Büyük Ünlü Uyumu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SES BİLGİSİ.
Advertisements

SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
Ünlü ve Ünsüz Harfleri Tanıyalım.
Mail açarken dikkat edilmesi gerekenler
TÜRKÇE’DE SES BİLGİSİ=
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
e i ADIN DURUMLARI den yalın de Aşağıdaki iki tümceyi okuyalım.
SES BİLGİSİ.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ www. videodershane. com www
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
ÜNSÜZ BENZEŞMESİ (ÜNSÜZ SERTLEŞMESİ)
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
ÖRNEK SORU:1 “Senin resmini defterimin arasına sakladım” Cümlesinde hangi sözcükte ünlü düşmesi var? A)Senin B)resmini C)Defterimin D)sakladım.
Bilgisayar 1 dersi ödevi Konu : Ünlü Uyumları
HECE BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
SESLİ UYUMLARI BÜYÜK SESLİ UYUMU KÜÇÜK SESLİ UYUMU.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
İLKÖĞRETİM 4.SINIF TÜRKÇE
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
SES BİLGİSİ SORULAR.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI - 1
TÜRKÇE Mızrap Ege Durakoğlu.
CEMİL ÖZGÜR İLKÖĞRETİM OKULU DİYARBAKIR Z.AYCAN TUNCER
Ses bigisi soruları.
ALFABEMİZ.
1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu
ALFABEMİZDEKİ HARF SIRASINI ÖĞRENELİM FUAT ŞURGUN.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
Sesleri (Harfleri) Öğreniyoruz
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
ÜNSÜZ HARFLER.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
SES BİLGİSİ AÇ.
OKYAY DAĞLAR DERSHANESİ
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
Akciğerlerden çıkan havanın nefes borucu aracılığıyla yukarı çıkarak, gırtlaktaki ses tellerine çarpmasıyla oluşan titreşimlere ses denir. Bir dilin en.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
Göksel KURT Türkçe Öğretmeni1 1. BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
TÜRKÇE HARF (SES ) BİLGİSİ Hazırlayan :Güler Köse Özel Akev İlkokulu
SES BİLGİSİ SES: 1-Kulağımızla duyabildiğimiz, doğadaki titreşimlere ses denir. 2-Dilin en küçük parçasına “ses” denir. HARF: Dildeki seslerin, yazıdaki.
Kelimenin ek almamı ş hali KKÖ LER Çokluk bildiren eklerden biri.
HARF BİLGİSİ Hikmet SIRMA
SES BİLGİSİ.
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
SESBİLGİSİ.
ALFABEMİZİN ÜNLÜ VE ÜNSÜZ HARFLERİ
SES BİLGİSİ Büyük Ünlü Uyumu
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
SES BİLGİSİ 2 Not: Evde ders tekrarı yaparken defterinize konuya uygun görseller çizebilirsiniz. Görsel alanlarını şimdilik boş çerçeve çizerek belirtebilirsiniz.
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

Büyük Ünlü Uyumu

a- e- ı- i- o- ö- u- ü A-li E-mel İ-pek Ü-rün Türkçede harfler ünlü ve ünsüz olmak üzere iki gruba ayrılır. a- e- ı- i- o- ö- u- ü Bunlar ünlü harflerdir, 8 tanedirler. Tek başına okunabilir ve tek başlarına hece olabilirler. A-li E-mel İ-pek Ü-rün

b- c- ç- d- f- g- ğ- h- j- k- l- m- n- p- r- s- ş- t- v- y- z Bunlar ünsüz harflerdir, 21 tanedirler. Tek başına okunamaz ve tek başlarına hece olamazlar.

b- c- ç- d- f- g- ğ- h- j- k- l- m- n- p- r- s- ş- t- v- y- z Ünsüz harfler –e- ünlü harfinin yardımıyla okunabilirler be- ce- çe- de- fe- ge

ç f h k p s ş t Ağzımızdan sesi sert çıkanlar Ünsüz harfler ağzımızdan çıkışlarına göre iki gruba ayrılırlar. Ağzımızdan sesi sert çıkanlar ç f h k p s ş t Ağzımızdan sesi sert çıkan bu ünsüz harflere sert ünsüzler denir.

b c d g ğ j k l m n r v y z Ağzımızdan sesi yumuşak çıkanlar Ünsüz harfler ağzımızdan çıkışlarına göre iki gruba ayrılırlar. Ağzımızdan sesi yumuşak çıkanlar b c d g ğ j k l m n r v y z Ağzımızdan sesi yumuşak çıkan bu ünsüz harflere yumuşak ünsüzler denir.

a ı o u e i ö ü Kalın ünlü harfler İnce ünlü harfler Ünlü harfler seslerinin ağızdan çıkış şekline göre iki gruba ayrılırlar. a ı o u Kalın ünlü harfler e i ö ü İnce ünlü harfler

Aşağıdaki varlık adlarını uygun ünlü harfler getirerek tamamla. b…l…n a o G…n…ş ü e a- o- kalın ünlü harflerdir. ü- e- ince ünlü harflerdir.

Aşağıdaki varlık adlarını uygun ünlü harfler getirerek tamamla. b…l…k a ı ç…ç…k i e a- ı- kalın ünlü harflerdir. i- e- ince ünlü harflerdir.

Aşağıdaki varlık adlarının ünlü harflerini inceleyelim. y…z…c… a ı ı b…y…t…ç ü ü e kalın ünlü kalın ünlü kalın ünlü ince ünlü ince ünlü ince ünlü

Aşağıdaki varlık adlarının ünlü harflerini inceleyelim. k…p…k ö e ince ünlü ince ünlü ince ünlü ince ünlü

b…s…kl…t i i e d…nd…rm… o u a Türkçe sözcüklerde, ünlülerin hepsi kalın veya hepsi ince olur. Buna BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU denir. b…s…kl…t i i e d…nd…rm… o u a ince ünlü ince ünlü ince ünlü kalın ünlü kalın ünlü kalın ünlü Ünlü uyumuna uyuyor. Ünlü uyumuna uyuyor.

Dilimize başka dillerden geçen sözcükler vardır Dilimize başka dillerden geçen sözcükler vardır. Bu sözcüklerde hem ince hem de kalın ünlüler olabilir. Bunlar ünlü uyumuna UYMAZ. l…m…n i o k…l…m a e ince ünlü kalın ünlü kalın ünlü ince ünlü Ünlü uyumuna uymuyor. Ünlü uyumuna uymuyor.

Dilimize başka dillerden geçen sözcükler vardır Dilimize başka dillerden geçen sözcükler vardır. Bu sözcüklerde hem ince hem de kalın ünlüler olabilir. Bunlar ünlü uyumuna UYMAZ. k…hv… a e t…l…f…n e e o kalın ünlü ince ünlü ince ünlü ince ünlü kalın ünlü Ünlü uyumuna uymuyor. Ünlü uyumuna uymuyor.

Aşağıdaki kelimeleri uygun olan yerlere yazınız. kirpi defter silgi anne nine badem kardeş şeker çanta taksi İrem erik kamyon bardak Ayça manto zürafa kaza sütlâç Cemal kola Ünlüleri kalın olan kelimeler Ünlüleri ince olan kelimeler Ünlüleri karışık olan kelimeler kola kirpi anne çanta defter badem kamyon silgi kardeş bardak nine taksi Ayça şeker zürafa manto İrem sütlâç kaza erik Cemal Ünlüleri kalın olan kelimeler Ünlüleri ince olan kelimeler Ünlüleri karışık olan kelimeler

Aşağıdaki kelimeleri ünlü uyumuna göre uygun kutulara yerleştiriniz. çanta defter okul kantin kırmızı mavi yaşlı gazete elma Nuri kalem jilet biber kolye Ünlü uyumuna uyanlar Ünlü uyumuna uymayanlar

Bazı ekler vardır, bu ekler büyük ünlü uyumunu bozarlar. -(i)yor -ki -ken -leyin -(i)mtrak -daş Yukarıdaki ekler ünlü uyumuna uyan bir çok sözcüğe eklendiğinde artık o sözcük ünlü uyumuna UYMAZ.

Büyük ünlü uyumunu bozan eklere örnekler verelim. Ünlü uyumuna uyan sözcükler Ünlü uyumuna bozan ekler Ünlü uyumuna uyar mı? yazar -ken yazarken yanda -ki yandaki sabah -leyin sabahleyin yeşil -(i)mtrak yeşilimtrak meslek -daş meslektaş gezi -yor geziyor

Aşağıdaki hangi sözcükler aldıkları ekten dolayı büyük ünlü kuralına uymazlar? odadaki Sarımtrak Bahçenin Gelirken Görüyor Pembemtrak Okuyor Sabahleyin Gündüzleyin Akıyor Bizimki Saklıyor bakarken onunki

ÜNLÜ UYUMU KURALINA UYANLAR Aşağıdaki tabloda büyük ünlü uyumu kuralına uyan sözcükleri işaretleyiniz. KELİME ÜNLÜ UYUMU KURALINA UYANLAR Bayram Ziyaret Kutlama Çikolata Ticaret kırtasiye Dolap

Bir heceli sözcükler ile birleşik sözcüklerde büyük ünlü kuralı ARANMAZ. Bir heceli olan sözcüklerde tek ünlü harf vardır. Bu nedenle bu sözcüklerde sakın ünlü uyumu kuralı aramayınız tut bak gel Ünlü uyumu ARANMAZ ye koş git

Bir heceli sözcükler ile birleşik sözcüklerde büyük ünlü kuralı ARANMAZ. BİRLEŞİK sözcükler ayrı ayrı kural uydukları halde birleşince kurala uymazlar bu yüzden bu sözcüklerde de büyük ünlü kuralı ARAMAMALIYIZ. eski baba Babaeski kalın ünlü kalın ünlü ince ünlü ince ünlü Ünlü uyumuna uyuyor. Ünlü uyumuna uyuyor.

Defterinize 5 tane ünlü uyumuna uyan sözcük ile 5 tane uymayan sözcük bulup yazınız.

Öğrendiğiniz bilgileri asla unutmayınız Öğrendiğiniz bilgileri asla unutmayınız. Bilgilerinizi mutlaka tekrar ediniz .