SÖZCÜKTE ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Advertisements

Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
DERS: TÜRKÇE KONU: ANLAM BİLGİSİ.
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
SÖZCÜKte ANLAM.
İsmail KAHRAMAN GERÇEK VE MECAZ ANLAM İsmail KAHRAMAN
Ben bir Eylül sen bir Haziran
TÜRKÇE SÖZCÜKTE ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
EŞ & ZIT (KARŞIT) VE EŞ SESLİ KELİMELER
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
ZARF (BELİRTEÇ).
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
ŞİİRDE ŞEKİL.
türkçe performans ödevi
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
9. Sınıf Dil ve Anlatım 3-7 MART
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
DERS:DİLBİLGİSİ KONU: KELİME VE ÇEŞİTLERİ
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
ANLAM BAKIMINDAN SÖZCÜKLER Bir sonraki sayfaya geçiniz.
YAPI BİLGİSİ.
EY CAN, GİTME BENSİZ… SESLİDİR..SESİ AÇINIZ… OTOMATİK ÇALIŞIR..
Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
Ses Bilgisi.
ZARF (BELİRTEÇ).
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Sözcükte Anlam 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir? A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük.
SÖZCÜKTE ANLAM.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
EY CAN, GİTME BENSİZ… SESLİDİR..SESİ AÇINIZ… OTOMATİK ÇALIŞIR..
MERİÇ ŞEHİT ÖĞRETMEN AYDIN YILMAZ İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI
SÖZCÜKLERDE ANLAM İLİŞKİSİ
SÖZCÜKTE ANLAM.
SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
SÖZCÜKTE ANLAM.
Ay Dostlar Ben giderim adım kalır Dostlar beni hatırlasın Dügün olur
Sözcükte anlam sorular.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Sözcükler Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler
Sözcükte Anlam Sorular.
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
1.soru 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) O yıllarda her gün bir olay oluyordu. B) Ortalık ağarırken yola.
GERÇEK VE MECAZ ANLAMLI KELİMELER
Gece gökyüzünü incelediniz mi? Neler gördünüz?
3. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
TÜRKÇE Birey ve Toplum.
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
EŞ ANLAMLI KELİMELER.
SESTEŞ ( EŞSESLİ ) KELİMELER
Zıt Anlamlı Kelimeleri Tahmin Edelim
ZIT (KARŞIT) ANLAMLI KELİMELER
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
EŞ ANLAMLI KELİMELER.
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
ZIT (KARŞIT) ANLAMLI KELİMELER.

KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
ÖZEL HİSAR İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI
Olmadı, Olmadı... Yanlış cevap.... Soruya geri dön
Yazılışları aynı anlamları farklı olan sözcüklere
Sunum transkripti:

SÖZCÜKTE ANLAM

1. SORU “görmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kavramak” anlamında kullanılmıştır? A)Sonunda bütün gerçekleri o da gördü. B)Güneş gören evlerin ısıtılması kolay olur. C)İstesen de artık onu buralarda göremezsin. D)Gördüklerini ona tek tek anlattı.

CEVAP:A Görmek sözcüğü; A seçeneğinde “kavramak”, B seçeneğinde “yüzü bir yöne doğru olmak” , C seçeneğinde “karşılamak” , D seçeneğinde “tanık olmak” anlamında kullanılmıştır.

2. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “büyük” sözcüğü “boyutları benzerlerinden daha fazla olan” anlamında kullanılmıştır? A)Bu azminle büyük başarılara imza atacaksın. B)Büyüklerine daima saygılı davranırdı. C)Askerler, kalenin büyük kapısından içeri girdiler. D)İçeri girdiğimizde büyük bir kalabalıkla karşılaştım.

CEVAP:C “büyük” sözcüğü A’da önemli B’de yaşı fazla C’de boyutları büyük olan D’de niceliği çok olan Anlamında kullanılmıştır.

3. SORU “boğaz” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim olarak kullanılmıştır? A)Soğuk su içtiği için boğazı şişmiş. B)Boğazım kurudu, su verir misin? C)Gemiler, boğazdan geçti. D)Boğazına dikkat ederdi, sağlıklı beslenirdi.

CEVAP:C Boğaz sözcüğü, C seçeneğinde coğrafya bilimiyle ilgili bir terimdir.

4.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ”kara” sözcüğü soyut bir anlam taşır? A)Gemideki yolcular zorlu geçen bir yolculuktan sonra karaya ayak bastılar. B)Dost kara günde belli olur. C)Bu insanların bizden tek farkı renklerinin kara olmasıydı. D)Kara bulutlar kapladı gökyüzünü.

CEVAP:B Kara sözcüğü; A seçeneğinde “toprak parçası”, C ve D seçeneğinde “siyah renk” Anlamlarında kullanıldığı için somut anlamlıdır. B seçeneğinde ise “kötü, sıkıntılı” anlamında kullanıldığı için somut anlamlıdır.B seçeneğinde ise “kötü, sıkıntılı” anlamında kullanıldığı için soyut anlamlıdır.

5.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nicelik bildiren bir sözcük kullanılmıştır? A)Usta bozuk saati tamir etmiş. B)Sarı saçları rüzgarda dalgalanıyordu. C)Çözemediğim soruları babama soruyorum. D)Okulların açılmasına az kaldı.

CEVAP:D A seçeneğinde “bozuk” sözcüğü , B seçeneğinde “sarı” sözcüğü, C seçeneğinde “zor” sözcüğü nitel anlamlıdır. D seçeneğinde “az” sözcüğü miktar bildirdiği için nicel anlamlıdır.

6.SORU Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde zıt anlamlı sözcük yoktur? A)Az ateş çok odunu yakar. B)Deli dostun olacağına, akıllı düşmanın olsun. C)Aç doymam, tok acıkmam sanır. D)Sen olursan bensiz, ben de olurum sensiz.

CEVAP:D A seçeneğinde “az” ve “çok” sözcükleri, B seçeneğinde “deli” ve “akıllı” sözcükleri, C seçeneğinde “aç” ve “tok” sözcükleri zıt anlamlı sözcüklerdir. D seçeneğindeki “sen ve sensiz” ile “ben ve bensiz” sözcükleri birbirinin olumsuzudur.

7.SORU Su akar güldür güldür Mendilim dolu güldür Yeri göğü yaratan Bir gün beni de güldür. Dörtlüğündeki “güldür” kelimeleri için aşağıdakilerden hangisi söylenir? A)Mecaz B)Anlamdaş C)Zıt anlamlı D)Sesteş

CEVAP:D Birinci dizede geçen “güldür güldür” sözcüğü çok gürültü etmek; ikinci dizedeki “güldür” çiçek adı olarak; dördüncü dizedeki “güldür” ise gülme eylemi olarak kullanılmıştır.Bu tür yazılışları aynı anlamları farklı sözcüklere sesteş sözcükler denir.

8.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme yoktur? A)Basamakları hızlı hızlı çıktı. B)Bayramlarda eş dost ziyareti çok olur. C)Öğrenciler, zil çalar çalmaz dışarı çıktı. D)Gecesini gündüzüne katarak çalışıyordu.

CEVAP:D A seçeneğinde “hızlı hızlı” sözcük grubu B seçeneğinde “eş dost” sözcük grubu C seçeneğinde “çalar çalmaz” sözcük grubu ikilemedir. D seçeneğinde ikileme yoktur.

9.SORU Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi aralarındaki anlam ilişkisi bakımından farklıdır? A)Süt-yoğurt B)Poyraz-rüzgar C)Pirinç-pilav D)Domates-salça

CEVAP:B A, C ve D seçeneklerinde “ham madde-ürün” ilişkisi vardır. B seçeneğinde ise “tür ilişkisi vardır.Poyraz bir rüzgar türüdür.

10.SORU Can bedenden ayrılacak Tütmez baca, yanmaz ocak Selam olsun kucak kucak Dostlar beni hatırlasın Yukarıdaki dörtlüğün hangi mısrasında ikileme kullanılmıştır? A)1 B)2 C)3 D)4

CEVAP:C 3. mısrada ikileme kullanılmıştır.Ama 1. 2. ve 4. mısralarda ikileme yoktur.