Kırım - Kongo Kanamalı Ateşi İlk Ne zaman Görülmüştür? XII. Yy. İsmail El Cürcani tarafından böyle bir hastalığın varlığı “Kara böcekler ile taşınan kara.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI BURDUR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
AMASYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve
KADIN ve SOSYAL YAŞAM Prof.Dr. Gönül BUDAK Dokuz Eylül Üniversitesi
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ KADIN SORUNLARI ARAŞTIRMA
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
ELAZIĞ ORKÖY ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARI İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜGÜ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
KKKA NEDİR.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ FARKINDALIK ARAŞTIRMASI TEMMUZ 2010 / ANKARA.
University of Illinois at Chicago Orta Doğu Teknik Üniversitesi
BİRİNCİ BASAMAKTA KUŞ GRİBİNE YAKLAŞIM
TÜRKİYE’DE VEREM SAVAŞI 2009 RAPORU. Yöntem Türkiye’de Verem Savaşı 2009 Raporu’nda Nüfus olarak 2007 yılında yapılan adrese dayalı nüfus sayımı rakamları.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
******KIRIM KANGO KENELERİ******
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
TÜRKİYE’DE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ: GÜNCEL DURUM
GBP HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ. Hastalık her yıl Nisan-Eylül ayları arasında görülmekte ve Temmuz ayında pik yapmaktadır yılında başlayan salgın halen.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
TÜRKİYE’DE VEREM SAVAŞI 2010 RAPORU. Ülkemizde “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri kapsamında 2007 yılından itibaren her yıl Daire Başkanlığımızca.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Kızamık Eliminasyon Programı
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (Halka Yönelik)

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2014 Sonuçları
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha.
“Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler” İlköğretim Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim Programı
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hayvan Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı Veteriner Hekim Süleyman UĞURLU 1.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
BİPOLAR BOZUKLUK Doç. Dr. E.Timuçin Oral.
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Türkiye Yetişkin Öğrenme Projesi Türkiye Yetişkin Öğrenme Profili Araştırması Sonuçları-2013 Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKSOY.
Öğrencilerin Üniversite Sağlık Merkezleri Aracılığıyla Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Konularında Bilgilendirilmesi Projesi Dokuz Eylül Üniversitesi Deneyimi.
Dünyayı tehdit eden ölümcül virüs Ebola, ilk olarak bundan 38 yıl önce, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı. Uzun bir aranın ardından 2013'te.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika.
Hazırlayan: Çankırı Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
KIRIM – KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
Vet. Hekim Ahmet SAFRAN Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ. insanlara kenelerin bulaştırdığı bir hastalıktır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA). KKKA ilk olarak 12.yüzyılda Tacikistan’da tanımlandı yıllarında Rusya’nın Kırım bölgesindeki Sovyet askerleri.
Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
Sunum transkripti:

Kırım - Kongo Kanamalı Ateşi İlk Ne zaman Görülmüştür? XII. Yy. İsmail El Cürcani tarafından böyle bir hastalığın varlığı “Kara böcekler ile taşınan kara hastalık” olarak tarif edilmiş. Tabii ki o zaman etken olarak virüs tespiti söz konusu değildir.

Hayvanlardan İnsanlara Geçen Birçok Hastalık Varken, Bu Hastalığa Önem Atfedilmesinin Nedeni Nedir? Ülkemizde yaygın olan başka hastalıklar bu kadar yüksek Ölüm oranı (mortalite) ile seyretmiyor. Hastalar kanama şikayetiyle geliyorlar ve çoğu hasta bu aşamadan sonra çoğunlukla kurtarılamıyor.

DÜNYA DA İLK BİLİMSEL TESPİT İlk defa 1944 ve 1945 yıllarının yaz aylarında Batı Kırım’da tarımda çalışan Sovyet askerleri arasında görülüyor. 200 Sovyet askeri hastalığa yakalanıyor ve bunların 20’ si ölüyor. O zamanki Sovyet bilim adamlarınca yapılan araştırmada, bu ölümlerin sebebinin bir virus olduğu tespit ediliyor. Hastalığı da «Kırım Kanamalı Ateşi» ismi veriliyor. Yıllar sonra 1967 yılında bu kez eski adıyla Zaire, şimdiki adıyla Kongo’da Amerikalı bilim adamları aynı hastalığı tarif ediyorlar; ve virüsün izolasyonu yapıyorlar yılında hem Sovyet hem Amerikalı araştırmacılar, ABD’de Yale Üniversitesi’nde bir araya geliyorlar; ve etkeninin aynı olması nedeniyle hastalığa “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi” adını veriyorlar.

Dünya’da görüldüğü yerler Dünya’da; Balkanlar, Asya, Orta-Doğu, Hint yarımadası, Afrika gibi bölgelerinde bu hastalık görülmektedir

ÜLKEMİZ DE TESPİT EDİLDİĞİ TARİH Türkiye’de ilk defa 2002 yılının görülüyor. ilkbahar ve yaz aylarında başta Tokat, Çorum, Sivas, Amasya, Yozgat, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan ve çevresi olmak üzere geniş bir coğrafi alanda görülmeye başlanmış; ve hastalığın tanısı 2003 yılında konmuştur. Daha sonra Kastamonu, Bartın, Ankara, Balıkesir gibi illerde de vakaların ortaya çıkması ile hastalığın geniş bir alanda yayıldığı gözlenmiştir. Hastalık her yıl Nisan-Eylül ayları arasında görülmekte ve Temmuz ayında en yüksek seviyesine ulaşmaktadır yılında başlayan bu salgın ülkemizde halen devam etmektedir.

İlimizde ise ilk kez 2006 yılında Merkeze ilçe Çayırlı köyü’nde görülmüştür. Daha sonra da 2012 yılına kadar hastalık vak’asına rastlanmamıştır Yılında Vize Kömürköy’de bir vatandaşımız bu hastalıktan hayatını kaybetmiştir.

KKKA Virüsü ve Keneler Üzerinde Yapılan Araştırma Sonuçları ? Prof. Dr. Ayşen Gargılı ve ark ve 2006 yaz aylarında endemik bölge yanı sıra, ilimizde dahil ülkenin farklı bölgelerindenki 62 merkezden toplandığı çalışmalarında, kenelerde KKKA virüsü saptamıştır. Çalışmada saptanan pozitif havuzun kompozisyonunun : H.m.marginatum (% 57.14), (KKKA Konakçısı) B.annulatus(% 28.57), R.bursa (% 14.28) olduğu ve illere göre En yüksek pozitif havuz oranının Kırklareli’nde (% 9.30) saptandığını bildirilmişlerdir.

2010 Yılı İlimiz Hayvanlardan Toplanan Kan örneklerinde Sero – Pozitiflik ? Kömürköy ( Vize ): 4 sığır Çayırlı, Armağan ( Merkez): 1 sığır Devletliağaç (Kofçaz): 2 sığır İmampazarı (Pehlivanköy): 1 sığır Babaeski, Pınarhisar ve Demirköy’ den alınan kan örneklerinde virüs tespit edilmemiştir.

2010 Yılı İnsanlardan Alınan Kan örneklerinde Sero – Pozitiflik ? Sero-Pozitiflik Orta Anadolu’da: % 12 Kırklareli: % 11 İlimizde %11’lik IgG oranına rahmen olgu sayısının az olması: - Konak faktörleri - Viral faktörler - Vatandaşlarımızda farkındalığın arttırılması ve uygun korunma yöntemlerinin kullanılmasının etkisi olduğu belirtilmiştir.

2010 Yılı Köylerdeki İnsanlardan Alınan Kan Örneklerindeki Sero- Pozitiflik ? Kömürköy ( Vize): 100 Kan serum örneği Taşağıl( Babaeski): 81 Kan Serum Örneği Çayırlı( Merkez): 12 Kan Serum Örneği 193 Kan serum örneğinin: %11 IgG; %1,5 IgM antikorları tespit edilmiştir (2010) IgG en yüksek Çayırlı köyü (% 25) IgM en yüksek Kömürköy (2010 Yılı Çalışması) 2012 yılında Kömürköy de bir vatandaş KKKA’dan hayatını kaybetmiştir.

Kırklareli’nde İnsanlarda % 11 oranında KKKAv IgG pozitifliği var. Toplanan kenelerde % 3 oranında KKKAv pozitiflik var Yılında sahada en çok görülen kene türü ; Ixodes spp’dir ( Lyme hastalığında farkındalığın arttırılması gerekir). Kırklareli’nde İnsanlarda % 11 oranında KKKAv IgG pozitifliği var. Toplanan kenelerde % 3 oranında KKKAv pozitiflik var Yılında sahada en çok görülen kene türü ; Ixodes spp’dir ( Lyme hastalığında farkındalığın arttırılması gerekir).

KKKA Konakçısı ( Hyalomma spp nimf): 246 ( % 52) Lymme Konakçısı ( Ixodes spp nımf): 65 ( % 14) Diğer : 162 (% 34) 2010 Yılı Kırklareli Kene Türleri Dağılımı ?

Toplam hayvancılık İşletme Sayımız: Balkan ilçelerimizde İşletme Sayısı:2.606 Balkan köylerimizde yaşayan Nüfus: Riski Yüksek Yerlerdeki İşletme ve İnsan Varlığımız ?

Hastalık Çıkışları ve Sonrası Yürütülen Çalışmalar ? 2006 yılında ilk hastalık çıkışına istinaden ilimizdeki tüm hayvancılık işletmelerindeki hayvanlar ilaçlanmıştır ve 2009 yılları arasında hastalık riski yüksek Orman köylerimizde ilaçlama ve bilgilendirme faaliyetleri devam etmiştir.

İl Müdürlüğümüzce KKKA İle İlgili Yürütülen Çalışmalar

2013 yılında Tarım bakanlığımızın belirlediği 4 köyümüzde peryodik ilaçlama çalışmalarımız devam ettirilmektedir. KKKA hastalığının mevsimsel yükselişi dolayısıyla Halk Sağlığı Müdürlüğümüzle birlikte, ilaçlama, kırsal alanda farkındalık ve duyarlılık oluşturma faaliyetleri devam etmektedir.

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞEKKÜR EDERİM Şerafettin UÇAR Hay.Sağ.Yet. ve Su Ürn. Şb. Md