Ders 1: Giriş Abdül Halim Zaim İstanbul Ticaret Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Advertisements

Enerji Sistemlerinde Yöneylem Araştırması EBT Bahar Yarıyılı
SINIFLAR Yılmaz Kılıçaslan.
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA SINIFLAR
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
ITY529S İTY’DE KARAR VERME
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
BTÖ 303 İşletim Sistemleri ve Uygulamaları Dersi
Tanışma Toplantısı 19 Mart 2009 Değişim Sürecinde Gerekli Bilgiler Doç.Dr.Nagihan OKTAYER Erasmus Koordinasyon Komitesi Üyesi
İSİM UZAYLARI (Name Space)
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Bölüm 10 Yapılar ve Birleşimler
7. DİZİLER Diziler birçok değişkene aynı adla ulaşmayı sağlayan bir grup veri yapısıdır. Bir dizi aynı tipte ve aynı adı paylaşan bir grup değişken demektir.
BBY Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ Güz Yarıyılı.
SINIFLAR GİRİŞ Yılmaz Kılıçaslan.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Binary Ağaçlar (Ekleme/Silme Örnekleri)
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: STRATEJİLER
Veri Yapıları Ve Algoritmalar
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Veri ağaçları
Veri Yapıları ve Algoritmalar
İSİM UZAYLARI (NAMESPACE)
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
Görsel Programlama Dr. Muhammet Balcılar
Net Class Framework ’ ün en üst yapısına İsim Uzayı denir. İsim uzayları ; pascal programlama dilinde 1990 ve hatta öncesinden beri varolmuş, C’de yer.
Bilgisayar Bilimlerinin Kuramsal Temelleri “UBİ 501: Discrete Math and Its Application to Computer Science” 2010 – 2011 Güz Dönemi İlker Kocabaş E.Ü Uluslararası.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
Tanışma Toplantısı 07 Ekim 2009 Değişim Sürecinde Gerekli Bilgiler Doç.Dr.Nagihan OKTAYER Erasmus Koordinasyon Komitesi Üyesi
YMT219: Veri Yapıları Ders Saatleri: Pazartesi 9:15-12, 17:30-20:15
Introduction to Computer Algorithmics and Programming Ceng 113 Öğr. Gör. Turgut Kalfaoğlu
Ders İçeriği Liste Soyut veri yapısı (ADT)
BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ I
BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ 1
INF 101 Basic Information Technologies
Veri Yapıları ve Algoritmaları ders_1
Ders İçerik Sunusu Maltepe Üniversitesi
Bilgisayar Programlama. Tek bir değişken tanımlamak için aşağıdaki gibi bir yazım yeterlidir. int i; Hatırlanacağı gibi bu tarz bir tanımlamada.
DİZİLER Arrays.
BİLG 224 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ II Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ.
BİLG 224 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ II Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ.
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
Hoş geldiniz!. Dersi Tanıyalım Dersin Amacı Hocanız ve İletişim Ders Konuları Performans değerlendirmeleri Kaynaklar Tavsiyeler.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
Dersin Adı: Çalışma İlişkileri
Matematiksel Veri Yapıları. İçerik Matematiksel Veri Yapıları – Kümeler – Diziler – Fonksiyonlar – İkili ilişkiler Sonsuz kümeler – Sonlu nicelik – Sonsuz.
STRATİGRAFİ (JFM-203) Giriş Dersi
ITY529S İTY’DE KARAR VERME
BİLGİSAYAR programlama II
Enerji Sistemlerinde Akıllı Sistem Uygulamaları Akademik Yılı Bahar yarıyılı Doç.Dr. Raşit ATA
Temel Veri Yapıları Veri Yapıları 1. Bölüm 1. 2 Programlarımızda tanımladığımız nesneler ya tek parçadan ya da birden fazla parçadan oluşurlar. Tek parçadan.
Konu: Ders İçeriği Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Şuayyip Çalış SAÜ| İnsan Kaynakları Yönetimi.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 6. DERS NOTU Konu: Matlab’ de Diziler ve Matrisler.
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
DİZİLER Bellekte sıralı bir şekilde bulunan ve aynı türden bilgilerin saklandığı veri yapısına dizi (array) denir. Örneğin kullanıcıdan 7 kişinin not ortalamasını.
MEZUNİYET TEZİ AKIŞ ŞEMASI
C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H11
END331 Yöneylem Araştırması I
Bölüm 10: Kayıtlar – Records (structs)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ITY529S İTY’DE KARAR VERME
Veri Tabanı Temel Kavramlar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Ders 1: Giriş Abdül Halim Zaim İstanbul Ticaret Üniversitesi Veri Yapıları Ders 1: Giriş Abdül Halim Zaim İstanbul Ticaret Üniversitesi

Genel Bilgiler Dersin Öğretim Üyesi: Prof.Dr. Abdül Halim Zaim azaim@ticaret.edu.tr Dahili: 3331 Küçükyalı Kampüsü, C Blok, 301 Web Adresi : http://ww3.ticaret.edu.tr/~azaim Görüşme Saatleri: Çarşamba ve Cuma günleri önceden randevu alınarak görüşülebilir. Gerekli durumlarda email ile irtibat kurulabilir. Ders ile ilgili bilgilendirmeler için Web Sayfasını Düzenli olarak kontrol ediniz.

Ders İçeriği Veri Tipleri Linkli Listeler Yığınlar (rekürsiyon) Genel Bakış ve Temel Kavramlar Soyut Veri Modelleme Diziler Yapılar Linkli Listeler Yığınlar (rekürsiyon) Kuyruklar Ağaçlar

Ders İçeriği İkili Ağaçlar İndeks Metodları (Hash Yöntemi) İkili Arama Ağaçları Dengeli Arama Ağaçları Heap Metodları Graf Yapıları

Dersin Kitabı “Data structures using C”, Yedidyah Langsam, Moshe J Augenstein and Aaron M. Tenenbaum, 1990 Referans Kitaplar: E.Horowitz, S.Sahni, and D.Mehta, “Fundamentals of Data Structures in C++”, Computer Science Press, 1995. C.A.Shaffer, “A Practical Introduction to Data Structures and Algorithm Analysis, Java Edition”, Prentice Hall, 1998. A.L.Tharp, “File Organization and Processing”, John Wiley and Sons, 1988.

Genel Kurallar Ödev ve/veya Projeleri birbirinizden kopya almayınız. Böyle bir durum tesbit edildiğinde her iki taraf da 0 almış olur. Teslim zamanı, ilan edilen günde saat 17.00 olarak belirlenmiştir. Geç teslimlerde her geçen gün için notun %25’i eksilir. USB/CD/DVD/email server’ın çalışmaması teslim edilememe noktasında mazeret olarak kabul edilmez.

Notlandırma Laboratuar Başarısı %5 Quizze %5 Ödevler %5 Proje %25 Vize %20 Final %40 Minimum Quizze Sayısı : 3-4 (Önceden Belirtilmeden) Ödev : 1 Every 3 weeks

Neden Bu Dersi Alıyoruz? Bir problemi çözmede etkin veri yapılarını kullanmanın önemine haiz öğrenciler yetiştirebilmektir. Bu dersi tamamladığınızda en sık kullanılan e en önemli veri yapıları tekniklerine aşina olacaksınız. Verinin nasıl organize edildiğini anlamanız ve veriyi uygun yapıda kullanmanız mümkün olacaktır.

Dersin Amacı En çok kullanılan veri yapılarını ve bu veri yapılarının soyut özelliklerini gösterebilek. Her bir veri yapısına uygun tipik algoritmaları ve bu algoritmaların performanslarını tartışmak. Aynı problemi farklı Veri Yapılarıyla çözmemiz durumunda performanslarının karşılaştırılması.

Veri Yapıları: Tanım Veri Elemanlarını saklamayı ve veri yığını içinden çekmeyi sağlayan işlemlerin organize edildiği yapılara Veri Yapıları denir.; Veriyi Yönetmek amacıyla oluşturulan mantıksal sistem; biglisayar formunda verinin gösterimini sağlayan veri modeli.

Veri Yapıları: Detaylı Tanım Veri Yapıları temel veri tiplerinin(int, float, char gibi) gruplanarak A data structure is a way of grouping fundamental types nesneleri tanımlamaya yarayacak paketler oluşturmamızı sağlar. Örneğin: matris satır ve sütunlardan oluşan ve bu satır ve sütunlara yerleştirilen dizi elemanlarından oluşan bir pakettir. Matrisi kullanabilmek için matrisin satır ve sütunlardan ve satır ve sütunları oluşturan dizilerden müteşekkil olduğu bilgisinin bilinmesi gerekmektedir. C veri yapılarını tanımlamak ve üzerinde işlemler yapabilmek amacıyla struct adında bir veri yapısı tanımlamıştır. C++ bu yapıyı class olarak geliştirmiştir.

Veri Yapılarını Hedefi Problemleri çözebilmek için kullanılacak lüzumlu matematiksel bileşenler tanımlamak ve bu bileşenleri geliştirmektir.. Bu soyut bileşenlerin tanımlanması ve bu bileşenler üzerinde yürütülebilecek işlemlerin somut olarak belirlenmesini gerektirir.

Örnek Bir Vaka Electronik Telefon Defteri Farklı VERİLER içermektedir: Ahmet Mehmet Hasan 110 622-9823 112-4433 75 Burhan Polat Electronik Telefon Defteri Farklı VERİLER içermektedir: - isimler - telefon numaraları - adresler Bazı İŞLEMLERİ yapabilmesi gerekmektedir: - ekleme - silme - bir telefon numarasını bulma - bir adresi bulma Bu işlemleri etkin olarak yapabilmek için veriyi nasıl organize etmeliyiz.

İlk Veri Yapısı DİZİ!

Diziler Hakkında birkaç Söz! Diziler aşağıdaki özelliklere sahip veri yapılarıdır: Sonlu Sürekli Hızlı Doğrudan Erişilen Her elemanı aynı tipte olan Ekleme / Silme ??? NASIL?? 

DİZİLER Dizilere Nasıl Veri Girişi Yapılır Diziler Nasıl İşlenir Diziye bir eleman nasıl eklenir Diziden bir eleman nasıl silinir

DİZİ 2 3 7 8 2 3 4 7 8 4 Sayısını Nasıl Ekleriz 1 Sayısını diziye nasıl ekleriz? İmkansız.