SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Erkek Üreme Sistemi -

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan :Emre GÜNDOĞAN
Advertisements

ADI:HARUN SOYADI:ULU SINIF:9/G NUMARA:1407 KONU:AMPHİBİA.
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kadın Üreme Sistemi -
İç salgı bezleri.
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
ARI ZEHRİNİN KİMYASAL YAPISI VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
Ergenlik Dönemi Bedensel Değişimleri Op.Dr.Semih Hızıroğlu
BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
Sindirim.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sindirim Sistemi -.
İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ Dolaşım Sistemi 10 – 17 Mart 2014.
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME.
9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Besin maddelerinin oksijenli ve oksijensiz
BÖBREKLER VE BOŞALTIM SİSTEMİ.
Yasemin OLGUN – Biyoloji Öğretmeni / Ocak 2001
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
EMİR DUMAN YASIR ESER aslIHAN DUMAN beyza karataş
ERGEN SAĞLIĞI.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
DENETLEYİCİ SİSTEMLER
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
EPİTEL DOKU.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
ÜREME ORGANLARI VE GEBELİK OLUŞUMU
Omuz kemikleri ve Kollar Kalça kemiği ve bacaklar
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VUCUDUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR
İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Hazırlayan Uzm. Dr. Celalettin PERU
DERİ VE ALGILAMA İŞLEMİ
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
ERGENLİK DÖNEMİ CİNSEL GELİŞİM VE ÖZELLİKLERİ
Prof. Dr. Güler Küçükturan
Prof. Dr. Güler Küçükturan
Uzm.Dr.Sevil ARABACI Dr.Canan ... Adölesan Merkezi
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
İÇ GENİTAL ORGANLAR İç genital organlar vajina, uterus, tubalar ve overlerden oluşmaktadır. Bu organlar kemik pelvis içinde yer alır.
Boşaltım Sistemi.
HORMONLAR ve HORMON ÜRETEN ORGANLAR
DERS 3 1) Kadında Cinsel İşlevin Fizyolojisi ve Cinsel Yanıt Döngüsü 2) Erkekte Cinsel İşlev Fizyolojisi ve Cinsel Yanıt Döngüsü.
Yenidoğanın sıvı elektrolit dengesi
E R G E N L İ K (BÜYÜME VE GELİŞME DÖNEMLERİ).
Meme Dokusunun İç Yapısı
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
İNSAN VÜCUDU.
  Vajina; yukarıda uterus boynu, aşağıda vulva arasında oblik olarak uzanan fibro-muskuler yapıda boru şeklinde bir organdır. Vagina, iki labia minör.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
Sunum transkripti:

SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Erkek Üreme Sistemi -

Torba Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Penisin alt kısmında yer alır.  İçinde sağlı sollu iki testis, sperm kanalları ve çok sayıda damar bulunur.

Torba Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Dışarıdan tek görünmesine rağmen ortadan ikiye ayıran bir bölmesi mevcuttur.  Spermlerin ölmemesi ve sperm yapımının aksamaması için torbanın içindeki sıcaklık vücut sıcaklığından yaklaşık 2 derece düşüktür.

Torba Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Soğuk havalarda spermlerin soğuktan zarar görmemeleri için torba bağları kısalarak testisleri vücuda yaklaştırır. Sıcakta ise tam tersine vücuttan uzaklaştırarak testislerin ideal sıcaklıkta kalmalarını sağlar.

Testisler (Erbezleri) Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Torba içinde yer alan, spermlerin üretildiği ve testosteron adı verilen erkeklik hormonunun salgılandığı iki adet organdır.

Testisler (Erbezleri) Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Büyüklükleri kişiden kişiye farklılıklar göstermekte olup her biri ortalama gram ağırlığında, 4-5 cm uzunluğunda ve 2-2,5 cm kalınlığındadır.  Aynı büyüklükte olmalarına karşın sol testis sağdakine göre biraz daha aşağıda yerleşimlidir.

Testisler (Erbezleri) Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Her testis içinde küçük kıvrımlı sperm kanalcıkları bulunur. Bu kanalcıklar sperm hücreleri üretmektedir.  Testisler hipofiz bezinden salgılanan LH hormonunun etkisiyle erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonunu üretmektedir.

Epididim (Sperm Kanalları) Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Her bir testisin üst kısmına bitişiktir ve sperm hücrelerinin olgunlaşmaya devam ettiği bölgedir.

Epididim (Sperm Kanalları) Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  İlk kısımlarında kanallar çok ince ve kıvrımlıdır. Sonra kalınlaşır. Yukarı doğru kıvrılarak düz bir hâl alır.  Bu kanal karın içine doğru devam eder. Meni keseciğinin kanalı ile birleşerek prostat içinden geçer ve idrar yoluna açılır.

Meni Kesesi Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Meni, boşalma sırasında erkeğin dış idrar deliğinden fışkırır tarzda akan sıvıdır.

Meni Kesesi Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Meninin muhtevasının %70’i meni kesesinin salgıla­rıdır. %25‒27’si prostat salgılarından ve sadece %2‒3’ü spermlerden oluşur.  Önce pelte şeklinde olan mat beyazımsı renkteki meni, bir müddet sonra yoğunluğunu kaybeder ve akışkan karakter kazanır.

Prostat Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Mesane tabanına bitişik yerleşmiş, iri bir kestane büyüklüğünde bir organdır.  Asli görevi ürettiği prostat sıvısıyla meninin sıvı kısmını oluşturmaktır.

Prostat Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Prostat sıvısı asit karakterlidir ve üretra ucundan mikrop gelmesi hâlinde mikropların daha derin dokulara ulaşmasını ve dolayısıyla idrar yolu enfeksiyonlarını önler.

Prostat Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Prostat sıvısı meninin akışkanlığını arttırdığın- dan ne kadar çok olursa spermlerin hareket kabiliyeti ve dölleme yeteneği o kadar fazla olur. Ayrıca sıvı, spermlerin vajinadaki ortamda hayatta kalmalarına yardımcı olmaktadır.

Prostat Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Prostat bezinin faaliyeti testosteronla düzenlenir; dolayısıyla ergenlikten önce aktif değildir.  Prostat hastalıkları bezin iltihabı (prostatit), hiperplazisi (kanser olmayan büyümesi) ve kanseri olmak üzere 3 ana gruptur.

Penis Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  İki süngerimsi damarlı yapıdan ve bir de idrar kanalından oluşur. Silindir biçimindeki bu üç kanal da kalın bir bağ dokunun içindedir.

Penis Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Penisin baş kısmı sünnet derisiyle kaplıdır. Yeni doğan bebeklerde sünnet derisi kısmen penis başına yapışıktır, zamanla ayrılır.  Silindirler arası boşluklarda kan bulunur. Cinsel uyarılmanın ardından süngerimsi iki silindir kanla dolar (ereksiyon/sertleşme).

Penis Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Penis uzunluğu ya da kalınlığı tamamen kişisel olarak değişmektedir. Kadının cinsel tatmini için penisin büyüklüğünün önemi yoktur.

İdrar Kanalı (Üretra) Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi Penisin ortasından geçmektedir. Mesane ve idrar deliği arasındaki ince bir borudur.

Sperm Hücresinin Yapısı Sağlık Okuryazarlığı – Erkek Üreme Sistemi  Baş  Boyun (orta kısım)  Kuyruk