Olasılık ve Olay Çeşitleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FAİZ HESAPLARI ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
Advertisements

OLASILIK ÇEŞİTLERİ.
OLASILIK Hatırlatma : Örnek: Bir torbada 1 den 10 a kadar numaralanmış etiketler bulunmaktadır. Bir çekilişte asal sayı olan bir etiket çekme olasılığı.
OLASILIK.
KÜMELER.
10.Hafta istatistik ders notlari
1 OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
3. Hipergeometrik Dağılım
Rassal Değişken S örnek uzayı içindeki her bir basit olayı yalnız bir gerçel (reel) değere dönüştüren fonksiyona rassal değişken adı verilir. Şu halde.
RİZE ÜNİVERSİTESİ BAHAR YARI YILI MATERYAL DERSİ
1/20 PROBLEMLER A B C D Bir fabrikada kadın ve çocuk toplam 122 işçi çalışmaktadır. Bu fabrikada kadın işçilerin sayısı, çocuk işçilerin sayısının 4 katından.
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
MADE IN BAL.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
ASAL SAYILAR VE ÇARPANLARINA AYIRMA
EBOB EKOK.
BİNOM DAĞILIMI.
Örnek Alıştırmalar 1. Hilesiz bir zar atıldığında zarın üst yüzünün
PERMÜTASYON.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dönem 1
Olasılık Çeşitleri OLASILIK ÇEŞİTLERİ.
OLASILIK DAĞILIMLARI Bu kısımda teorik olasılık dağılımları incelenecektir. Gerçek hayatta birçok olayın dağılımı bu kısımda inceleyeceğimiz çeşitli olasılık.
KONU KESİRLER BASİT KESİR GJFX BİLEŞİK KESİR.
PİYANGO SAYISAL LOTO.
Olasılık Hesapları Rassal herhangi bir olayın, belli bir anda meydana gelip gelmemesi konusunda daima bir belirsizlik vardır. Bu sebeple olasılık hesaplarının.
DERS : MATEMATİK KONU : KESİRLER Kazanım : a) Bütünün verilen kesir kadarını bulma b) Beyin Fırtınası.
2/H Sınıfı Bilgi Yarışması
RENK.
BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ OLAYLAR
Şartlı Olasılık Bir olayın olasılığından söz edebilmek için bir alt kümeyle temsil edilen bu olayın içinde bulunduğu örnek uzayının belirtilmesi şarttır.
UGUR KOCA Konu : OLASILIK
Matematik Bütün Konular Slayt.
Matematik Dersi üslü sayılar.
OLASILIK.
Bir bölme işleminde bölen 8,Bölüm 7, kalan 1ise bölünen Kaçtır?
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI
Toplama-Çıkarma-Çarpma-Bölme
DERS:MATEMATİK 8 KONULAR TARİH 10. HAFTA KASIM A)ÖĞRENME ALANI
OLAY, İMKÂNSIZ OLAY, KESİN OLAY
Kesikli Şans Değişkenleri İçin;
DERS:MATEMATİK KONU:RİTMİK SAYMALAR
OLASILIK.
Asal Sayılar ve Çarpanlarına Ayırma
KESİKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK DAĞILIMLARI
ÜNİTE 2 OLASILIK, İSTATİSTİK VE SAYILAR
SORU: Bir madeni para ardı ardına 10 kez atıldığında kaç kez tura gelir? Tahmin edin. : : : :
Problem: Ali 5 arkadaşına 3’er tane şeker dağıtmış. Acaba Ali kaç şeker dağıtmış?
1. Bir zar ardı ardına iki kez atılıyor. Birinci atışta 6 ve
OLASILIK İÇİNDEKİLER: Çıktı Evrensel Küme Örnek Uzay Olay
Test : 1 Konu: Doğal Sayılarda İşlemler
GENEL TEKRAR
OLASILIK İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ.
OLASILIK İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
İSTATİSTİK UYGULAMALARI
İSTATİSTİK YGULAMALARI: SINAVA HAZIRLIK
NED İ R? Olasılık, sonucu kesin olmayan olayları sayılarla ifade eder. Olasılık teorisi günümüzde şans oyunlarının yanısıra, ekonomi, spor,siyaset, bilimsel.
MUSTAFA ŞAHİN MATEMATİK ÖĞRETMENİ
Rastgele Değişkenlerin Dağılımları
Oran ve Olasılık Bir inşaat firması, inşa edeceği binayı müşterilerine tanıtmak için, gerçek binaya tıpa tıp benzeyen ama onun 1/75 oranında olan bir.
1 OLASILIK 2. 2 TÜMLEYEN, BİRLEŞİM, KESİŞİM E ve F olaylarına sahip bir örneklem uzayı S olsun. olduğu açıktır. S de olup da E de olmayan noktaların kümesine.
3. Hipergeometrik Dağılım
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
OLASILIK.
OLASILIK HAZIRLAYAN : MUSTAFA ÖZÇELİK.
OLASILIK İrfan KAYAŞ.
1- Değişim Aralığı (Menzil) Bir serideki en büyük değer ile en küçük değer arasındaki fark olarak tanımlanır. R= X max –Xmin 2 – Ortalama Sapma Seriyi.
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
Olasılık Bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma veya gözlenme oranıdır Olasılık, denemelerin olası sonuçları ile ilgilenir.
Sunum transkripti:

Olasılık ve Olay Çeşitleri

A-)Olasılık Çeşitleri TANIM:Günlük hayatımızda, bugün yağmur yağma ihtimali var, bu yıl Ebru’nun okul birincisi olma ihtimali var gibi kesin emin olamadığımız durumları anlatmak için kullandığımız terime verilen isim. Çağımızda olasılık hesaplarının önemi büyüktür. Meteroloji tahminlerinde, bütçe yapımında, istatistik çalışmalarında, şans oyunlarında olasılık hesaplanır.

Örn: Tuğçe, okuldan eve gelince annesini evde bulamamış. Odasının kapısında asılı olan notu okumuş: Tuğçe; Ben komşudayım 15dk içinde gelirim. Sen de evde bekle.Mutfakta sana hazırla-dıklarımı yiyebilirsin. Annen Tuğçe’nin annesinin Hatice, Sevgi , Serpil, Sema, Tülay adında beş komşusu var.

Teorik Olasılık Örnek uzay:( Hatice, Sevgi, Serpil, Sema, Tülay) Hatice teyzeye gitme olasılığı: istenen olay: h=( Hatice) İstenen olayın olma olasılığı: O(H)= =%20 dir. Hesaplayarak bul- duğumuz bu olaslık teorik olasılıktır. 1 5

Deneysel Olasılık Tuğçe, komşularının adlarını kağıtlara yazıp kura çekmiş. Her kağıdı tekrar kutuya atarak 25 deneme yapmış. S(Ö)=25 Hatice tezye =4 kez çıkmış S(H)=4 O(H)= Deneyerek yapılan olasılık hesabına, deneysel olasılık denir. 4 25

NOT: Deneme sayısı arttıça: deneysel olasılık değeri, teorik olasılık değerine yaklaşır.

Öznel Olasılık Kişisel olarak değişen olasılığa öznel olasılık denir. Örn: Bir zar atılıyor. Bence üst yüzünde çift gelme olalığı %40, sevim ise %65 derse.

Olasılık Formülü O(A)= dir. Örn: Bir madeni para atıldığında; A-) Evrensel kümeyi(örnek uzay) B-)Tura gelme olayını C-) Yazı gelme olayını bulunuz. S(A) S(E)

Çözüm: A-) E={yazı, tura} ise S(E)=2’dir. A={yazı} S(A)=1 B={tura} S(B)=1 B-) O(A)= = dir. C-) O(B)= = S(A) 1 S(E) 2 S(A) 1 S(E) 2

Not: A olayının olasılığını o(A) veya P(A) olarak gösterebiliriz. Örn: Bir zarın havaya atılması deneyinde 5 numaralı yüzün üste gelme olasılığı nedir?

Cevap= E={1, 2, 3, 4, 5, 6} S(E)=6 dır. A={5} S(A)=1dir. O(A)= = S(A)

Örn: Örn:Bir şekerlikte 10 tane vişneli, 20 tane naneli, 30 tane limonlu ve 40 tane çilekli şeker bulunmaktadır. Rastgele bir şeker alındığında; a)Çilekli gelme olasılığı kaçtır? b)Naneli gelme olasılığı kaçtır? c)Vişneli gelme olasılığı kaçtır?

Cevap= S(E)= 10+20+30+40=100 S(Ç)= = = S(N)= = S(V)= = 40 100 4 10 2 5

Olay Çeşitleri: TANIM: İki ya da daha fazla olayın gerçekleşmesini birbirine bağlı değilse; yani bir olayın sonucu öbürünü etkilemiyorsa böyle olaylara bağımsız olaylar denir. FORMÜL: P(A ve B)=P(A∩B)=P(A).P(B)’dir.

Örn: Bir zar atılıyor. Zarın üst yüzeyine 1. atışta 3, 2. atışta 1 gelme olasılığı nedir? Çöz: 1. Atışta 3 gelme olasılığı= P(A)= ‘dır. 2. Atışta 1 gelme olasılığı= P(B)= ‘dır. P(A∩B)= P(A).P(B)= . = 1 1 6 6 1 6 1 1 1 6 6 36

Tanım: TANIM: İki ya da daha fazla olayın gerçekleşmesi birbirine bağlıysa, yani bir olayın sonucu diğer olayın sonucunu etkiliyorsa böyle olaylara bağımlı olaylar denir. Örn: 4 kız, 6 erkek öğrencinin olduğu bir gruptan iki öğrenci seçilecektir. Seçilen 1 öğrencinin kız, ikinci öğrencinin erkek olma olsılığı nedir?

Çözüm : A={seçilen 1. öğrencinin kız olması olayı} P(A)= B={seçilen 2. öğrencinin erkek olma olayı} P(B)= P(A∩B)= . = = 4 10 6 9 4 6 24 4 10 9 90 15

Örnekler : 1)Bir sepette 3 tanesi bozuk 10 tane beyaz yumurta, başka bir sepette 8 tanesi bozuk 20 tane kırmızıya boyanmış yumurta vardır. A- Yumurtaların ikisinin de bozuk olma olasılığı nedir? B- Yumurtaların ikisinin de sağlam olma olasılığı nedir? C- Alınan yumurtaların beyazının bozuk, kırmızı-nın bozuk olma olasılığı nedir?

Örnek: Bir madeni para ve bir zar aynı anda atılıyor. Paranın tura ve zarın 1 gelme olasılığı nedir? A- B- C- D- Çöz: para için: zar için: 1 1 1 1 12 4 6 8 1 2 1 6 1 1 1 . = 2 6 12

Örn: 12 erkek, 8 kız öğrenciden oluşan bir gruptan, art arda seçilen iki kişiden birinin erkek diğerinin kız olma olsaılığı kaçtır? ÇÖZ: P(E,K)= . P(K,E)= . =P(E,K)+P(K,E)= + = 12 8 20 19 8 12 20 19 24 24 95 95 48 95

Örn: ???: Elçin’in kalemliğinde 4 mavi, 6 kırmızı, 5 yeşil kalem vardır. Ardarda alınan 3 kalemin farklı renklerde olma olasılığı nedir? ???: 5 öğrenci, 4 öğretmen arasından 3 kişilik ekip oluşturulacaktır. Seçilen kişilerden 1.nin öğrenci, 2.nin öğretmen, 3.nün öğrenci olma olasılığı nedir?

Örn: ???: Bir torbadaki mavi bilyelerin sayısı, sarı bilyelerin sayısının 2 katıdır. Geri atılmamak şartı ile çekilen iki bilyeden birincinin sarı, ikincinin mavi olma olasılığı tür. Buna göre; başlangıçta torbada kaç bilye vardır? 1 4

ÖRN: ???: Birbirinden bağımsız olan iki olaydan A olayının olma olasılığı , B olayının olmama olasılığı ise, A ve B olaylarının birlikte gerçekleşme olasılığı nedir? ???: Ozan’ın bir hedefi vurma olasılığı ve Emre’nin hedefi vurma ‘tir. Birlikte bu hedefe atış yaparlarsa hedefin vurulma olasılığı nedir? 2 5 2 7 1 3 4 5

ÖRN: ???: Bir para ve bir zar atılıyor. Zarın 2’den büyük asal sayı gelme ve paranın tura gelmeme olasılığı nedir?