RUBAI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Şiirlerde yolculuk Hazırlayan: NÜZHET AKGİRAY.
Advertisements

Hayata Yön Veren Özlü Sözler
Serüvene koşmak için, trenler bekliyorsan,  Güneşi yakalayıp gözlerine yerleştirmek için,  beyaz yelkenlerin gelip seni almalarını bekliyorsan,  Ve.
Hz. Muhammed’in Sözleri
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
Rubailer Ömer Hayyam Her sabah yeni bir gün doğarken, Bir gün de eksilir ömürden; Her şafak bir hırsız gibidir Elinde bir fenerle gelen.
RUBAİ.
AŞIK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ (KOŞMA). OZANLARIMIZ.
BENİM DE BİR FİKRİM VAR.
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
Çocuk bugünün yarını, yarının umududur…
Sesli izleyiniz yılında İzmir'de doğmuştur. Bestekarımız mûsikî çalışmalarına daha yedi yaşında iken amcası Emin Efendi'den meşk ederek başlamıştır.
Elif Azize Odaba ş ı Elif Azize Odaba ş ı 6B – B – 1448 ALTIPARMAK FETH İ AÇANÇ İ ÇEK O.O. ALTIPARMAK FETH İ AÇANÇ İ ÇEK O.O. Bismillahirrahmanirrahim.
HAZIRLAYAN : EBRU ÖZÇİFTÇİ NO: 1257 SINIF: 6-B
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
Kolayla ş tırıcı Mutluluk ipuçları…. Dostundan gelen kötülü ğ e iyilikle kar ş ılık ver. Dostundan/dü ş manından gelen iyili ğ e daha güzeli ile kar ş.
Bahar, yalvarırım çek git isine!..
Yıktın Mavi Hayallerimi
Benim gönül dostlarım: Dünyanın dört bir kö ş esinden derledi ğ im çiçekler.
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
SERBEST OKUMA METİNLERİ
Ömer Hayyam Rubailer BÖLÜM-2
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ 1.ETKİNLİK EŞLEŞTİRME.
SES İ M REH İ N denizin durgunlu ğ u öyle bir vuruyordu ki. suskunlu ğ umu yüzüme.
YAPI(PLAN).
Hazırlayan: Yasin tunç
Kafiye ve Redifler Sorular ve Cevapları.
Ömer Hayyam rubailer Ömer Hayyam
SİGARA VE ALKOLÜN ZARARLARI
FİİL ÇEKİMLERİ.
Tutum yatırım ve Türk malları haftası
LÂL BİR MASAL.
K İ M L İ K. “Cem, 16 Eylül 2009 seninle kar ş ıla ş mamızın 10. yılına giriyoruz. Kalbi(m/n) 33 ya ş ında, tenim 64 … Doktorlar, kalp naklinden sonra.
NERDESİN İSHAK SAKA.
Günü Sevgiyle Başlat.
SORULAR.
ŞİİRDE ŞEKİL ÖZELLİKLERİ
BAĞLAÇ Cümleler veya eşit görev ve türdeki kelimeler arasında anlamca bağ kuran kelimelere bağlama edatı (bağlaç) denir. Bağlaçlar yapım ve çekim eki almaz,
Demek ki geceler bensiz de güzel Yoklu ğ um canına tesir etmemi ş Ha benim ellerim ha ba ş ka bir el Gariplikler garibine gitmemi ş Demek ki.
 Yoklu ğ un varl ığı n ate ş ten g ö mlek yoklu ğ un ondanda k ö t ü m ü mk ü n de ğ il senle g ü lmek yoklu ğ un ondan da k ö t ü. bu belay ı a ş k.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
IHLAMURLAR ÇİÇEK AÇTIĞINDA GEL...
ses düğmesini açabilirsiniz ilerlemek için sadece “mouse”u tıklayınız Leyla ve Gece.
MANAVGAT ATATÜRK ORTAOKULU
HAYATIN ANLAMI.
Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — ) NOKTALAMA İŞARETLERİ
öğretmenin adı:Yusuf Ziya Kınacı Branjı:bılişim teklonoji öğretmeni
« Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. » HZ. MUHAMMED (S.A.V.)
PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ. Paragrafın Bölümleri Hikâye, deneme gibi yazıların giri ş, geli ş me, sonuç bölümleri oldu ğ u gibi paragrafın da vardır. a. Paragrafın.
Cumhuriyet'i biz kurduk, O'nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz.
Ömer Hayyam'dan alıntı olduğu söylenir.
RUBAİ Fars edebiyatından alınmış nazım biçimidir.
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
Çoşku ve Heyecanı Dile Getiren Metin : Şiir
Güçlü ve kararlı ol. Tanrın RAB'bin verdiği görevleri yerine getir. Onun yollarında yürü ve Musa'nın yasasında yazıldığı gibi Tanrı'nın kurallarına, buyruklarına,
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
FİİLDE MASTAR VE KİP.
AÖF 2016 Vize Eski Türk Edebiyatı 1 Soruları
 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.
RUBAİ Divan edebiyatında dört dizede tam bir anlam ifade eden, kendine özgü vezni olan nazım biçimidir.İran kaynaklıdır.
ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKÖĞRETİM OKULU 1-A SINIFI SAKARYA/ ARİFİYE
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
NamIK KEMAL.
Ka y kay.
NESİLDEN GELEN GÜNAHLAR
SivasKayseri Afyon Adana İ zmir Isparta Bursa İ stanbul Burdur.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
Hızlı Okuma Egzersizleri
Sunum transkripti:

RUBAI

Tek dörtlükten oluşan bir nazım biçimidir. Kafiye örgüsü “aaxa” biçimindedir. İran edebiyatından Türk edebiyatına geçmiştir. Rubailerde daha çok felsefî ve tasavvufî konular işlenir. “Aşk, kadın, şarap” gibi konular da işlenir.

Rubai türünün en önemli şairi, İranlı şair Ömer Hayyam’dır Rubai türünün en önemli şairi, İranlı şair Ömer Hayyam’dır. Divan edebiyatında rubaileriyle tanınmış şairimiz Azmizade Haleti’dir. Cumhuriyet döneminde ise Yahya Kemal Beyatlı ile Arif Nihat Asya rubaileriyle tanınmış şairlerimizdir.

RUBAİ Esrarını dil zaman zaman söyler imiş Hengame-i gamda dâstan söyler imiş Aşk ehli olup da mihnet-i hicrana Ben sabr ederim diyen yalan söyler imiş Azmizade Haleti

RUBAİ Bir merhaleden güneşle derya görünür RUBAİ Bir merhaleden güneşle derya görünür. Bir merhaleden her iki dünya görünür.   Son merhale  bir fasl-ı hazandır ki sürer, Geçmiş, gelecek cümlesi rüya görünür. Yahya Kemal Beyatlı

RUBAİ Bilmem kime yahut neye uyduk gittik Gâhi meye gâhi neye uyduk gittik Erbâb-ı zekâ riyayı mezhep bildi Bizler dili divâneye uyduk gittik Yahya Kemal Beyatlı

RUBAİ Ya Rab dilimi sehv ü hatâdan sakla Endişemi tezvîr ü riyâdan sakla Basdım reh-i vâdî-i rubâîye kadem Ta'n-ı har-ı nâdân-ı dü-pâdan sakla Nef'i Günümüz Türkçesiyle; Ya Rab! Dilimi kusur ve hatadan koru. Düşüncemi yalan ve ikiyüzlülükten koru. Rubai vadisinin yoluna ayak bastım. İki ayaklı anlayışsız eşeklerin ayıplamasından koru.

RUBAİ Ol göz ki yüzün görmeye göz dime ana Şol yüz ki tozun silmeye yüz dime ana Şol söz ki içinde sanemâ vasfun yoh Sen bâd-ı hevâ dut anı söz dime ana Kadı Burhanettin   Günümüz Türkçesiyle; O göz, yüzünü görmezse ona göz deme. Şu yüz, ayağının tozunu silmezse ona yüz deme. Ey put kadar güzel sevgili, vasfının olmadığı sözü, Değersiz tut, ona söz deme.

Ömer hayyam Ey özünün sırlarına akıl ermeyen;  Suçumuza, duamıza önem vermeyen;  Günahtan sarhoştum, ama dilekten ayık;  Umudumu rahmetine bağlamışım ben.  

2.  Büyükse de isyanım, kötülüklerim,  Yüce Tanrı'dan umut kesmiş değilim;  Bugün sarhoş ve harap ölsem de yarın  Rahmete kavuşur elbet kemiklerim.  

3.  Tanrım bir geçim kapısı açıver bana;  Kimseye minnetsiz yaşamak yeter bana;  Şarap içir, öyle kendimden geçir ki beni  Haberim olmasın gelen dertten başıma.

Bilgenin yüreğinde her dilek, Anka kuşu gibi gizli gerek Bilgenin yüreğinde her dilek,  Anka kuşu gibi gizli gerek.  Damla nasıl inci olur denizde:  Sedefler içinde gizlenerek.   15.  Ovada her kızıl lalenin teni  Bir padişahın kanıyla beslendi.  Yerden biten şu mor menekşe yok mu?  Bir güzelin yanağındaki bendi.

İzlediğiniz İÇİN TEŞEKKÜRLER