Çam Pamuklu Koşnili (Marchalina hellenica) Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Çam Pamuklu Koşnili Türkiye ve Yunanistan’da yaşamaktadır. Muğla, Çanakkale, İzmir, Antalya, Balıkesir, Denizli, Milas, Bergama, Edremit’te bulunmaktadır. Kızılçam, Sarıçam ve fıstıkçamında faaliyet göstermektedirler.
Biyolojisi Dişi böcek Mayıs ayında, salgıladığı mumlu madde ile kesemsi bir yuva yapar. Yuvaya 200-300 adet yumurta koyar. Dişiler yumurta koyduktan sonra ölürler. 6-7 hafta sonra yumurtalar açılarak yavrular çıkar.
Biyolojisi Genç larvalar ağaç dallarına yerleşirler ve beslenmelerini sürdürürler. Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında salgı yaparlar. Kışı salgıladıkları mum altında geçirirler. Yılda bir kez döllenirler.
Çam Balı Üretimi Çam Pamuklu Koşnili %20 protein ve %80 karbonhidrat içeren bitki özsuyunu delici-emici yapıdaki ağzıyla emer. Fazla karbonhidratı dışkı olarak atar. Bal arıları bu artıkları toplayarak bal haline getirir ve petek gözüne depolarlar.
Çam Balının Özellikleri İçerisinde polen bulunmaz. Uzun süre kristalleşmez. Kolay pazarlanmaktadır. Koyu siyah renktedirler. Bir miktar çam balı suda eritilip üzerine saf alkol damlatılırsa yumurta akı kıvamında tortu oluşur. Dekstrin içeriği yüksek olduğu için kış besini olarak kovanda bırakılmaz.
T e ş e k k ü r l e r . . . samsun1964@hotmail.com