B-B Kesiti Ö: 1/50 Verilmeyenler serbesttir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MATEMATİĞİN HAYATIMIZDA ROLÜ VAR MIDIR?
Advertisements

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MOHR DAİRESİ DERS NOTLARI
3/A SINIFI.
KAZANIMLAR 1. Farklı ölçeklerde çizilmiş haritalardan yararlanarak ölçek değiştiğinde haritanın değişen özellikleri hakkında çıkarımlarda bulunur.
DENGELENEREK ÇİZİLMESİ İSTENEN DÖNEL MERDİVEN
YAPI ELEMANLARI – TEMEL UYGULAMASI
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ ARA SINAV SORULARI 4 NİSAN 2014.
HARİTA.
Binanın her tarafından 45 cm saçak çıkacaktır
Çatı Planı Ö: 1 / 50 A-A Kesiti Ö: 1 / 50 B-B Kesiti Ö: 1 / 50
MARKALAMA İŞLEMİ Parçanın tornalanmış olan alın yüzlerine eksantriğe eşit yarıçapta daireler çizilir. Parça uygun bir V yatağına yerleştirilir. Mihengir,
Pervane Çizimi ji ri/R ji ri P O O P/2p M B1" A B1 a A" B1" A B B**
DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR AÇILAR
TAM SAYILARDA BÖLME İŞLEMİ
BİR DOĞRUYA DİKME ÇIKMA VE DİKME İNŞA ETME
Created by Necdet GÜLSEVER
A-A KESİTİNİN ÇIKARILMASI
RIHTLARI YARDIMCI ÇİZGİLERLE GÖSTERME:
HARİTA BİLGİSİ.
Okullarda Oryantiring Haritası Çizilmesi
KESİT ÇİZİMİNE BAŞLAMA:
Üstte şeması verilen yapının:
DÖŞEME KESİTİNİN ÇİZİMİ
B-B KESİTİ İÇİN YARDIMCI ÇİZGİLERİN ÇİZİMİ:
DÖŞEME KESİTİNİN ÇİZİMİ
B-B KESİTİNİN ÇİZİMİNE BAŞLAMAK
Eşkenar Dörtgenin Özellikleri
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
POSTA KESİTLERİ (EN KESİTLERİ)
ÖLÇÜ BİRİMLERİ ÖLÇEK Prof. Dr. M. Fatih SELENAY 2.Hafta.
2. BÖLÜM VEKTÖR-KUVVET Nicelik Kavramı Skaler Nicelikler
Alıştırma Eğitim Dokümanları
ÇİZİLMESİ İSTENEN DÜZ KOLLU ARASI SAHANLIKLI MERDİVEN
5 KONUM VEKTÖRÜ M.Feridun Dengizek.
TEKNİK RESİM DERSİ Öğr. Gör. Berivan Polat
Cadde kanallarının güzergahı
Öğretim Görevlisi Rıdvan yakut
HARİTA.
Uzunluk ölçüleri Uzunluğu ölçtüğümüz araç metredir.
Paralelkenarın Özellikleri
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
ARA SINAVLAR HAZIRLIK PROBLEMLERİ
Neler öğreneceğiz Temel Çizimler Üçgen Çizimleri
Restorasyon Projesi Nasıl Hazırlanır
NİVELMAN ÇEŞİTLERİ BOYUNA PROFİL NİVELMANI ENİNE PROFİL NİVELMANI
NİVELMAN ÇEŞİTLERİ PROFİL NİVELMANI.
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
ALTI PARÇALI ETEK (MODEL: 205)
İzdüşüm Bir cismin, herhangi bir düzlem üzerine düşürülen görüntüsüne izdüşüm denir.Görüntünün oluşması için uygulanan metoda da izdüşüm metodu denir.
BASİT EĞİLME TESİRİNDEKİ TRAPEZ KESİTLER Betonarme Çalışma Grubu
TEKNİK RESİM Perspektifler.
TEKNİK RESİM.
Ölçme Bilgisi Ölçü Birimleri, Ölçek
TEKNİK RESİMDE KESİT GÖRÜNÜŞ
Analitik olmayan ortalamalar Bu gruptaki ortalamalar serinin bütün değerlerini dikkate almayıp, sadece belli birkaç değerini, özellikle ortadaki değerleri.
TEKNİK RESİMDE ÖLÇÜLENDİRME
BENZERLİKLE İLGİLİ PROBLEMLER
BENZERLİKLE İLGİLİ PROBLEMLER
HARİTA BİLGİSİ.
PERSPEKTİF NEDİR ? Perspektif, doğadaki iki boyutlu ya da üç boyutlu cisimlerin bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş gibi görünmesine denir.
Pergel Yardımıyla Dik Doğru Çizmek
AÇILARI ÖĞRENELİM Hikmet SIRMA.
MERDİVENLER 8. HAFTA.
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
Sedat ACEMOĞLU İnşaat Mühendisi – ODTÜ’96
LİSANS TEZİ YAPIM VE MONTAJ RESİMLERİ
KEŞİF İŞLEMİ.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MOHR DAİRESİ DERS NOTLARI M.Feridun Dengizek.
Kural – 1 Oyun Alanı.
Sunum transkripti:

B-B Kesiti Ö: 1/50 Verilmeyenler serbesttir. Tek.Res. Mustafa PERİZ Yukarıda boyutları verilmiş bir bina üzerine ahşap oturtma beşik çatı yapılacaktır. Binanın her tarafından 40 cm saçak yapılması ön görülmüştür. Çatı eğimi 30 derecedir. İSTENENLER: Çatı Planı Ö: 1/50 A-A Kesiti Ö: 1/50 B-B Kesiti Ö: 1/50 Verilmeyenler serbesttir.

Saçak çizgisi Bina çizgisi Tek.Res. Mustafa PERİZ Saçak çizgisi Bina çizgisi İlk olarak bina ve saçak çizgileri, yardımcı çizgi olarak çok silik çizilir.

KALKAN DUVARLARIN ÇİZİMİ Tek.Res. Mustafa PERİZ KALKAN DUVARLARIN ÇİZİMİ Binanın dar kenarlarına paralel ve duvarın dış kenarıyla bina sınırı aynı olacak şekilde kalkan duvarlar çizilir. ( 20 cm )

Tek.Res. Mustafa PERİZ MERTEKLERİN ÇİZİMİ Kalkan duvardan 2.5 cm boşluk bırakarak içeriye ve saçak sınırına ( merteklerin uçları saçak sınırına çakışacak şekilde) ilk mertekler çizilir.

Daha iyi görebilmemiz için bir önceki şeklin büyütülmüş hali Tek.Res. Mustafa PERİZ MERTEKLERİN ÇİZİMİ Daha iyi görebilmemiz için bir önceki şeklin büyütülmüş hali

Tek.Res. Mustafa PERİZ Kalkan duvardan 2.5 cm içeriye ve saçak sınırına çizilen merteklerin eksenleri arasındaki mesafe hesaplanır. (Cetvelle ölçülmez çünkü 1/50 ölçekte hassas ölçemezsiniz, hata yaparsınız.) 60 cm den fazla ise kalkan duvardan 2.5 cm boşluk bırakarak dışına bir mertek daha çizilir.

Tek.Res. Mustafa PERİZ Kalkan duvardan 2.5 cm içeriye çizilen merteklerin eksenleri arasındaki mesafe hesaplanır. 40 – 60 cm arasında en uygun mertekler arası eksen mesafeleri işaretlenir. ( Bu ara mesafeler işaretlenirken yapım maliyeti, dikmeler arası mesafelerin uygunluğu göz önüne alınır.

İşaretlenen yerlerden merteklerin eksenleri geçeçek şekilde çizilir. Tek.Res. Mustafa PERİZ İşaretlenen yerlerden merteklerin eksenleri geçeçek şekilde çizilir.

MAHYA ve DAMLALIK AŞIKLARIN ÇİZİMİ Tek.Res. Mustafa PERİZ MAHYA ve DAMLALIK AŞIKLARIN ÇİZİMİ Kesinlikte her çatıda mahya aşığı ve damlalık aşıkları vardır, bu sebeple her çatıda bu aşıklar çizilir. Orta aşıkların çizilip çizilmeyeceği mahya ve damlalık aşıkları arasındaki mesafeyle ilgilidir.

Tek.Res. Mustafa PERİZ ORTA AŞIKLARIN ÇİZİMİ Aşıklar arası mesafe yaklaşık 2.5 m olmalıdır. Mahya ve damlalık aşıkları arasındaki mesafe hesaplanır eğer 2.5 m.yi geçiyorsa, burada artık 2.5 m.lik mesafe şartı aranmaz orta aşıklar bu iki aşığın tam ortasına çizilir.

DİKME ve GÖĞÜSLEMELERİN GÖSTERİMİ Tek.Res. Mustafa PERİZ DİKME ve GÖĞÜSLEMELERİN GÖSTERİMİ Dikmeler kalkan duvarlara en yakın mertekle, orta ve mahya aşıkların kesiştiği noktalardan başlayarak 3 m - 3.5 m arasında yine merteklerle orta ve mahya aşıklarının kesiştiği noktalara bir X işareti koyarak gösterilir. Göğüslemeler ait olduğu yönde dikmeden başlayarak aşık arasında iki dikme arası mesafenin 2/7 si kadar kesik çizgilerle gösterilir.

Önceki şekli daha iyi anlayabilmek için bir kısmının büyütülmüş hali Tek.Res. Mustafa PERİZ Önceki şekli daha iyi anlayabilmek için bir kısmının büyütülmüş hali

KUŞAKLAMALARIN ÇİZİMİ Tek.Res. Mustafa PERİZ KUŞAKLAMALARIN ÇİZİMİ Önce A-A kesiti çizilir. Bu kesitteki kuşaklamanın uçlarından çekilen yardımcı çizgiler ile planda kalkan duvara bitişik dikmenin tek tarafına (çünkü diğer tarafı kalkan duvara bitişiktir), diğer dikmelerin her iki tarafına kuşaklamalar çizilir.

Önceki şekli daha iyi anlayabilmek için bir kısmının büyütülmüş hali Tek.Res. Mustafa PERİZ Önceki şekli daha iyi anlayabilmek için bir kısmının büyütülmüş hali

Tek.Res. Mustafa PERİZ DİYAGONALİN ÇİZİMİ 5/10, 6/12 lik bu elmanlar, sadece merteklere altından çakıldığı için çatı eğimi düşünülerek çatının tam kenarından değil alttan çakma mesafesi hesaplanarak veya yaklaşık 1m içeriden başlatılmalı.

Önceki şekli daha iyi anlayabilmek için bir kısmının büyütülmüş hali Tek.Res. Mustafa PERİZ Önceki şekli daha iyi anlayabilmek için bir kısmının büyütülmüş hali

Tek.Res. Mustafa PERİZ SON YAPILACAKLAR Ölçümlendirmeler yapılır, kesit çizgileri çizilir, plan adı, ölçeği ve elemanların adı ile ebatları yazılır. ( Çatıyı meydana getiren elemanlar arasına ölçüler eksenden eksene verilir.)

BEŞİK ÇATI PLANININ SON HALİ Tek.Res. Mustafa PERİZ BEŞİK ÇATI PLANININ SON HALİ