Sonbahar Dönemi Çalışmaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bal Arılarında İletişim
Advertisements

Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Arı Hastalık ve Zararlıları
Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular yıl öncesine dayanır.
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
KOYUNLARDA BESLEME Lütfi Özcan Osman Torun Çukurova Üniversitesi
HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve
Cahit ÖZTÜRK Ziraat Yüksek Mühendisi
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
BAL ARILARININ SİSTEMATİKTEKİ YERİ
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
ORGANİK ARICILIK ESASLARI
ARICILIKTA MEVSİMSEL BAKIM İŞLEMLERİ Ahmet KUVANCI Ziraat Mühendisi Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü.
Çam Pamuklu Koşnili (Marchalina hellenica)
ARICILIKTA İLKBAHAR ÇALIŞMALARI
Bal Arılarının Yaşam Ortamı
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
Ballarda Kalıntı Sorunu ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi
SONBAHAR ÇALIŞMALARI VE KIŞLATMA
Arı Hastalık ve Zararlıları
ARICILIK GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ZİRAAT MÜHENDİSİ / ZOOTEKNİST OĞUZHAN ÜNLÜ 2013.
Dünya hep dönüyor.
Zirai Mücadele İlaçlarının Bal Arılarına Etkileri
ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
KASIM AYINDA NELER YAPTIK? ETKİNLİKLERİMİZ KASIM AYI KAVRAMLARIMIZ KASIM AYI GEZİMİZ ŞENLİKKÖY POSTANESİ KASIM AYI TİYATROMIZ ÇİZGİ TİYATRO.
İlkel Kovandan Arı Aktarma
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
Bir Damla Balın Hikayesi
Oğul Çalışmaları.
Bal Arılarında İletişim
Ana Arıda Kalite Kriterleri
Eğitim Seti İçin Önemli Uyarı
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
Hedef ve Amaçlar Çocuklara mevsim ve ayları öğretmek,bunları sırasıyla sayabilme becerisini kazandırmak. Mevsimlerin hangi aylardan oluştuğunu kavratmak.
İnci Kutusu İle Ana Yetiştirme
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
Arı Kışlatma.
Arıcılık Malzemeleri.
Afrika Bal Arıları / Katil Arılar
BAL HASADI. Bal Hasad Dönemi  Bölgeler göre değişmekle birlikte genelde Eylül ayı içerisinde yapılır.  Gerektiği durumlarda yılda birkaç defa ve farklı.
Polinasyonda Bal Arılarının Önemi
Bal Hasadı.
Arılarla Çalışırken.... Dikkat Edilmesi Gerekenler... Arıların uçuşta olduğu ılık güneşli günde koloni açılmalıdır. Temiz ve açık renkli giyecekler giyilmelidir.
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Sonbahar Dönemi Çalışmaları
Spathiphyllum staphipylum
Bal Arılarında İletişim
KASIM AYI BÜLTENİMİZDE NELER VAR?
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
MEVSİMLER.
Amerikan Yavru Çürüklüğü Paenibacillus larvae Sporlar; Toprakta 60 yıl, balda 1-10 yıl, erimiş balmumunda 5 gün, temel petekte 45 yıl canlı kalır. Laboratuar.
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
ARICILIĞIN ÜLKE EKONOMİSİ AÇISINDAN ÖNEMİ Yeryüzünde bulunan ve tozlaşmayla çoğalan bitkilerin % 80’inin tozlaşmasında balarıları baş rolü oynarlar. Balarılarının.
MİDYAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
TRAKE AKARI (Acarapis woodi)
Arıcılık Ekipmanları.
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
TROPİLEALEPS AKARI (Tropilaelaps clareae)
Yirmi bin türden oluşan geniş bir familyaya sahip olan arılar, hayvanlar dünyasındaki en çarpıcı mühendislik ve mimarlık bilgisine sahip, sosyal hayatları.
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
Sunum transkripti:

Sonbahar Dönemi Çalışmaları Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Hastalık ve Zararlı Kontrolü Yapılacak İşler Ana Arı Kontrolü Hastalık ve Zararlı Kontrolü Teşvik Beslemesi

Ana Arı Kontrolü

Ana Arı Kontrolü Ana arının varlığı ve performansı gözlenir. Genç ve sağlıklı ana arı varsa, gözlere düzgün yumurta atıyorsa sorun yok demektir. Kovan kışı rahat geçirebilir.

Kovanların Kontrol Edilmesi

Sağlıklı ve Genç Ana Arı

Sağlıklı Bir Kovandan Görünüm

Sonbaharda Yapılacak İşlemler Ana arı yaşlı ve dağınık yumurta atıyorsa genç bir ana arı ile değiştirilmeli veya genç analı zayıf bir koloni ile birleştirilmelidir.

Ana Arı Kazandırma

Arı Birleştirme Arılıkta bulunan zayıf koloniler birleştirilmelidir. Birleştirme için en basit yöntem olan gazete kağıdı kullanarak birleştirme yöntemi uygulanmalıdır.

Hastalık ve Zararlı Kontrolü

Sonbaharda Yapılacak İşlemler Tüm kolonilerde hastalık ve parazitlere, karşı mücadele yapılmalıdır. Kullanılacak ilaçlar arılara tescilli olmalı, doğru zaman ve dozda kullanılmalıdır.

Kolonilerin İlaçlanması

Teşvik Beslemesi

Sonbahar Beslemesi Amacı Ana arıyı yumurtlamaya teşvik Kolonileri genç arı ile kışlatmak Yeterli kış yiyeceği sağlamak Kışı en az kayıpla geçirmek

Besleme Kolonide yeterli bal ve polen olsa dahi koloniler yeni kadro gelişimi için, 2:1 şeker şurubu veya çeşitli karışımla yapılan kekler ile beslenmelidirler. Tüketildikçe koloni içinde kullanılan yemlikle besleme yapılmalıdır.

Şurup Hazırlama Su iyice kaynatılarak ateşten indirilir. İlkbaharda 1:1, sonbaharda 2:1 oranında şeker katılarak karıştırılır. Kristalize olmaması için içerisine bir adet limon sıkılır. Şeker karamelize olacağından dolayı tekrar kaynatılmamalıdır.

Sonbahar Beslemesi Analı ve normal bir kolonide mart ayında kuluçkadan çıkan işçi arılar 35 gün ve haziranda çıkanlar 28 gün yaşarlarken eylül-ekim aylarında yetiştirilen işçi arılar 304 gün kadar yaşayabilmektedirler.

Sonbahar Beslemesi Sonbahar teşvik yemlemesinin ilkbahar yemlemesi kadar yoğun ve uzun süreli olmasına gerek yoktur. Genellikle koloni başına günde yarım litre şurup verilerek 10-15 gün sürdürülen bir yemleme yeterlidir.

Sonbahar Beslemesine Başlama Arıların bulunduğu yerde soğuklar başlamadan bir ay öncesinden şuruplamanın bitirileceği şekilde şuruplamaya başlamalıdır. Böylece arılar verilen şurubu gözlere koyup sırlayabilir.

Besleme 20 kg şeker ile 15 kg bal üretilir. Çam balı ishale neden olan dekstrin içerdiği için kovanda bırakılmamalıdır. Ortalama 15 kg bal bırakılmalıdır.

Sonbaharda Yapılacak İşlemler Arıların balı depolaması için, besleme sürekli fakat azar azar yapılmalıdır. Aksi halde aşırı kuluçka yapabilirler. Sıcak havalarda balın sırlanması için teşvik etmelidir. Sırsız bal ortamdan nem alarak fermente olabilir. Soğuk havada kekle beslenmelidirler.

Kek Yapımı Kek ile besleme yapılacaksa 1 kısım bal 40oC’ye kadar ısıtılarak 3 kısım pudra şekeri ile iyice karıştırılır. Karışım 1 kg’lık poşetlere konularak poşetin alt kısmı kesilerek arılı çerçeveler üzerine yerleştirilir.

Koloni Besleme

Sağlıklı ve Genç Yavrulu Petek

Sonbaharda Yapılacak İşlemler Kovandaki çerçeveler düzenlenerek fazla petekler alınmalıdır. En sonda bulunan çerçevenin yanına bölme tahtası konularak kovanın boş kalan kısmından soğuğun girmesi önlenmelidir.

T e ş e k k ü r l e r . . . samsun1964@hotmail.com