Kimyasal ajanlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
AİLE HEKİMLİĞİNDE KBB HASTALIKLARINA PRATİK YAKLAŞIMLAR VAKA SUNUMLARI
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ. M. BROMİDİN İNSANLARA VE SICAK KANLILARA ETKİSİ Bu ilacın insan ve memelilere etkisi gaza maruz kalma süresine göre değişir.
KİMYASAL SAVAŞ ve KORUNMA YÖNTEMLERİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Kimyasal Silah Olarak Bilinen Gazlar ve Canlılar Üzerindeki Etkileri
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Kimyasal savaş ajanlarına karşı korunma ve tedavi yöntemleri
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
Kimyasal savaş ajanlarına karşı korunma ve tedavi yöntemleri
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM -9-.
LOJİSTİK.
İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Hayvan ısırmaları neden önemlidir?
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM -10-.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ ve ZEHİRLENMELERDE ALINACAK ÖNLEMLER.
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
Ek-2 Örnekler.
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ : EMİNE KURTEL
IX. BÖLÜM ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
İNHALASYON YOLUYLA OLAN ZEHİRLENMELERDE ACİL YAKLAŞIM
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
SOLUNUM SİSTEMLERİ.
KİMYASAL SAVAŞ AJANLARI Biber gazı kimyasal savaş ajanı mıdır?
9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELER, BÖCEK SOKMASI ve HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
10-HAYVAN ISIRMA VE SOKMASINDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ
KİMYASAL SAVAŞ VE KORUNMA ÖNLEMLERİ
Atmosferik Kirleticiler
Hayvan Isırıkları Ve Sokmalarında İlkyardım Uygulama
PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu Şubat Karbon monoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında Karbon bulunan yakıtların.
(9)- ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM
Kedi- Köpek Gibi Hayvan Isırmalarında İlk Yardım.
SİVİL SAVUNMA TANIMI VE TARİHÇESİ TANIMI DÜŞMAN SALDIRILARINA, DOĞAL AFETLERE VE BÜYÜK YANGINLARA KARŞI HALKIN CAN VE MAL KAYBININ EN AZA İNDİRİLMESİ,
HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
KAPALI ALANLAR. Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan, Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış.
ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM
KİMYASAL SİLAHLAR Çevre Müh. Sedat ATAK.
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
ZEHİRLENMELER Sağlık Sunumları:
Solunumla gelebilecek tehlikelerden korunma
(12)- BOĞULMALARDA İLK YARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
KİMYASAL SİLAH OLARAK BİLİNEN GAZLAR BU GAZLARIN CANLILAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Sunum transkripti:

Kimyasal ajanlar

KİMYASAL SAVAŞ MADDELERİNİN TANIMI Kimyasal savaş maddeleri ; Kimyasal özelliği sayesinde; öldürücü, yaralayıcı ve tahriş edici etkiler gösteren, sis ve yangın meydana getiren, insan, hayvan, bitki ve metallere etkili olan, katı, sıvı, gaz veya aerosol halindeki maddelere denir.

KİMYASAL SAVAŞ MADDELERİ Yakıcı Gazlar (hardal gazı) Boğucu Gazlar Sinir Gazları ( Sarin) Kan Zehirleyici Gazlar Kusturucu Gazlar Göz Yaşartıcı Gazlar Uyuşturucu Gazlar Diğer Gazlar

KİMYASAL AJAN SINIFLARI Kimyasal Ajanlar Toksik Sakatlayıcı Boğulma Kan Fosgen (CG) Kıor (Cl) TABUN (GA) SARİN (GB) SOMON (GD) VX Hıdrojen siyanür(AC) Sıyanür Klor (CK) HARDAL(H) LEVİSİTE(L) FOSGEN (CX) Kabarcık Sinir

KİMYASAL AJANLARIN VÜCUDA GİRİŞ YOLLARI Solunum Yolu Sindirim Gözler Enjeksiyon Cilt

Solunum sistemi yoluyla alınan doz, maddenin havadaki miktarına ve kişinin kimyasal sahada kalma süresine bağlıdır. Sıvı kimyasal savaş maddeleri cilt tarafından emilmek suretiyle ciltte tahriş ve yaralara sebep olurlar. Düşük dozda kirlenen arazilerde fazla süre kalındığı takdirde gerek solunum gerekse cilt tarafından fazla miktarda emilme olacağından zararlara sebep olurlar. Bazı kimyasal savaş maddeleri kalıcıdır. Bunların kalıcılığı fiziksel özelliklerine, hava şartlarına, arazinin, malzemenin ve teçhizatın tipine bağlıdır.

KİMYASAL SAVAŞ MADDELERİNİ ETKİLEYEN METEOROLOJİK FAKTÖRLER 1. SICAKLIK 2. RÜZGAR a. HIZI b. İSTİKAMETİ 4. RUTUBET VE YAĞIŞ 5. ARAZİ a. ARAZİNİN ŞEKLİ b. AĞAÇLAR VE BİTKİLER c. TOPRAK

HAVA STABİLİTESİ Günışığı Rüzgar Soğuk Hava Geçme (Sabit Değil) Sıcak Hava Nötral Sıcak Hava Ters Dönme Soğuk Hava

K.H.M. LERİNİN KALICILIK SÜRELERİ 10 C 15 C -10 C Yağışlı Güneşli Güneşli or. rüz. Hf. Rüz rüz.sız, karlı Sarin 1/4-1sa. 1/4-4sa. 1-2 gün VX 1-12sa 3-21 gün 1-16 hafta Hardal 12-48sa. 2-7 gün 2-8 hafta Fosgen Birkaç dk. Birkaç dk. 15-60 dk. Siyanür Birkaç dk. Birkaç dk. 1-4 sa.

KİMYASAL OLAYLARIN BELİRTİLERİ Uçaktan yayılan veya çevrede alışılmamış duman ve sis görülmesi. Etrafta şüpheli yağ damlaları veya su birikintileri görülmesi. Görmede bulanıklık . Ani baş ağrısı, öksürme, aksırma, burun akması veya kanamaların görülmesi. Göğüste ağrı, nefes almada zorluk görülmesi. Deride kızarıklık veya kabarcıkların görülmesi. Bulantı ve kusma görülmesi.

SAVAŞ GAZLARININ FİZYOLOJİK ETKİLERİNE GÖRE AYIRIMI VE ÖZELLİKLERİ I- SİNİR GAZLARI Sinir gazları kişinin sinir sistemine doğrudan doğruya etki eder. Sinir hücrelerinin hatalı sinyal göndermelerine sebep olurlar, hayati fonksiyonları felce uğratırlar. Sıvı ve gaz şeklinde bulunabilir ve her iki şekilde de oldukça zehirlidir. Gaz halinde genellikle kokusuz, renksiz ve tatsızdır. Sıvı halinde ise kahve rengindedirler. Bu yüzden varlığını anlamak zordur

Havadaki konsantrasyonları algılanabilme sınırına geldiğinde ajan öldürücü etkilerini göstermiştir. Sıvı ve buhar iken deri ve normal kumaştan kolaylıkla geçerler. Ancak butil kauçuk ve polyester gibi sentetik maddeler dirençlidir. Cerrahi eldivenler geçirgendir. SİNİR GAZLARİ İKİ GRUBA AYRILIRLAR 1- G Grubu Sinir Gazları (Kalıcı olmayan grup), 2- V Grubu Sinir Gazları (Kalıcı grup)

SİNİR AJANLARI V SOMAN TABUN SARİN YAYGIN ADI ASKERİ SİMGE (GA) (GB) (VX) (GD) UÇUCULUK/ KALICILIK YARI SABİT SABİT HAREKET HIZI ÇOK HIZLI GİRİŞ YOLU *SOLUNUM * DERİ KOKU MEYVE KAFUR YOK SÜLFÜR SEMPTOMLAR *GÖZ BEBEKLERİNİN DEĞİŞMESİ *SALYA * KUSMA * İSHAL *SEYİRME *NEFES ALMADA GÜÇLÜK KORUMA SOLUNUM VE DERİ İLK YARDIM ATROPİN–2-PAM KLOR BİLİNMİYOR(ŞU AN YOK) *AJANI KALDIR *SUYLA VEYA SULANDIRILMIŞ AĞARTICI YIKA

SİNİR GAZLARININ GENEL OLARAK FİZYOLOJİK BELİRTİLERİ 1-  Sebepsiz burun akması, 2-  Göğüs tıkanıklığı, 3-  Göz bebeklerinin küçülmesi, 4-  Ağızdan salya akması, 5-  Bulantı, kusma aşırı terleme, 6-  İdrarını tutamama 7-  Sebepsiz sıçramalar, 8-  Kaslarda seğirme (Sıvı bulaşma), 9-  Görüşte bulanıklık, 10-Denge bozukluğu, 11-Baş ağrısı, 12-Şaşkınlık, miskinlik 13-Çırpınma, koma ve ölüm

YAKICI GAZLAR Hücre DNA’sını tahrip ederek hücre faaliyetlerini durdurur. Hücre zehirleyici ve yapısını değiştirici etki gösterir. Buhar ve sıvı olarak kullanılan yakıcı gazlar gözlere ve akciğerlere etki eder ve deriyi yakarlar. Renkleri renksizden koyu kahve rengine kadar değişen yağlı sıvılardır. Bu gazların bir kısmı kokusuz olup, diğerlerinin hardal, sarımsak, sardunya, bayır turpu kokusu vardır. Yakıcı gazlar etkilerini sinsice gösterirler. Dokunulduğunda ağrı ve sızı duyulmaz etkisi geçtir. Yakıcı gazlar personeli saf dışı etmek ve saf dışı olma korkusu altında bulundurup, giyildiğinde içinde uzun müddet kalınamayan koruyucu elbiseleri çıkarmamayı sağlayan gazlardır.

YAKICI GAZLARIN FİZYOLOJİK ETKİLERİ 1- Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma, iltihap, 2- Gözlerde ışığa karşı hassasiyet, 3- Göz kapaklarının şişmesi, 4- Öksürük ve boğulma hali, 5- Boğaz ve nefes yollarında iltihaplanma, 6- Ciltte kızarıklıklar ve yanma, 7- Ciltte kabarcıklıklar, 8- Bulantı ve kusma,

KAN ZEHİRLEYİCİ GAZLAR Kan zehirleyici gazlar genellikle gaz veya buhar olarak atılır ve solunum yoluyla vücuda girerler. Vücut hücrelerinin kandaki oksijeni kullanmalarına engel olmak suretiyle dolaşım ve solunum sistemlerini etkilerler. Bu gazlar renksizdirler. Bazılarında şeftali çekirdeğinin bayıltıcı kokusu veya acı badem kokusu vardır. Bazıları burnu tahriş edebilir. Kan zehirleyici gazı fazla teneffüs eden kişiler bir kaç dakika içinde kendilerini kaybedebilir ve ölebilirler.

KAN ZEHİRLEYİCİ GAZLARIN FİZYOLOJİK ETKİLERİ 1- Burun ve boğazda tahribat, 2- Öksürük (CK), 3- Göğüs darlığı ve boğulma hali, 4- Gözde tahriş ve yaşarma, 5-  Baş ağrısı, baş dönmesi, göz kararması, 6-  Bulantı ve kusma, 7-  Solunum artması (AC), 8-  Güç ve ağır teneffüs (CK), 9-  Titreme (SA), 10-Koma ve ölüm (Fazla miktarda teneffüs edildiğinde.)

BOĞUCU GAZLAR Boğucu gazlar, solunum yoluyla vücuda girerler. Nefes yolları ve akciğeri tahrip etmek suretiyle solunum sistemini etkilerler. Fazla miktarda alındığında gazla şişen akciğerler kanın serumu nedeniyle sıvı ile dolar ve oksijen eksikliği ölüme neden olur. Tıpkı su içerisinde boğulmak gibi ölüm meydana getirirler. Çok uçucu olan bu gruptaki gazlar genellikle renksiz ve yeni biçilmiş çayır, çürümüş saman ve mısır püskülü kokusu gibi kokuları vardır.

BOĞUCU GAZLARIN FİZYOLOJİK ETKİLERİ 1-       Öksürük, 2-           Burun ve boğazda tahriş ve akıntı, 3-           Solunumda güçlük, 4-           Gögüste darlık, 5-           Gözlerde yaşarma , 6-           Dudaklarda morarma, 7-           Baş ağrısı, 8-           Bulantı ve kusma, 9-           Yoğunluk, 10-     Şok ve ani ölüm,

KORUNMA 1-Koruyucu maske ve deriyi korumak için özel elbiseler, 2-Temizlemek için deterjan, sabun, su,malzeme temizliği için hipoklorit ve alkolkosik eriyikleri, TEMİZLENME (Dekontaminasyon) 1-BZ ye bulaşmış vücut, sabun ve su ile yıkanarak temizlenir. 2-Gözler sadece temiz su ile yıkanır, 3-Elbise ve teçhizat silkelenir, fırçalanır ve yıkanır, 4-Silah ve malzemeye üzerindeki BZ nin temizlenmesinde hipoklorit ve alkolkosik eriyikler kullanılması uygundur, 5-BZ ile kirlenmiş satıhları deterjan eriği ile yıkanmalı, fırçalanmalı veya tazyikli su ile yıkamak mümkündür.

KUSTURUCU GAZLARIN FİZYOLOJİK BELİRTİLERİ 1- Burun ve boğazda tahriş, 2- Öksürme ve aksırma, (Karabiber tesirine benzer), 3- Boğazda ve nefes borusunda şiddetli acı, 4- Bulantı ve kusma, 5- Salya akması, 6- Şiddetli baş ağrısı,

Zehirleyicilerin Kıyaslaması

KBRN KORUNMA ÖNLEMLERİ Aniden baş gösteren hayvan ölümlerini ilgililere derhal bildiriniz. Yörenizde ve çevrenizde alışılmadık, görülmedik haşere ve böcekler olursa ilgililere derhal bildiriniz. Çevrenizde alışık olmadığınız şekilde bitki sararmaları ve ölümleri olursa ilgililere derhal bildiriniz. Daha önce yapılmadığı halde ya da mevsimsiz gökyüzünde ziraat ilaçlaması yapar şekilde duman saçan uçaklar görülürse ilgililere derhal bildiriniz.