HİPERAKTİF ÇOCUK OKULDA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
MEB Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi Yönetmeliği
Kale ve Filin Özellikleri
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
ZÜBEYDE HANIM ANAOKULU
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
İLETİŞİM BECERİLERİ SEMİNERİ
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
Köylü ulusun efendisidir.
AKILLI TAHTA Orhan YORULMAZ Semih ŞENGİDER Nazar SALPİYEV Berk HERAL
Zihinsel Yönden Yetersiz Çocukların Özellikleri
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
İLKÖĞRETİM DÖNEMİ ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
HAYATI GÜZELLEŞTİRMENİN KURALLARI 1 İNSANLARA BEKLEDİKLERİNDEN FAZLASINI VERİN VE BUNU GÖNÜLDEN YAPIN.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
Problem Çözme Ve Problem Çözme Stratejileri Ödevi Cihan GÖÇ
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
March 2, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri®, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR ( OKUDUKLARIM, GÖZLEM VE TECRUBELERİM)
HOŞGELDİNİZ.
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE
Öfke, insanı inciten ya da yararına dokunan bir olay karşısında içinde duyduğu, kendisini sert davranışlara zorlayan durumdur. ÖFKE NEDİR?
Öfkeyi önlemenin yolu kendini bilmektir.
3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme DÜŞÜNMENİN YAPITAŞLARI
Diferansiyel Denklemler
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
SERBEST ETKİNLİK SAATİ UYGULAMALARI
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ.
ÇOCUGUNUZU YAŞ GRUPLARINA GÖRE TANIYOR MUSUNUZ?
DEZAVANTAJLI VE RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR KİMLERDİR?NASIL TESPİT EDİLİR?
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
ETKİLİ İLETİŞİM ve EMPATİ Hazırlayan: Psk. Sezgi Gümüş
zamanı belirlenmiş amaçlar ve saptanmış öncelikler doğrultusunda programlı kullanmak. eğlenme dinlenme aile sevdiklerim hobilerim Yeni reçete…….. Etkili.
-İLETİŞİM- SUNUSU.
DEĞERLER EĞİTİMİ DÜRÜSTLÜK.
MERHABA ARKADAŞLAR .
İLETİŞİM.
SINAV KAYGISI SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
ADAPAZARI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÇOCUKLARDA ÖĞRENME ve DAVRANIŞ SORUNLARI
ÇOCUKLARDA ÖĞRENME ve DAVRANIŞ SORUNLARI
ÖZSAYGI VE ATILGANLIK.
Dikkat Eksikliği HiperAktivite Bozukluğu (DEHB)
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ Zamanı iyi kullanamama Kötü çalışma alışkanlıkları Beklenti düzeyi Görev ve sorumlulukları erteleme Başarısız olma ve değerlendirilme.
İşitme Engelliler Farkındalık Sunumu
ÇOCUĞUM NASIL ÖĞRENİYOR?. “Geleceğin Cahili,okumayan kişi olmayacaktır. Nasıl öğreneceğini bilmeyen kişi olacaktır. Alvin Toffler.
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Uzm. Psk. Aylin İlden Koçkar
Okul çocuğunun ruh sağlığı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

HİPERAKTİF ÇOCUK OKULDA HAREKETLİ,DİKKATİ DAĞINIK,ÖĞRENMEKTE ZORLANAN ÇOCUK…ZOR ÇOCUK. HİPERAKTİF ÇOCUK ?

DİKKAT SADECE DİKKAT DEĞİLDİR Dikkat, huy özelliklerinin bir parçası olarak da görülebilecek bir zihinsel işlevdir. Huy özellikleri belli koşullarda uyum ve davranış sorunlarına neden olabilirler. Dikkat kavramı öncelik belirleme,sıraya koyma,planlama ve düzenleme işlevlerinin tümünü içeren genel bir kavramdır. Özelliklerine uygun olmayan koşullar ve davranışlarla karşılaşan çocukta özellikler bir soruna dönüşebilir.

‘’DİKKATİ BOZUK ‘’ DİYE TANIMLANAN ÇOCUKLAR Gereğinden fazla hareketli olabilirler,düşünmeden davranabilir ve dikkatlerini birkaç dakikadan fazla yoğunlaştıramayabilirler. Sabırsız,tez canlı, çabuk sıkılan ve maymun iştahlı olarak tanımlanabilirler.

‘’HİPERAKTİF’’ ÇOCUKLARIN YAŞIYABİLECEKLERİ ZORLUKLAR Yerinde duramaz. Oturması gerektiği halde oturamaz . Aşırı konuşur. Sessiz sakin oyun oynamakta güçlük çeker. Her zaman bir şeylerle uğraşır . Cevapları ağzından kaçırır. Sırasını beklemekte zorlanır . Olaylara veya konuşmalara müdahale edip yarıda keser.

Yönergeleri başından sonuna kadar takip edemez Yönergeleri başından sonuna kadar takip edemez . Dikkatini yaptığı işe veya oyununa vermekte zorlanır . Evde veya okulda yapacağı işler için gereken malzemeleri kaybeder . Dinlemez . Detayları gözden kaçırır . Düzensiz görünür .

Uzun süreli zihinsel çaba gerektiren işleri yapmakta zorlanır Uzun süreli zihinsel çaba gerektiren işleri yapmakta zorlanır . Unutkandır . İlgisi kolayca başka yönlere kayar . Bu çocukların bazıları aynı zamanda aşırı hareketli olmakla, bazıları’’ hiperpasif’’ dedirtecek ölçüde mutsuz,halinden memnuniyetsizlik,öğrenmeme,ilgi duymama gibi durumların hepsinin dikkati bozucu olduğu bir gerçektir.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE SONUÇLARI Çocuk, ilgisini çekmeyen ya da onu zorlayan şeylere uzun sürelerle dikkatini vermekte zorlanır. İlgisini çeken bir şeyden ise dikkatini alamaz.O yüzden de, kurallara göre davranması gereken yerlerde,içinden geçene ve aklına esene göre hareket etme eğilimi duyabilir.

Bu eğilimi hemen hiç dizginleyemediği için toplumsal uyumu bozabilir Bu eğilimi hemen hiç dizginleyemediği için toplumsal uyumu bozabilir.Kendinden istenen ya da bekleneni yapmaktan kaçınabilir. Bu durumun çocuğun hayatında,evde ve okulda,hatta sporda ya da sosyal faaliyetlerde, zorluklar çıkartması beklenir. Çevreden alacağı olumsuz tepkiler sebebiyle OLUMSUZ imajını giderek benimseyebilir.Eleştirici ve dışlayıcı davranışlarımızla,bu imajı güçlendirebiliriz.

Çocuğun kendinden memnuniyetsizliği,ilk başlarda dışa karşı güçlü gözükmeyi hedefleyen ve otorite konumundakiler tarafından kabul edilemez bulunan davranışlar şeklinde ortaya çıkar. Giderek, kendine güvensizlik ve mutsuzluk örtülemez ve reddedilemez hale gelebilir. Anlaşılmadığını düşünen bir çocuğun içinde olacağı başlıca ruh durumu, öfke ve bezginlik olacaktır.

UYGULANABİLECEK YÖNTEMLER Öğrencilerden beklenilenleri kendisine açık biçimde anlatın. Sınıfta yapılabilecek ve yapılamayacak hareketlerin neler olduğunu öğretin. Öğrenciye önceden tahmin edebileceği biçimde davranın. Öğrenciden beklenen davranışları,uyulması gereken kuralları ve bunlara uyulmamasının doğuracağı sonuçları sıkça tekrarlayın ve gözden

geçirin. Uygulamalarınızda adaletli olun;açık ve anlaşılabilir biçimde davranın. Uygulamaların sonuçlarını izleyin. Anlayışlı,sabırlı ve esnek bir öğretmen olun. Sorunları,yaşanmadan önlemeye çalışın. Öğrencilerle ayrı ayrı ilgilenin.

BAŞARISIZ OLURSANIZ HEVESİNİZ ASLA KIRILMASIN DENEMEYE DEVAM EDİN ARKADAŞ GİBİ KONUŞMAK Öğrencinizle baş başa konuşmanın yararı vardır.Önce onun söylemek istediklerini sözünü kesmeden dinlemeli; bu sırada onu dinlemekte ve anlamakta olduğumuzu uygun seslerle veya sözcüklerle belirtmeliyiz.Konuşmaktan kaçıyorsa sorular sorarak konuşturmaya çalışmalıyız.

ÖĞRENCİM SÜREKLİ OLARAK ARKADAŞLARINI RAHATSIZ EDİYOR NE YAPMALIYIM ? Genellikle bu öğrenciler arkadaşları için ne kadar büyük bir huzursuzluk kaynağı olduklarının farkında değildirler.En etkili yöntem arkadaşlarının farkına varmayacağı bir anda çocuğun dikkatini buna çekmektir.Davranışlarının insanlara neler hissettirdiği konusunda onunla konuşun.’’Bu öğrencinize daha geniş bir oturma alanı ve sıra üstünde daha geniş

bir çalışma alanı verin’’gibi önlemlerin de yararı olabilir bir çalışma alanı verin’’gibi önlemlerin de yararı olabilir.Bu tip öğrenciyi önündeki işle uğraşırken veya uslu uslu otururken gördüğünüzde ödüllendirin:Onu övün;düzgün oturduğunu görmenin ne kadar harika bir şey olduğuna ilişkin yorumlar yapın.

HİPERAKTİF ÖĞRENCİLERİN FİZİKSEL-DİL-EĞİTİM-SOSYAL ÖZELLİKLERİ 1.Sık sık şikayet edilen sağlık sorunları. 2.Sık tekrarlanan devamsızlık. 3.Rengi soluk görünüyor ve ilgisiz. 4.Aşırı hareketli ve yorulmuyor. 5.Görme ve duyma sorunları. 6.vücut hareketlerinde zayıflık. 7.Gelişmede geri kalma. 8.Kısıtlı sözcük dağarcığı. 9.Fikirlerini yönlendirme zorluğu. 10.Tamamlanmamış cümleler.

11. Uygun olmayan yanıtlar. 12. Yönlendirmeleri takip etme zorluğu. 13 11.Uygun olmayan yanıtlar. 12.Yönlendirmeleri takip etme zorluğu. 13.Bozuk telaffuz. 14.Kekeleme. 15.Gereğinden fazla yumuşak ya da yüksek ses tonu. 16.Okuma-matematik ve yazma ile ilgili sorunlar. 17.Konuya odaklanma zorluğu. 18.Kötü el yazısı.

19. Başladığı işle ilgili kalma zorluğu. 20 19.Başladığı işle ilgili kalma zorluğu. 20.Yönlendirmeleri takip etme zorluğu. 21.Etkinliği değiştirme zorluğu. 22.Çok çabuk düş kırıklığına uğrama. 23.Yavaş veya hızlı yapılan ya da yarım kalan işler. 24.Genelde sinirli,çekingen ve korkulu. 25.Kendine hakim olmakta zorlanıyor,ani çıkışlarda bulunuyor.

26 Arkadaşları ile kavga ediyor,rahatsız edici davranışlarda bulunuyor 26 Arkadaşları ile kavga ediyor,rahatsız edici davranışlarda bulunuyor. 27.Çabuk ağlıyor,duyguları değişken ve mutsuz. 28.Kendine güveni yok. 29.Her şeyi abartıyor ve hayal kuruyor. 30.Otoriteye karşı çıkıyor. 31.Başkalarına karşı acımasız davranıyor. 32.Derste çabuk sıkılıyor dışarı çıkmak istiyor,düzensiz,araç-gereçlerle oynuyor.

EĞİTİMCİLER ! UNUTMAMAMIZ GEREKENEN ÖNEMLİ NOKTA,BU ÖĞRENCİLERİMİZİN AMACININ BİZİ ÇİLEDEN ÇIKARMAK OLMADIĞI VE İSTENMEYEN HAREKETLERİ KASITLI OLARAK YAPMADIKLARIDIR. ONLARI ELEŞTİRMEKTEN VE ‘’YAPMA’’SÖZCÜĞÜNÜ İÇEREN CÜMLELERDEN KAÇINMALIYIZ.

Okullar,her çocuğa ihtiyacı ölçüsünde bilgi ve beceri kazandırmayı hedefleyen,bu hedefi çocukların bireysel özelliklerini gözeterek yapmak isteyen,çocuklara

Yapıştırılan etiketlerden ziyade onların kim oldukları ile ilgilenen öğretmenler’’ İYİ OLMAK’’tüm çocukların hakkı olduğunu bilmelidirler.Çocuğun, hayatının en önemli dönemlerinin birisini,EN İYİ ŞEKİLDE GEÇİRMEYE HAKKI VAR.

SON SÖZ BAŞARISIZ OLURSANIZ HEVESİNİZ ASLA KIRILMASIN. DENEMEYE DEVAM EDİN. KARARLILIKLA,SABIRLA, SEVGİYLE…

Yaman KESİM ÖZEL İPEKYOLU İLKÖĞRETİM OKULU 03.03.2006 HAZIRLAYAN Yaman KESİM ÖZEL İPEKYOLU İLKÖĞRETİM OKULU 03.03.2006