Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Advertisements

BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
ÇAMUR STABİLİZASYONU.
ATIKLAR VE ATIK YÖNETİMİ
BİYOGAZ NEDİR? Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde önemli bir yer tutan hayvancılık ve zirai atık kullanımı sürdürülebilir kalkınma modelleri.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EKÖK.
İnegöl OSB Ortak Atıksu Arıtma Tesisi
BİYOKÜTLE.
TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
İLERİ OKSİDASYON PROSESLERİ (ADVANCED OXIDATION PROCESSES)
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
ATISU ARITMA TESİSLERİNİN YÖNETİMİ
SOLUNUM.
GİRİŞ. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM PROJESİ KOFERMENTE, ANEOROB, BİYOGAZ ÜRETİM SİSTEMİ.
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
Yakıtlar ve Yanma 10.Hafta
BİYOKÜTLE 1 1.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ATIKLARIN YAKILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK
UCLG-MEWA ÇEVRE KOMİTESİ TOPLANTISI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER FORUMU Enerji Üretimdeki Fırsatlar ve Kaynağında Azaltma Dr. Mevlüt Fatih Peker Proje.
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
TOPRAK KİRLİLİĞİ Toprağın bir doğal kaynak olarak öneminin
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Evsel Tehlikeli Atıkların Toplanması Çöl Manzarası.
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
PİROLİZ.
SU ARITIM SÜRECİ.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
BÖLÜM 15 SU ARITIMI ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN ATIKLARIN YÖNETİMİ.
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
TABAKLAMA TEKNOLOJİLERİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
BÖLÜM 27 ARITMA ÇAMURLARININ YÖNETİMİ. BÖLÜM 27 ARITMA ÇAMURLARININ YÖNETİMİ.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
İ SKENDERUN TEKNIK ÜNIVERSITESI İ SKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU İ NŞAAT TEKNOLOJISI … DERS:ATIK SULAR KONU:ENDÜSTRİYEL NİTELİKLİ ATIK SULAR HAZIRLAYANLAR:
BİYODİZEL HAZIRLAYANLAR Ufuk BAYRAK Ahmet ÇİMEN.
Atık Suların Arıtımı 1950’lerden önce evsel ve endüstriyel atıksular hiç bir arıtım işlemine tabi tutulmadan dere ve nehirlere bırakılmaktaydı. Şehir nüfusu.
İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ
FATİH ENES ALEMDAR: İSMAİL CAN YAVUZ:
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
Çamur Bertaraf Alternatifleri. ı Çamur Bertarafı Çamur nedir?  Atık suların arıtılması sırasında ortaya çıkan katı, yarı-katı veya sıvı kalıntı.  Context.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
ÇEVRE SAĞLIĞI VİZE ÖDEVİ
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
METAN ÜRETİMİ.
ATIK YÖNETİMİ Çevre kirliliğinin önlenmesi ve mevcut kirliliğin giderilmesi için gerekli olan sistemli çalışmaların tamamına; ATIK YÖNETİMİ denir.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
OKSİJEN DÖNGÜSÜ.
Aşırı toprak erozyonu ve ilişkili olarak sedimentlerin taşınması, kimyasal gübre ve zirai ilaçlar ile yüzey ve yeraltı sularının kirletilmesi, insan ve.
Neler öğreneceğiz ? Çevre ve çevre kirliliği
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Sunum transkripti:

Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru Enes KELEŞ Kasım / 2014

Arıtma Çamuru Nerede Oluşur? Arıtma Çamuru Çeşitleri İÇİNDEKİLER Arıtma Çamuru Nedir? Arıtma Çamuru Nerede Oluşur? Arıtma Çamuru Çeşitleri Arıtma Çamuru Nerelerde Değerlendirilebilir? Açık Alanda Değerlendirme İmkanları Çamurdan Biyogaz Eldesi Gazlaştırma Arıtma Çamuru Nasıl Bertaraf Edilir? Yakma Tesisleri Derin Deniz/Okyanus Deşarjı Depolama Örnek Uygulamalar

Arıtma Çamuru Nedir? Çamur: Su ile karışıp bulaşır ve içine batılır duruma gelmiş toprak, balçık. (TDK) Arıtma Çamuru: Su ve atık suların arıtımından ortaya çıkan, taşıdıkları özelliklerden dolayı kendilerinin de arıtılması gereken, arıtılmadan çevreye verildiğinde çevrede hasar oluşturabilecek, katı ve sıvı karışımlarından meydana gelen maddelerdir.

Arıtma Çamuru Nerede Oluşur? Arıtma çamuru, arıtma tesislerindeki ön çöktürme ve son çöktürme; yani çöktürme aşamalarında meydana gelir.

Arıtma Çamuru Çeşitleri Çökebilen katı maddelerin oluşturduğu ön çökeltim çamurları, Kimyasal arıtma ve koagülasyon sonucu oluşan kimyasal çamurlar, Biyolojik arıtma işlemleri sonucu oluşan biyolojik çamurlar, İleri arıtma çamurları,

Arıtma Çamuru Nerelerde Değerlendirilebilir? Açık Alanda Değerlendirme İmkanları (Tarım, dolgu mazemesi) Çamurdan Biyogaz Eldesi (ileri aşamada biyogazdan metanol eldesi) Gazlaştırma (piroliz, diğer çöpler ile beraber)

Açık Alanda Değerlendirme İmkanları Stabilize edilmiş arıtma çamuru tarımda kullanılabilir. Yüksek organik ve mineral madde ihtivası, toprak verimliliğini arttırır. Stabilize edilmesinden sonra, içeriğindeki ağır metal, N (azot), P (fosfor) ve bunların bileşikleri tarım uygulamaları için belirleyici olur. Ülkemizde evsel ve kentsel arıtma çamurlarının toprakta kullanılabilmesi için yönetmelik mevcuttur.

Açık Alanda Değerlendirme İmkanları Ağır metaller besin zincirinde yukarıya doğru çıktıkça konsantrasyonunu arttırır, hayvan ve insan bedeninde özellikli sinir sistemi hastalıklarına neden olur. (Minimata) Ayrıca akut zehirlenme tehlikesi de mevcuttur. Bir diğer kirletici olarak gördüğümüz N ve P, yüzey ve yeraltı sularına karışabilir. Sucul ekosistemde ötrifikasyona, buna bağlı olarak çözünmüş O2 miktarının azalmasına neden olabilir. Özellikle yukarıda bahsedilen sebeplerden dolayı, arıtma çamurunun topraktaki uygulamaları sınır değerler çerçevesinde, mühendislik faaliyetleri sonucu, bilinçli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Aksi taktirde bu yöntem avantaj olmaktan çıkıp, dezavantaja dönüşebilir. Uygulamalar düzgün yapıldığında, arıtma çamuru gübrenin yerini alabilecek alternatif bir kaynak olarak kullanılabilir.

Açık Alanda Değerlendirme İmkanları Sonuç: Arıtma çamurlarının tarımda kullanımında; toprağın özellikleri, çamurun hangi periyotlarda uygulanması gerektiği, yetiştirilecek ürünün ihtiyacı belirlenmelidir. Araziye uygulanması düşünülen arıtma çamurunun çevreye olumlu etkileri olabildiği gibi olumsuz etkileri de olabilir.

Çamurdan Biyogaz Eldesi Biyogaz (metan) üretimi bakteriyolojik faaliyet sonucu anaerobik ortamda, üç aşamalı olarak gerçekleşmektedir: Hidroliz Asit Üretimi Metan Üretimi

Çamurdan Biyogaz Eldesi Hidroliz: Katı veya çözünmüş halde olan yağ, polisakkarit, protein ve nükleit asit gibi karmaşık organik maddeler daha basit yapıya dönüştürülür. Asit Üretimi: Asetojenik bakteriler birinci kademe hidroliz ürünlerini asetik, butirik, izobutirik, valerik ve izovalerik asit gibi ikiden daha fazla karbonlu yağ asitlerine dönüştürürler. Metan Üretimi: Diğer iki kademede oluşan ürünler metan üreten bakterilerce metan gazına dönüştürülür.

Gazlaştırma Gazifikasyon: Endotermik bir reaksiyondur. Bu işleminde karbon içeren bileşikler buharla heterojen reaksiyona girer, karbonmonoksit ile hidrojene dönüşür. Piroliz: Piroliz işlemi iki aşamada gerçekleşir: atık 750 ºC’de gazlaştırılır ve oluşan gaz piroliz ünitesinde zararlı maddelerin indirgenmesi amacıyla 850 ºC’de yakılır.

Arıtma Çamuru Nasıl Bertaraf Edilir? Yakma Tesisleri Derin Deniz/Okyanus Deşarjı Depolama

Arıtma Çamuru Nasıl Bertaraf Edilir? YAKMA TESİSLERİ Organik Madde + O2  CO2 +H2O + N2 + ISI Avantajlar: Çamur hacminde büyük bir düşüşe neden olur, Toksik kimyasallar tamamen yok edilebilir, Alan gereksinimi azdır, Enerji eldesi sağlar, Dezavantajlar: İlk yatırım maliyeti yüksektir, Çamurun düşük ısıl değeri yakıt ilavesi gerektirir, Hava kirliliği kontrol birimlerinin sürekli çalıştırılması ve takibi gereklidir

Arıtma Çamuru Nasıl Bertaraf Edilir? DERİN DENİZ DEŞARJI Tüm dünyada 80’li yıllara kadar kullanılan bir yöntemdir. Bu şekilde ciddi miktarda çamur bertaraf edilmiştir. Uygulamanın Dezavantajları: Yüksek hacimli deşarjların zamanla O2 tüketimine yol açması, tabanda büyük anaerobik alanların oluşması, Tabakalaşma nedeniyle istenen seyrelmenin sağlanamaması, Ağır metallerin balık ve kabuklu deniz canlılarında birikmesi, Bu yöntem 1988’de Amerika’da, 1998 yılında Avrupa’da yürürlükten kaldırılmıştır. Ülkemizde 1988 yılından beri yasaktır.

Arıtma Çamuru Nasıl Bertaraf Edilir? DEPOLAMA Ülkemizde arıtma çamurlarının düzenli depolanması hakkında yönetmelik mevcuttur. Bu yönetmelik kapsamında; a) I. sınıf düzenli depolama tesisi: Tehlikeli atıkların depolanması için gereken altyapıya sahip tesis b) II. sınıf düzenli depolama tesisi: Belediye atıkları ile tehlikesiz atıkların depolanması için gereken altyapıya sahip tesis c) III. sınıf düzenli depolama tesisi: İnertatıkların depolanması için gereken altyapıya sahip tesis

Düzenli Depolama Sahası

Örnek Uygulamalar 42 Evler Atık Su Arıtma Tesisi Biyogaz Eldesi – Kocaeli Çamur Çürütme ve Susuzlaştırma Tesisi İnşaatı ve İşletilmesi Projesi - İzmir Arıtma Çamuru Termal Kurutma ve Yakma Tesisi Yapımı – Gaziantep ASAT Arıtma Çamuru Termal Kurutma ve Kojenerasyon Tesisi - Antalya

42 Evler Atık Su Arıtma Tesisi Biyogaz Eldesi - Kocaeli

42 Evler Atık Su Arıtma Tesisi Biyogaz Eldesi - Kocaeli

42 Evler Atık Su Arıtma Tesisi Biyogaz Eldesi - Kocaeli

42 Evler Atık Su Arıtma Tesisi Biyogaz Eldesi - Kocaeli

42 Evler Atık Su Arıtma Tesisi Biyogaz Eldesi - Kocaeli

42 Evler Atık Su Arıtma Tesisi Biyogaz Eldesi - Kocaeli

Çamur Çürütme ve Susuzlaştırma Tesisi İnşaatı ve İşletilmesi Projesi - İzmir

Arıtma Çamuru Termal Kurutma ve Yakma Tesisi Yapımı - Gaziantep

ASAT Arıtma Çamuru Termal Kurutma ve Kojenerasyon Tesisi - Antalya

www.insanvecevre.com