Gönüllü Karbon Piyasaları Istanbul, ICCI 13 Mayıs 2010 “A problem cannot be solved by the mindset that created it." A. Einstein.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRE ÇALIŞMA GRUBU BAŞKANI
Advertisements

Elektrikli Araçlar için Paylaşımlı Akıllı Sürücü Destek Sistemi
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Vaka Çalışması Su ve Atık Su Altyapısı Kuzey İrlanda Martin.
Akıllı İzleme ve Verimlilik Artışı
-Demografik- Nüfus Analizi
KÜRESEL ISINMA VE DOĞALGAZ KULLANIMI
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
20 Ocak 2010 İklim Değişikliği ve Ormanlar
ÇERÇEVE KYOTO. Atmosfere salınan sera gazı miktarı %5'e çekilecek Endüstriden, motorlu taşıtlardan, ısıtmadan kaynaklanan sera gazı miktarını azaltmaya.
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
AB Hakkında Genel Bilgiler
Eczacıbaşı Topluluğu ve Sürdürülebilirlik
ÇİMENTO SANAYİ KARBON EMİSYONLARI YÖNETİMİ
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Küresel Büyüme Oranları (%)
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE AB SÜRECİNDE SANAYİ
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
ICCI 2010ETKB İklim Değişikliği Rejimi ve Sektörel Yaklaşım Ayşe Yasemin Örücü (MSc, MSc ECM) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Mayıs, 2010 İstanbul.
Türkiye Bilişim Derneği 1 TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Ankara 3 Mayıs 2012.
Arçelik A.Ş. Enerji Yolu İstanbul, 11 Nisan 2008 Gökhan Özgürel
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Değişiklik Yapılan İhtilaf Direktifinin Yeni Hükümleri Peter.
KURUMSAL BANKACILIK TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. 3 MAYIS 2010.
Akıllı Şebekelerde İletişim Teknolojileri
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
Kireç Sanayicileri Derneği
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
BP ve Emisyon Ticareti Tahir Uysal BP Türkiye. 2 BP ve Yenilenebilir Enerjiler Emisyonların azaltılması −İş kollarında emisyonların azaltılması −Alternatif.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
Makroyu etkinleştirip, slide show’a geçiniz.
İdris Küpeli 26 Nisan Taşıtanlar Forum
Türkiye’nin Altın Üretimi 2000 : : 29,5 Ton / Yıl
Uluslararası Kuruluşların İklim Değişikliği Politikaları
Şimdi Moda Karbon Yönetimi.
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
Karbon Saydamlık Projesi CDP Türkiye 25 Ocak 2012 CDP Türkiye.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ?
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ Enerji Verimliliği Uzmanı
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
16/08/1962 yılında petrol ve petrol ürünleri ticareti yapmak amacıyla BEL-PET adıyla kurulan şirketimiz önce İGATAŞ daha sonra da İSTANBUL ENERJİ adını.
Neden Ortak Bir Çevre Politikası?
Sola Kimya Firma Sunumu. Sola Kimya Firma Sunumu 2013 Ajanda Biz kimiz? Ürünlerimiz Vizyonumuz / Değerlerimiz Motivasyonumuz Stratejik Çerçeve.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
ŞİMDİ MODA KARBON YÖNETİMİ
PİYASA GÖSTERGELERİ.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ.
A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“ A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
Tuğba İçmeli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Dairesi
Sunum transkripti:

Gönüllü Karbon Piyasaları Istanbul, ICCI 13 Mayıs 2010 “A problem cannot be solved by the mindset that created it." A. Einstein

Mavi Consultants Faaliyet Alanları 20’den fazla gönüllü karbon projesi Stratejik İklim Danışmanlığı / Eğitim Karbon Ayakizi Hesaplamaları Çevresel ve Sosyal Due Diligence Çalışmaları

Uluslararası İklim Müzakereleri Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Berlin Direktifi (1995) Kyoto Protokol (1997) Marakeş Mutabakatı (2001) Bali Eylem Planı (2007) Kopenhag Mutabakatı (2009) ?

The Copenhagen Accord - Kopenhag Mutabakatı Hedef: Küresel sıcaklık artışının 2°C limit hedefi, 31 Ocak 2010 Finans: 2012’ye kadar 30 Milyar USD ve 2020’ye kadar her yıl 100 USD (azaltma, uyum ve teknoloji transferi) Gözlem: MRV uluslararası analiz Teknoloji: Kalkınma ve transferi hızlandıracak yeni bir mekanizma KP müzakerelerinin 2010 sonunda Sonuçlandırılması -COP 16 Meksika

Karbon Piyasaları

AB 2008 İklim Değişikliği ve Enerji Paketi 1990 yılına göre, 2020’ye kadar Sera Gazları Emisyonlarında azaltım hedefi : -20% (-30%?) +20% Enerji Verimliliği +20% Yenilenebilir Kaynaklar +10% Biyoyakitlar CCS 2009’da ilgili direktifler hazırlandı.

Kısaca EU ETS EU ETS ve pastalar

AB’de Karbon kredisi kullanımı (2008) Sektörlerin CER kullanımı (bin ton CER) AB Şirketleri - CER Kullanımı (2008) Kaynak: Thomson Reuters Surrendered By: ELEKTRİKDEMİR-ÇELİKÇİMENTO CER miktarı% % % TOPLAM81,55355,12568%9,27411%8,00210% SıraŞirketSektör Kullanılan CER miktarı CER’lerin 2008 emisyonlarındaki payı, % 1EndesaElektrik11,180, Enel/EndesaElektrik9,546, PGE (Polska)Elektrik2,032, CorusDemir-Çelik2,025, Gas NaturalPetrol1,197, VattenfallElektrik1,173,3541.4

İş Dünyası Açısından İklim Değişikliği Fiziksel EtkilerHukuki Boyut Ekonomik Pazar DinamikleriPrestij

... Ve Risk Yönetimi Bilgi ihtiyacıKapasite artırma çalışmaları Durum tespitiKarbon Due Diligence Strateji oluşturmaUygulama

Her şey ölçümle başlar Karbon Ayakizi o Proje temelinde o Ürün temelinde o İşletme temelinde o Hesaplama o Raporlama o Azaltma o Telafi etme

Türkiye’nin Durumu Ek I’de. Kyoto Protokolü’ne 26 Ağustos 2009’da taraf oldu, ama Annex ‐ B dışında. Esneklik mekanizmalarından faydalanamıyor AB adayı / OECD üyesi Henüz bir hedef belirtmedi… Gönüllü Karbon Pazarı için önemli bir tedarikçi… 12

Quo vadis ? 13 Nereye Gidiyoruz ? Kısmet…

Teşekkürler Lale Çapalov