MEYVE SUYU ÜRET İ M İ n İ n DENET İ M İ. G ıda kaynaklı sağlık riskleri; insanların, gıda endüstrisine ve ilgili otoritelerin kaliteli gıdanın sağlanması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEAERASYON.
Advertisements

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
AMBALAJ VE GERİ DÖNÜŞÜM
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Gıdalarımızı saklama kuralları
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
‘’Kaliteli, sağlam, hızlı ve güvenilirlik’’ mantığı ile hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyeti en üst seviyeye çıkararak profesyonel hizmetler sunmak.
GIDA GÜVENLİĞİ TÜKETİCİ HATTI 2008 YILI FAALİYET RAPORU “GÜVENLİ GIDA SAĞLIKLI TÜRKİYE”
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
PLASTiK MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
ALIŞVERiŞ REHBERiMiZ ALIŞVERiŞTE NELERE DiKKAT EDELiM?
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
HAVA VERİLEN ( AEROBİK ) ORTAMDA
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ -Ocak MEYVE VE SEBZELERİN İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI.
DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
İŞ KALİTESİ ve MALİYET İLİŞKİLERİ
Kalite Nedir? Furkan LEVENTOĞLU.
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
TÜKETİCİ HAKLARI En son yaptığınız alışverişi hatırlıyor musunuz?
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
KAL İ TE VE VER İ ML İ L İ K. Kaliteli ve daha verimli üretim ancak standardizasyon ve sürekli kaynak iyileştirilmesi (Makina,Teçhizat,İnsan, vb.)ile.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
KALİTE VE VERİMLİLİK KALİTE MALİYETİ.
SALÇA ÜRETİM TEKNOLOJİSİ
Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ambalajların Sınıflandırılması
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ ÜRÜNLERİ GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
shoe quality and testing standard AYAKKABI KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON Yazar : MUAZ MESUD ERTÜRK Tarih :
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ.
TBS’DE HİJYEN.
Ambalajlama.
FİYAT MEKANİZMASI.
Yoğurt sütüne uygulanan ön işlemler
Gıda kalite sağlama sistemleri
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
İnceleme Dairesi Başkanlığı
ISO HACCP ve ISO22000.
Y A N G I N G Ü V E N L İ Ğ İ ve T A H L İ Y E.
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
6. HAFTA KALİTE MALİYETLERİ.
TÜRK KOOPERATİFÇİLİĞİNİN AŞILMASI GEREKLİ SORUNLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

MEYVE SUYU ÜRET İ M İ n İ n DENET İ M İ

G ıda kaynaklı sağlık riskleri; insanların, gıda endüstrisine ve ilgili otoritelerin kaliteli gıdanın sağlanması çabalarına olan güvenlerini sarsmıştır. Türkiye’de tüketicinin doğru bilgilendirilmesinin sağlanması amacıyla hazırlanmış kanun ve yönet melikler mevcut olsa da raflarda satılan kimi ürünlerde yönetmeliklerde belirtilen koşullara aykırı ambalaj ve etiketler bulunmakta, böylece meyve sularında ürünün içinde veya dışında yer alan bakteriler son ürünün bir parçası olabilmektedir.

MEYED tarafından her yıl meyve suyu piyasasına yönelik yapılan düzenli kontroller sonucu, sektör bir anlamda kendini denetim altına alıyor. Böylece MEYED, dürüst, rekabetin, kalitenin ve tüketicinin korunmasını da sağlıyor.

2000 yılında başlayan ve aksaksız yürütülen bu uygulama ile; her ay tüketici satış noktalarından alınan belirli sayıda meyve suyu/nektarı örneğinin, meyve oranı açısından Türk Gıda Kodeksi(TGK)'ne uygunluğu kontrol ediliyor.Eğer meyve suyu TGK’ ne aykırı ise üretici firma önce uyarılıyor.İkinci kez aykırı çıkarsa, durum Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ve market zincirlerine bildiriliyor.Bu yaklaşımın ve uygulanan yöntemin uygunluğu, 2006yılında,Avrupa’da meyve suyu sektörü kalite güvence organizasyonu olan SGF tarafından da onaylanmıştır. MEYED’ in piyasa kontrolleri sonucu, meyve suyu uygunluk oranının hızla yükseldiği görülmüş, ilk yıllarda Gıda Kodeksi'ne uygun üretim yapanların oranı %50 iken şu anda %95'lere varan uygunluk sağlanmıştır.

Denetim esnasında, hammaddeden başlayarak hazırlama,işleme, imalat, paketleme,depolama yardımcı madde, katkı ve aroma ve temizleme ürünleriyle ilgili aşamaların herhangi birinde Gıda Kodeksine aykırılık görüldüğü zaman durum gıda kontrolörleri tarafından bir tutanak ile tespit edilir.Denetim esnasında muayene ve analiz amacıyla numuneler alınabilir tutanak ve etiket numuneye iliştirilir.

Aseptik ambalajlama ünitesi üreten firmalar; dolum hattı boyunca değişik istasyonlarda görev yapanlar, kendi ünitesinde gözle görülen ve anlaşılması mümkün olan kusurları izler ve bunları önleyici tedbirleri alırlar.Kalite kontrol sorumlusunca muntazam ve planlı denetimler yürütülür.Ambalajlamada kutuların kaynak yerleri 20 dakikada bir defa veya en geç saatte bir defa olmak üzere sızdırmazlık açısından test edilmelidir.Bir aşamadaki durumu aydınlatmak için o noktadan alınan örnekler dışında,üretimin son noktasından, tüm üretimi temsil edecek örneklerde alınıp sterilite durumunu gösterecek çalışmalar yapılabilir.8 saatlik bir üretim periyodunda her 40 dakikada 2 tane örnek alınmasıyla birlikte bunun zamana yayılması ve dolum hattındaki tüm üretim kısımlarından 25 örnek alınması yeterlidir.

Toplanan örnekler hemen inkübasyona alınırlar. İnkübasyon,normal koşullarda yavaş yavaş gelişerek, bir süre sonra çıkacak bir bozulmayı; hızlandırarak olayı önceden belirlemek amacıyla yürütülür.Meyve suları ve meşrubatın 25derecede 5 gün süreyle inkübe edilmesi uygun bulunmaktadır.Bilindiği gibi bunlar yüksek asitli gıdalar olup, başlıca bozulma etmenleri,mayalar, küfler, laktobasiller ve asetobakterlerdir. Yinede en fazla bozulmaya neden olanlar mayalardır Aseptik ambalajlar da ise tepe boşluğun da olabildiğince az hava kalması için gerekli tüm önlemler alınmakta ve hatta bazen hiç tepe boşluğu bırakılmamaktadır. Böylece küfler için uygun olmayan koşul yaratılmaktadır.

Laktobasiller ve asetobakterlerin neden olduğu bozulmalara,çoğunlukla tüm sistemde yapılan temizlik ve sterilizasyonun yetersiz olduğu durumlarda rastlanmaktadır. örneklerin inkübasyonu sonunda,gaz veya asit oluşumunun belirlenmesiyle, bunlarda bozulma olup olmadığı kesinlikle aydınlatılabilmektedir. Çeşitli teknik uygulamalarla kutu ambalajların iç tarafı, ürüne zarar vermeyecek şekilde laklanmalı ürüne herhangi bir metalik bulaşma söz konusu olmamalıdır.

Mayalar ve laktobasiller CO2 oluştururlarken ortamın PH derecesini düşürmektedir. örneklerin inkübasyonu sonunda,gaz veya asit oluşumunun belirlenmesiyle, bunlarda bozulma tespit edilebilir.Gaz oluşumu sonucu ilk aşamada ambalaj şişer ve patlar.Asit PHmetre ile ölçülüp inkübasyon sonunda şişmiş veya patlamış kutularda, yapılan incelemeler sonucunda PH derecesinde 0,2’den daha fazla düşme saptanmış olanlar ayrılır. meyve suyu ve meşrubatta hangi nedenle olursa olsun ortaya çıkacak bozulmaların hemen tümü, kutuların şişmesi ve patlaması veya PH değerinin düşmesi şeklinde bir belirti vermektedirler Tüm bu durumlar üretiminde yapılacak takipler ile önlenip üretim kalitesini arttırmakta ve tüketici yelpazesini genişletmektedir.

meyed.com.tr gıdabilimi.com Prof.Cemeroğlu gidateknolojisi.org