Chapter 4. Ağ Topolojileri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROTOKOL, AĞ YAPILARI.
Advertisements

ERGÜL MULLAHASAN
AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI.
Ağ Topolojileri Öğr. Gör. Metin Akbulut.
AĞ TEMELLERİ Hazırlayan:Akif GÖKÇE.
Ağ Donanımları Cihazlar
Ağ Donanımları Kablo ve Konnektörler
Bilgisayar Ağ Pasif Bileşenleri
Ağ Donanımları Cihazlar
Bilgisayar Ağ Sistemleri
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Ağ Topolojileri.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
BİLGİSAYAR AĞLARI Neden var?.
Yerel Ağlar -LAN.
AĞ TOPOLOJİLERİ.
Öğr.Gör.Dr. Şirin Karadeniz
YAZILIM.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Topoloji Tanımı Topoloji , bir ağın fiziksel ve mantıksal yapısını ifade eder. Ağı oluşturan bileşenlerin birbirlerine bağlanış şekilleri , kullanılacak.
Ağ Donanımları II Donanım Cihazları
Ünite 4: Bilgisayar Ağları
Ünite 11 BİLGİSAYAR AĞLARI
AĞ TEMELLERİ.
Ağ Topolojİlerİ.
Ağ Mimarileri ve Topolojileri
AĞ MİMARİLERİ.
Ünite 4: Bilgisayar Ağları
Öğr. Gör. Murat ASLANYÜREK
Ağ Donanımları Cihazlar
NETWORK TOPOLOJİLERİ 1) Fiziksel Topolojiler 2) Mantıksal Topolojiler
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Bilgisayar Aglari Tarihi Gelisimi ve Temel Kavramlar
1- BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
BİLGİSAYAR AĞLARI MEHMET SÖNMEZ Telif Hakkı © 2004 Copyright © 2004
Bilgisayar Ağları Emre ÜNSAL Dokuz Eylül Üniversitesi
AĞ TOPOLOJİLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
AĞ TOPOLOJİLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Ağ Topolojileri.
Bilgisayar Ağları.
Ağ Donanımları Cihazlar
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
AĞ TOPOLOJİLERİ.
Chapter 3. Ağ Donanımları
Bilgisayar Ağları Ağ Terminolojisi.
BIM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
Bilgisayar Bileşenleri
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
Ağ Topolojileri Bus Topolojisi Yıldız Topolojisi Tree Topolojisi
AĞ SİSTEMLERİ. * İnternet, milyarlarca insana aynı anda hizmet eden ve sayısı sürekli artan bilgisayar ağları koleksiyonudur. Dünyadaki bilgisayar ağlarının.
Ağ Donanımları Öğr.Gör.Şirin Karadeniz. Eş eksenli (Koaksiyel) Kablo Televizyon kablosunun daha esnek ve ince olanıdır. Bakır tellerden ve üzerinde manyetik.
B İ L İŞİ M S İ STEMLER İ GÜVENL İĞİ (2016) PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞIT CESUR.
BİLİŞİM AĞLARI VE VERİ HABERLEŞMESİ
Ağ Donanımları Kablo ve Konnektörler
Ağ Topolojileri Öğr. Gör. Ferdi DOĞAN.
Ağ Mimarileri ve Topolojileri
AĞ TEMELLERİ.
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
Ağ Topolojileri Öğr. Gör. Arif DAŞ.
Ağ Topolojileri.
HUB En basit network cihazıdır.Kendisine bağlı olan bilgisayarlara paylaşılan bir yol sunar. Hub‘a bağlı tüm cihazlar aynı yolu kullanırlar. Hub kendisine.
Ağ Topolojileri.
Bilgisayarların birbirleriyle haberleşmeleri, birbirlerine veri aktarmaları için genellikle bir kablo kullanılarak aralarında kurulan bağlantıyla oluşturulan.
Ağ Topolojileri.
Ağ Donanımları Cihazlar
Ağ Temelleri 2. Hafta Dersi -Ağ nedir? -İletim Yöntemleri -Ağ Topolojileri
Kablolar.
Öğr.Gör. Hüseyin KÜÇÜKERDEM
Ağ Topolojileri.
Sunum transkripti:

Chapter 4. Ağ Topolojileri Topoloji, bilgisayar ağını oluşturan bileşenlerin birbirine fiziksel olarak nasıl bağlanacağını, aralarındaki bilgi alışverişinin nasıl sağlanacağını ve ağ içerisindeki kabloların nasıl döşeneceğini ifade etmektedir. Ağ elemanlarının birbirine bağlanma biçimi fiziksel topoloji olarak, bilgi alışverişi gerçekleştirme biçimi de mantıksal topoloji olarak adlandırılır.

Ağ topolojisi seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar Kurulum kolaylığı Ağa bağlanacak bilgisayar sayısı Veri transfer hızı Yeniden düzenleme kolaylığı Ortamdaki bir problemden etkilenen birim sayısı Güvenlik Maliyet

Fiziksel Topoloji Ağda blunan bilgisayarların yerleşim düzeni ile ilgilidir. Kablolar bilgisayarlar arasında nasıl dolaşmakta, birbirlerine nasıl bağlanmışlar... gibi gözle görülen fiziksel topolojiyi belirler.

A. Veri Yolu (Bus) Topolojisi Tüm bilgisayarlar tarafından paylaşılan bir veri yolu vardır. Kabloda bir sorun olursa tüm ağın iletişimi biter. Koaksiyel Kablo ve sonlandırıcı kullanılır.

B. Yıldız (Star) Topolojisi Gereken Donanım: Hub, Switch, UTP kablo ve Rj45’ler, ağa bağlanacak aygıtlar(bilgisayarlar, server, yazıcı, tarayıcı)

B. Yıldız (Star) Topolojisi Tüm ağın merkezinde bir hub veya switch, UTP ve STP kablolarla düz bağlantı yapılır, Hublar bir veriyi tüm bilgisayarlara gönderiri ve performans düşüşlerine neden olur. Bunun yerine Switch sadece veriyi taleb eden bilgisayara iletim yapar. Günümüzde en sık kullanılan fiziksel topolojidir.

B. Yıldız (Star) Topolojisinin Güçlü ve Zayıf Yanları Güçlü Yanlar Ağın kurulumu kolaydır. Bir bilgisayara bağlı kablo bozulduğunda ağ etkilenmez Ağdaki sorunları tespit etmek kolaydır. Ağa bilgisayar eklemek ve çıkarmak kolaydır.

B. Yıldız (Star) Topolojisinin Güçlü ve Zayıf Yanları Bus topolojiye göre daha fazla kablo gerektirir. Hub/Switch bozulduğunda tüm ağ çalışmaz hale gelir. Hub/Switch gibi aygıtlar gerektiğinden kurulumu daha pahalıdır.

C. Halka (Ring) Topolojisi Gerekli donanımlar: Çok istasyonlu erişim birimi, UTP, fiber optik kablo, Token Ring veya FDDI ağ kartı olan bilgisayarlar, server, yazıcı, tarayıcı...vb.

C. Halka (Ring) Topolojisi Bilgisayarlar arka arkaya halka şeklinde birbirine bağlanır ve kapalı bir döngü oluşur. Veriler saat yönünde veya tersinde tek yönlü iletilir. Halka içerisinde bir sorun olduğunda tüm ağdaki veri iletişimi kesilir.

D. Ağaç (Tree) Topolojisi Bilgisayarlar arka arkaya halka şeklinde birbirine bağlanır ve kapalı bir döngü oluşur. Veriler saat yönünde veya tersinde tek yönlü iletilir. Halka içerisinde bir sorun olduğunda tüm ağdaki veri iletişimi kesilir.