2. ETAP Eski dünya şarapları FRANSA – İTALYA – İSPANYA - PORTEKİZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sizi Tahmin Edelim.. Bu program verdiğiniz bilgilere göre yüzünüzün şeklini tahmin eder. Sonuçta sisin resminizi çıkarır. Doğru sonuç için doğru bilgilerin.
Advertisements

İTALYA.
QUERCUS FRAİNETTO (MACAR MEŞESİ)
ADIANTUM.
ETAP Şarap nedir, nasıl yapılır ? Şarap çeşitleri nelerdir ?
3. ETAP Şarap yemek uyumu teknikleri Restaurant’da şarap mönüsü okuma
DUYU ORGANLARI.
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
ADI: ASLIHAN SOYADI: GÜLKE NO: KONU: BİLMECE
TURİZM DEĞERLERİMİZ.
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
Taze Otlar & Baharatlar.
Robot resminizi görmek istermisiniz !!!
İSPANYOL ŞARAPLARI.
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
KAVRAM ÖĞRETİMİ.
Büyük yapraklı ıhlamur
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
Alkollü İçki Rehberi.
ŞEFTALİ VE NEKTARİN ÇEŞİTLERİ
ZEYTİNDEN ÜÇ FARKLI DAMAK TADI
TEST – 1.
Kiraz Çeşitleri Edirne : Çok erkenci (19 Mayıs),  meyvesi yuvarlak, orta iri  (3,28g), kahverengimsi-şarabi renkte, orta sert ve az lifli, orta kalitededir.
AYVA VE ARMUT ÇEŞİTLERİ
Şarap dünyasına küçük bir dokunuş..
ŞEFTALİ ÇEŞİTLERİ.
Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde.
Yumurtayı Nasıl Kırmalı ?. Lezzeti ve Besin Değerleri Fonksiyonel özellikleri.
Erik Çeşitleri Sürüm 1.0 ( )
BADE ŞARAP BUTİĞİ’NE HOŞGELDİNİZ....
C İ HAN KOCABIYIKO Ğ LU CAN MANDEV Uluda ğ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Gemlik/Bursa.
Sıfatlar Sıfatlar.
Takım : Rhamnales Familya: Vitaceae Cins : Vitis
TAM ÇİÇEKLENME ÇİÇEK F: (S 5) + P (5) + A 5 + N 5 + G (2) Kapalı çiçek Stigma Anter Nektar K Kapalı çiçek Filament Çiçeğin açılması Yumurtalık.
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
ZEYTİN ÇEŞİTLERİ.
HAŞHAŞ Tak: Rhoeadelas Fam: Papaveraceae Cins: Papaver
Bırak dört unsuru bir yana Beş duyguyu, ey şarap sunan
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
KİRAZ ÇEŞİTLERİ.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
ERİK ÇEŞİTLERİ.
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
KOLZA.
DUYU ORGANLARI
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Picea abies Avrupa ladini.
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Cupressaceae CİNS : Juniperus
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
WOLLEMIA NOBILIS (WOLLEMİ ÇAMI)
CORYLUS COLURNA L. (AĞAÇ FINDIĞI)
CHAMAECYPARİS NOOTKATENSİS
Berberis sp. (Kadın Tuzluğu)
Sambucus nigra (Kara mürver).
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Güney Avrupa. Avrupa'nın güneydeki topraklan Akdeniz Bölgesi'nin bir parçasıdır. Denize yakın bö­lümleri dağlıktır; yukanda tanımlanan Akde­niz iklimi.
ŞARAP TEKNOLOJİSİ ŞARABIN TARİHÇESİ:
MEYVELERİ TANIYALIM.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Renk Kavramı.
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
ALKOL İNTOKSİKASYONU UYGULAMA TEKNİKLERİ VE ANTİOKSİDASYON
Ekonomik Bir Değer Olarak “TEKİRDAĞ BAĞCILIĞI VE ÜZÜM”
RAKI ÜRÜNLERİ.
Meyve (Kapsül) ve Tohum
İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

2. ETAP Eski dünya şarapları FRANSA – İTALYA – İSPANYA - PORTEKİZ Yeni dünya şarapları: ABD – AVUSTRALYA – GÜNEY AFRİKA – ŞİLİ - ARJANTİN – BULGARİSTAN vs. Title slide

Tadımı Yapılacak Şaraplar ŞARABIN ADI – Üreticisi – Ülke - Üzümü SOAVE MONTEGRANDE – Pasqua – İtalya – Garganega NARİNCE – Kavaklıdere – Türkiye –Narince CHABLIS - Michel Laroche – Fransa - Chardonnay KALECİK KARASI – Kavaklıdere- -Türkiye - Kalecik Karası ÖKÜZGÖZÜ - Kavaklıdere – Türkiye - Öküzgözü BOĞAZKERE- Kavaklıdere- Türkiye -Öküzgözü KARMA- Doluca – Türkiye - Cabernet Sauvignon & Öküzgözü SUNRISE MERLOT - Concha y Toro – Şili - Merlot MALBEC – Trapiche – Arjantin - Malbec CORONAS – Torres – İspanya – Tempranillo & Cabernet Sauvignon TCHERGA - Domain Menada – Bulgaristan – Merlot &Rubin & Cabernet Sauvignon CHATEAU BEAUSEJOUR "Clos L' Eglise" - Montagne St. Emilion – Fransa -Merlot TWIN OAKS ZINFANDEL - Robert Mondavi – ABD -Zinfandel HILL & DALE PINOTAGE - Hill & Dale – Güney Afrika - Pinotage MOORESCREEK SHIRAZ – Tyrrells – Avustralya - Shiraz

Eski dünya / Yeni Dünya

Şarabın Yıllanması -Eski Dünya-

Şarabın Yıllanması -Yeni Dünya-

KIRMIZI Üzüm adı (artan kuvvette) ---- En iyi yetiştiği yer Gamay ---- Beaujolais, Fransa Pinot Noir ---- Burgundy, Fransa / Kaliforniya; Oregon / Champagne, Fransa Kalecik Karası ---- Kalecik, Ankara Öküzgözü ---- Elazığ, Diyarbakır Boğazkere ---- Elazığ, Diyarbakır Tempranillo ---- Rioja, İspanya Sangiovese ---- Tuscany, İtalya Merlot ---- Bordeaux, Fransa / Kaliforniya; Washington State Zinfandel ---- Kaliforniya Cabernet Sauvignon ---- Bordeaux, Fransa / Kaliforniya / Şili Nebbiolo ---- Piedmont, İtalya Syrah / Shiraz ---- Rhone, Fransa / Avustralya

BEYAZ Üzüm adı (artan kuvvette) ---- En iyi yetiştiği yer Riesling ---- Almanya / Alsace, Fransa / New York State, ABD Sultaniye ---- Ege Emir ---- Kapadokya Narince ---- Tokat Sauvignon Blanc ---- Loire Valley, Fransa / Bordeaux, Fransa / Yeni Zellanda / Kaliforniya (Fumé Blanc) Chardonnay ---- Burgundy, Fransa / Kaliforniya / Avustralya / Champagne, Fransa

Fransa / Eski Dünya BORDEAUX BURGUNDY COTES DU RHONE LOIRE VADİSİ KIRMIZI : CABERNET SAUVIGNON – MERLOT – MALBEC – CABERNET FRANC BEYAZ : SAUVIGNON BLANC – SEMILLON BURGUNDY KIRMIZI: GAMAY – PINOT NOIR BEYAZ: CHARDONNAY COTES DU RHONE KIRMIZI: SYRAH – GRENACHE BEYAZ: CHARDONNAY LOIRE VADİSİ KIRMIZI : CABERNET SAUVIGNON – MERLOT BEYAZ : CHENIN BLANC - SAUVIGNON BLANC - SEMILLON ALSACE LANGUEDOC - ROUSSILLON KIRMIZI: PINOT NOIR BEYAZ: RIESLING - GEWURTZTRAMINER KIRMIZI: CARIGNAN - GRENACHE BEYAZ: CHARDONNAY – SAUVIGNON BLANC

Fransa Klasifikasyon CRU CLASSE CRU BOURGEOİS (Sadece Medoc bölgesi için) AOC / AC (Appelation d’origine Controlée) VDQS (Vin Delimité de Qualité Superieur) VIN DE PAYS VIN DE TABLE Bordeaux - Cru Classé 1855 klasifikasyonu: (Médoc, Barsac ve Sauternes şarapları için), 1954, 69 ve 86 klasifikasyonları: (St-Émilion şarapları için ) 1947, 53 ve 59 klasifikasyonları: (Graves şarapları için ). Pomerol hiç klasifiye edilmedi. Tek istisna 1973’te , Ch. Mouton-Rothschild Birinci Sınıflandırılmış Bağ statüsüne çıkartıldı Médoc listesi 1855’ten beri hiç değişmedi. Médoc bağları 5 sınıfta adlandırılır: ­ Premier, Deuxième, Troisième, Quatrième ve Cinquième) Grand Cru Classé, veya 1., 2., 3., 4. ve 5. Sınıflandırılmış Bağ. Graves ve Sauternes benzer yapılara sahiptir.

İtalya / Eski Dünya PIEMONTE VENETO - FRUILY TOSCANA KIRMIZI : NEBBIOLO – BARBERA - DOLCETTO BEYAZ : CORTESE – MOSCATO - ARNEIS VENETO - FRUILY KIRMIZI : CORVINA – RONDINELLA - MOLINARA BEYAZ : GARGANEGA – PINOT GRIGIO – PINOT BIANCO - TREBBIANO TOSCANA KIRMIZI : SANGIOVESE BEYAZ : VERNACCIA - TREBBIANO

İtalya Klasifikasyon DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita ) DOC (Denominazione di Origine Controllata ) IGT (Indicazione Geografica Tipica ) VINO DA TRAVOLA

İspanya / Eski Dünya RIOJA LA MANCHA ANDALUCIA CATALUNA KIRMIZI : TEMPRANILLO BEYAZ : MACABEO – XARELLO - PARELLADA LA MANCHA KIRMIZI : TEMPRANILLO BEYAZ : ARIEN - MACABEO – XARELLO - PARELLADA ANDALUCIA BEYAZ : PALOMINO (Sherry için) – MOSCATEL– PEDRO XIMENEZ CATALUNA KIRMIZI : TEMPRANILLO BEYAZ : MACABEO – XARELLO – PARELLADA

İspanya Klasifikasyon DOC (denominación de origen calificada) DO (denominación de origen) Vino de la Tierra Vino de Mesa Reserva (3 yıl yıllanmış, 1 yılı fıçıda) Gran Reserva (5 yıl yıllanmış, 2 yılı fıçıda)

Jerez y Manzanilla DO ­ Sherry Sherry dünyada ucuz şarap olarak anılırdı. İspanyol Sherry’si 01 ocak, 1996’ta Avrupa Birliğince tanımlandı.Gerçek sherry Andalusia’nın Jerez, ve Sanlúcar de Barrameda ve Puerto de Santa María şehirleri arasında kalan bağlarda yetişen üzümlerden yapılır. Sherry yapımındaki üç özel factor: Bölgenin kurak toprağı Palomino Fino üzümü Flor adındaki yerel doğal maya Tüm Sherry’ler en az üç yaşında olmalıdır. Fine sherry’ler fıçıda daha da çok yıllandırılırlar. Sherry’ler solera sistemi ile yıllandırılırlar. TEMEL SHERRY ÇEŞİTLERİ Finos, manzanillas and amontillados: 3 yıllık. Oloroso: fermantasyon sonrası kuvvetlendirilir. Diğer stiller: Palo cortado (amontillado ve oloroso arası bir sherry). Sweet oloroso creams ve pale creams, Pedro Ximénez (PX)

Portekiz / Eski Dünya KIRMIZI : PORTO İÇİN: Touriga Nacional- Tinta Roriz BEYAZ : Arinto - Alvarinho - Fernão Pires - Verdelho,- Bual - Malvasia - Terrantez

Portekiz Klasifikasyon DOC – Douro içinde porto’nun kendi tanımı vardır. DOC (denominação de origem controlada) – Alt bölgeleri Madeira, Alentejo, Bairrada, Dão ve Douro IPR (indicação de proveniência regulamentada) -DOC statusu bekleyen şaraplar Vinho regional – Bölgesel şarap Vinho de mesa – Sofra şarabı Garrafeira - Üreticinin en kaliteli şarabını tanımlar. Reservas – Yarım derece ekstra alkol gerektirir.

Port Çeşitleri Vintage: En iyi mahsül rekoltelerinin şişede yıllandırılması ile yapılan port’lar. İki yıl sonar şişelenirler ve hemen içilmeye hazırdırlar. Single-quinta (or off-vintage) Vintage: Tek bağ mahsulü port. Aged tawny: Şişelenmeden once fıçıda 10, 20 30 yıl yıllandırılmış tawny’ler. Colheita: Tek rekoltenin Tawny’si fıçıda en az 7 yıl yıllandırılır. Late-Bottled Vintage/Late-Bottled: Dört ila altı yıl fıçıda yıllandırılıp filter edilerek şişelenen portlar. Filtre edilmemiş LBV de dekante edilerek içilmelidir. Bunlar şişede de yıllanırlar. Crusted: Fıçıda üç ila beş yıl yıllandıktan sonar filter edilmeden harmanlanan 2 ila 3 farklı iyi rekolteden elde edilir.Şişe dibinde tortusu bulunduğundan dekante edilmelidir. Vintage Character: Üç yıldan beş yıla yıllanmış olan bu Port’lar Premium Ruby olarak ta anılırlar. Ruby: Bir yıldan üç yıla kadar yıllanmış en genç port çeşididir. Ruby port’lar genç, biberimsi tatlarda meyva çağırıştırırlar. Tawny: Ucuz tawny ruby ve white port’un karıştırılmasından yapılır. White: Soğutulmuş veya tonik ile karıştırılarak içilir. Tatlı veya sek olabilir.

A.B.D. / Yeni Dünya KALİFORNİYA OREGON WASHINGTON STATE KIRMIZI : ZİNFANDEL – CABERNET SAUVIGNON – MERLOT - SHIRAZ BEYAZ : CHARDONNAY – SAUVIGNON BLANC OREGON KIRMIZI : PINOT NOIR BEYAZ : CHARDONNAY – PINOT GRIS WASHINGTON STATE KIRMIZI : CABERNET SAUVIGNON – MERLOT BEYAZ : CHARDONNAY – SAUVIGNON BLANC

Güney Afrika / Yeni Dünya KIRMIZI : PINOTAGE (PINOT NOIR & CINSAULT) – CABERNET SAUVIGNON – MERLOT - SHIRAZ BEYAZ : CHENIN BLANC – CHARDONNAY – SAUVIGNON BLANC – SEMİLLON - RIESLING TEMEL BÖLGELER PAARL SWARTLAND KLEIN KAROO WORCESTER

Avustralya / Yeni Dünya KIRMIZI : SHIRAZ – CABERNET SAUVIGNON – MERLOT – GRENACHE – MALBEC BEYAZ : CHARDONNAY – SEMILLON – RIESLING – SAUVIGNON BLANC TEMEL BÖLGELER WESTERN AUSTRALIA – Margaret River NEW SOUTH WALES – Hunter Valley SOUTH AUSTRALIA – Adelaide ve Barossa VICTORIA TASMANIA

Şili & Arjantin / Yeni Dünya KIRMIZI : CARMENERE - CABERNET SAUVIGNON- MERLOT – SHIRAZ BEYAZ : CHARDONNAY – SAUVIGNON BLANC ARJANTİN KIRMIZI : MALBEC - CABERNET SAUVIGNON- MERLOT – SHIRAZ BEYAZ : CHARDONNAY – SAUVIGNON BLANC TEMEL BÖLGELER: ŞİLİ : MAIPO – RAPEL – CURICO – MAULE VADİLERİ – CASABLANCA VE ACONCAGUA ARJANTİN: MENDOZA

Türkiye şaraplık üzümler haritası

Kırmızı Anadolu Üzümleri Papazkarası Kırklarelinde yetişen çok kaliteli bir şaraplık üzümdür. Aynı zamanda iyi bir sofralık üzümdür. Taneleri iri ve yuvarlak, rengi mavi-siyah, kabuğu kalındır. Şarabının alkol miktarı % 11-13 ve asit miktarı litrede 5-7 gramdır. Öküzgözü Elazığ'da yetişir. Çok iyi kalite şaraplık üzümdür. Tekel'in Elazığ'daki fabrikasında Boğazkere üzümleriyle karıştırılarak, Buzbağ şarabının üretiminde kullanılır. Taneleri iri ve yuvarlak, koyu siyah renklidir. Kabukları orta kalınlıkta olup bol şıralıdır. Aynı zamanda iyi bir sofralık üzümdür. Şarabının rengi güzel kırmızı menekşedir. Tadı dolgun ve aromalıdır. Alkol miktarı, % 12.5 - 13.5, asit miktarı ise litrede 5 gramdır. Boğazkere Elazığ'da yetişir. Taneleri orta büyüklükte yuvarlak ve kalın kabukludur. Tek başına işlendiğinde elde olunan şarap çok buruk, kaba ve ağır olur. Bu nedenle Öküzgözü üzümü ile birlikte işlenir. Kalecik Karası Ankara'nın Kalecik ilçesinde yetişir. Çok iyi kırmızı şaraplık olan bu üzümün günümüzde Trakya'da yayılmasına çalışılmaktadır. Taneleri yuvarlak, siyah mavi renkte ve kalın kabukludur. Şarabı koyu kırmızı renkli, dolgun ve aromalıdır. Alkol miktarı %12 - 14,  asit miktarı ise litrede 4-7 gramdır.

Beyaz Anadolu Üzümleri Hasandede Ankara ilinin Keskin.Hasandede çevresinde bağların çoğunluğunu bu üzüm oluşturur. Taneleri yuvarlak, orta irilikte, bol şıralı ve ince kabukludur. Bu üzümden elde olunan şaraplar % 11-13 alkol ve litrede 4-7 g asit içerir. Şarabının rengi sarı veya sarı-yeşildir. Tadı dolgun ve hafif bukelidir. Narince Tokat'ta yetişen bu üzüm dömisek (yarı sek) şaraplar için uygundur. Sek şarapları % 12-13 alkol ve litrede 5 g asit içerir. Şarabının rengi güzel sarı, tadı dolgun ve bukelidir. Misket İzmir'de yetişen bu üzümün taneleri orta büyüklükte ve yuvarlaktır. Olgun üzümlerin rengi kırmızıya çalar. Şırası fazla değildir. Misket üzümü karakteristik misket tat ve kokusuna sahiptir. Sek ve tatlı misket şarabı (Mistel) yapılır. Bu tatlı şaraplar koyu sarı veya esmer sarı renklidir. tatlı misket şaraplarında kuvvetli misket aroması bulunur. Üretim şekli nedeniyle içerdiği alkol tamamen katılan alkolden oluşur. Fermantasyon olmadığından üzümdeki % 17-22 şeker olduğu gibi şaraba geçer.  Bu şarapların alkol miktarı % 16, asit miktarı litrede 3 g civarındadır. Emir Nevşehir, Niğde ve Ürgüp çevresinde yetişen bu üzümün taneleri yeşil-kehribar renkli, sivri yapıda ve kabuğu orta derecede kalındır. Şarabı aromalı olup % 11-13 alkol ve litrede 4-5.5 g asit içerir.