Araştırma Yöntemleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Uygun Hipotezin Kurulması, Tip I Hata ve Tip II Hata
Araştırmalarda Ölçme ve Ölçekler Mustafa ALTUNEL
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ANOVA.
Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
4 Kare Problemi 4 Kare Problemi Hazır mısın? B A Bu şekle iyi bak
İstatistik Kavramı İstatistik; kesin olmayışlığın ışığı altında karar verme tekniğidir. Ana kitle hakkında örneklem yardımıyla tahmin çalışmalarıdır. Kitle.
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
İstatistikte Temel Kavramlar
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
ARALARINDA ASAL SAYILAR
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
Yaşar Tonta, İrem Soydal 2. Uluslararası Değişen Dünyada Bilgi Yönetimi Sempozyumu,22-24 Eylül 2010, Ankara Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi.
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Hatalar için niceliksel hesaplar
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
Formül Hazırlama ve Kullanma
Nisan 2012, Bilkent Ünivesitesi Kütüphanesi Umut Al Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması.
RESEARCHMODEL RESEARCH LAYOUT ARASTIRMAMODELI LOYALTY.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
TEST – 1.
Deneysel Yöntem İstatistiksel Yöntemler
PARAMETRİK ANALİZ TEKNİKLERİ
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
Ölçme Nedir ? “Bir niteliğin gözlenerek gözlem sonuçlarının sayı veya sembollerle gösterilmesine ÖLÇME denir.” Ölçmenin en az üç aşaması vardır: ölçülecek.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Microsoft EXCEL (2) Kapsam Kopyalama, Yapıştırma Açıklama Ekleme Satır ve Sütunların Boyutlandırılması Bitişik Hücrelere Dayanarak Otomatik Veri Girme.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
Akış Kontrol Mekanizmaları
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2008/bby208/
Öfkeyi önlemenin yolu kendini bilmektir.
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK YOĞUNLUK FONKSİYONLARI
BİYOİSTATİSTİK TANIMLAR Dr.A.Tevfik SÜNTER
Konya n. Erbakan Üniversitesi
RESEARCHMODEL RESEARCH LAYOUT ARASTIRMAMODELI POLITICS.
Performans değerlendirme
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
zamanı belirlenmiş amaçlar ve saptanmış öncelikler doğrultusunda programlı kullanmak. eğlenme dinlenme aile sevdiklerim hobilerim Yeni reçete…….. Etkili.
Matematik kümeler vedat çelik mesut kılınç.
Anket Hazırlama.
Ölçme ve Değerlendirmede Temel Kavramlar
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
ÖLÇME ve ÖLÇEKLER Bilimsel çalışmalarda bilimselliğin temel şartı, araştırmalarda kullanılan kavramların, konuların veya değişkenlerin ÖLÇÜLEBİLİR nitelikte.
DEĞİŞKEN TİPLERİ ve SPSS’ de VERİTABANI HAZIRLANMASI.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
BÖLÜM 6 İşgören Performansını Değerlendirme. BÖLÜM 6 İşgören Performansını Değerlendirme.
Araştırmalarda kullanılan ölçek türleri a) Sınıflama b) Sıralama c) Eşit aralıklı d) Eşit oranlı Gelişmişlik özellikleri, bu sıralamanın tersine göredir.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Yrd. Doç. Dr. Eren Can Aybek Haziran, 2017
Performans değerlendirme
Ölçme ve Değerlendirme
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Değişkenler Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ile İlgili Genel Kavramlar
ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Sunum transkripti:

Araştırma Yöntemleri

TAKDİM PLANI 1. DEĞİŞKENLERİN ÖLÇÜLMESİ 2. OPERASYONEL TANIMLAMA: BOYUTLAR VE ELEMANLAR 3. OPERASYONEL TANIMLAMA NE DEĞİLDİR? 4. ÖLÇEK TÜRLERİ a. SINIFLAMA ÖLÇEĞİ b. SIRALAMA ÖLÇEĞİ c. EŞİT ARALIKLI ÖLÇEK ç. ORANLI ÖLÇEK 5. SIK KULLANILAN ÖLÇEK TÜRLERİ 6. SORULAR

DEĞİŞKENLERİN ÖLÇÜLMESİ: Değişkenler genel geçer ölçekler yardımıyla ölçülmedikçe; hipotezimizi test etmek ve karmaşık araştırma problemlerine yanıt bulmak mümkün olmayacaktır.

Bir masanın boyutları, arazide bir uzaklık, zaman gibi değişkenler, çeşitli aletler ve birimler (ölçekler) yardımıyla ölçülebilmektedir.

Bir işyerindeki çalışanların iş tatminini ölçmek için Kullanılabilecek bir metre henüz icat edilemedi.

Kişilerin olaylara yaklaşım tarzı ve önyargılardan kaynaklanan muğlaklık, kavramların operasyonelleştirilmesi (operasyonel tanımı) veya fonksiyonelleştirilmesi yoluyla giderilebilir.

2. Operasyonel Tanımlama: Boyutlar ve Elemanlar Kavramların operasyonelleştirilmesi; kavramların davranışsal boyutlarına ve özelliklerine bakarak yapılabilir. Yapılması gereken; sözkonusu kavramın, ölçümlerde kullanılabilecek, gözlemlenebilir ve ölçülebilir elemanlara dönüştürülmesidir.

İş tarafından yönlendirilmek Dinlenmeden çalışmak ÖRNEK: Başarma Motivasyonu Kavramının Operasyonelleştirilmesi: Öncelikle yüksek başarma motivasyonuna sahip kişilerin göstermesini beklediğimiz davranış özelliklerini (BOYUTLARI) belirlemeliyiz. İş tarafından yönlendirilmek Dinlenmeden çalışmak Etkin olmamaya karşı sabırsızlık Ortalama zorluklarda fırsatlar kovalama Geribildirim beklemek

Daha sonra her boyutu alt elemanlara indirgeyerek yanı işlemi tekrar etmeliyiz. İŞ TARAFINDAN YÖNLENDİRİLMEK Sürekli çalışmak Boş zaman kullanmada isteksizlik Başarısızlık yerine inatla çalışmayı seçmek

DİNLENMEDEN ÇALIŞMAK Evde bile iş düşünmek Hiçbir hobi sahibi olmamak ETKİN OLMAMAYA KARŞI SABIRSIZLIK En ufak bir hatada bile tolerans göstermemek Yavaş veya beceriksiz insanlarla çalışmaktan rahatsızlıkduymak

ORTALAMA ZORLUKLARDA FIRSATLAR KOVALAMAK a. Rutin işler yerine fırsatlar kovalamak b. Çok zor fırsatları değil, ortalama zorlukta fırsatları tercih etmek GERİ BİLDİRİM BEKLEMEK İşin nasıl yapıldığı konusunda sürekli geri bildirim istemek Anında geri bildirim alabilmek için sabırsızlık göstermek

3. Operasyonel Tanımlama Ne Değildir? Operasyonel tanımlama; ele alınan kavramın karşılıklı etkileşim içinde bulunduğu öğeleri içermez. Örneğin; Başarma motivasyonunu açıklamak için iş performansı kullanılamaz. Bir kavramı operasyonel tanımlamak demek; onun sebeplerini, artalanını, sonuçlarını ve etkileşimde bulunduğu diğer kavramları gözardı etmek değildir.

Bir kavramı operasyonelleştirirken yapacağımız hata, elimizde geçerli kriterlerin olmaması demektir. EĞER YANLIŞ VERİLERLE YOLA ÇIKIYORSANIZ; VARDIĞINIZ YER, VARMANIZ GEREKEN YER DEĞİLDİR!

4. ÖLÇEK TÜRLERİ a. SINIFLAMA ÖLÇEĞİ b. SIRALAMA ÖLÇEĞİ c. EŞİT ARALIKLI ÖLÇEK ç. ORANLI ÖLÇEK

Sınıflama (Gruplama, nominal, isimsel) Ölçeği: Bir kütüphane kullanıcıları Kadın Erkek Olarak ikili bir ölçekle sınıflandırılabilir.

b. Sıralama (Ordinal) Ölçeği: Kullanıcıların kütüphane memnuniyetlerini belirlemek için Çok memnun Memnun Memnun değil Hiç memnun değil Şeklinde çoktan aza sıralanabilir.

c. Eşit aralıklı (Interval) Ölçek: Kütüphane kullanıcılarının aldıkları kitaplar Sıfır kitap Bir kitap İki kitap Şeklinde, eşit aralıklarla ölçülebilir.

d. Oranlı (Ratio) Ölçek: Kütüphane kullanıcıları kütüphanede kalış sürelerine göre 0-2 saat 2-4 saat 4-6 saat Şeklinde bir ölçekle ölçülebilir.

Değişkenler hakkındaki verilerin hangi ölçek(ler) kullanılarak belirlendiği, bu değişkenlerle ilgili verilerin çözümlenmesinde ve yorumlanmasında kullanılacak istatistik yöntemleri de belirler.

5. Sık Kullanılan Ölçek Türleri: Beğenme Ölçekleri: Bölünmeli Ölçek Kategori Ölçeği Likert Ölçeği Sayısal Ölçek e. Anlamsal Farklılık Ölçeği f. Maddeleştirilmiş Beğenilme Ölçeği

g. Sabit Toplam Ölçeği h. Stapel Ölçeği Grafik Beğenilme Ölçeği j. Ortak Karar Ölçeği

Sıralama Ölçekleri: Eşleştirilmiş Karşılaştırma Ölçeği Zorunlu Seçim Ölçeği Karşılaştırmalı Ölçek

SORULAR