BÖĞÜRTLEN VE AHUDUDUNUN SOGUKTA VE DONDURULARAK DEPOLANMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akış Katsayısı Bir kanalın toplama havzasına düşen yağışların tamamı kanallara intikal etmez. Bir kısım buharlaşır, bir kısım yüzey boşluklarında tutulur,
Advertisements

DEAERASYON.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞMESİ
TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ
MEYVE SUYUNDA ENZİM UYGULAMALARI
Verim ve Açık Devre Gerilimi
FİZİKSEL DAĞITIM KANALLARI VE PLANLAMA DAĞITIM İŞLEMLERİ VE SÜREÇLERİ
Her Sulamada Uygulanacak Sulama Suyu Miktarı ve Sulama Aralığı
MEYVE SUYU ÜRET İ M İ n İ n DENET İ M İ. G ıda kaynaklı sağlık riskleri; insanların, gıda endüstrisine ve ilgili otoritelerin kaliteli gıdanın sağlanması.
Hazırlayan :Nezir FIRTINA
FASULYE.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
KIRMIZI ETLERİN DONDURULARAK MUHAFAZASI
MISIRIN DONDURULARAK MUHAFAZASI
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
İrem YILMAZ, Vildan UYLAŞER.  Akdeniz diyetinin vazgeçilmez parçası  Kendine özgü renk, tat ve koku  Rafinasyon.
DOĞAL VE BEŞERİ UNSURLARIN EKONOMİYE ETKİSİ
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
Teraslar ve Gradoni Teras Üzerine Araştırmalar
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
USLE P FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
ERİK ÇEŞİTLERİ.
Domates Lekeli Solgunluk Virüsü (TSWV) Etmenine Dayanıklılık Sağlayan Sw-5 Geninin Moleküler İşaretleyiciler Yardımıyla Belirlenmesi Asu OĞUZ1 Şebnem.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
2011 – EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ BAHAR YARIYILI
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
USLE P FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARSLANBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
Damla sulama yöntemi.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1
ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İŞ YAŞAMINA ETKİSİ 1-İklim 2-Gürültü 3-Mekanik Titreşimler 4-Aydınlatma 5-zararlı Maddeler 1.
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
HAVALANDIRMA  Havalandırma;çalışma ortamının ısısını düşürerek,çalışma ortam havasında bulunan ve çalışanların solumak durumunda kaldıkları hava kirletici.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
DOMATES, HIYAR, KAVUN VE KARPUZ TOHUMLARINDA SOĞUK ZARARI OLUŞUMUNUN
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
Ebru Sedef KAPLAN, Gizem GÜNAY, Aynur Gül KARAHAN
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
Haşlama makine ve ekipmanları
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2. TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2 Kremanın Soğutulması Termodurik bakterilerin gelişimini inhibe etmek Olgunlaşmayı kontrol altına almak.
EMBRİYO GELİŞİMİ VE KULUÇKA
Sunum transkripti:

BÖĞÜRTLEN VE AHUDUDUNUN SOGUKTA VE DONDURULARAK DEPOLANMASI

Ülkemiz dünya üzerindeki konumu ve ekolojik koşulları nedeniyle bir çok ürünün yetiştirilmesi için uygun olması dolayısı ile tarımsal üretim yönünden bir çok ülkeye göre şanslı durumdadır. Bu nedenle dünyada kendi nüfusunun besin gereksinimini karşılayan ender ülkeler arasındadır. Dünyada yetiştiriciliği yapılan 140 tür meyve ve sebzenin 80’i ülkemizde yetiştirilmektedir

Ülkemizin bahçe ürünleri arasında erken ilkbahar döneminde genellikle başka taze meyve yeterince bulunmadığından, iyi gelir getiren ve her zaman zevkle tüketilebilen meyvelerden biri üzümsü meyvelerdir. Son yıllarda üzümsü meyveler üretiminde hızlı bir artış görülmektedir.Türkiye’de 55 000 ton (7 259 ha) dut, ahududu ve böğürtlen üretimi yapılmaktadır.

Üzümsü meyvelerin korunması oldukça zor, karmaşık ve kendine özgü işletmecilik isteyen bir konudur. Üzümsü meyvelerin depolanmasında en uygun hasat olumu ve depolama, ortamdaki etilen konsantrasyonu ve buna bağlı olarak meyve yumuşaması, ağırlık kaybı ve değişik etmenlerden ileri gelen çürümeler ticari olarak önemli kayıplara neden olmaktadır.

Sıcak havalarda normal oda sıcaklığında uzun zaman korunamayan üzümsü meyveler, düşük sıcaklık derecelerinde ve yüksek bağıl nemlerde depolandıklarında nitelik kaybı çok yavaş olmaktadır. Ürünü değerlendirme ve pazara verme süresi uzadığında bu kaybın boyutu önem kazanmaktadır Meyveler hasat edilince yani kendisini besleyen ana bitkiden ayrılınca da canlılıkları devam eder.Meyvelerin bu yaşamsal faaliyetlerine metabolizma denir.

DEPOLAMANIN ÖNEMİ Metabolizma ortam koşullarına bağlı olarak hızlı veya yavaş olarak devam eder. İşte meyvelerin depolanmasındaki en önemli etmen,metabolizma faaliyetlerini durdurmamak koşuluyla en düşük düzeyde gerçekleşmesini sağlayacak gerekli koşulların sağlanmasıdır. Metabolizma faaliyetleri içerisinde en önemlileri solunum ve terlemedir. Solunum ürünün yaşlanma ve olgunlaşmasını yavaşlatır veya hızlandırırlar.

Ortam sıcaklığı azaldıkça solunum hızı da azalmaktadır Ortam sıcaklığı azaldıkça solunum hızı da azalmaktadır. Meyvelerde canlılığın devamı için hücrede çeşitli reaksiyonların gerçekleşmesi zorunludur. Bu reaksiyonların gerçekleşmesi için enerjiye gereksinim vardır. Bu nedenle meyveler bu enerjiyi sağlamak üzere solunum yaparlar. Solunumla serbest kalan ısının büyük kısmı etrafa yayılır ve doğal olarak ürünü ısıtır. Ürünün ısınması solunumu daha da hızlandırır.

Meyvelerin depolanmasında bu olgudan yararlanılmakta ve en önemli metabolizma olayı olan solunum hızı depo sıcaklığının düşürülmesiyle sınırlandırılmakta ve kontrol altına alınmaktadır. Meyvelerdeki metabolizma olaylarından diğeri olan terleme ise, ürünün depolanma sırasında devamlı olarak su kaybetmesi olayıdır. Meyveler ortalama olarak % 85-95 oranında su içerirler.

Depolama sırasında bu suyun bir kısmının terleme ile kaybolması sonucu meyveler pörsür, buruşur ve böylece hem görünüş hem de işlenmeye yönelik kalite kayıpları oluşur. Genel ilke olarak meyvelerin % 4-6 oranında su kaybetmeleri onların buruşup pörsümelerine ve ticari değerlerinin kaybolmasına neden olmaktadır.

KÖTÜ MUHAFAZA Üretilen taze meyvelerin en az % 25-40’ı tüketiciye ulaşmadan çürüyüp atılmaktadır. Meyvelerde oluşan kayıpların çeşitli evrelerde toplam kayıp içerisindeki payı; hasat evresinde % 4-12, pazara hazırlık evresinde % 5-15, depolama evresinde % 3-13, taşıma evresinde % 2-8 ve tüketici evresinde % 1-5 olmak üzere toplam % 5-50 arasındadır.

SOGUKTA VE DONDURULARAK Ahududu ve böğürtlenin uzun süre depolanması genelde düşünülmez. Ancak olağanüstü durumlarda -0,5 veya 0 oC’da % 85-90 bağıl nem koşullarda 5-7 gün depolanabilirler. Depolamayı kısıtlayan en önemli etmen meyvelerin çürümeleridir. Taze kullanımı için birkaç saat 0 oC’da ve % 85-90 bağıl nem de depolama gerekir.

DONDURULARAK Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde yapılan bir çalışmada yetiştirilen üzümsü meyvelerden; ahududu, böğürtlen çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Böylece çeşitlerin donmaya uygunlukları yanında, depolamada meydana gelen kalite değişimlerini belirlemek amaçlanmıştır.

Sonuçta; ahududunda Tulameen, Aksu Kırmızısı, Hollanda Boduru dondurulduktan sonra dağıldığı için taze tüketime uygun görülmüş, diğer çeşitler Willamette, Meeker, Canby, Heritage donmaya uygun bulunmuşlardır. Böğürtlenlerden Black Satin, Dirkson Thomless, Arapaho ve Cheroke çeşitleri renk görünüş özellikle doku yönünden 9 ay sonunda çok iyi durumda olduğu görülmüş ve sızdırma kaybının çok az olması sebebiyle sanayinin her alanında kullanılabileceği hatta taze tüketilebilecegi ortaya çıkmıştır.

SOGUKTA DEPOLAMA Başka bir çalışmada da, Isparta koşullarında yetiştirilen Navaho, Dirckson Thomless, Jumbo, Arapaho ve Bursa-1 böğürtlen çeşitleriyle yürütülmüştür. Denemede, bu çeşitlerin meyvelerinin 0°C sıcaklık ve % 90 ± 5 nispi neme sahip soğuk odada depolanma süresi belirlenmeye çalışılmıştır. Tüketici ambalajı olarak kullanılan delikli plastik kâseler içerisine 1 kg olacak şekilde yerleştirilmiştir.

Muhafaza boyunca, 2., 5., 7. ve 10. günlerde depodan çıkartılan örneklerde ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, renk değişimi, SÇKM (suda çözünür madde miktarı) içeriği ve titre edilebilir asitlik değerleri belirlenmiş ve meyveler duyusal olarak da değerlendirilmiştir.Çalışma sonunda, Jumbo, Arapaho ve Navaho çeşdlerinin 10 gün; Dirckson Thornless çeşidinin 7 gün; Bursa-1 çeşidininse 5 gün belirtilen koşullarda kaliteli bir şekilde depolanabileceği belirlenmiştir.

Bunun dışında 15-20 dakika SO2(kükürtdioksit) fümigasyonu uygulanan ahududuları 10-21 oC arasında birkaç gün daha fazla saklanabilmektedir. Genelde soğuk zararı olmaması için 12-15 oC’da depolanmalıdır. Mor ahududuları diğerlerine oranla daha az saklanabilmektedir.Ayrıca kuru buz uygulaması ile böğürtlenlerin depolanması olanaklı ise de bu durumda maksimum 6 gün depolanabilmektedir.

Üzümsü meyvelerin depolama koşulları; Ürünün cinsi ahududu-böğürtlen(taze) Sıcaklık (oC) (0 / -1,5) Bağıl nem(%) 90 / 95 Solunum ısısı - (Kcal/tonx24saat) Su içeriği 84 Depolama süresi 2 / 3 gün

DEPOLAMADA ÖNEMLİ NOKTALAR Sıcaklık :Önemli depo içi çevre koşullarından olan sıcaklık, depolanan ürünlerin solunum hızını büyük oranda etkilemektedir.Genel ilke olarak depolanan meyvelerin donma noktasının 1-2 oC üzerinde tutulur. Buna göre solunum hızı, donma noktasının hemen üzerinde en düşük düzeyde gerçekleşmektedir.

Bağıl nem :Üzümsü meyvelerin büyük kısmı sudur Bağıl nem :Üzümsü meyvelerin büyük kısmı sudur. Satıştan sağlanan yarar ürünün bünyesindeki suyu tutmakla ve böylece pörsüme ve buruşmayı en az düzeyde tutmakla sağlanabilir. Buda ürünün yüksek bağıl neme sahip ortamlarda depolanmasıyla sağlanabilir.

KAYNAKLAR www.gidateknolojisi.org