BRENTON WOODS SİSTEMİNİN ÇÖKÜŞÜ VE KÜRESELLEŞME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU İmtiyazlar / Kamu Özel Ortaklıklarının Eşgüdümü ve Desteklenmesi.
Advertisements

Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı
Presentation of the 21 ETCF II Partnerships ETCF-II is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey TOBB.
Yeni TTK ve Bağımsız Denetim Alanına Getirdikleri
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Kamu-Özel Sektör Ortaklığı Proje/İmtiyazlarında Özel Sektör.
Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi Ticaret Kanunu Tadil Komisyonu Üyesi
Yeni TTK ve Doküman Yönetim Süreçleri Nasıl Dönüştürülüyor?
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
0 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ UNION OF CHAMBERS OF CERTİFİED.
0 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ UNION OF CHAMBERS OF CERTİFİED.
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
BT Denetimi Uygulama Başarısı
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ
Türk Sermaye Piyasalarında Garantili ve Koruma Amaçlı Yatırım Fonları
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
 TÜRK TİCARET KANUNU (TTK) TASARISI’NDA DENETİM VE DENETÇİLİK MESLEKTE YENİ BİR BOYUT: BAĞIMSIZ DENETİM İSTANBUL, 2 ŞUBAT 2009.
Kurumsal Yönetim Hüseyin GÜRER 9 KASIM 2005 f.
Mesleki Uzmanlık Alanlarının Gelişiminde Kurumsallaşmanın Önemi
Türkiye’de Denetim Firmalarının Yaşadığı Sorun ve Zorluklar; Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluğun Değerlendirilmesi ve Öneriler. Hüseyin Gürer 26 Nisan.
SoHo SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
I. Uluslararası Muhasebe Denetimi Sempozyumu VII
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
T Ü R M O B.
BAĞIMSIZ DENETİM VE GÖZETİMDE ULUSLARARASI GELİŞMELER VE
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
Member of Consortium This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey Düşük Sıcaklık Güç Üretimi Section 14.
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
ISQC 1 Quality Control for Firms that Perform Audits and Reviews of Historical Financial Information, and Other Assurance and Related Services Engagements.
SMMM Hasan Önder GÜVEN 1983 yılı İzmir doğumlu, İlk ve Orta Öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2005 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümünden.
MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Ahmet AKIN – Yeminli Mali Müşavir TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi.
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
YENİ TTK KAPSAMINDA TÜRMOB DENETİM EĞİTİMİ PROJESİ
© 2006 KPMG The Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Module İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 24: UFRS’lerin.
BUGÜN VE GELECEKTE MUHASEBE VE DENETİM MESLEĞİ 2014 Mayıs Titre de la présentation 1.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
DENETİM VE DENETİME TALEP / DENETİM FAALİYETLERİ / MESLEK TEKNİĞİ.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
TÜRKİYE’DE SAĞLIKLI İŞLEYEN BİR FİNANSAL RAPORLAMA ALTYAPISININ TASARLANMASI 17 Eylül 2014, Ankara Murat SANCAR PwC Türkiye Bölgelerden Sorumlu Ortak.
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
ULUSLARARASI (IFAC) MESLEKİ AHLAK KURALLARI
MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARININ VE DÜZENLEMELERİNİN ULUSLARARASI DÜZEYDE UYUMLAŞTIRILMASI Paul Boyle Başkan DÜNYA BANKASI İLERİ MUHASEBE VE DENETİM.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
Vedat ADAK 05 Nisan 2014 Cumartesi Kuşadası
1 DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE DENETİM MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ.
Bağımsız Denetime (ve TMS’ye) geçişte Tecrübe Paylaşımları
Bağımsız Denetim Süreci
AS CPA & AUDITING CO. COMPANY PROFILE 2 Professional auditing and consultancy company Member of Nexia International as of 1 May 2007 Providing independent.
INOVASYON VE TEKNOLOJI YONETİMİ
NEDEN İSTATİSTİK? 1.
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
TÜRKİYE MUHASEBE UZMANLARI DERNEĞİ EXPERT ACCOUNTANTS’ ASSOCIATION OF TURKEY 1942.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
7. TÜRKİYE HAKSIZ REKABET KONGRESİ Mesleğimizde Haksız Rekabet Haksız Rekabetle Mücadelede; Hizmet Kalitesi ve Meslek Kararının Rolü ve Önemi Ali Kamil.
YÖNETİMDE YENİ GELİŞMELER KURUMSAL YÖNETİM (CORPORATE GOVERNANCE)
1 Kurumsallaşma Ve Mesleki Saygınlık İlişkisi Erol Demirel SMMM 2 Haziran 2016/Ankara.
Denetim Hizmetlerinin Geleceği Hüseyin Gürer Deloitte Türkiye CEO, SMMM 17 Mart
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ POLATLI SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS, BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ MALİYE PROGRAMI.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
DENETİM VE GÖZETİM
11. MUHASEBE ALANINDA DÜNYADAKİ ETİK KURALLAR VE İLKELER
İnceleme Dairesi Başkanlığı
Sunum transkripti:

BAĞIMSIZ DENETİM VE GÖZETİM SİSTEMİNİN YAPI TAŞLARI   Sayın Başkan, Değerli Oda Başkanları, Sayın Oda Yönetim Kurulu Üyeleri, TURMOB Temsilcileri, Sayın Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve Maliye Bakanlığı Temsilcisi, Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcisi, Sayın KGK Temsilcisi, Sayın SPK Temsilcisi, Sayın BDDK Temsilcisi, Saygı değer Akademisyenler ve Konuklar Öncelikle denetçiler olarak çok büyük önem verdiğimiz denetim standardının yüksek olması ve denetim kalitesinin daha da yukarı çıkarılmasında çok önemli rolü olan denetim ve gözetim sisteminin yapılandırılmasını temel alan bu kongrede Ülkemizde Uygulanabilecek Bir Bağımsız Denetim ve Gözetim Sisteminin Yapı Taşları konulu bir konuşma yapmaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. TÜRMOB 19. TÜRKİYE MUHASEBE KONGRESİ 17 EYLÜL 2014 SHERATON HOTEL & CONVENTİON CENTER ANKARA

BRENTON WOODS SİSTEMİNİN ÇÖKÜŞÜ VE KÜRESELLEŞME Temmuz 1944 – Brenton Woods toplantısı ABD dolarının devalüe edilmesi ve çöküş ABD dolarının altına dönüştürülebilir olmasının kabulü Küreselleşmenin başlangıcı Denetimle ilgili bugünün ihtiyaçlarını anlamak için Temmuz 1944’te ABD’nin küçük bir kasabası olan Bretton Woods’ta toplanan Birleşmiş Milletler Para ve Finans konferansından bugüne uzanan süreci özetlemek istiyorum. Bu konferansta ABD Doları altına dönüştürülebilen bir para birimi olarak benimsenmiş ve katılımcı ülkeler de kendi para birimlerini dolara sabitlemişlerdi. Küresel ticareti büyütecek ilk adımlar bu şekilde atılıyordu. Sistem ABD dolarının devalüe edildiği 1971 yılına kadar devam etti ve sonrasında çöktü. Sistemin çöküşünün bugüne benzeyen yanı ABD dışındaki ülkelerde dolar miktarının artması ve bu nedenle doların değerinin düşmesi idi.

KÜRESELLEŞME VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Temmuz 1944 – toplantısı ABD dolarının devalüe edilmesi ve çöküş Küreselleşen şirketler Değişen bankacılık ve karmaşılaşan yatırımcılar Hissedarların artan hakimiyeti Küreselleşmenin başlangıcı Enron ve Lehman Brothers Küreselleşmenin başlangıcı diyebileceğimiz bu süreç giderek hızlandı, genişledi ve yaygınlık kazandı. Bu süreç tetiklediği veya onu tamamlayan başka süreçlerle eklemlenerek bugünün iş ve şirketler dünyasını şekillendirdi. Eskiden milli sayılabilecek şirketler hızla küreselleşti. Bankacılık evrilerek yatırım bankacılığı önemli bir olgu haline geldi. Yatırımcılar karmaşıklaştı. Emeklilik fonları, özel girişim fonları gibi kurumsal yatırımcılar ağırlık kazandı. Şirketlerin ve yöneticilerin güçleri azalırken hissedarların hakimiyeti arttı. Güçlenen yatırımcı uzun vadeden çok kısa vadeli sonuçlar istiyordu. Uzun süreli ilişkilerin ve ittifakların şekillendirdiği kültürün yerini kısa vadeli kazanca odaklı bakış açısı aldı. Örneğin ABD’de 1970’lerin başında 40 ayın üzerinde olan hisse senedini elde tutma süresi iki binli yıllarda 4 ayın altına indi. Şirketler hep vitrinde olma duygusuyla yaşar ve yönetilir oldular. Herşeyin hızlandığı bir dünyada beklemeden sonuç almak, büyük kazançlar elde etmek arzulanıyordı. İşte bu ortam bazıları için yoldan çıkma ya da yozlaşmayı getirdi ve ortaya Enron ve benzeri muhasebe skandalları çıktı. Kendine iki binli yılların başındaki muhasebe skandallarından pay çıkaranlar için bunun bir sürecin sonu olmadığı Lehman Brothers olayı ile görüldü. Bugüne kadar iş dünyasındaki tecrübelerimiz sürdürülebilirliğin önemini vurguluyor. Yüksek kazanç arzusu sürdürülebilirliğe olan güven ihtiyacı ile dengeleniyor. Uluslararası rekabetin yoğun olarak devam ettiği iş dünyasında yatırımcı ve diğer paydaşlara bu güveni en iyi seviyede sağlayan piyasalar ve ülkeler ise bir adım öne çıkıyor. İşte kısaca özetlemeye çalıştığım bu ortamda güvenin sağlanmasında ilk adım olarak denetime, “değerli denetime” değinmek istiyorum. Sürdürülebilirlik ve önemi

ÜLKEMİZDEKİ GELİŞMELER VE DENETİM Güven ve Değerli Denetim 660 Sayılı KHK Düşürülen limitler Yeni Türk Ticaret Kanunu Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun kurulması Bu yıl itibariyle Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Yeni Türk Ticaret Kanunu belirli koşulları sağlayan şirketler için denetim zorunluluğu getirdi. 2013 yılı sonunda zorunlu denetim kapsamına 2 bin 500 civarında şirketin girdiği öngörülürken düşürülen limitler ile 2014 yılı sonu itibariyle bu sayıya 1,000 yeni şirketin ekleneceği öngörülüyor. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile atılan bu adımlarla yukarıda bahsettiğimiz güveni uluslararası standartlarda sağlamak mümkün olacak mı? Soruyu sorarken uluslararası standartları referans alıyorum, çünkü muhataplarımızın önemli bir kısmı küresel ölçekte faaliyet gösteren yatırımcılar olacak.

BAĞIMSIZ DENETİM NEDİR? Uluslararası standartlar denetimi nasıl tanımlar? Sigorta poliçesi midir? Bütün sorunlara karşı bir garanti midir? Tanımda öne çıkan unsurlar nedir? Denetim sırasında ne yaparız? Denetçi görüşü ne içerir? Denetçi görüşü nasıl yorumlanmalıdır? Acaba bağımsız denetim bir sigorta poliçesi midir? Ya da başka bir deyişle şirketin sürdürülebilirliğini etkileyecek finansal, risk, yönetim veya regülatör ile ilgili bütün sorunlara karşı bir garanti midir? Maalesef bu yönde bir algı ve beklenti olması denetlenen şirkette sonradan bir sorun ortaya çıktığında bağımsız denetime olan güveni etkileyebiliyor. Oysa uluslararası kabul görmüş standartlara göre bağımsız denetimin temel sorumluluğu finansal tablo ve diğer finansal bilgilerinin belirlenen kriterlere uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul güvence sağlaması. Sorulardan farklı olarak tanımda öne çıkan kelimeler uygunluk, doğruluk ve makul güvence. Dolayısıyla bugünkü tanımıyla bağımsız denetim işletme hakkında her türlü suistimalin ya da riskin aydınlatılıp raporlanmasını kesin olarak teminat altına altına alan bir süreç değildir. En çok karşılaştığımız sorun nedir?

DENETİMDEN BEKLENTİLER VE DENETİMİN ROLÜ Aşağıdaki konularda paylaşımlar artmalıdır: Denetimde neler yaparız? Finansal tablolar üzerindeki görüşümüz neyi ifade eder? Görüşümüz nasıl yorumlanmalıdır? Denetimden beklentiler Denetim bir sigorta poliçesi veya garanti değildir Denetçiler olarak karşılaştığımız en büyük sorun denetimde ne yaptığımızın ve denetim görüşümüzün nasıl yorumlanması gerektiğinin tam olarak anlaşılamamasıdır. Bu çerçevede denetçiler olarak üzerimize düşen bağımsız denetimde neler yaptığımızı ve finansal tablolar üzerine verilen görüşümüzün gerçekten ne anlam ifade ettiğini daha etkin bir şekilde denetim raporlarının okuyucuları ile paylaşmaktır.

DENETİMİN DEĞERİ NASIL ARTAR? Beklentileri karşılayan yaklaşım Geleceğe yönelik sürdürülebilirliğe dair sonuçlar Inovasyon Denetimde ortaya çıkacak katma değerin “değerli denetim” olarak özetlediğimiz yaklaşım ile sağlanabileceğini düşünüyoruz. Bu da denetim raporunu talep eden tarafların ihtiyaçlarına cevap verirken hızla değişen teknolojiye de ayak uyduran denetim araçlarını kullanmakla mümkün olacak. Bu bakış açısı denetimde de bir inovasyon gerektiriyor. Örneğin KPMG olarak inovasyon çalışmalarımızın önemli bir kısmını denetim metodolojimizin bir parçası olarak değişik veri analitiklerinin geliştirilmesi ve böylelikle şirketlerde yer alan verinin etkin olarak elde edilmesi, yorumlanması ve değer katacak bir biçimde sunulması oluşturuyor. Diğer önemli bir kısmını ise alanlarında donanımlı, gerekli mesleki eğitimleri almış ve hatta bir kısmı düzenleyici kurumlar tarafından lisanslanmış bilgi işlem, değerleme, kurumsal finansman, vergi ve hukuk gibi alanlarda profesyonel uzmanların kullanılması oluşturuyor.

‘İNSAN’ FAKTÖRÜ ? Bağımsız denetim sektörünü nitelikli insan gücü için nasıl cazip hale getirebiliriz? How does the work performed by an Specialist support the audit conclusion? İş yoğunluğunun uygun bir şekilde bütün yıla yayılması Üniversitelerde mesleğin ihtiyaçlarını dikkate alacak programların artması Üniversitelerde mesleğin tanıtılması İdeal meslek mensubu profili Sadece uyum ve mevzuat Şüphecilik ve ileri görüşlülük Değerli denetim için en kritik unsur olan ‘insan’ faktörü dikkate alındığında bağımsız denetim sektörünün nitelikli insan gücü için cazip hale getirilmesi gerekmektedir. Karmaşıklaşan mevzuat ve yeni iş modellerinin getirdiği iş yükü yılsonu ya da ara dönemlerde yaşanan yoğunluklar ile birleştiğinde çalışma koşullarını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle denetimle ilgili yapılacak düzenlemelerde bu yoğunluğu yıla yayacak adımların atılması mesleği yetenekli yeni mezunlar için daha cazip hale getirecektir. Yine üniversitelerde mesleğin ihtiyaçlarını dikkate alarak belirlenen programların artması da ihtiyaç duyulan kalifiye denetçi adayları konusunda faydalı olacaktır. Nitelikli insan gücünü denetim mesleğine çekmek için yapılması gerekenlere ek olarak ideal meslek mensubu profiline de kısaca değinmekte fayda var. Denetçilerimizin geleceğe dair rolünü belirlemek için sektör olarak paydaşlarımızla beraber nasıl bir denetim modeli istediğimizi belirlememiz lazım. Bu hususta da önümüzde iki seçenek var: sadece uyum ve mevzuata odaklanmak zorunda kalan mevcut denetçi modeli mi yoksa şüpheciliğin ve sorgulama kabiliyetinin ve ileri görüşlülüğün öne çıktığı bir model mi? Bu konuda “Denetim Değeri” adı ile yayımladığımız araştırmada öne çıkan konu ağırlaşan ve karmaşıklaşan muhasebe standartlarının denetçilerin finansal tabloların mevzuata uygunluğuna daha fazla vakit ayırması sonucunu doğurduğu. Oysa denetimden beklenen değeri yükseltmek mesleki şüpheciliğin ve sorgulayıcılığın ön planda olduğu bir denetçi profili ile sağlamak mümkün.

Meslek örgütleri ve mensupları Eğitim ve öğretim kurumları SİSTEMİN YAPI TAŞLARI Denetim İşletmeler Hissedarlar Çalışanlar Düzenleyici kurumlar Yatırımcı Yurttaşlar Meslek örgütleri ve mensupları Eğitim ve öğretim kurumları How does the work performed by an Specialist support the audit conclusion? Eğer değeri tartışılmayacak, standartlara göre icra edilen bir denetim sistemini pratiğe dönüştürmek ve uygulama birliği ile bunu denetim hizmetini alan tüm şirketlere yaymak istiyorsak başarılı tüm uygulamalarda görüldüğü gibi mutlaka etkili bir gözetim sistemi de bulunmalı. Böylece ülkedeki toplam denetim kalitesi de yükseltilebilecektir. Bu hususta ülkemizdeki denetimin yapı taşları olarak adlandırabileceğimiz her birime önemli görevler düşüyor. Bu görevleri yerine getirirken içinde bulunduğumuz zaman itibariyle sahip olduklarımız ile özlediklerimize bir arada bakmak gerekir. Yapıyı sık sık değiştirmeden, ya da miras ve geleneği harcamadan ama elimizdeki ile de yetinmeden hep daha iyiyi arayabiliriz. Bunun için bizden daha önce benzer sistemleri uygulamaya almış ülke örnekleri önümüzde duruyor. Denetimin yapı taşlarından söz ettiğimize göre, bir model geliştirmekten çok, birden fazla modele de hizmet edebilecek kurucu ünitelere bakmalıyız. Bu kurucu üniteler işletmeler, hissedarlar, çalışanlar, düzenleyiciler, yatırımcılar, denetçiler ve yurttaşlar olarak özetlenebil

DENETİM KALİTESİ İÇİN GEREKLİ GÖZETİM ORTAMI Amerika Birleşik Devletleri PCAOB Kamuyu ilgilendiren şirketleri denetleyen denetçilerin gözetiminin gerçekleştirilmesi ve denetim firmaları için standartların belirlenmesi SEC Sermaye piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesi FASB Kar amaçlı şirketler için finansal muhasebe standartlarının yayımlanması Module 5 GASB Kamu işletmeleri için finansal muhasebe standartlarının yayımlanması Halka Açık Şirketler Muhasebe Gözetim Kurulu (PCAOB) – Vaşington Kurul’un misyonu yatırımcıların çıkarlarını korumak ve bilgilendirici, doğru ve bağımsız denetim raporlarının hazırlanmasında kamu yararını daha da ilerletmek için kamuyu ilgilendiren şirketlerin denetimini denetlemektir.   Kurul’un Amerika Birleşik Devletleri’nde dört ana sorumluluğu bulunmaktadır: Amerika Birleşik Devletleri menkul kıymetler piyasasında işlem gören şirketleri, aracıları veya satıcıları denetleyen denetim firmalarının kayıt altına alınması Kaydedilen denetim firmalarının gözetimi Denetim, kalite kontrol, etik ve bağımsızlık ve tasdik hizmetleri dahil olmak üzere kaydedilen denetim firmaları için standartların belirlenmesi Kayıt edilen denetim firmalarının ve bu firmaların ilişkili kişilerinin ilgili hukuk veya profesyonel standartları ihlallerinin incelenmesi ve disiplin soruşturmaları Kamuyu ilgilendiren şirketleri denetleyen denetçilerin gözetiminin gerçekleştirilmesi Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) – Vaşington ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun misyonu, yatırımcıları korumak, adil, düzenli ve verimli pazarlar kurmak ve sermaye oluşumunu kolaylaştırmaktır. Aşağıdakiler Komisyon’unun sorumluluğundadır: Federal menkul kıymetler yasalarını yorumlamak ve uygulamak Yeni kanunlar çıkarmak veya mevcut kanunlarda değişiklikler yapmak Menkul kıymet firmaları, aracı şirketlerin, yatırım danışmanlarının ve derecelendirme kuruluşlarının denetimlerini gözetmek Menkul kıymetler, muhasebe ve denetim alanında özel düzenleyici kuruluşları denetlemek ABD menkul kıymetler düzenlemelerini federal, yerel ve uluslararası otoritelerle koordine etmek Sermaye piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesi Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB) – Norvalk Kurul’un misyonu kamuya ait olmayan işletmeler haricindeki işletmelerin finansal raporlamalarının yatırıcımlar ve finansal raporların diğer kullanıcıları için karar almaya yardımcı bilgiler sağlaması için finansal muhasebe ve raporlama standartlarını hazırlamak ve geliştirmektir. Finansal muhasebe standartlarının yayımlanması Amerikan Sertifikalı Muhasebeciler Enstitüsü (AICPA) – Vaşington Enstitü’nün misyonu üyelerine halka, istihdam edildikleri şirketlere ve müşterilerine sağladıkları hizmetleri en yüksek profesyonel çerçevede sağlayabilmeleri için gerekli kaynakları, bilgiyi ve liderliği sağlamaktır. Enstitü bu misyonu yerine getirirken aşağıdaki alanlarda faaliyet göstermektedir: Mesleğin üçüncü taraflara karşı temsili Sertifikasyon ve lisanslandırma İletişim İşe alım ve eğitim Standartlar ve performans Denetim standartlarının yayımlanması AICPA Denetim standartlarının yayımlanması ve meslek mensuplarının sertifikasyon ve lisanslandırılması

DENETİM KALİTESİ İÇİN GEREKLİ GÖZETİM ORTAMI Avrupa Birliği ESMA Sermaye piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesi Avrupa Komisyonu UFRS standartlarının AB genelinde kullanımı için onaylanması EFRAG UFRS standartlarının değerlendirilip Avrupa Komisyonu’na onay için sunulması Module 5 Avrupadaki meslek örgütlerinin bir araya getirilmesi ve meslek mensuplarına destek verilmesi FEE Avrupa Menkul Kıymetler ve Pazarlar Otoritesi (ESMA) ESMA Avrupa Birliği menkul kıymet piyasalarında dürüstlük, şeffaflık ve verimlilik unsurlarını garantiye alarak Avrupa Birliği finansal sisteminin istikrarını sağlayan bağımsız AB otoritesidir. ESMA etkin mevzuat ve gözetim yoluyla AB nezdinde yatırımcılara tutarlı davranılmasını ve yatırımcıların yeterli derecede korunmasını sağlamaktır. Ek olarak denetlenen şirketlerin etkin bir şekilde denetimini sağlamak ve finansal hizmet sağlayıcıları için eşit rekabet şartlarını teşvik etmektir. Ana görev: Sermaye piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesi Avrupa Finansal Raporlama Danışmanlık Grubu (EFRAG) EFRAG Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayımlanan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile ilgili Avrupa Komisyonu’na teknik danışmanlık yapmaktadır. EFRAG tarafından gerçekleştirilen süreçler sonucunda ilgili standartlar Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilmektedir veya diğer gerekli adımlar atılmaktadır. Ana görev: UFRS standartlarının değerlendirilip Avrupa Komisyonu’na onay için sunulması Avrupalı Muhasebeciler Federasyonu (FEE) Federasyon’unun amaçları meslek örgütleri arasında zamanında bilgi paylaşımını sağlayarak ve mesleği temsil ederken liderlik vasıfları göstererek meslek ile ilgili profesyonel, düzenleyici ve kamu politikalarının gelişimine katkıda bulunmaktır. Ana görev: Avrupadaki meslek örgütlerinin bir araya getirilmesi AICPA

Vizyon ve misyonda mutabakat SONUÇ Değerli denetim Gözetim sistemi Vizyon ve misyonda mutabakat Etkili bir gözetim sistemi ile tüm paydaşların temsil edildiği sürdürülebilir ve optimum paydaş faydasını sağlayan denetim Ülke genelinde toplam kaliteyi arttıracak ve denetime güveni sağlayacak etkin iletişime önem veren gözetim sistemi Denetimin rolü ve amacı konusunda beklentilerin netleştirilmesi ve mutabakata varılması Uluslararası uygulamaları benimserken diğer ülkelere göre farklı hususlar içeren ülkemizin kendine özgü yasal çerçevesini ve düzenlemelerini de dikkate almalıyız. Diğer bir deyişle bize özgü farklılıklar ile evrensel benzerlikleri doğru harmanlamalıyız. Bağımsız denetimin temellerinin atıldığı ülkelerdeki ve yurtdışındaki gözetim yapılarını ülkemizdeki bağımsız denetim ile ilgili ileriye dönük beklentiler ışığında değerlendirdiğimizde ülkemizde etkin bir gözetim sistemi için gerekli olan altyapı kuruldu, çerçeve belirlendi. Dünyadaki farklı uygulamalardan da görüleceği gibi sistem farklı biçimlerde kurgulanabilmekte. Bu nedenle ortak hedefimiz sistemin biçiminden ziyade en başta belirttiğimiz sürdürülebilir işletmelere ve piyasalara olan güveni sağlamak ve bununla ilgili standartlarımızı da rekabet ettiğimiz ülkelerin bir adım önünde olacak şekilde belirlemek olmalı. Bu da etkin bir gözetim sistemi ile uygulama birliği garanti altına alınmış “değerli denetim” ile mümkün olacaktır.   Lehmandan sonra sürdürlebilirlikle optimum paydaş çıkarını gözeten sorumlu bir iş ve şirketler dünyası oluşturmanın gereğinin ortaya çıktığı açıktır. Yeni Kurumsal Yönetim anlayışının bu momentine uygun bir çerçeve olışturabileceğini düşünüyoruz. Denetimin bu bakımdan kendimi geliştirmesi, yenilemesi gerekir. Ancak bu sadece denetimin kendi başına yapabileceği bir şey değildir. Başarı burada YAPI taşları olarak belirttiğimiz tarafların uyumlu mutabakatı ile olacaktır. Biz zamanın ruhuna ve ülkemiz özel koşullarına uygun, etkin bir denetim sistemine sahip olmamızın bir modelleme ve organizasyon meselesi olmaktan önce, yokluğunda, bulunacak en iyi modeli bile başarısız kılacak bir misyon ve vizyon mutabakatına muhtaç olduğu görüşündeyiz

Teşekkürler İsmail Önder Ünal, SMMM Sorumlu Ortak Akis Bağımsız Denetim ve SMMM AŞ iunal@kpmg.com