 Uzay, Dünya'nın atmosferi dışında evrenin geri kalan kısmına verilen isimdir.  Uzay'ın sınırları asla kesin değildir ve Uzay hep büyür.  Atmosfer.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UZAY ARAŞTIRMALARI Yuri Gagarin
Advertisements

Öğretmen Ziya Kılıçözlü İlköğretim Okulu
Dünya Güneş Ay.
Dünya Güneş Ay.
GÜNEŞ DÜNYA AY
1.Dünya’nın şekli ile ilgili en doğru bilgi aşağıdakilerden hangisidir? a)Dünyanın uzaydan çekilen fotoğrafları b)Eski insanların söylediklerinden edindiğimiz.
Dünya Güneş Ay.
Dünya ve Ay.
AY DEDE.
Ad : zeynep soyad : demIr sinif : 7-d no : 1944
IŞIK Karanlıkta cisimleri göremeyiz.Uzayda ve
Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)
A-GÜNEŞ SİSTEMİ GEZEGENLERİ
OSMAN BERKE YILDIRIM 5-D 1318
Hazırlayan:Ayten Adalı-Yadikar Bağçeli_s2
GEZEGENLER VE UYDULARI
SU HALDEN HALE GİRER.
AY DEDE.
DÜNYA ve UZAY.
UZAY.
Burada bir gariplik mi var?
dünya yüzeyinin ¾ ü sularla kaplıdır
6.SINIF 4.ÜNİTE IŞIK VE SES HAZIRLAYAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Dünyamız ve Gökyüzü Dünyamızın şekli Dünyamızın katmanları
DÜNYA’MIZIN ŞEKLİ NEYE BENZER?
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
AY DÜNYANIN TEK UYDUSU VE ONA EN YAKIN GÖK CİSMİDİR
IŞIK KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME Ana sayfaya döner İleri KAZANIMLAR
Bilimsel Yöntemin Adımları. 1. Bir Soru Sorun:  Bilimsel yöntem, gözlemlerinize ilişkin bir soru sorduğunuz zaman başlar. Nasıl, Ne, Ne zaman, Kim, Hangi,
AYA YOLCULUK AD- CEREN SOYAD-AKSU NO- 427 SINIF-5-A KONU-AYA Yolculuk.
MUHAMMED DO Ğ AN 9/B 232.  4 Ekim 1957/Sputnik-1/Sovyetler Birli ğ i… Dünya’dan 224 km yukarıda bazı bilimsel deneyler yapmak için fırlatılmı ş tı.
AY DEDE.
ÜNİTE: 5 YER YÜZÜNDE VE GÖKYÜZÜNDE GÖRDÜKLERİMİZ.
Gökyüzünde Gördüklerimiz Dünya’mız Yeryüzü
Yıldızlar.
Big Bang!.
Renk tayfı Beyaz ışık renklerin karışımından oluşur.beyaz ışık ışık prizmasından geçerse yedi renge ayrılır.buna renk tayfı denir.
EVRİM GEÇİRMEK YA DA GEÇİRMEMEK
Dünya, Güneş ve Ay.
İZAFİYET TEORİSİ HAZIRLAYANLAR SUNANLAR Abdurrahman enes özbİber
BENİ NE SARIYOR? ARAMIZDA NE VAR? Havanın varlığı-1 © Nesibe POLAT.
Astronot demek Uzay araçlarında görev alan kişiler olarak tanımlanabilir. Astronotların uzay araçlarındaki ortama uyum sağlayabilecek kişilerden seçilmesi.
Dünya Dönüyor Şarkı Dünya dönüyor, Sen ne desen de. Yıllar geçiyor ,
SINIF: 5 DERS: Fen ve Teknoloji
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
DOĞAL SÜREÇLER Evren ve Dünya’mız Nasıl Oluştu? Bilim insanları, evrenin oluşumu hakkında tarih boyunca değişik görüşler ortaya atmıştır. Fakat bu görüşler.
Dünya ve Ay Mahmut YORDAM3 Dünya ve Uzay 1.Gökyüzünde gördüklerimiz 2.Gök cisimleri a. Güneş b. Ay c. Dünya.
GÖLGE Arş.Gör. Belkıs Garip.
KARA DELİK İdil Eroğlu 7-A 1038.
Bilimsel İçerik Bilimsel içerik, bilimsel bilgiyi oluşturmaktadır. Erken çocukluk döneminde fen eğitimi de, çocukların yaşadığı çevre hakkında gerekli.
Dünya ve Ay.
10. Sayfayı açınız.
GEZEGENLERİN OLUŞUMU Gezegenler, merkezde oluşan Güneş’in çevresinde artakalan gaz ve tozdan meydana geldi. Bu toz ve gaz bulutu, başlangıçta Güneş’in.
Evrenin yapIsI ve geçmişe bakIş
  Uzay Çalışmaları  Uzay Çağı Başlıyor 4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetler Birliği, doksan beş dakikada bir Dünya’nın çevresini dolaşan ve atmosferik çalışmalar.
VENÜS DÜNYA MARS JÜPİTER SATÜRN URANÜS NEPTÜN MERKÜR NE YAPMALISIN?
Güneş Sistemi Güneş sistemi, güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle; gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında.
GÜNEŞ SISTEMI VE ÖTESI GÖK CİSİMLERİ. Var olan her şeyi içinde bulunduran sonsuz boşluğa uzay denir. Uzay boşluğunda bulunan tüm doğal cisimlerin ortak.
Uzay ve Uzay Çalışmaları.
YAKUPHAN GÜLTEKİN 9/C EVRENİ TANIYALIM Evrenin yapısı ve geçmişe bakış  Her bilim dalında olduğu gibi astronominin de kendine özgü terim ve kavramları.
1 DÜNYA ve UZAY A. Gökyüzünde Gördüklerimiz B. Dünya’mız C. Yeryüzü Hazırlayan Galipsercan Aslan 5B No 172 Öger Ortaokulu Manavgat Sorgun.
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
Gök Cisimleri Soru-Cevap.
GÜNEŞ, DÜNYA ve AY.
ÜNİTE: 5 YER YÜZÜNDE VE GÖKYÜZÜNDE GÖRDÜKLERİMİZ
KARA DELIK Kara Delik Nedir? Kara delik, uzayda bulunan ve ışığın dahi kaçamadığı çok çok güçlü bir çekim gücüne sahip olan bir bölgedir. Çok güçlü bir.
İnce Kenarlı (Yakınsak) Mercekte Özel Işınlar. Asal eksene paralel gelen F odak noktasından geçecek şekilde kırılır.
AYIN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Güneş Dünya ve Ay Soru-Cevap
Ayrıntılı astronomi incelemeleri teleskobun icadı ile hızlanmış, elde edilen veriler yeni çalışmalara kaynaklık etmiştir. Fizik biliminin optik alt alanındaki.
Sunum transkripti:

 Uzay, Dünya'nın atmosferi dışında evrenin geri kalan kısmına verilen isimdir.  Uzay'ın sınırları asla kesin değildir ve Uzay hep büyür.  Atmosfer ile uzay arasında kesin bir sınır bulunmamaktadır, fakat Dünya'nın atmosferi yukarı doğru çıkıldıkça incelmektedir. UZAY NEDİR?

UZAY TARİHİ  İnsanoğlunun uzay serüveni, Sovyetler Birliği’nin, 4 Ekim 1957 ′ de Dünya’nın ilk yapay uydusu Sputnik-1 ′ i uzaya göndermesiyle başladı.  Sputnik-1, Dünya’dan 224 km yukarıda bazı bilimsel deneyler yapmak için fırlatılmıştı.

 Sputnik-1 ′ in ardından, uzaya ilk insanlı uçuşu yine Sovyetler gerçekleştirdi yılında Yuri Gagarin, Vostok-1 adlı kapsül ile, Dünya’nın etrafını 1 kez dolandı.  Sovyetler’in bu önemli başarıları karşısında ABD, o zamanlar daha yeni filizlenen uzay yarışında öncülük şansını yitirmişti.

 Ancak, 20 Haziran 1969 ′ da Apollo-11 uçuşu ile ABD, Ay’a ilk kez insan indirmeyi başararak tarihe geçecek ve uzay araştırmaları alanında önemli adımların neredeyse tek odağı haline geldi.

ASTRONOMİ  Astronomi tüm bilimlerin en eskisidir.  Dünyada ilk insanın ortaya çıktığı günden bu yana insanlar gökyüzünü ve orada gördüklerini merak ettiler.  Gördükleri şeylerin resimlerini mağara duvarlarına çizdikleri için mağara adamlarının gökyüzünü gözlediklerini biliyoruz.

 Uzayda olmak insanları ve diğer canlıları etkiler.  Örneğin, uzaydayken insanların boyu birkaç cm uzar. Bunun nedeni ise, dünyadayken yerçekiminin omurgalar arasındaki kıkırdakları sıkıştırmasıdır.  Ağırlıksız ortamda bu kıkırdaklar genişleyerek boy uzar.

KARA DELİK

 Kara delik, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir.  Kara delik, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir.

 Bu tür nesneler ışık yaymadıklarından kara olarak nitelenirler. Kara deliklerin, "tekillik"leri dolayısıyla, üç boyutlu olmadıkları, sıfır hacimli oldukları kabul edilir.  Karadeliklerin içinde zamanın ise yavaş aktığı veya akmadığı tahmin edilmektedir.

 Günümüzde, kara deliklerin varlığı, ilgili bilimsel topluluğun (astrofizikçiler ve kuramsal fizikçilerden oluşan) hemen hemen tüm bireyleri tarafından onaylanarak kesinlik kazanmış durumdadır.