RDBMS SET TEORİLERİ ve İLİŞKİSEL/CEBİRSEL İŞLEMLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Microsoft Access Bu program Microsoft program paketinin içerisinde yer alan; çok büyük miktarlardaki verilerin depolanabileceği veritabanı oluşturmamıza.
Advertisements

Dört Bölüm 1.Tanıtım ve Mevcut Durum 2.Hedefler 4.Demo 3.Yeni Sürüm Planlaması.
ZAMAN SERİLERİ MADENCİLİĞİ KULLANILARAK NÜFUS ARTIŞI TAHMİN UYGULAMASI
Veri Tabanı Tasarlama İlk kuralımız, olabildiğince bilgileri parçalamaktır.
Tablo oluşturma İlk olarak tabloları oluşturmamız gerekli..
MILLENIUM MOBILE SUNUMU
KAVRAMSAL MODEL ikinci aşama.
VT TASARIMI ve MODELLEME
RELATIONAL DATABASE MAGAMENT SYSTEM (RDMS)
SQL (Structured Query Language)
SQL Structured Query Language (Yapısal sorgulama dili)
En ucuzundan en pahalısına doğru sıralanmış olarak “Cep Telefonları” kategorisindeki tüm ürünlerin isimleri “Spor” kategorisinde ürünleri listelenen “İstanbul”
SQL’e Giriş.
ERD to ER Relations Fundemantals of Database systems Elmasri, Navate kitabından alıntılar içerir Veri Tabanı Sistemleri Dersi Teoriden pratiğe , Çağıltay,
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ Tablolar ile Gösterim
Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
3 Örnek Veritabanı Tasarımı
E-R Çizelgelerini İVTYS’ye Dönüştürme
SQL de Değişken Tanımlama
VERİTABANI ve YÖNETİMİ
Varlık-İlişki Modeli Örneği
Bölüm 10 Yapılar ve Birleşimler
The Relational Algebra and Relational Calculus
5 Sorgulama İşlemleri Veritabanı 1.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
Tek Tablo İçinde Sorgulamalar
5 KONUM VEKTÖRÜ M.Feridun Dengizek.
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
VIEW lerle çalışmak 11.BÖLÜM.
ÇOKLU TABLOLAR.
ADRES DEFTERİMDE NELER VAR?. Arkadaşlarınızın, akrabalarınızın ve tanıdığınız diğer kişilerin adresleri, telefon numaraları, e-posta adresleri vb. bilgilerini.
Access’te İlişki Kurma
VERİTABANI ve YÖNETİMİ
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri I
Veritabanı Yönetim Sistemleri-I
Merhaba Değerli Misafirler
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
İlişkisel Cebir İlişkisel Hesaplama
HAFTA 6-7.
Hafta - 3 Gözden Geçirme.
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ Tablolar ile Gösterim
Biçimsel Diller ve Soyut Makineler
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
4. Hafta Laboratuar Çalışması. ÖĞRENCİ Öğrenci No Adı Soyadı Yaşı D. Tarihi DERS Ders Kodu Ders Adı Kredisi İçeriği Örnek-1: Örnek-2:
Veritabanı Yönetim Sistemleri
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VERİ TABANI VE YÖNETİMİ Mehmet Akif TURAN Veri Tabanı otobüs.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
Online Kitap Satış Erhan KARACA. Sadece üyelerin kitap alabildiği, online kitap satışı yapan bir internet sitesinde, tek bir yayın evinden alınan.
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VERİ TABANI VE YÖNETİMİ Özkan YAMAN Veri Tabanı saatçi takip örneği.
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ Mehmet Naci DEMİRÇİ VERİTABANI.
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ İsa DURDU VERİTABANI YÖNETİMİ (İlişkisel.
1 T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ (Bir Çanta Fabrikasının Veritabanı)
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VERİ TABANI VE YÖNETİMİ Hasan Yaman ŞİMŞEK Veri Tabanı Örnek Çalışma.
İŞ KURALLARI  Çalışanların sisteme kayıtlı olması gerekmektedir.  Her bir çalışan sisteme kullanıcı adi ve şifresi ile login olarak girmelidir.  Satışı.
 1 T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ Emin YALÇIN VERİTABANI YÖNETİMİ.
MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ TİREBOLU MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ EMRE TANRIVERDİ Danışman Öğr. Gör. Erol.
Veri Tabanı Ve Yönetimi Vize Ödevi
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ
 Bazı Veri tabanları sadece 1 tablodan oluşmaz.  Bunun sebebi genellikle veri tekrarını önlemektir.  Bu şekilde oluşturulmuş veri tabanlarında, tablolardaki.
Veri Tabanı Yönetimi Dersi 1. Laboratuvarı
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
E-R Çizelgelerini İVTYS’ye Dönüştürme
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
VERİ TABANI SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE) SAVAŞ TUNÇER.
Intersect Tablo1 Sno Ad Soyad 1 Ali Ak 2 Veli Kara 3 Can Mor Tablo2
Sunum transkripti:

RDBMS SET TEORİLERİ ve İLİŞKİSEL/CEBİRSEL İŞLEMLER Yrd.Doç.Dr. Cihad DEMİRLİ

RDBMS SET TEORİLERİ RDBMS’deki tüm bilgiler 2 boyutlu tablolar halinde saklanmaktadır. Bu verilere erişim ise set teoremlerine göre sağlanır: Union Difference Intersection Production Projection Selection Join

RDBMS SET TEORİLERİ Union: Bileşim işlemidir ( U ). Union işlemi için: İki tablonun alan sayısı aynı olmalı. Aynı kayıttan biri bulunmalı. Alanların adı farklı olsa bile tipleri aynı olmalı Örnek: OGRENCI (ONUM, ISIM, SOYISIM,TEL) ONUM CHAR (5) ISIM CHAR (20) SOYISIM CHAR (20) TEL (13) KATILIMCI (KNO, ISIM, SOYISIM, TEL) KNO CHAR (5) OGRENCI U KATILIMCI (ONUM/KNO, ISIM, SOYISIM, TEL)

RDBMS SET TEORİLERİ Difference: Fark alma işlemidir ( \ ). İki bağıntının farkı birinci bağıntıda olan ikinci bağıntıda olmayan kayıtları içeren üçüncü bir bağıntıdır. Bağıntılar Union’a uygun olmadır. Örnek: OGRENCI \ KATILIMCI işlemi gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan aynı şemaya sahip ilişki, OGRENCI de olup KATILIMCI da olmayan kayıtları kapsar.

RDBMS SET TEORİLERİ Intersection: Kesişim işlemidir ( ∩ ) . İki bağıntının kesişimi ortak kayıtları içeren üçüncü bir bağıntıdır. Bağıntılar Union’a uygun olmadır. Örnek: OGRENCI ∩ KATILIMCI işlemi gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan aynı şemaya sahip ilişki, hem OGRENCI hem de KATILIMCI bulunan kayıtları kapsar.

RDBMS SET TEORİLERİ Production: Üretim ( x ) . İki bağıntının çarpımı [kartezyen çarpımı] ile bir bağıntıdaki her bir kayıtın diğer bağıntıdaki her bir kayıt ile çarpılmasıdır. Örnek: OGRENCI x IKAMET işlemi gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan aynı şemaya sahip ilişki, OGRENCI içerisindeki her kayıt IKAMET içerisinde bulunan her kayıt ile eşleştirilmektedir. OGRENCI (ONUM, ISIM, SOYISIM) OGRENCI x IKAMET (ONUM, ISIM, SOYISIM, ILCE, SEHIR) IKAMET (ILCE, SEHIR) 1 ALI DEMIR USK IST MAMAK ANK 2 AYSEL SANCAK ONUM ISIM SOYISIM 1 ALI DEMIR 2 AYSEL SANCAK ILCE SEHIR USK IST MAMAK ANK

RDBMS SET TEORİLERİ Projection: Gösterim ( ∏ ). Bir bağıntıdan özel kısımların seçilmesi istemidir. Projection sonucu seçilen özelliklere sahip yeni bir bağıntıdır. Örnek: ∏ ( OGRENCI) OGRENCI [ISIM] ONUM ISIM SOYISIM 1 ALI DEMIR 2 AYSEL SANCAK 3 CAN TUREL 4 EZGI SOY ISIM ALI AYSEL CAN EZGI

RDBMS SET TEORİLERİ Selection : Seçme işlemidir ( ∑ ). Projection operatörü kolonları; selection ise satırları alır. Projection bağıntıdaki özellikleri tanımlar, selection ise bağıntıdaki satırları tanımlar. Örnek: ∑ ( OGRENCI) OGRENCI [ISIM A ILE BASLAYAN] ONUM ISIM SOYISIM 1 ALI DEMIR 2 AYSEL SANCAK 3 CAN TUREL 4 EZGI SOY ONUM ISIM SOYISIM 1 ALI DEMIR 2 AYSEL SANCAK

RDBMS SET TEORİLERİ Join : Kombinasyon işlemidir. Eşleştirme ( ) işlemini de içerir. Join işlemi production, projection ve selection işlemlerinin kombinasyonudur. İlk olarak A ve B işlemleri product edilir. Sonra bazı satırları elemek için selection yapılır. En son da projection ile tekrarlanmış özellikler kaldırılır.

RDBMS SET TEORİLERİ ∏ ( OGRENCI KUTUPHANE) Eşleştirme Örnek: OGRENCI (ONUM, ADI, SOYAD, TEL, ADRES, KUYE) KUTUPHANE (KUYE, TIP, AIDAT) Öğrencilerin adlarını soyadlarını kütüphanedeki üyelik tiplerini ve aidat durumlarını gösteren liste... ∏ ( OGRENCI KUTUPHANE) OGRENCI.ADI OGRENCI.KUYE OGRENCI.SOYAD = KUTUPHANE.TIP KUTUPHANE.KUYE KUTUPHANE.AIDAT

ÖRNEK Çeşitli ürünlerin perakende satışı yapılan ve birden fazla ilde mağaza ve deposu bulunan bir firmaya yönelik (basit) veri tabanı uygulama örneği URUN (URUNKOD, AD, MODEL, OZELLIK) MAGAZA (MAGAZAKOD, AD, TEL, SEHIR) DEPO (DEPOKOD, AD, TEL, SEHIR) UMD (URUNKOD,MAGAZAKOD, DEPOKOD, MIKTAR, FIYAT)

ÖRNEK 1) Tüm mağaza kayıtları 2) Tüm mağazaların isimleri

ÖRNEK 3) İstanbul’da bulunan mağaza kayıtları 4) İstanbul’da bulunan mağazaların isimleri

ÖRNEK 5) 1 kodlu mağazaya 1 kodlu ürünü tedarik eden depoların kodları 6) 1 kodlu mağazaya 1 kodlu ürünü tedarik eden depoların adları ve adresleri

ÖRNEK 7) Satışı yapılmamış ürünlerin kodları

ÖRNEK 8) İstanbul ve Ankara’da bulunan mağazalara ağırlığı 5kg üstünde olan ürünleri tedarik eden depoların adları ve telefon numaraları