÖKTÜRKLER.
A İLK TÜRK DEVLETLERİ İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
Türklerin Müslüman Olmalarından Önce
TÜRK İSLÂM DEVLETLERİ Türklerin İslam'la Tanışma Süreçleri
I. KÖKTÜRK DEVLETİ ( ).
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ
ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
Abece, insanların eski çağlardan bugüne ağız ve dil yoluyla bir takım sesler çıkartılmasını keşfetmesiyle birlikte seslerin yazıdaki karşılığı olan işaretlerin.
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
Altı adet Göktürk Kitabesi vardır. Ama bunlardan üç tanesi önemlidir. Bunlar; 1. KÜLTİGİN KİTABESİ(ABİDESİ) 2. BİLGE KAĞAN KİTABESİ(ABİDESİ) 3. TONYUKUK.
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
Yazı Sistemleri.
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
ANI Bir kimsenin başından geçen ya da kendi, döneminde ortya çıkan olay ve olguları Gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anlattığı yazı türüdür.
Sakine HAKKOYMAZ Öğretim Görevlisi. ORHUN YAZITLARI.
SERKAN SÜRÜCÜ a) E ğ itim Anlayı ş ı İlk Türk Devletleri’nde bilgiye ve bilgili insana önem verilmiştir. Cesur ve bilgili anlamında “alp insan” anlayışının.
TÜRKLERDE YAZI.
Göktürk Kağanlığı Göktürler İle İlgili Bİlgiler Göktürklerin Tarihteki Önemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
1. Göktürk İmparatorluğun bölünmesi ve yıkılmasından sonra Türk coğrafyası Çin esareti altına girdi. 50 Yıllı esaret döneminde Devlet teşkilatlanmasına.
Türk Sanatı Tarihi Ders I. Orta Asya Türk Devletlerinin Sanatı Türklerin ana yurdu, Orta Asya adı ile bilinen; doğuda Kingan dağları, batıda Hazar Deni­zi,
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
Türk Egitim Tarihi 1 Prof.Dr.İsmail Güven.
Sunum transkripti:

YAZILI EDEBİYAT Türklerin GÖKTÜRK alfabesini kullanmasıyla başlayan dönemdir. Daha eskilere ait maalesef herhangi bir eserimiz yoktur. Tarihi bilinen en eski yazıtımız(mezar taşı): Çoyren (687-692)dir.

Tarihimizin ve dilimizin ilk en önemli belgeleri Göktürk Yazıtlar(Orhun Kitabeleri)dir. *Doğu Göktürklerine aittirler. *720,732,735 yıllarında dikilmişlerdir. *Vezir Tonyukuk, Bilge Kağan, Kültigin adına dikilmişlerdir. *Yollug Tigin adlı bir yazara yazdırmıştır. *Öz Türkçe ile yazılmıştır.

*Türk hakanlarının Göktürkleri nasıl birleştirdiklerini, devleti nasıl idare ettiklerini, gelecek kuşakların ne yapmaları gerektiğini anlatan bir nutuk (söylev)tur. * Aslında birer mezar taşı olarak tasarlanmışlardır. * Taşların üç tarafı Göktürk alfabesiyle bir tarafı da Çince yazılmıştır. * Eserler şu an MOĞALİSTAN sınırları içindedir. * 1900' lü yılların başında Strahlanberk tarafından bulunmuş, Danimarkalı Thamson tarafından okunmuşlardır.

Orhun (Göktürk, Köktürk) Yazıtları (Abideleri, Anıtları) Çinlilere karşı bağımsızlık savaşı yapan, Türk bütünlüğünü yeniden kurmak için içte ve dışta savaşan Göktürklerin hikayesi anlatılır bu yazıtlarda. Bu abideler 38 harfli olan Göktürk alfabesiyle yazılmıştır. Bunlardan en önemli olanları 3 tanedir.

. Bilge Tonyukuk Yazıtı: Dört bakana vezirlik etmiş olan Tonyukuk tarafından yazılmıştır. Daha çok Çinlilerle yapılan savaşlar anlatılmaktadır.

2. Kül Tiğin Yazıtı: Göktürk hakanı Bilge Kağan'ın kardeşi Kül Tiğin'in ölümü üzerine Bilge Kağan tarafından dikilmiştir.

3. Bilge Kağan Yazıtı: Göktürk hakanı Bilge Kağan'ın ölümünden sonra yazdırılmış bir abidedir. Son iki yazar daha çok dönemin olaylarından, törelerden ve Bilge Kağan'ın ulusuna dilediği iyi dileklerden söz eder.

Uygur Dönemi Eserleri Göktürk devletinin yıkılmasından sonra kurulan uygur hanlıklarından kalma eserlerdir Daha çok Buddha ve Mani dininin esaslarını anlatan metinlerdir. Bunlar turfan yöresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır. Uygurların kâğıda kitap basma tekniğini bildikleri anlaşılmaktadır. Dönemden kalma birçok hikâyenin yanında "kökünç" denilen bir ilkel tiyatro eserleri de vardır. Uygurlar bu eserleri 14 harfli uygur alfabesiyle yazmışlardır.

HAZIRLAYAN: Aslı DEMİREL