Kritik ve Analitik Düşünebilir miyiz?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KENDİNİ TANIMAK NEDİR ACABA?
Advertisements

S E L Ç U K Ü N İ V E R S İ T E S İ Kritik Analitik Düşünme Topluluğu
ORİJİNAL YOGA SİSTEMİ İLE BAŞARIYA GİDEN YOL
Düşündüren Resimler-I KRİTİK VE ANALİTİK DÜŞÜNME PLATFORMU
Felsefe Nedir? Aristoteles'in ünlü yapıtı Metafizik
BİLİMSEL BİLGİNİN ÖZELLİKLERİ VE FEN - TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
Çocuğumuzu tanımanın önemi:
10. Sınıf 9 nolu kazanım etkinliği
SAĞLIK.
Stres ve Stres Yönetimi
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
Kültür.
REHBERLİK.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
Kültür ve Dil Hüdayi Can Çankırı, 2014.
Yönetimde stres kaynakları ve başa çıkma Dr. Alper Engeler
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
BİLİMSEL TUTUM VE DAVRANIŞLARIN ÖZELLİKLERİ
STRATEJİK PLANLAMA.
Sevgili Öğrencilerimiz ;
ALAN SEÇİMİMİMİZİ NELER ETKİLER?
KENDİMİ TANIYORUM Kazanım: Kendini tanımanın ders seçimindeki önemini fark eder. 9. Sınıf 74 nolu kazanım etkinliği.
Sınav Kaygısı Seminerine hepiniz hoşgeldiniz
ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE BAZI ÖNERİLER
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
AMAÇ BELİRLEME.
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
SESLİDİR Beyin, insan vücudunun %2'si ağırlığında olmasına rağmen, geriye kalan %98'i yönetiyor. Başarının da mutluluğun da kaynağı beyin. Öğrenirken,
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NEDİR ?
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
İSTİKRARLI BİR HAYAT FELSEFESİ NASIL OLUŞTURULUR ?
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI VE GENÇLİK
TEMEL SAĞLIK BİLGİLERİ Dr
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
KİŞİLERARASI İLETİŞİM
DİL-DÜŞÜNCE-DUYGU İLİŞKİSİ
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
ICF Aylık Üye Toplantısı 11 Aralık 2012 Didem Şen Pamuk.
Kritik ve Analitik Düşünebilir miyiz? Neden Olmasın! Biz insanız. Bizim işimiz bu! İşimizi iyi yapıyor muyuz? Yoksa başkalarına mı bırakıyoruz? Neden Olmasın!
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENCİ Mİ? EVET, O BENİM! Learning to Learn Training Gölgede kalmış yeterliliklerinizin farkında.
8.Sınıf /1.ünite KAZA ve KADER Hazırlayan:Serpil AKTAŞ.
B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM.
OLUMLU DÜŞÜNCE NEDİR? Hayatın her alanında, bizi her konuda etkileyen aslında bizim olaylara nasıl baktığımızdır. Şunu unutmamak gerekir ki; meydana.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
BİLİŞSEL GELİŞİM: İYİ SEYİRLER .
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
DİN EĞİTİMİ BİLİMİNİN ARAŞTIRMA METODLARI ve DİLİ
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
KLASİK MANTIK.
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
DİKSİYON VE ETKİLİ KONUŞMA Bölüm 1
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
TOPLUMSAL KURALLAR.
EMPATİK İLETİŞİM Bireyler arası ilişkilerde gönderilen iletilerin duygusal yönü ve içeriği ile algılanması ve anlaşılması.
ERGENLİK DÖNEMİ VE DİN EĞİTİMİ. ERGENLİK Yetişkinliğe doğru büyüyen Bir geçiş dönemidir (biyolojik, psikolojik, toplumsal, ekonomik) Yaşam döngüsünün.
FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
STRES YÖNETİMİ
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Başşliyoouu... Başlıyor....
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Sunum transkripti:

Kritik ve Analitik Düşünebilir miyiz? Neden Olmasın! Biz insanız. Bizim işimiz bu! İşimizi iyi yapıyor muyuz? Yoksa başkalarına mı bırakıyoruz?

Ne düşünüyorsak O’yuz Yaptıklarımız, hissettiklerimiz, isteklerimiz bile düşüncelerimizle belirleniyor. Düşüncelerimiz gerçekçi mi? Kötümser mi? Neleri düşünüyoruz? Nasıl düşünüyoruz? Nasıl düşündüğümüzün farkında mıyız?

Üniversitelerde Asıl Öğrenmemiz Gereken: Doğru Düşünmek Artık iş ilanlarında kritik – analitik düşünme becerisinden bahsediliyor. Normal bir eğitim müfredatı içinde kritik – analitik düşünme eğitiminin kendiliğinden oluşacağı düşünülürdü, öyle değilmiş… Özgür düşünce, sağlıklı düşünce, tenkidi düşünce, tahlili düşünce, ilmi-bilimsel düşünce, istemli düşünce, sistemli düşünce…

Bayram değil seyran değil Düşünürüz de ne olur? ‘Gerçeğe’ ulaştıran araç Gözün görmediğini gösteren yetenek, akıl gözü Mevcut bilgilerden yeni bilgiler üretme Ön yüzünü gördüğümüzün arka yüzünü bilme Yüzümüze gülenin gerçek niyetini anlama Bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü!

KAD, seziden, önseziden farklı Düşünme delile dayanır, sağlam bilgilerle ulaşılan sonuçtur. Sağlam yapı taşlarını, iyi projelendirilmiş bir bina yapımında planlı bir şekilde, birbiriyle ilişkili olarak üst üste koymak gibi. Yetersiz bilgi  yanlış sonuç Yanlış bilgi  yanlış sonuç Yetersiz - Yanlış bağlantılar  Çürük bina

Doğru karar – İsabetli atış Yeterince sakin misin? Öfkeliysen elin titrer. Yeterince odaklandın mı? Rüzgarı iyi hesap ettin mi? Hedefin net mi?

Düşünme Üzerinde Düşünme Nasıl düşünüyoruz? ‘Aklın yolu bir’ diyoruz ancak farklı sonuçlara varabiliyoruz. Kritik ve analitik düşünmenin ilk aşaması düşünmemiz, düşünme yöntemimiz, düşünme keskinliğimiz, kapsayıcılığı, doğruluğu … üzerinde düşünmektir.

Önemli bir aşama da… ‘Akılları pazara çıkarmışlar, herkes yine kendi aklını almış’ Herkes kendi aklını beğeniyor, bu nedenle nasıl düşündüğünü sorgulamıyor. Eleştirilmekten rahatsızlık duyuyoruz. Doğru bir şekilde eleştirmeyi de başaramıyoruz.

Düşünmemiz Kaç Megapiksel Geniş açılı mı? Optik zoomu, uzak görüşü nasıl? Odaklaması, yakın çekimi nasıl? Titretme önleyicisi var mı? Yüzleri iyi tanıyor mu? Gece çekimi var mı, yetersiz ışıkta algılaması nasıl? Dışarıdaki gerçekliği beynimizde ne kadar doğru algılayabiliyoruz? Kuzey Afrika ülkelerinde ne oluyor mesela?

Tercihler, Seçimler Her düşünmede bir tercih, seçim var. Alternatif yok ise düşünmeye gerek var mı? Alternatifleri kontrol eden düşüncenizi kontrol eder! Alternatifleri mutlaka sorun! Kendinize de başkasına da!

Amaçsızlık Bir amacınız, hayat amacınız, ulaşmak istediğiniz hedef yok ise niye düşünesiniz ki? Amaçsız düşünmek hapishanede boş boş volta atarak yürümeye benzer. En kötü engel düşünceye çizilen sınırlardır. Engelinizin farkına bile varmazsınız. Akıl yürütürken engel tanımamalıyız!

Düşünmeni Kalibre Et En sağlam makinaya bile kalibrasyon gerekir. Gerçeği bulma aracı olan düşünmemizi de kalibre etmeliyiz. En ‘Gerçek’ olanı düşünerek bunu yapabiliriz. Nedir en gerçek olan? Herkes için, her an için, değiştirilemez, önlenemez gerçek: Ölüm – Game Over! Sağlıklı beden için  her gün yarım saat yürümek Sağlıklı düşünme için  her gün yarım saat ölümü düşünmek Hayatta ölümden başkası yalan!

İnsan Yürürken Yere Basar Akıl ise delillere, bilgilere basarak yürür Bilgi yoksa, bulur, üretir ve yürümeye devam eder. Yol bitse, dereye gelse köprü yapar, sağlam iki noktaya temel atarak… Bilgisiz fikir yürütmek: boşlukta yürümek! Yanlış-kesin olmayan bilgi, yaş, çürük tahtaya benzer.

Düşüncelerimiz Esnek mi? Sabit fikirli miyiz, açık fikirli mi? Kalıplaşmış düşüncelerimiz var mı? Yeni düşüncelere açık mıyız? Alternatif düşüncelere açık mıyız? Aklımıza nelerin yattığını, kafamıza nelerin oturduğunun farkında mıyız? Hepsi yerli yerinde mi? KAD zihnimizi yeniden hizaya sokmayı gerektirir.

Dünya Örneklerle Dolu Dünyada birbirinden farklı örnekler var (kişiler, okullar, meslekler, evler, arabalar, yollar …) Bunlardan birini seçmek için düşünürüz. Giderken sağ dan mı, soldan mı? Otururken, ön sıra mı, arka mı? Yerken muz mu, elma mı? Doktorluk mu, mühendislik mi, hukuk mu? Dahiliye mi, cerrahi mi, göz mü, KBB mi?

Ayinesi işidir kişinin, lafa bakılmaz! Asıl mı Sahte mi? Her örneğin sahtesi de olabilir. Örnekleri sahtelerinden nasıl ayırt edeceğiz? İkisi de sarı, hangisi gerçek altın? Ayinesi işidir kişinin, lafa bakılmaz!

Fark Etmez Hocam! Fark etmez mi yoksa kıyaslamayı mı bilmiyoruz?

Kıyaslama İyi düşünen iyi kıyaslama yapabilendir. İki şeyi birbiriyle kıyaslamak için ikisini de iyi tanımak gerekir. Nasıl tanırız? Kriterler lazım, ve Ölçmek…

Kıyaslama İle Sadece Farklar mı Ortaya Çıkarılır? Benzerlikler de Eğer fark aranacak olursa, parmak izi her insanda farklıdır.

Sağlıklı Yaşam Yeni bir tarif

Eskiden Yaşam Tarzı Denince: Geçim derdi, hayat gailelerini, çabalamalarını, rızıklarını çoluk çocuklarının yaşantılarını sağlayabilmek için gösterdikleri dünyevi gayretleri anlıyorduk. Son zamanlarda sağlıklı yaşam diye bir kavram çıktı İnsanlar her yapılan işlemin insan doğasına daha uygun yapılarak, insanın daha verimli yaşayabileceği, daha sıhhatli yaşayabileceği anladılar. İnsanlar hayat tarzlarını değiştirme gayreti içine girdiler.

Bir Sağlama Yapalım: Nedir İnsan ? Toplum hâlinde bir kültür çevresinde yaşayan, düşünme ve konuşma yeteneği olan, evreni bütün olarak kavrayabilen, bulguları sonucunda değiştirebilen ve biçimlendirebilen canlı. (TDK) Dik duruşa, görece gelişmiş bir beyine, soyut düşünme yeteneğine, konuşma (dil kullanma) kabiliyetine, alet kullanma ve üretme becerisine sahip primat türü. Biominal ismi `Homo sapiens`tir. Homo sapiens Latince "akıllı adam" veya "bilen adam" anlamına gelir. (Vikipedi)

Sadece Beden Sağlığı mı? Sağlık - Health Vücudun hasta olmaması durumu, vücut esenliği, esenlik, sıhhat, afiyet (TDK) İngilizcesi: Good for physical and mental well-being; that maintains good physical and mental well-being Freedom from disease; wellness; well-being (physical or mental); toast to wish for the well-being of a person Sadece Beden Sağlığı mı?

Hekimlere Göre Sağlık Nedir? Dünya Sağlık Örgütü'nün 1958'de yaptığı ve halen kabul edilen sağlık tanımına göre: "Sağlık, yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, zihinsel ve toplumsal (sosyal) olarak tam bir iyilik halidir.“ Bu tanım hekimlerin insanı biyo-psiko-sosyal bir varlık olarak tanımlamasına dayanmaktadır.

Sosyal İnsan Biyolojik Psikolojik Bir tespit: Güncel bilimin biyo-psiko-sosyal bir varlık olarak tanımladığı insan aynı zamanda manevi bir varlıktır. Biyolojik Psikolojik

Güncel Anlamda Sağlıklı Yaşamdan Anlaşılan * Kişisel Temizlik Sağlıklı Giyinme Ortam Temizliği ve Bakımı Beslenme Hareketli Yaşam Düzenli Yaşam ve Uyku Çalışma Ortamı Günlük Yaşamda Streslerle Başa Çıkma Zaman Yönetimi Sigara, Alkol ve Madde Kullanımından kaçınılması * Bilkent.edu.tr

Oysa: Günümüz Bilimsel Anlayışına göre İnsan Biyolojik Psikolojik ve Sosyal bir varlıktır Sağlık Biyolojik Psikolojik ve Sosyal olarak tam iyilik halidir Öyleyse: “Sağlıklı Yaşam” tanımı Biyolojik Psikolojik ve Sosyal yönleri de içermeli

Psikolojik Sağlık? Duygu Sağlıklı duygusallık Düşünce Sağlıklı düşünme (Kritik-Analitik Düşünme) Davranış Sağlıklı davranış İnsanın sosyal yönü de yeterince sağlıklı yaşam tanımı içinde yer bulmuyor Sağlıklı sosyal hayatı da tanımlamalıyız. Tanımlayabiliyor muyuz?

Sağlıklı Yaşamın en önemli unsuru: Sağlıklı düşünme Sağlıklı düşünme, bizim tanımladığımız şekilde kritik ve analitik düşünce, insan psikolojisinin önemli alanlarından biri olarak sağlıklı yaşam kavramının içine dahil edilmeli. Sağlıklı duygusal yaşam, sağlıklı davranışlar, sağlıklı sosyal hayat kavramları da buna eklenmeli.

Sağlıklı Yaşamın en önemli unsuru: Sağlıklı düşünme Sağlıklı beden için nasıl, sağlıklı ve yeterli beslenme, zararlı gıdalardan uzak durma, egzersiz vb. önemli ise, Düşünme ve doğru karar verme yeteneklerimizi geliştirecek, kendimizi, çevremizi ve dünyayı anlamada bize yardımcı olacak ve bizi sağlıklı düşünmeye yöneltecek özellikleri tespit edip onlarla yeni bir hayat tarzı oluşturmamız gereklidir.

Sağlıklı Yaşamın en önemli unsuru: Sağlıklı düşünme Sağlıklı yaşam ile bedenimizi bozulmalardan nasıl koruyor isek, kritik-analitik düşünme ile de düşünmemizi bozucu etkenlerden korumalı, kurtarmalıyız.