Hazırlayan :Nezir FIRTINA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C ÇATALPINAR KAYMAKAMLIĞI
Advertisements

FATSİA JAPONİCA Japon çınarı, japon aralyası olarak bilinir.
Dünya’da Ve Türkiye’de Kültür Mantarı Üretimi
PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
Asparagus plumosus.
ANTHEMIS.
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
ŞEFTALİ VE NEKTARİN ÇEŞİTLERİ
FASULYE.
SOYA Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Glycine
Familya: Brassiceae Brassica oleracea L. var. botrytis
AYVA VE ARMUT ÇEŞİTLERİ
DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ
KETEN.
ŞEFTALİ ÇEŞİTLERİ.
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
Toprak Çeşitleri Ve Özellikleri
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
KİRAZ ÇEŞİTLERİ.
PIRASA YETİŞTİRİCİLİĞİ
TÜTÜN.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
ERİK ÇEŞİTLERİ.
Tarla Bitkileri Yetiştirme
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
Familyası : Agavaceae Botanik Adı : Agave americana Türkçe Adı : Sabır
CHRYSANTHEMUM.
Aechmea fasciata.
KEREVİZ.
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
Portulaca grandiflora
PATLICAN Solanum melongena
Buddleia (Kelebek çalısı)
FATSİA FATSİA JAPONİCA.
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı,
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
SEBZE YETİŞTİRME TEKNİĞİ
PATLICAN.
LAHANA. Lahana Lahana grubu sebzelerin toplam ekim alanı yaklaşık 20 bin hektar üretim miktarı ise yıllara göre değişmekte olup ton civarındadır.
ÖRTÜALTINDA BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ
BROKKOLİ Brassica oleracea L. var. italica
Ekonomik Önemi, Anavatanı
TERE Lepidium sativum L.
DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ
SEBZELER.
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ
I S P A N A K Ekonomik Önemi, Anavatanı Spinacia oleracea L..
Brassica oleracea L. italica
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI.
BATEM TARAFINDAN TESCİLLENDİRİLMİŞ ÖNEMLİ PİKAN CEVİZİ ÇEŞİTLERİ
ÜLKEMİZDE ELMA YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
ÜLKEMİZDE ENGİNAR YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
Geniş sıralar arası (cm) Bitki yoğunluğu (bitki/m2)
Haşhaş.
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
TURP YETİŞTİRİCİLİĞİ.
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
BROKOLİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
TÜTÜN.
KIŞ MEVSİMLİK ÇİÇEK ÇALIŞMASI
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

Hazırlayan :Nezir FIRTINA DOMATES Hazırlayan :Nezir FIRTINA

Domates Peru civarında çıkarak muhtelif memleketlerde ve yaklaşık 1900 yıllarında Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Ucuz ve bol vitamin kaynağı olan domates besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde en çok üretilen sebzelerdendir. Turfanda olarak yetiştirilebilmesi nedeni ile her mevsimde tüketilebilmektedir. İçinde A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Taze olarak yenildiği gibi salça, domates suyu, konserve turşu, reçel, ketçap, şeklinde de değerlendirilebilmektedir. Tek yıllık bir bitkidir. 5-6 kg domatesten yaklaşık 1 kg salça elde edilebilir. 250-400 bin adet tohumu 1 kg gelir.

İklim Şartları Domates ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Soğuktan zarar görür. Sıcaklık -2,-3 °C ‘ye düştüğünde bitki ölebilir. Gereğinden fazla nem veya sıcaklık bitkide hastalıkların meydana çıkmasına yol açar. Sıcaklığın en az 16-19 °C ‘de olması gerekir. Sıcaklık 13 °C ’nin altına düştüğünde olgunlaşma gecikir.

Toprak İsteği pH 6.5 civarındadır. Kumdan killiye kadar her türlü toprakta yetişebilir. Kumlu tınlı topraklarda erken ürün verir. Çorağa oldukça dayanıklıdır. En uygun toprak reaksiyonu pH 6.5 civarındadır.

Ekim Nöbeti Aynı alanda art arda domates veya aynı familyadan olan biber ve patlıcanın yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Bunların üst üste tarımı yapılması halinde; aynı bölgede ki, aynı besin maddelerini tüketecekleri için toprağın zayıf düşmesine neden olurlar. Ayrıca hastalık ve zararlıların artmasına da yol açar. 3-5 yıllık münavebe programı uygulanabilir. Araya baklagil bitkileri veya hububat ekimi yapılmalıdır. Bu bitkilerin ekilmesi ile topraktaki organik maddenin ve azot miktarının artması sağlanır.

Kullanılmalarına göre: 1-Sofralık 2-Sanayilik olmak üzere iki gruba, Domates çeşitlerini; Kullanılmalarına göre: 1-Sofralık 2-Sanayilik olmak üzere iki gruba, Morfolojik durumlarına göre: 1-Bodur-yer 2-Sırık çeşitleri olmak üzere iki gruba, Yetiştirme alanlarına göre: 1-Açıkta 2-Turfanda yani cam ve plastik seralarda yetiştirilmeye uygun olmak üzere iki gruba, Olgunluk ve toplama zamanlarına göre de: 1- Erkenci 2- Orta 3- Geççi çeşitler olmak üzere üç grupta toplamak mümkündür. İhracata elverişli domates çeşitlerinin de kendilerine has özellikleri bulunmaktadır.

Çeşitleri 1.Pearson 2.Sc 2121 3.Sofralık-Start F1 4.Epona F1 5.Red Top 6.S.Million 7.S.Gold

Pearson Yuvarlağa yakın oldukça düzgün şekilli kırmızı renkli eti dolgun, çok lezzetli, şartlara kolaylıkla adapte olabilen çeşittir. Vejetasyon süresi uzundur. Sofralık olduğu kadar kuru maddece zengin olması ile salçalığa da fevkalade elverişlidir. Nakliye ve Verticellium hastalığa karşı dayanıklıdır.

Sc 2121 Geçici ve erkenci çeşitlerinin olması üretimde devamlılığı sağlaması bakımından avantajlıdır. Ayrıca meyve kalitesi yüksek, nakliyeye dayanıklı yüksek verimli ve sofralık bir çeşittir.

H - 2274 ÖZELLİKLER: Açık tarla yetiştiriciliğine uygun, oturak standart domates çeşididir Sert, etli ve kalın kabuklu meyvelere sahip olması nedeniyle de nakliyeye ve depolamaya uygundur. Adaptasyon kabiliyeti yüksek olup toprak seçiciliği yoktur. Meyveler hafifçe uzun yuvarlak,koyu kırmızı ve orta iriliktedir. Erkenci bir çeşittir. Sofralık olarakta , Salçalık olarakta kullanılabilir.

Black Bear Black Cherry

Gold Nugget ILDI

Ekim ve Dikim Ekim yapılırken metrekareye 5-6 gr tohum gelecek şekilde sıravari veya serpme olarak yapılır. Sıravari en iyi yoldur. Ekimden sonra tohumların üzeri 1 cm kadar kalınlıkta harçla örtülür ve hafifçe bastırılarak süzgeçli kovalarla tohumların bulunduğu kısma inecek kadar çimlenme suyu verilir.

Yer domatesi için sıra arası 140-150 cm sıra üzeri 40-50 cm sırık domateslerde ise sıra arası 75-80 cm, sıra üzeri 40-50 cm olacak şekilde dikim yerleri hazırlanmalıdır. Tohumlar çimlenip 5-6 yapraklı olduktan sonra hazırlanan karıklara 40 cm aralıkla fide çukurlarına son donların kalktığı Nisan ayının ikinci haftasında bu çukurlara fideler dikilir. Dikim, fidelerin 2/3’ü toprağa girecek şekilde yapılır. Daha sonra karıklara can suyu verilir. 3-4 gün sonra kontrol edilerek tutmayan fideler yenilenir.