MEYVE VE SEBZE ÜRETİMİNDE VE İHRACATINDA TÜRKİYE VE SAMSUN’UN POTANSİYELİ Dr. Mevlüt ŞAHİN Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Advertisements

KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
HAYAT HOLDING.
TARIMIN GELECEĞİ VE AVANTAJLARI
SAMSUNPORT.
-Demografik- Nüfus Analizi
 Bu ünitede öğrenciler mevsimleri ve mevsimleri birbirinden ayıran özellikleri öğrenecekler.  21.yüzyıl becerileri: Bilgi ve Medya Okur Yazarlığı.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
GÜVENLİR Kaliteli Ürün! Ortak!. HOLAG FRUIT Şeffaflık Ve Gerçekçilik ! 1of4 GÜVEN VE KARŞILIKLI MENFAATLERE SAYGI ILKELERINI GÖZETIRIZ!!! Farklı coğrafya.
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
HOŞGELDİNİZ 2005 Yılı Gelir Vergisi Vergi Rekortmenleri
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
YÜZEY NİVELMANI (IŞINSAL METOD)
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
GÖK-AY Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
2012 YILINA AİT ÖZET SUNU T.C. UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI
Doğadaki En Sağlıklı 60 Besin....
TÜRKİYE’NİN TARIMSAL POTANSİYELİ VE TARIMA YATIRIM Teoman YAĞLI
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Rusya,Avrupa ve Balkan ülkelerine ihracatını yapmakta olduğumuz ürünleri aşağıda inceleyebilirsiniz. Ürünlerimize isteğe bağlı olarak ambalaj yapılabilir.
TARIMSAL ÜRÜNLERDE İHRACAT İADELERİ. Tarımsal Ürün İhracatı yapan firmalara sağlanan bir tür devlet yardımıdır. Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
BÜTÜN - YARIM.
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
21 Mayıs Dünya Süt Günü
SEBZELERİN DEKAR’A VERİM BİLGİLERİ.
Dondurulmuş Gıda Sektörü
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Çelik Kapı Pazar Araştırması
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
TÜRKİYE ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ. TÜRKİYE’DE PERAKENDE  ENERJİ, EĞİTİM VE SAĞLIKTAN SONRA DÖRDÜNCÜ BÜYÜK SEKTÖR  2006 YILI TOPLAM CİROSU MİLYAR.
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
HOLLANDA’DA TARIM VE HAYVANCILIK
1999/2000 Yılları Üretim 1999/2000 Production
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
4 X x X X X
Mukavemet II Strength of Materials II
Adalet ve Kalkınma Partisi
Soma’nın 2014 yılı verilerine göre toplam nüfusu ’dir. 71 Mahallesi bulunmaktadır. Manisa ilinin kuzey kapısıdır. Kuzeyden, Balıkesir'in Savaştepe.
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
MEVSİMLER.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
DIABET Kan şekerinin yüksekliği Diabet 1Diabet 2 Genetik Yaşam stili ve gıda Genetik Yaşam stili ve gıda.
Canlıları tanıyalım.
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
TARIM İŞLETMELERİ-46 Çizelge 31. İşledikleri Arazi Genişliğine Göre Tarım İşletmelerinin Dağılımı İşletme Büyüklüğü (da) Sayısı İşlenen.
BESİNLER.
HEDEFLER: 1.Sağlıklı yaşayabilmek için dengeli beslenmeyle ilgili davranışları gösterebilme. 2.Verilen nesneleri çeşitli özelliklerine göre sınıflayabilme.
Diferansiyel Denklemler
Hazırlayan:Tuba Kalaycı
BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
RF’YE YAPILACAK YAŞ SEBZE-MEYVE İHRACAT UYGULAMA ESASLARI
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
BİTKİLER VE SU.
TÜRKİYE’NİN TARIMSAL DIŞ TİCARETİNDEKİ GELİŞMELER
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
Prof.Dr. Birhan KUNTER BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı Ders:1
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
MEYVELER.
SEBZELER.
YİYECEKLER-İÇECEKLER
Kültür Bitkilerinin Orijin Merkezleri
NARENCİYE, YAŞ SEBZE ve MEYVE SEKTÖR TOPLANTISI
Sunum transkripti:

MEYVE VE SEBZE ÜRETİMİNDE VE İHRACATINDA TÜRKİYE VE SAMSUN’UN POTANSİYELİ Dr. Mevlüt ŞAHİN Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tel:

SEBZELER

Ülkemiz yaklaşık 26 milyon tonluk sebze üretimi ile dünya’da ilk 4 ülke arasında yer almaktadır. Samsun ili Türkiye sebze üretimin yaklaşık % 5.7’sini karşılamaktadır. Samsun’da yaklaşık dekar alanda ton sebze üretimi 2010 yılı içinde gerçekleştirilmiştir. Sebzeciliğin bilinçli ve yoğun olarak yapıldığı Samsun ili, uygun iklim yapısına sahip ovaları ile sebzelerin hem açıkta hem de örtü altında yetiştirilmesine son derece elverişli büyük bir zenginliğe sahiptir.

Samsun’un Bafra ve Çarşamba ovaları ha ekilebilir tarım arazisine sahiptir. Dünyada özellikle kışlık sebze üretiminde gerçekten mukayeseli üstünlüğe sahip Samsun, tarımsal üretimde Türkiye için çok büyük ticari potansiyel taşımaktadır.

Ülkelerİhracat (Ton) Değeri ($) Rusya Federasyonu Almanya Bulgaristan Romanya Ukrayna Moldovya Birleşik Kırallık YAŞ SEBZE İHRACATI (2011)

ÜRÜNLERİhracat (Ton)Değeri($) Domates Hıyar Biber Soğan Mantar Sakız Kabağı Havuç ve Turp Patlıcan Patates Pırasa TÜRKİYE YAŞ SEBZE İHRACATINDA ÖNEMLİ ÜRÜNLER (2011)

SebzelerTürkiye (Ton)Samsun (Ton) Domates (Sofralık) Lahana (baş, kırmızı,yaprak) Karpuz Fasulye (Taze) Biber (Sivri) Biber (Salçalık) Patlıcan Hıyar (Sofralık) Kavun Karnabahar Pırasa Marul (Kıvırcık) BAZI SEBZELERDE SAMSUN VE TÜRKİYE ÜRETİMİ (2010)

SAMSUNDA YETİŞTİRİLEN KIŞLIK SEBZELERİMİZDEN BAZILARI

AB ülkelerinde yılları arasında kullanılan pestisit miktarları (Oskam et al., 1997)*. ÜlkelerPestisit Tüketimi (kg/ha) Hollanda13,8 Yunanistan13,5 İtalya9,3 İrlanda8,0 Fransa5,6 İngiltere6,4 Portekiz6,0 Almanya2,6 İspanya2,3 Türkiye0.6 *Oskam, A.J., R.N. A. Vijftines and C. Graveland, Additinal E.U. Policy instrumensfor plant protection, Wageningen Agricultural University, Wageningen, the Netherlands.

İYİ TARIM UYGULAMALARI (GLOBALGAP) Karnabahar, Brokkoli, Kırmızı baş lahana, Beyaz baş lahana, Kavun, Karpuz, Domates ve Biber gibi ürünler 2010 yılı içinde dekar alanda Globalgap sertifikası alınarak yetiştirilmiştir.İstendiği takdirde bu üretimin arttırılma imkanı vardır. ORGANİK TARIM Samsun genelinde Fındık başta olmak üzere da alanda organik tarım ürünleri yetiştirilmektedir.

MEYVELER

Ülkelerİhracat (Ton)Değer ($) Rusya Federasyonu Almanya Bulgaristan Irak Ukrayna Birleşik Kırallık Suudi Arabistan YAŞ MEYVE İHRACATI VE DEĞERİ (2011)

Meyvelerİhracat (Ton)Değer ($) Üzüm Kiraz, Vişne Nar Elma İncir Kayısı Şeftali Çilek Karpuz Erik YAŞ MEYVE İHRACAATI VE DEĞERİ (2011)

MeyvelerTürkiye(Ton)Samsun (Ton) Fındık Kivi Şeftali Armut Erik İncir Kiraz Elma TOPLAM BAZI MEYVELERDE SAMSUN VE TÜRKİYE ÜRETİMİ (2010)

THANK YOU FOR YOUR ATTENTION