Enstrümantal (Aletli) Yöntemler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTROMANYETİK SPEKTRUM
Advertisements

IR Spektroskopisi.
Atomik X-IşInI Spektrometri
Atomik X-IşInI Spektrometri
SPEKTROSKOPİK ANALİZ YÖNTEMLERİ
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
Elektromanyetik Işıma
KOLLOİDAL SİSTEMLERDE IŞIK SAÇILMASI
Raman Spektroskopisi Çalışma İlkesi: Bir numunenin GB veya yakın-IR monokromatik ışından oluşan güçlü bir lazer kaynağıyla ışınlanmasıyla saçılan ışının.
Bohr Atom Teoremi Hipotezine göre; elektronlar sadece belli enerji seviyelerinde bulunabilirler. Her bir düzey çekirdek etrafında belli bir uzaklıkta bulunan.
ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ
ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Işığın Tanecik Özelliği
Raman Spektroskopisi.
Atomun yapısı. Spektroskopi. Atom modelleri.
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
X-ışınları 9. Ders Doç. Dr. Faruk DEMİR.
OPTİK CİHAZLARIN BİLEŞENLERİ
Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi
DİLAN YILDIZ KİMYA BÖLÜMÜ
Maddenin yapısı ve özellikleri
Raman Spektroskopi.
Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
SİNYAL ve GÜRÜLTÜ Bütün analitik ölçümler iki bileşenden oluşur Analitik sinyal (S)Analitik sinyal (S) Gürültü (N)Gürültü (N)
Bölüm 1 Giriş. Enstümental Analiz Dersi Konuları 1. Giriş 2. Elektriksel devre elemanları, devreler ve operasyonel yükselticiler 3. Elektromanyetik Radyasyonun.
Optik Atomik Spektrometri. Optik Atomik Spektrometriye Giriş Elementlerin tanınmasında optik, kütle ya da x-ışını spektrometri yöntemleri kullanılır.
UV-Vis. SPEKTROSKOPİK İLAÇ ANALİZ YÖNTEMLERİ
AAS, ışığın gaz halindeki atomlar tarafından absorpsiyonunun ölçülmesi esasına dayanır. Buna göre bir maddenin derişimini tayin etmede kullanılan cihazlar.
Hidrür Oluşumlu AAS (HGAAS)
ENSTRÜMENTAL YÖNTEMLERİN KALİBRASYONU
Spektroskopi Gördüğümüz her rengin bir dalga boyu vardır. Tek bir dalga boyuna sahip ise bu ışığa, tek anlamına gelen monokromatik ışık denir. Gördüğümüz.
1. Moleküler Lüminesans Spektroskopisi
UV-Görünür Bölge (GB) Moleküler Absorpsiyon Spektroskopisi
GENEL KİMYA DOÇ. DR. AŞKIN KİRAZ
SPEKTROSKOPİK İLAÇ ANALİZ YÖNTEMLERİ
1. Raman Spektroskopisi Raman spektroskopisinin temellerini 1928 yılında Hintli bilim adamı C.V. Raman atmış ve bu buluşundan dolayı 1931 Nobel Fizik Ödülü’nü.
Raman spektroskopisinin temellerini 1928 yılında Hintli bilim adamı C
1. Moleküler Lüminesans Spektroskopisi
1. Spektroskopi ve Mikroskopi ile Yüzey Analizi
Işık, hem dalga hem de tanecik özelliği gösterir
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
BİYOKİMYA (Tıbbi ve Klinik Biyokimya) TLT213
SPEKTROFOTOMETRİ.
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
Raman Spektroskopisi.
Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi
KOLORİMETRE- SPEKTROFOTOMETRE
BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ
Yarı İletkenlerin Optik Özellikleri
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Quiz 2 Soru 1. FeF2 tetragonal rutil yapıdadır. Örgü parametreleri ise a=0.4697nm ve c= nm’dir. Mol kütleleri Fe= gmol-1 ve F= gmol-1.
Atomik X-Işını Spektrometri
Amaç Kristal içindeki düzlem kavramının öğrenilmesi
Spektrofotometre.
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
ATOMİK FLORESANS SPEKTROSKOPİSİ
Spektrokimyasal Yöntemlere Giriş
Moleküler Floresans Spektroskopi
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
Spektrokimyasal Yöntemlere Giriş
TÜRBİDİMETRİ-NEFOLOMETRİ VE RAMAN SPEKTROSKOPİSİ
IR Spektroskopisi.
SPEKTROSKOPİ VE MİKROSKOPİ İLE YÜZEY ANALİZİ
Sunum transkripti:

Enstrümantal (Aletli) Yöntemler Analiz Yöntemleri Klasik (Yaş) Yöntemler Enstrümantal (Aletli) Yöntemler Analiz sadece inorganik veya organik kimyasal maddelerin çözeltileri kullanılarak gerçekleştiriyorsa buna yaş analiz denir. Gravimetrik analiz Volumetrik analiz Analiz kimyasal çözeltilerin yanı sıra cihaz kullanılarak gerçekleştiriliyorsa enstrümantal analiz denir Spektroskopik analiz Elektrokimyasal analiz Kromatografik analiz Çok düşük konsantrasyonlar tayin edilebilir.

Spektrokimyasal Metotlar inorganik ve organik bileşiklerin kalitatif, kantiatatif tayinlerinde ve yapılarının aydınlatılmasında yaygın olarak kullanılır. Spektroskopi çeşitli tipte ışınların madde ile etkileşimini inceleyen bilim dalının genel adıdır. Spektrometri, spektrometrik yöntem, ışın şiddetinin bir elektronik araç ile ölçülmesi ile ilgili terimlerdir. Spektrometre, spektrofotometre ışın şiddetin dalgaboyu veya frekansın fonksiyonu olarak belirleyen aletlerdir.

   Elektromanyetik spektrum Işıma türü Dalgaboyu Etkileşim Gama Işınları < 0.1 Å Nükleer X ışınları 0.1-100 Å İç kabuk elektronları Vakum UV 10-180 nm Elektronik geçişer Dış kabuk elektronları UV- Görünür Bölge 180-380 nm Görünür Bölge 380-780 nm Infrared 0.78-300µm Bağ elektronları moleküler titreşim Mikrodalga 0.75-3.75mm Moleküler dönme elektron spini Radyo 3cm-10m Çekirdek spini

Dalga özelliği Tanecik özelliği Işık enerji taşıyan elektromanyetik dalga olarak tanımlanabilir. İki farklı karakteristik özellik gösterir. Dalga özelliği Tanecik özelliği

Işığın dalga özelliği Işığın hızı = ışığın dalga boyu ile frekansının çarpımına eşittir. c = .  Birim Sembol (m) Angstrom Å 10-10 Nanometer nm 10-9 Micrometer m 10-6 Millimeter mm 10-3 Centimeter cm 10-2 Meter 1 Dalga boyu: Frekans: 1/s = Hertz Genlik:

Elektromanyetik spektrum

Işığın tanecik özelliği Kuantum teori: (1900 Max Planck) E= h. . = h c /  h=Planck sabiti = 6.626 x 10^-34 J.s Fotoelektrik Olay : ( 1905 Albert Einstein) Işığın tanecik karakterinde olduğunu açıklar. Bir ışık demeti metalik bir yüzeye çarptığında, yüzeyden elektronlar açığa çıkmaktadır.

Elektromanyetik Işıma Işın dalga ve tanecik özellikli enerji türüdür. Elektromanyetik dalga, birbirine dik olarak titreşen elektrik ve manyetik alandan oluşur. Dalgaboyu: iki maksimum veya iki minumum noktası arasındaki mesafe ye denir. uzunluk birimi ile tanımlanır. Frekans: saniyedeki tireşim sayısıdır. Birimi 1/sn (sn-1)=hertz tir. Dalga sayısı. Birim uzunlukta bulunan dalga sayısıdır. Foton elektromanyetik ışıma taneciklerinin adıdır. Bir Fotonun Enerjisi E = h. γ = h. c/λ h= 6.62 x10-34 Js Işığın boşluktaki hızı yaklaşık 2.99792 x108m/s dir. Işığın havadaki hızı da boşluktaki hızına çok yakındır ve her iki ortamdaki hızı 3.00 x108m/s olarak yuvarlatılır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme tıpta tanı için etkin olarak kullanılan bir cihazdır. Hastanelerdeki görüntüleyiciler 7,50 x 108 nm dalga boyunda çalıştığına göre, buna karşılık gelen i – Frekansı MHz biriminde (1 MHz = 106 Hz) ii – Enerjiyi joule/foton cinsinden

-------- = ----------- = --------- Kırılma indisi. Bir ışığın boşluktaki hızının herhangi bir ortamdaki hızına denir Kırılma (refraksiyon) Işın bir ortamdan başka bir ortama geçerken iki ortamdaki hızı farklı olduğundan ilerleme yönünde değişme olması olayına denir. Sinθ1 n2 ν1 -------- = ----------- = --------- Sinθ2 n1 ν2 Saçılma Işının bir ortamdan geçerken partiküller tarafından alıkonulup tekrar geri salınması olayıdır.

Elektromanyetik spektrum Işıma türü Dalgaboyu Etkileşim Gama Işınları < 0.1 Å Nükleer X ışınları 0.1-100 Å İç kabuk elektronları Vakum UV 10-180 nm Elektronik geçişer Dış kabuk elektronları UV 180-380 nm Görünür Bölge 380-780 nm Infrared 0.78-300µm Bağ elektronları moleküler titreşim Mikrodalga 0.75-3.75mm Moleküler dönme elektron spini Radyo 3cm-10m Çekirdek spini

Optik metotlar UV-GB ve IR ışımalarına dayanan metotların genel adıdır. Işının absorplanması Temel hal bir atom veya molekülün en düşük enerjili halidir. Uyarma bir kimyasal türün ısı, elektrik veya ışın enerjisi ile temel halden üst enerji seviyesine geçmesidir. Durulma. Bir türün uyarılmış halden daha düsük enerjili hale dönmesinin adıdır. Absorpsiyon: elektromanyetik bir ışın bir ortamdan geçerken bazı (dalga boylarının) enerjilerinin madde tarafından tutulmasıdır. Atomik Absorpsiyon (Çizgi spektrumludur) Moleküler Absorpsiyon (Sürekli Spektrumludur) Uyarılmış bir türün temel hale dönerken ışın yaymasına genel olarak Emisyon denir. Emisyon Uyarılma ısı enerjisi ile yapılmış ve temel hale dönerken ışın yayılırsa Floresans (fosforesans) denir. Uyarılma ışın enerjisi ile yapılmış ve temel hale dönerken ışın yayılırsa

Atomik absorbsiyon kesikli yanihat spektrumu verirken moleküler absorpsiyon sürekli hat spektrumu verir.

Gecikmiş Floresans Işımasız geçişler -IC 10-11-10-9 s -ISC 10-10-10-8 s Fosforesans 10-6-1 s Floresans 10-10-10-7 s Absorbsiyon 10-15 s Sm Tm S1 T1 S0 Taban durumu

gelen ışın şiddetinin numuneden geçen ışın şiddetine oranıdır. Geçirgenlik T = P/P0 gelen ışın şiddetinin numuneden geçen ışın şiddetine oranıdır. Absorbans gelen ışının şiddetindeki azalmayı ifade eder. A= - log T veya A= log (1/T) Beer Kanunu absorpsiyon yapan bir türün konsantrasyonu ile absorbans değeri arasındaki ilişkiyi gösterir. A= ε b c ε= aborptivite katsayısı b ışının ortam içinde kat ettiği yol. C konsantrasyon ppm: 1kg çözelti içerisindeki mg madde miktarı. Soru: 100g 5ppmK+ çözeltisi kaç gram K+ içerir

Soru: 400nm de %89 geçirgenliğe sahip maddenin absorbsiyonunu hesaplayınız. Soru: 530nm de 4,50mg/l konsantrasyona sahip renkli maddenin absorbansı 2cm lik kapta 0.30 olarak ölçüldüğüne göre bu maddenin bu dalgaboyundaki absorpsiyon katsayısını hesaplayınız. Soru: Konsantrasyonu bilinmeyen MnO4- çözeltisinin absorbansı 525nm de 0.500olarak ölçülmüştür. Konsantrasyonu 1x10-4 M olan bir başka MnO4- çözeltisi aynı şartlarda 0.200 absorbans verdiğine göre ilk çözeltinin konsantrasyonu nu hesaplayınız.

Numune+Kaynak, dalgaboyu seçici, dedektör, sinyal işleyici - gösterge Optik Cihazlar (emisyon) Numune+Kaynak, dalgaboyu seçici, dedektör, sinyal işleyici - gösterge (absorpsiyon) Işın Kaynağı, dalgaboyu seçici, Numune , dedektör , sinyal işleyici ve gösterge (floresans) Işın kaynağı: absorpsiyonun olduğu dalgaboyunda ölçüm yapılabilecek şiddette ışıma yapar. Sürekli Işın Kaynakları Çizgi (hat spektrumlu) ışın kaynakları Dalgaboyu seçiciler: dalgaboyu ayırıcı sistemlerdir. Filtreler Monokromatörler Dedektörler ışığı elektrik sinyaline çeviren parçalardır. Numune , dalgaboyu seçici , dedektör , sinyal işleyici ve gösterge Işın Kaynağı

Numune Kapları, çalışılan dalgaboyundaki ışını tamamen geçirmeli absorpsiyon yapmamalı UV bölge için quartz Görünür bölge için cam veya plastik IR bölge için NaCl, KCl kristaller

Işık kaynağı çalışılan dalgaboyunda ışıma yapar ve analit bu ışını absorplar Sürekli Işık Kaynakları Hat spektrumlu Işık Kaynakları Tungsten lamba 350-2200 nm arası ışık yayar IR de kullanılır Döteryum 160-380nm arası ışık yayar Oyuk katod lambaları, belli dalga boylarında ışık yayarlar ve Atomik Absorpsiyon Spektrofotometrelerinde kullanılırlar

Dalgaboyu ayırıcıları, çalışılan dalgaboyunu diğer dalgaboylarından ayırarak sadece o nun dedektöre ulaşmasını sağlar

Dedektör Üzerine düşen ışının şiddetini ölçer. Ve kaydediciye gönderir.

Moleküler Floresan Spektroskopi UV-GB Moleküler Absorpsiyon Spektroskopisi Anorganik, Organik ve biyokimyasal maddelerin kalitatif ve kantitatif tayininde kullanılabilir. Absorpsiyon yapmayan türler bile absorplayıcı türevleri oluşturularak tayin edilebilir. (UV-GB bölgesi ışını kullanılır ve değerlik elektronları ile ilgilidir ) Tayin sınırı 10-5M a kadar (bazen 10-6 M) düşebilir. Bağıl hatası azdır Ölçümler kolay ve rahattır. Moleküler Floresan Spektroskopi Absorpsiyon metotlarına göre daha duyarlıdır. Aromatik yapılar floresans ışıması yaparlar. Anorganik maddelerde floresans özelliği taşıyan kompleks oluşturarak tayin edilebilirler. (UV-GB bölgesi ışını kullanılır ve değerlik elektronları ile ilgilidir )

Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi Atomik Emisyon Spektroskopi Atomik Spektroskopi Metallerin kalitatif ve kantitatif analizinde kullanılır. ppm , ppb nrtebesinde eser element analizi yapılabilir. Her elementin elektron dizilişi farklı olduğu için elementler farklı dalga boylarında absorpsiyon ve emisyon yaparlar. Çalışılan dalgaboyunda göre elementlerin kalitatif analizi yapılabilir. Çalışılan dalga boyunda absorpsiyon veya emisyon şiddeti ise madde konsantrasyonu ile orantılıdır. (UV-GB bölgesi ışını kullanılır ve değerlik elektronları ile ilgilidir ) Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi Atomik Emisyon Spektroskopi Atomik Floresans Spektroskopisi Gaz halde metal atomlarının ışın absorpsiyonuna dayanır. Gaz halde metal atomlarının ısı enerjisi ile uyarıldıktan sonra temel seviyeye dönerken ışın yayması olayına dayanır. Gaz haldeki element atomlarının ışın enerjisini absorpladıktan sonra temel hale dönerken ışıma yapması olayına dayanır.

Infrared Spektroskopisi Anorganik ve organik türlerin teşhisi için kullanılır. IR ışığı absorplayan bağ eksenleri etrafında titreşim yaparlar. IR de atomların veya grupların hangi frekansta titreştiği bulunur. Bir bileşiğin IR aktif olabilmesi için, daimi dipol momenti olması yada titreşim sırasında dipol momenti olması gerekir.

X ışınları Spektroskopisi NMR Kuvvetli bir manyetik alana konan bir molekülde manyetik çekirdeklerin radyofrekansları absorplamasına dayanır. Özellikle organik yapı aydınlatılmasında kullanılır. X ışınları Spektroskopisi X ışınları absorpsiyonu, emisyonu, floresansı ve difrakiyonu ile ilgilidir. İç kabuk elektronlarında değişmeler gözlenir. Yapı analizleri ve kantitatif analizlerde kullanılır. XPS, Auger Spekroskopisi, XRD Radyoaktif Metotlar