TÜRKİYEDE POLİO ERADİKASYONU ÇALIŞMALARI AFP SÜRVEYANSI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hasta Başı Test Cihazı(POCT) Kullanım,Temizlik,Kalibrasyon Talimatı
Advertisements

112 Acil Sağlık Hizmetleri
Polionun Eradikasyonu Hedefi Nedir?
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
İnfluenza ve Solunum Yolu Hastalıkları Sürveyansı
2007 / 30 SAYILI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE TANITIM VE YÖNELTME ÇALIŞMALARI GENELGESİ DOĞRULTUSUNDA İLÇEMİZ İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA YAPILMASI.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu
DOĞUMHANE HİZMETLERİ HOŞGELDİNİZ.
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
POLİO ERADİKASYON PROGRAMI
ANNE ÖLÜMLERİ VERİ SİSTEMİ YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
Yeni yasal düzenlemelere göre mesleki astımın takibi ve maluliyet
MEMNUNİYET ANKETLERİ Yük.Hemş. Betül BOZACI Kalite Birimi
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu KIZAMIK VE KIZAMIKÇIĞIN ELİMİNASYONU VE KONJENİTAL.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı MERS-CoV TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
Polio Eradikasyon Programı
Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü
KIZAMIK ELİMİNASYON PROGRAMI
ÜREME SAĞLIĞI ALANINDA
GBP HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
Kütahya Sağlık Müdürlüğü 2014 SAĞLIK TURİZMİ HASTA TAKİP SİSTEMİ SAĞLIK TURİZMİ HASTA TAKİP SİSTEMİ.
BULAŞICI HASTALIKLARIN İHBARI VE BİLDİRİM SİSTEMİ
Kızamık Eliminasyon Programı
HASTADAN ÖRNEK ALINMASI VE GÖNDERİLMESİ
SEVK BİLGİ DÖNÜŞ FORMU VE
Dr Dilara İçağasıoğlu.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Temel Sağlık İstatistikleri Modülü TSİM Sunumu Mayıs 2013.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
Bulaşıcı hastalıklar neden sorun? Birinci basamağın önemi
Bursa Sağlık Müdürlüğü
Bitki Numunelerinin Alınması
ISTC International Standarts for TB Care TB-UBS TB’da Uluslararası Bakım Standartları 1 Bütün TB hastaları ve TB’dan şüphelenilen hastalar için uygulanması.
KIZAMIK Kızamık ve Kızamıkçığın Eliminasyonu ve Kongenital Kızamıkçık Sendromunun Önlenmesi Kızamık aşılama hızı 2002 –% % 97 Kızamık.
Polio Eradikasyon Programı
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ YÜRÜTÜLEN VE PLANLANAN PROJELER.
Kan Ve İdrar Numunelerinin Taşınması
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
SHKS HASTA BAKIM HİZMETLERİ
Halk Sağlığı Müdürü gözüyle İl Düzeyinde Kurumlararası İlişkiler Mustafa Taşdemir İstanbul.
Polio Eradikasyon Programı
KIZAMIK VE KIZAMIKÇIĞIN ELİMİNASYONU PROGRAMI
T.C. ADANA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KOMİTELER VE TOPLANTI KAYITLARI
POLİO ERADİKASYON PROGRAMI HALK SAĞLIĞI BULAŞICI HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI ŞUBESİ.
3. Basamak Hastaneler Arası Sevkler
Çocuk İzlem Merkezinin tanıtımı ve işleyişi
ERZURUM BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Bursa Sağlık Müdürlüğü
ARABAN İLÇE DEVLET HASTANESİ
Vet. Hekim Ahmet SAFRAN Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
BİLSEM TANILAMA SÜRECİ
Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
Kamu Hastaneleri Birliği
Kızamık / Kızamıkçık ve Konjenital kızamıkçık Sendromu (KKS) Önlenmesi Programı Bursa Sağlık Müdürlüğü.
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
Ölüm Nedeni İstatistikleri. Ölüm Nedenleri İstatistiklerinin KULLANIMI 1.Ölümlülük modellerini yer ve zaman ayrımında açıklar, 2.Nüfus projeksiyonlarının.
DİYARBAKIR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GENEL BİLGİLER
DİSPANSERLER
T. C. Sağlık Bakanlığı Kızamık ve Kızamıkçığın Eliminasyonu ve Konjenital Kızamıkçık Sendromunun Önlenmesi Programı.
EPİDEMİYOLOJİK VERİ KAYNAKLARI
RİSKLİ GEBELİK TAKİP SİSTEMİ
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
Farmakovijilans Sorumlusu
Sunum transkripti:

TÜRKİYEDE POLİO ERADİKASYONU ÇALIŞMALARI AFP SÜRVEYANSI ve KLİNİSYENLERİN ROLÜ

Ülkemizde uzun yıllardır görülmeyen bu hastalık (en son 1998 yılında 1 vaka) Dünyada halen polıovirüs dolaşımının devam ettiği bölgeler bulunması nedeniyle; Eradikasyon ve AFPsürveyansı güçlendirmesi çalışmaları devam etmekte.

Polio importasyon planı genelgesi Saha rehberine göre   Dünyada poliomyelit eradikasyonu hedefine hem özel, hem de kamu kurumlarında çalışan hekimlerin aktif destek ve yardımları olmaksızın ulaşılamayacağı açıktır. Hastayı tedavi eden klinisyenlere, özellikle, pediatri, enfeksiyon hastalıkları , nöroloji, ortopedi ve fizik tedavi uzmanlarına, poliomyelitin eradikasyonunda çok önemli görevler düşmektedir.

Klinisyenin programın başarıya ulaşmasında sağlayabileceği sorumlulukları arasında şunlar sayılabilir. ™ Akut flask paralizili vakaları hemen Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bildirmek, ™ Ani başlayan flask paralizi vakalarında poliomyelit tanısını düşünmek, ™ Bakımları altındaki hastalardan uygun numunelerin alınmasını sağlamak, ™ Takip ettikleri çocukları, yaşına uygun önerilen aşı takvimine göre aşılamak, ™ Poliomyelit eradikasyonu hedefi konusundaki bilgilerini diğer sağlık personeli ve klinisyenlerle paylaşmakla sorumludur.

Akut flask paralizi Poliovirüs Guillain-Barre Sendromu travmatik nevrit Enteroviruslar Akut flask paralizi transvers myelit diğer virüsler diğer (toksin, vs.)

POLİO ERADİKASYONU PROGRAMI ŞÜPHELİ VAKA 15 yaşından küçük bir kişide şiddetli travma haricinde, herhangi bir nedenle akut flask paralizi olması, 15 yaşından büyük kişilerde hekimin klinik olarak poliodan şüphelendiği akut flask paralizili hastalar.

Akut Flask Paralizi Vaka Bildirimi İçin Aktif Sürveyans

15 yaş ve altı travma harici gelişen tüm paralizi vakalarının Olası Vaka olarak 15 yaş ve altı travma harici gelişen tüm paralizi vakalarının Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesine telefon ile bildirimi yapılmalıdır. 0376 212 20 00 (1071-1072)

Olası Vaka olarak Guillain Barre Sendromu ve Transvers Myelit vakalarının da polio eradikasyon programı içerisinde bildirimi zorunludur.

ÖNEMLİ!!! Vakaların hastanenize müracatında hemen bildirimi yapılmalıdır. Vakalar başka bir hastaneye sevk edilse bile hemen kurumumuza bilgi verilmelidir. Paralizi var ise kesin tanı koyulması beklenmemelidir.Olası olarak bildirim yapılmalıdır.

Vakaları zamanında tespit ve takip edebilmek için ICD 10 kodlarından özellikle G37.3 (Akut transvers miyelit), G61.0 (Guillain- Barre sendromu), A80.9 (Akut poliomyelit), A80.4 (Akut nonparalitik poliomyelit), A80.3 (Akut paralitik poliomyelit), A80.0 (Akut paralitik poliomyelit, aşıya bağlı) taranmalıdır.

AFP vakalarının araştırılmasındaki beklentiler Vakalar paralizinin başlangıcından itibaren ilk 7 günde bildirilmeli Vakalar bildirimden sonra 48 saat içinde incelenmeli AFP vakalarının en az % 80’inden uygun gaita numunesi alınmalı AFP vakalarının takibi 60. günde yapılmalı

UYGUN NUMUNE ALINAMADIYSA AKUT FLASK PARALİZİ VAKASI SICAK VAKA AYRIMI YAPILARAK POLİO İMPORTASYON PLANI GENELGESİ UYGULANACAK UYGUN NUMUNE PARALİZİ BAŞLANGICINDAN İTİBAREN İLK 14 GÜN İÇİNDE EN AZ 24 SAAT ARALIKLA İKİ GAİTA NUMUNESİ (GEÇ VAKALARDA İLK 6 HAFTA İÇİNDE SAPTANMIŞSA NUMUNE ALINIR) BAŞKA BİR İLE AİT VAKA SAPTANMIŞSA İLGİLİ İLE HABER VERİLECEK UYGUN NUMUNE ALINAMADIYSA TERCİHEN 5 YAŞ ALTI, YOKSA 15 YAŞ ALTI 5 TEMASLIDAN BİRER NUMUNE (UYGUN NUMU-NE ALINAN VAKALAR SICAK VAKA DEĞİLSE, TEMASLI NUMUNESİNE GEREK YOKTUR*) VAKA İZLEME ALINARAK 60 GÜN BOYUNCA İZLENECEK VE 60. GÜN SONUNDA VAKA İNCELEME FORMUNDA VAKANIN SON DURUMU VE TANISI BELİRTİLECEKTİR. NUMUNELER +2 +80C’DE KORUNARAK EN GEÇ 3 GÜN İÇİNDE SOĞUK ŞARTLARDA LABORATUVARA ULAŞTIRILACAK UYGUN NUMUNE ALINAMAMIŞ VE 60. GÜN SONUNDA KALICI PARALİZİSİ OLAN/ÖLEN VAKALARDA UZMAN KURULUNA SUNULABİLMESİ İÇİN, HASTANE DOSYASI DA VAKA İNCELEME FORMU İLE BİRLİKTE GÖNDERİLECEKTİR. 3 GÜN İÇİNDE ULAŞTI-RILAMIYORSA -200C’DE SAKLANACAK

Vaka Bildirim Formu

Laboratuvar İnceleme Formu

Vaka İnceleme Formu

TEŞEKKÜRLER