Dr.Müh.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER GİMDES BAŞKANI. 1.HELAL YAŞAM SİSTEMİ 2.HELAL LOKMA 3.MODERNİTE VE HELAL GIDA 4.DÜNYADA HELAL GIDA ARAYIŞLARI 5.TÜRKİYEDE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Advertisements

HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
Kaliteli yaşam : Hastalıklara direnç, iyi hissetmek Yaşlılığın geciktirilmesi(Antiaging): Yaşlılığa neden olan faktörlerin kontrol altına alınması.
DENGELİ YAŞAM PROGRAMI
TATLANDIRICILAR Tatlılık veren bu maddeler şu nedenlerden dolayı kullanılırlar: Hiç şekeri olmayan bir gıda maddesini tatlılaştırmak. Az olan şeker tadını.
ENERJİ KAYNAKLARI.
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
OKUL ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME
GIDA GÜVENLİĞİ TÜKETİCİ HATTI 2008 YILI FAALİYET RAPORU “GÜVENLİ GIDA SAĞLIKLI TÜRKİYE”
MADDE DÖNGÜLERİ.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
SAĞLIKLI BESLENME.
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ. Okul çocukları Neden özel grup ? 1. Sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içindedirler. 2. Okul, çocukların evlerinden sonra.
BİYOKÜTLE.
ARI ÜRÜNLERİ.
gıda sanayinde kullanılan asitler
Yenilmesi Ve İçilmesi Haram Ve Helal Olan Şeyler; Yemede Ve İçmede Edep Ve Terbiye Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü Meram Nehir.
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
AĞLAMA Dyt. Gülay TÜRKMEN.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI

LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
Laboratuvar kuralları
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
OBEZİTE (Şişmanlık).
1. Giriş.
KARBONHİDRATLAR, DİŞ ÇÜRÜĞÜ, BESLENME BİLGİSİ
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
TATLANDIRICILAR.
MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
HAZIR GIDALARIN ZARARLARI
Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
Avrupa’da doğal bir ilaç olarak kabul edilen keçi sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Keçi sütü tedavi edici ve kendine özgü üstün özelliklerinden.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
BESLENİRKEN NELERE DİKKAT EDECEĞİZ?
TBS’DE HİJYEN.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
ISO HACCP ve ISO22000.
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
OKSİJENLİ SOLUNUM FOTOSENTEZ İLİŞKİSİ
Sığır yetiştiriciliğinin önemi
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
TÜRK BEŞLERİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
EVDE KİMYA HAZIR GIDALAR Zeliha IŞIK
MADDE DÖNGÜLERİ.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
ISO Hijyen Uygulamaları
Sunum transkripti:

Dr.Müh.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER GİMDES BAŞKANI

1.HELAL YAŞAM SİSTEMİ 2.HELAL LOKMA 3.MODERNİTE VE HELAL GIDA 4.DÜNYADA HELAL GIDA ARAYIŞLARI 5.TÜRKİYEDE HELAL GIDA ARAYIŞLARI 6.GİMDES 7.HELAL SERTİFİKALI ÜRÜNLERİN EKONOMİK POTANSİYELİ 8.TÜRKİYEDE HELAL SERTİFİKA 9.HELAL SERTİFİKALAMANIN ÖNÜNDEKİ ÇAKIL TAŞLARI

…  Helal Gıda kavramı, uluslararası The Codex Alimentarius Komisyonu dokümanlarında “İslami kurallar doğrultusunda izin verilen gıda” anlamında yer almakta ve “İslami kurallara göre yasak olan herhangi bir unsuru içermeyen, bu unsurlardan arındırılmış yerlerde veya cihazlarda hazırlanan-işlenen-taşınan ve depolanan, bu durumların dışında üretilen herhangi bir gıda ile hazırlama-işleme-taşıma ve depolama aşamasında direkt temasta olmayan ürün olarak” tanımlanmaktadır.

… MEY GİBİ HERBİR HARAMIN SEKRİ OLSAYDI EĞER, OL ZAMAN MA’LUM OLURDU; MEST KİM, HÜŞYAR KİM? Her haram olan şey, içki gibi sarhoşluk verseydi, O zaman kimin sarhoş kimin ayık olduğu anlaşılırdı

… Hakiki dondurmada stabilizer olarak hakiki salep kullanılırdı Bugün fabrikasyon üretimde kullanılan Stabilizerler ise şöyle: 1. Keçiboynuzu zamkı veya sakızı( Locust Bean Gum veya Carob Bean Gum) E410: keçboynuzu ağacının tohum besi dokusundan çıkartılan bitki materyelinin çözülebilir lifleri. 2. Guar zamkı veya sakızı E412: Baklagiller familyasından Guar çalı bitkisinin tohumlarının besi dokularından çıkartılmaktadır. 3. Ksantan zamkı veya sakızı E415: Bir polisakkarittir. Et suyu kültür ortamında, Glukozun veya sakarozun Xanthomonas campestris bakterileri ile fermantasyonu sonucunda üretilir. 4. Sodyum alginat E401: Kahverengi esmer deniz yosunundan çıkartılır. 5. Karagenan E407: Kırmızı deniz yosunundan çıkartılır. Kıvam artırıcı.etilen klorohidrin oluşumu sebebi ile yüksek kanserojen,ülser ve zehirlenme riski taşıyor, 6. Agar agar E406: Kırmızı deniz yosunundan çıkartılır. 7. Jelatin(gelatin) E441: Hayvan kökenli bir proteindir. Eti helal olmayan, ya da kesim usulü helal olmayan hayvanların deri ve kemiklerinden çıkartılan jelatinin kullanılması halinde dondurmanın da haram duruma gelmesi söz konusudur.

GAZOZLAR-KOLALAR-ENERJİ İÇECEKLERİ

…. RENKLİ RENKSİZ GAZOZLAR VE KOLALAR Fosforik asit: E338 Gazlı ve çeşitli kolalı içeceklerde kullanılmaktadır. Ancak sağlık üzerindeki etkileri tartışılmaktadır. Keskin bir tad sağlar ve diğer doğal benzer tad vericilere nazaran büyük miktarlarda ve ucuzca elde edilebildiği için üreticiler tarafından tercih edilmektedir. Kafein: Tüketimi, ekseriya kahve, çay, cola, çikolata, kakao ve son zamanlarda ortaya çıkartılan enerji içecekleri ile olmaktadır. Kafeinin diğer yaygın kaynakları, reçete gerektirmeyen ağrı kesiciler, soğuk preperatlar ve uyarıcı ilaçlardır. Boya Maddesi Karamel (E150): Şekerin yavaş şartlarda 170 C dereceye kadar ısıtılması sonucunda elde edilir. Başta kola olmak üzere çeşitli meşrubat, şekerleme, kek ve bazı hamur işlerinde boya maddesi olarak kullanılır. Avustralya Hiperaktiv Çocukları Koruma Teşkilatı(HACSG)’na göre alerjik bünyeli insanların kaçınmaları gerektiği ifade edilmektedir.

… CO2 Gazı: E290 İnsan sağlığına zararlı bir gazdır. Meşrubatlarla aşırı miktarlarda alınması halinde çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Kola ve diğer Aromalar: Bütün aromalarda söz konusu olduğu gibi ara işlemlerde ve eritici ortamlarda etil alkolün kullanılabilmesi önem taşımaktadır. Ayrıca, bu tür içeceklerde TSE ve TÜRK GIDA Kodeksi de % 0.3 ‘e kadar alkol bulunabilmesine izin vermektedir. Sünî Tatlandırıcılar: Aspartam E951, Asesülfan E950, Sakarin E954 Bu ürünler’de; Aspartam, asesülfam ve sakarinin kombinasyonu kullanılmaktadır. Şeker hastalarının kullanımı oldukça düşük olması ve kullanan insanların yaş seviyelerinin yüksek olmasına rağmen alzaymer riski oluşturduğu bildirilmektedir. Fakat içeceklerde kullanımı, özellikle aspartamın içinde bulunan fenil alalin isimli amino asitin çocukların zeka gelişimlerini olumsuz etkilediği klinik deneylerle kanıtlanmıştır.

SUCUK SALAL SOSİS PASTIRMA

MEKANİK ET

ET ÇAMURU

L-SİSTAİN

UNLU ÜRÜNLER

PİZZA

CİPS

… LÜTFEN ÇOCUKLARINIZI OKUL KANTİNLERİNDEN VE FAST FOODLARDAN KORUYUN !

… GİMDES KEFALET KURUMU OLARAK ŞARTNAMEMİZE GÖRE ÜRETİCİ FİRMALARI DENETLİYOR

GİMDES HELAL SERTİFİKASI