ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE HUKUK KOLEKSİYONLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

FAKÜLTE/BÖLÜM/ YÜKSEKOKUL ADI STRATEJİK PLANLAMA SUNUMU Not:Süreçler değişebilir…
Gazete İlanları ve Okul Kütüphaneciliği
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
Bu menü, ILL, Katalog, Konu başlıkları, Kütüphane Yönergesi dışında kalan tüm sayfalarda aktiftir Araştırma sürecinizi kolaylaştırmak, kütüphane kaynaklarına.
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli
LEBİB YALKIN-MEVBANK Lebib Yalkın tarafından 1996 yılında geliştirilmiş olan Mevbank, güncel mevzuata elektronik ortamda ulaşılmasını sağlayan bir mevzuat.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
Üniversitemize yeni kayıt yaptıran öğrencilere yönelik olarak Kütüphanemizce düzenlenen oryantasyon programına; Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş.
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI ANKOS 5. Yıllık Toplantısı Haziran 2005 Süleyman Demirel Kütüphanesi, Sakarya.
KOÜ HUKUK FAKÜLTESİ «Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz.»
3. Teknoloji Fakültelerinde Mühendislik Eğitimi Çalıştayı
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Tarihçe  Milli Kütüphane kuruluş çalışmaları, 15 Nisan 1946 'da başlatılmış,  1 Nisan 1947'de koleksiyon adedi 'e ulaşmıştır.  Bugün Ankara İl.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ Tanıtım ve Organizasyon Çalışma Grubu ANKOS 7. Yıllık Toplantısı 30 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz.
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
İstanbul Medipol Üniversitesi
Çiğdem ODABAŞI.
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Etkinlikleri   Darendeliler.
HUKUK KÜTÜPHANECİLİĞİ
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Ankara Üniversitesi Kütüphaneciliğin Destanı Sempozyumu Ekim 2004, Ankara KÜTÜPHANECİLİKTE SÜREKLİ EĞİTİM.
Hoşgeldiniz ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Kütüphanesi.
Prof.Dr. Kırali MÜRTEZAOĞLU Mühendislik Fakültesi Dekanı
Kilis 7 Aralık Üniversitesi
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
HUYEL’in Amaçları * Yelken, Denizcilik ve Yatçılığı üniversitemiz öğrencileri arasında tanıtmak düzenli etkinlikler aracılığıyla yaygınlaştırmak, * Türkiye’de.
Tanıtım ve Organizasyon Çalışma Grubu ANKOS 5. Yıllık Toplantısı Haziran 2005 Süleyman Demirel Kütüphanesi, Sakarya.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Doç. Dr. F. Kemal Sönmez Dr. Halit Apaydın Dr. Orgun Deveci
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
LOGO YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Ticari veri tabanları (Yerel)
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Türk Anayasa Düzeni Giriş
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Giriş: Ders tanımı ve içeriği
1 Hukuk kuralları hangi şekillerde ortaya çıkmaktadır?
I. TEMD Üyesi olmak II. 38 yaşından gün almamış olmak (11 Mayıs 2016'da 38 yaşından gün almamış olmak) III. Başvuru formunu doldurmak BAŞVURU DOSYASINDA.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Kurum veri tabanları Nazan Özenç Uçak Güz.
Kütüphane ve Dokümantasyon
KÜTÜPHANELER YURT İÇİ KÜTÜPHANELER Üniversite Kütüphaneleri
Hukuk Başlangıcı Hukukun Yürürlük Kaynakları
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. 38 yaşından gün almamış olmak
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. ≤ 40 yaş olmak
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
ANKOS ELEKTRONİK BİLGİ KAYNAKLARI ERİŞİMİNDE ULUSALLAŞMAYA DOĞRU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
Sunum transkripti:

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE HUKUK KOLEKSİYONLARI Havva Alkış Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi havva@bilkent.edu.tr

İÇERİK Hukuk koleksiyonlarının ; Amacı, Kaynakları, Değişimi, Türleri ve Özellikleri, Hizmete sunulması, Etkin Kullanımı, Hukuk kitaplarının ve dergilerinin toplam koleksiyonuna oranı, Öğrenci ve öğretim üyesi başına düşen hukuk kitabı ve dergi sayısı, Veri tabanları, Öneriler.

HUKUK KOLEKSİYONUN AMACI Üniversitedeki öğretim üyeleri tarafından oluşturulan ,hukuk eğitiminin ayrılmaz parçası olan hukuk koleksiyonları fakültelerinin belirledikleri hedeflere erişmesi için eğitim, öğretimin yanında dil ve entelektüel gelişime katkı sağlar.

1873’te Harvard Hukuk Fakültesi Dekanı Langdell, bir kütüphanenin fakülte için “en lüzumlu unsur” olduğunu ve kütüphane hariç her şeyin yerine başka bir şeyin kaim (yerine koymak) olabileceğini hatta bundan sarfınazar (gözden çıkarmak) edileceğini fakat kütüphanesiz bir fakültenin en mühim karakteristiğini ve hatta hüviyetini (kimliğini) kaybedeceğini “söylemiştir. (Grieder, 1956)

HUKUKUN KAYNAKLARI-I 1-Hukukun esas kaynakları 1.1-Hukukun yazılı kaynakları: Anayasa, Kanunlar, Uluslararası Antlaşmalar, Kanun Hükmünde Kararnameler, Tüzükler, Kaide Kararnameleri, Yönetmelikler.

HUKUKUN KAYNAKLARI-II 2. Hukukun Yardımcı kaynakları: 2.1. Bilimsel İçtihatlar: Şerhler (Komanterler-Açıklamalar), Sistematik Eserler, Monografiler, Makaleler, İçtihat Derlemeleri.

HUKUKUN KAYNAKLARI-III 2.2. Yargısal İçtihatlar: Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Askeri Yargıtay, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Sayıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi’ni içeren yüksek dereceli mahkemelerin kararları, İçtihatları Birleştirme Kararları (Rukancı, 2003)

HUKUK KOLEKSİYONLARINDAKİ DEĞİŞİM Teknolojik gelişmeler, Eğitim ve öğretim alanındaki yenilikler, Elektronik yayıncılığın yaygınlaşması.

HUKUK KAYNAKLARININ TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ Basılı, Veri tabanları, Multi-medya kaynakları, Güncel, Güvenilir, Farklı Diller

HUKUK KOLEKSİYONLARININ HİZMETE SUNULMASI Kütüphane binaları, Konu Başlıkları ve Sınıflama, Erişim, Ödünç Verme, Kütüphanelerarası İşbirliği.

HUKUK KOLEKSİYONLARININ ETKİN KULLANILMASI -I Kütüphanelerde hukuk koleksiyonlarını oluşturmak kadar bunların etkin kullanılması önemlidir. Bu nedenle, ülkemizde son yıllarda fakülte kütüphaneciliği veya konu uzmanlığı adı altında bazı uygulamalar başlamıştır. Bunlardan biriside hukuk fakültesi kütüphanecisidir..

HUKUK KOLEKSİYONLARININ ETKİN KULLANIMI -II Fakülte Kütüphanecisinin görevleri: Fakültedeki öğretim üyelerine ve öğrencilere danışmanlık hizmeti vermek, Öğretim üyelerinin araştırma gereksinimlerini karşılamak, Herhangi bir sorun olduğunda sorunlara çözüm yolu bulmak, Fakültedeki seminer ve toplantılara katılarak profesyonel ilişkiler kurmak,

HUKUK KOLEKSİYONLARININ ETKİN KULLANIMI -III Yeni öğretim üyesi için oryantasyon programı düzenlemek, Mevcut olan hizmetlerin ve bilgi kaynaklarını tanıtmak, Kütüphane politika ve prosedürlerindeki değişikliklerin duyurmak, Bilgi okuryazarlığı konusunda ortak çalışmalar yapmak, Koleksiyonun dengeli gelişimi için öğretim üyeleri ile işbirliği yapmak.

Tablo 1. Hukuk Kitaplarının Toplam Koleksiyonlara Oranı NO ÜNİVERSİTELER Toplam Kitap Sayısı(basılı+ elektronik) Hukuk Kitapları (basılı+ elektronik) % 1 Selçuk Üniversitesi 8507 8168 96 2 Ankara Üniversitesi 100616 94538 94 3 Marmara Üniversitesi 35855 26893 75   23 Bilkent Üniversitesi 409826 10241 2,5 24 Doğu Akdeniz Üniversitesi 130000 2000 1,5 25 Atatürk Üniversitesi 300000 2790 0,9

Tablo 2. Hukuk Dergilerinin Toplam Dergi Koleksiyonuna Oranı NO ÜNİVERSİTELER Toplam Dergi Sayısı (basılı) Hukuk Dergileri (basılı) % 1 Ankara Üniversitesi 174 100 2 İstanbul Üniversitesi 126 3 Marmara Üniversitesi 260 204 78,46   22 Bilkent Üniversitesi 4270 172 4,03 23 Doğu Akdeniz Üniversitesi 497 11 2,21 24 Atatürk Üniversitesi 2472 42 1,7

Tablo 3. Öğrenci Başına Düşen Hukuk Kitabı Sayısı NO ÜNİVERSİTELER Hukuk Kitapları (basılı+ elektronik) Öğrenci Sayısı Öğrenci Başına Düşen Kitap Sayısı 1 Galatasaray Üniversitesi 15108 231 65,4 2 Atatürk Üniversitesi 2790 54 51,67 3 Koç Üniversitesi 10716 250 42,86 23 Selçuk Üniversitesi 8168 1700 4,8 24 İstanbul Kültür Üniversitesi 2817 778 3,62 25 Doğu Akdeniz Üniversitesi 2000 1463 1,37

Tablo 4. Öğretim Üyesi Başına Düşen Hukuk Kitabı Sayısı NO ÜNİVERSİTELER Hukuk Kitapları (basılı+ elektronik) Öğretim Üyesi Sayısı Öğretim Üyesi Başına Düşen Kitap Sayısı 1 Koç Üniversitesi 11673 13 897,92 2 Ankara Üniversitesi 94538 115 822,07 3 Atatürk Üniversitesi 3617 5 723,4   23 Çankaya Üniversitesi 3211 34 94,44 24 Doğu Akdeniz Üniversitesi 2000 36 55,56 25 İstanbul Kültür Üniversitesi 2817 57 49,42

VERİ TABANLARI Kazancı Lebib Yalkın Legios LexisNexis Mevbank Hukuk Mevzuatı Swisslex West Law International ABI/INFORM Beckonline Dialog Prestije Diapon HeinOnline HukukTürk Juris Classeur

ÖNERİLER Hukuk koleksiyonlarında depo sistemi değil açık raf teşvik edilmelidir, Hukuk fakültesindeki öğretim üyesi ve öğrencilerle işbirliği halinde koleksiyonun düzenli gelişimi sağlanmalıdır, Kütüphaneci tarafından öğretim üyesi ve öğrencilere oryantasyon ve bilgi okuryazarlığı dersleri verilerek koleksiyonun aktif kullanımı sağlanmalıdır, Hukuk koleksiyonlarının Türkiye’deki tüm kütüphanelerde aynı tasnif ve konu başlığı ile hizmete sunulması konusunda standartlar geliştirilmelidir.