ACİL SERVİSTE NONTRAVMATİK BAŞ AĞRILARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK
Advertisements

C HILDHOOD N ONSPECIFIC A BDOMINAL P AIN IN F AMILY P RACTICE I NCIDENCE, A SSOCIATED F ACTORS, AND M ANAGEMENT M ARIEKE J. G IETELING, MD; Y VONNE L ISMAN.
DÜŞÜK PREVALANS HEKİMLİĞİ
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
OLGU SUNUMU.
OLGU.
Türkiye Ev Kan Basıncı Ölçüm Aletleri Çalışması Sonuçları Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 21 Mayıs 2011-Antalya.
Acil Olguya İlk Yaklaşım
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
Acil serviste, inme taklidi saptananlarda perfüzyon BT’nin rolü ve status epileptikusda perfüzyon BT’de değişiklikler gösteren olgu.
Onkoloji Destek Paketi
KBRN Ajanı Maruziyetinde Acil Tıbbi Müdahale Prosedürleri
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
ÇOCUKLARDA LÖSEMİ HASTALIĞI
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
LOMBER SPİNAL STENOZ TANISINDA MRG ESNASINDA AKSİYEL YÜKLEMENİN TANIYA KATKISI UZM. DR. ERDAL KUNDURACI.
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Causes of Persistent Dizziness in Elderly Patients in Primary Care
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
 TRAVMA HASTALARI ACİL SERVİSE BAŞVURULARIN BÜYÜK BİR KISMINI OLUŞTURUR  BU HASTALARA BÜYÜK BİR ÖZEN GEREKTİRİR.  FİZİK MUAYENE CİDDİ BATIN TRAVMALARINDA.
Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması PatenT2
Plansız ekstübasyon gerçekleşen hastalarda re-entübasyon için risk faktörleri Pınar Çimen, Dursun Tatar, Cenk Kıraklı, Özlem Edipoğlu, Emel Özden, Ayşe.
Bel ağrısı Dr. Ayşegül Çakmak.
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
Toplum Kökenli Pnömoniler
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
Yard. Doç. Dr. FATİH ESAD TOPAL İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
SEREBROVASKÜLER HASTALIKLAR: Nöroşirürjikal Perspektif
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Acil serviste Bilinç Bozukluğu Olgusuna Yaklaşım
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
Prehospital Nörolojik Sistem Değerlendirmesi
Henüz Hasta Olmadan Hipertansiyon
Epilepsiler Prof.Dr. S. Naz Yeni.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
MANTAR ZEHİRLENMELERİ
ACİL SPİNAL PATOLOJİLERDE RADYOLOJİK YAKLAŞIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2013 Salı Uzm. Dr. Uğur.
BAŞAĞRILI HASTADA DEĞERLENDİRME
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Arter Kan Gazları: Örnek Olgular
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
KONULAR SEVK ZİNCİRİ NE ZAMAN VE İLK NERELERDE BAŞLADI? GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? GSS SAYILANLARDAN ALINAN PRİM ORANLARI ? KORUYUCU.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Bilinci Kapalı Hastaya Yaklaşım (KOMA)
Gebe Hastada Triaj Senaryoları
BASINÇ YARASI PREVALANSI
HİDROSEFALİLİ ÇOCUĞUN BAKIMI
Pediatrik Temel Bakım Merkezinde Çocukluk Çağı Kilo Fazlalığı ve Obezitesini Tanıma, Önleme ve Yönetim Dr Burcu Aykanat Ktu Aile Hekimliği A.D
BAŞ AĞRISININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE YÖNETİMİ
Outcomes Among Patients Discharged From the Emergency Department With a Diagnosis of Peripheral Vertigo Clare L. Atzema, MD, MSc,1,2,4,5 Keerat Grewal,
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Orak Hücre Anemisi Vaka Sunumu
Acil Sağlık Hizmetlerinde Ölümlerin Değerlendirilmesi (Ankara ) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay Ankara 112 Acil.
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Arş.Gör.Dr. Abdullah Kaan KURT
Balneoterapi uygulama
AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI EPİLEPTİK NÖBETLER İLERİYE DÖNÜK BİR İZLEM ÇALIŞMASI, ÖN BULGULAR O. Bölükbaşı, K. Aykut, Ü. Açıkel Ege Hastanesi Nöroloji.
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
BASINÇ YARASI PREVALANSI. Basınç yarası, kemik çıkıntılarının dış yüzeylerindeki deri ve subkütan dokunun uzun süreli basınca maruz kalması ve sürtünmenin.
Abdullah Alper ERTEM Enver AYDOĞAN
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Sunum transkripti:

ACİL SERVİSTE NONTRAVMATİK BAŞ AĞRILARI BT/MR Kullanımında Güncel Yaklaşım ve Ciddi İntrakranial Patolojilerle İlişkili Faktörler

GİRİŞ USA National Hospital Ambulatory Care Survey tarafından 1998-2008 arasında acil girişleri incelenmiş. Acile giriş nedenine göre kohort çalışması uygulanmış.

Giriş Baş ağrısı %1-3 ile acil servise gelen en sık şikayetlerdendir. Çoğu benign ve sınırlanmış olsa da bir kısmı hayati intrakraniyal patolojilerden ileri gelir. Elde değerli bir veri olmaması sebebiyle atravmatik baş ağrılarında görüntülemenin yeri açıkça belli değildir.

Travma öyküsü ya da gök gürültüsü-tipi baş ağrısı gibi uyarıcı bir neden olmadıkça Amerikan Acil Tıp Yüksekokulu ve Amerikan Radyoloji Yüksekokulu(ACR) arasında fokal nörolojik defisiti bulunmayan hastalar açısından uyumsuzluk bulunmaktadır.

Giriş ACEP kayıtlarında nörolojik muayenesi doğal bulunan ve BT ile kontrol edilen 897 migrenli hastanın %0,4’ünün 1825 nonspesifik baş ağrısının %2,4’ünün intrakraniyal patolojiye sahip olduğu bulunmuştur.

BT’nin bu düşük sonuçlarına rağmen, 2100 acil tıp hekiminin katıldığı uluslar arası bir araştırmada hekimlerin yarısı, acil servise akut baş ağrısı ile gelen her hastaya BT çekilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Nörogörüntüleme de dahil olmak üzere BT’nin acil serviste kullanımının arttığını belirten çalışmalar mevcuttur. BT kullanımının artmasının hem maddi yönden hem de radyasyona maruziyet gibi maddi olmayan yönlerden getirisi mevcuttur.

CT/MR ‘ın acilde travmaya ilişkin durumlarda kullanımındaki artışın, hayati teşhislerin prevalansındaki artışla kıyaslanmayacak düzeyde olduğunu bildiren güncel yayınlar bulunmaktadır. Atravmatik baş ağrılarında BT/MR görüntülemedeki güncel uygulamayı yansıtan mevcut bir çalışma yoktur.

AMAÇ Çalışmanın amacı, 1998-2008 arasında acil servise gelen nontravmatik baş ağrılarında BT kullanımı hakkındaki güncel eğilimi belirlemek. BT kullanımındaki artışın, intrakranial patolojilerin tanısındaki artışla orantısız olduğunu kanıtlamak.

Yöntem Ulusal Hastane Ayakta Bakım Araştırması(NHAMCS; Amerika’da Tıbbi İstatistik Bölümü tarafından yıllık yürütülen bir araştırma) kurumsal olmayan hastanelere gelen hastalardan rastgele seçilmiş hasta grubu ile yapılmış. Eğitimli personel tarafından hasta kayıt formları arasından randomize seçilmiş kayıtlara bakılmış.

1998-2008 arası yıllık araştırma kayıtları başvuru nedeni göz önüne alınarak sınıflandırılmış. Baş ağrısı, Sinüzit ağrısı Migren Yüz ağrıları ele alınmış

Travma etiyolojisi, zehirlenmeler ve yan etkiye bağlı ağrılar, hastalara verilen formlarda “evet” şeklinde doldurulmuş ise ya da boş bırakılmış ise değerlendirmeye alınmamış. Menenjit ve ensefalit saptananlarda BT/MR çekiminin tek nedeninin lomber ponksyon kontrendikasyonu olup olmadığına bakılması olduğundan bu olgular da dışarıda brakılmış.

Değerlendirilen her dosya için BT/MR incelemesi yapılıp yapılmadığına bakılmış İntrakranial patolojilerden hangilerinin BT/MR kullanımı ile ilişkili olduğuna bakılmış IKP ile ilişkili faktörleri bulabilmek adına her hastanın yaşı, cinsiyeti, ırkı ve yaşadığı yer, başvuru şekli (triaj, ambulans..) ve vital değerleri kaydedilmiş.

SONUÇLAAAR 15062 hasta dosyası (54 milyon kişiyi temsil ediyor) Baş ağrılarının çoğu 18-49 yaş aralığında(%65,1) ama ortalama yaş 41,5 Irk ve etnik köken açısından fark yok AMA..

KADINLAAR…%68,8

Baş ağrısıyla gelenlerin yaklaşık 11 milyon kadarına (%20,4) CT/MR çekilmiş. 1998’de oran %12,5 iken 2008’de oran %31 imiş BT/MR çekilenlerin acilde kalım süresi ort. 4,6 saat iken, çekilmeyenlerinki ortalama 2,7 saat.

BT/MR’ın İKP yakalama oranı da düşmüş, 1998-----%10,1 2008-----%3,5 Ancak çalışma grubundaki 50 yaş üstü hastalar için ortalama %10,4 iken Genç hastalar için(18-49) bu oran %2,3

Non-migren ağrı ile başvuran ve görüntüleme alan ve İKP tanısı konan hastaların oranı %5,2 Migren ile başvuranların ve görüntüleme ile İKP tanısı konanların ise %1

Özel sigortalı hastalarda bu oran %3,8 iken Devlet sigortalı (Medicare, Medicaid, Worker’s Compensation) hastalarda bu oran %6,6 Özel sigortalı hastalara BT/MR çekme eğilimi mevcut.

Yani.. Bu çalışma atravmatik baş ağrılarında CT/MR kullanımı 1998-2008 arasında oldukça artmıştır. Bu artış hastanede durma süresini uzatmış, iyonize radyasyona maruziyeti arttırmış ve maddi yük katmıştır.

Ayakta bakıda baş ağrısı için BT çekimini ele alan prospektif bir çalışmada, hekimler bu çekimlerin %17’sini hastanın isteği ya da medikolegal sebeplerle uyguladıklarını belirtmişler.

10 faktör ICP ile oldukça ilişkili.. Ambulansla gelmişse Triaj hızı 15 dk’nın altında Algı bozukluğu Görme bozukluğu Konuşma bozukluğu Motor bozukluk Nörolojik kas güçsüzlüğü Yaş 50 ve üzeri Sistolik basınç 160 ve üzeri Diastolik basınç 100 ve üzeri

Prospektif bir çalışmada ise SAK için bu maddelerden özellikle bazıları ve bazı ek maddeler anlamlı bulunmuş; Yaş>40 Ense ağrısı/sertliği Kusma 160/100 üzerinde kan basıncı Ambulansla geliş

Özellikle ilişkisi olmayanlar Baş dönmesi Nabız Nöbet geçirme Bulantı Ense sertliği/ ağrısı Kusma Cinsiyet Etnik köken

Teşekkürler….