KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dr.Habip MURUZ Hayvan Sağlığı Şube Müdürü SAMSUN
Advertisements

KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA
SALGIN HASTALIKLARDA MİHRAK YÖNETİMİ (ŞAP HASTALIĞI)
KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI
HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
SIĞIR TÜBERKÜLOZU BRUSELLOZİS Cihangir Gültekin GÜMÜŞTEPE
Küçükbaş Hayvancılık Projesi (Kuzu Üretimi)
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Prof.Dr.Ahmet Dobrucalı
DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ÖNLENMESİ
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
Sağlık Çalışanlarında Enfeksiyon Riski
MASTİTİS (MEME İLTİHABI)
KIRIM-KONGO HEMORAJİK ATEŞİ: TEDAVİ VE KORUNMA Prof. Dr. Mehmet A. TAŞYARAN Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hast.
Bir Özellik İçin Kullanılan Seleksiyon Yöntemleri
CLOSTRİDİYAL HASTALIKLAR
Özel gruplarda aşılama
Yeni Nesil Mantar Aşısı
Bruselloz Bruselloz, Brucella cinsi bakterilerle oluşan, insan ve hayvanlarda belirli coğrafik bölgelerde yayılım gösteren ( endemik) bir hastalıktır.
ÜRETİCİ KALİTELİ SÜT ÜRETMEK İSTER.
Uzm. Vet. Hekim Güney GÖKÇELİK
Artvin Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı
Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
BRUCELLOZ.
BRUSELLOZ Dr. Can Murat BEKER.
Occupational infection duo to Brucella abortus S19 among workers invoolved in vaccine production in Argentina 2008 European Society of Climical Microbiology.
Yavru atmalar.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
DESTEKLEMELER Cihangir Gültekin GÜMÜŞTEPE
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
Zehirlenme ve Zehirlilik Denemeleri. Zehirlilik denemeleri ratlar ve köpeklerde yapılır. Tek doz (akut) ve tekrarlanan doz (subakut, subkronik ve kronik)
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
* AB UYUM SÜRECİNDE HAYVANCILIĞIN SORUNLARI ve MEVCUT TABLO *Bu sunu, sadece Tarım Bakanlığının açıklamalarının yer aldığı kaynakta gösterilen basın haberinin.
18-35 yaş grubu kadınlar için kızamıkçık aşısı uygulaması
Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Eğitimi
Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu
BESİN MADDELERİ.
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
GEBELİKTE AŞILANMA.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
KOYUN VE KEÇİLERDE ÖNEMLİ YAVRU ATMA YAPAN HASTALIKLAR
K99+C Aşı Sunumu Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
HastalIktan Arİ İşletmeler ve OnaylI Çİftlİkler
Herhangi bir konuyu incelemek amacıyla çalışmanın/araştırmaların planlanmasını, verilerin toplanmasını, değerlendirilmesini ve bir karara varılmasını sağlayan.
HASTANE ENFEKSİYONLARI
SÜRÜ SAĞLIĞINI KORUMA TEDBİRLERİ
BRUCELLA Muhammed fatih Genç 2310.
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
1 BRUSELLOZ Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü İSTANBUL Ahmet Murat SAYTEKİN Veteriner Hekim Brusella Referans ve Aşı Üretim Laboratuvarı.
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
NAKİL HASTALARINDA AŞILAMA
Koyun ve Keçilerde Abortus Sorunu
MEDIFLOR-E % 30 ENJEKSIYONLUK ÇÖZELTİ
Oksitetrasiklin Sistemik Antibakteriyel. OKSIMED LA Enjeksiyonluk Çözelti, sarı kahverengi renkli, berrak bir çözelti olup 1ml'sinde 200 mg Oksitetrasikline.
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Puberta ve Seksuel Siklus
SAANEN KEÇİ FETUSLARINDA BİPARİYETAL KAFA ÇAPLARI VE CİNSİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ Sinem Özlem ENGİNLER1, Özen Banu ÖZDAŞ2, Asiye İzem SANDAL2, Ramazan ARICI2,
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
ATLAR İÇİN AŞILAMA TAKVİMİ
K99+C Aşı Sunumu Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Sığırların Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Kullanılan
MAMES Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Hastalıktan Ari İşletmeler
İmmunostimulating effect of Levamisole on the effect of bovine
Sunum transkripti:

KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI

BRUCELLOZİS Çiftlik hayvanlarında ciddi ekonomik kayıplara yol açan en önemli zoonotik infeksiyonlardan biri. Abort ya da normal doğum sonrası ml. de 100 milyar bakteri. (ortalama 50 milyon bakteri ile infeksiyon şekillenir) Çevrede en az 2 ay ve üzerinde canlı kalır. İnfekte anadan doğan hayvanların % 10 u latent taşıyıcıdır.

TEMEL KONTROL STRATEJİSİ AŞILAMA Hastalığın hiçbir ülkedeki epidemiyolojik durumu birbirine benzemez dolayısı ile her ülke kendi kontrol stratejisini belirlemelidir. Bir ülkede hastalığın prevelansı yüksek ise Veteriner hizmetleri ve alt yapısının eksik yönleri varsa, Mali kaynaklar yeterli değilse, Uzun süreli kitle aşılaması hastalığı kontrol etmenin TEK yoludur.

Konjuktival Antibrusella aşı uygulamaları 1 doz aşı (50µl) için Brucella abortus S19 5-10X109 mikroorganizma (CFU) 1 doz aşı (40µl) için Brucella melitensis Rev.1 1-2X109 mikroorganizma (CFU)

Konjuktival Antibrusella aşı uygulamaları  Deri altı yolla uygulama metoduna benzer bir bağışıklık şekillendirirler  güvenlidirler  sadece kranial lenf yumrularına kolonize olurlar  düşük serolojik cevap  Eradikasyon programlarında test ve kesim metodu ile uyumlu

Koyunlarda Konjuktival aşı uygulaması Hedef türler: 3-6 aylık kuzu ve oğlaklar. Brusellosis prevelansının yüksek olduğu endemik bölgelerde tüm sürünün kitle aşılaması hastalığın kontrolünde izlenecek tek yoldur. Brusellosis ile mücadele programlarında kitle aşılaması öngörülüyor ise, her yaş ve cinsiyetteki koyun ve keçiler aşılanabilirler.

Koyunlarda Konjuktival aşı uygulaması Endikasyonlar: B.melitensis tarafından oluşturulan bruselloza karşı koyun ve keçilerin aktif bağışıklanması amacı ile kullanılır.

Koyunlarda Konjuktival aşı uygulaması Kontraendikasyonlar: Gebe hayvanlarda uygulandığında bazen aşı suşu infeksiyonuna bağlı abortlar görülebilir ve etkenin süt ve vajinal akıntılar ile saçımı söz konusu olabilir. Bu nedenle gebe hayvanların aşılanmaması tavsiye olunur. Ancak bu yan etkiler çiftleşmeden en az iki ay önce, laktasyonda ve gebeliğin son ayında yapılan aşılamalar ile minimize edilebilir.

Koyunlarda Konjuktival aşı uygulaması Ambalaj: 50 doz liyofilize aşı ve 2 ml sulandırma sıvısı 100 doz liyofilize aşı ve 4 ml sulandırma sıvısı

Sığırlarda Konjuktival aşı uygulaması Hedef türler: Her yaştaki dişi sığırlar. Endikasyonlar: B.abortus tarafından oluşturulan bruselloza karşı sığırların aktif bağışıklanması amacı ile kullanılır.

Sığırlarda Konjuktival aşı uygulaması Kontraendikasyonlar: Gebe hayvanlarda, özellikle gebeliğin ilk 6 ayı içerisinde yapıldığında aşılamaya bağlı abortlar gözlenebilir. Bu nedenle gebe hayvanların aşılanmaması tavsiye olunur. Ancak hastalık çıkışlarında gebeliğin son aylarındaki hayvanlara da uygulanabilir. Aşı erkek hayvanlara uygulanmaz.

Sığırlarda Konjuktival aşı uygulaması Ambalaj: 20 doz liyofilize aşı ve 1 ml sulandırma sıvısı 40 doz liyofilize aşı ve 2 ml sulandırma sıvısı

KONJUNKTIVAL AŞILAMA PROSEDÜRÜ Aşıya sulandırma sıvısını katıp yavaşca homojenize edilir ve 10 dakika beklenir Kapağı geçirilir (aşı ile temastan kaçınılmalıdır) Gerek veteriner hekimler ve gerekse hayvanı tutanlar kesinlikle eldiven, maske ve gözlük giymelidir