Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Alt tarafı bir fincan kahve deme!
Advertisements

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Bir baba evlenmek üzere olan oğluna tavsiyelerde bulunuyormuş
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
DİŞ VE KEMİK SAĞLIĞINA ETKİLERİ
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
Kahve, Kahve Kültürü ve Bilinmeyenleri
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YANSITAN ÖĞELER
Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı
ÇOCUK AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
1 2 BİR YOKMUŞ BİR YOKMUŞ BİR VARMIŞ 3 Kızı, hayatında çok sıkıntı yaşadığını ve bunlarla nasıl baş edeceğini bilemediğini söylemiş babasına. Bir baba.
ARALIK.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
K RPUZ Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun faydaları Kanser türlerine karşı etkisinin yanısıra kalp fonksiyonlarının.
EŞİL ÇAY EŞİL ÇAY Yeşil çayın değişik kanser risklerini azalttığı kan kolesterol seviyesini düşürdüğü, yaşlanmayı geciktirdiği tespit edilmiştir. Yeşil.
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ. Okul çocukları Neden özel grup ? 1. Sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içindedirler. 2. Okul, çocukların evlerinden sonra.
BESLENME BOZUKLUKLARI
Tazesi yaz mevsimi sofralarında yaygın şekilde yer alırken, kurusu yıl boyunca çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Dünyanın beş kıtasında elmayla birlikte.
ALKOL VE ETKİLERİ.
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ilkokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
BİRLİKTE BİR KAHVE İÇELİM Mİ?
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
Geleceği Okuma Teknikleri
BESLENME.
BESLENME REHBERİ 2.
Sigaranın Zararları.
SAĞLIKLI BESLENME.
SAĞLIKLI BİR HAYAT İÇİN GENEL ÖNERİLER
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
SİGARANIN ZARARLARI.
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
DİYABET.
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
BİR FİNCAN KAHVE ALIR MIYDINIZ?
BESLENME ALIŞKANLIKLARI. A İ LE BÜYÜKLER İ M NASIL BESLEN İ YORDU? Aile büyüklerimizin beslenme şekilleri; 1-Meyve ve sebzelerini kendileri yetiştirirlerdi,
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
NARDUGAN Çam Süsleme Geleneği: Nardugan  Hıristiyanların İsa'nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramı, eski Türklerin yeniden doğuş bayramıdır.
TÜRK KAHVESİ YARIŞMASI.
1,2,3,4-A SINIFI VELİ Toplantısına HOŞGELDİNİZ..
MUTLU BİR AİLEyİz Hazırlayan: Bensu DEMİRYÜREK.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
Modern hukuk literatüründe; haksız iktisab, sebepsiz zenginleşme, sebepsiz iktisab tabirleriyle de ifade edilen haksız kazanç, hukuki bir sebebe dayanmaksızın,
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
Bağımlılık Nedir? Bağımlılık Nedir? Bağımlılık kişinin bir şeye aşırı bağlanmasıdır. O şey olmadan yaşayamayacağını düşünen, o şey olmadığında aşırı.
Zararlı Alışkanlıklardan Kaçınmak. Zararlı alışkanlıklarla kastedilen, insan bedenine zarar veren ve tiryakilik oluşturması sebebiyle insanı kendine esir.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
OKUL ÖNCESİNDE DİŞ SAĞLIĞI
Kahve, Kahve Kültürü ve Bilinmeyenleri
BESLENME BOZUKLUKLARI. Yeme Davranışı Bozuklukları:  Psikolojik sorunları, sıkıntıları aşırı yemek yeme ile gidermeye çalışmak obesite denilen yeme davranışı.
 Psikolojik sorunları, sıkıntıları aşırı yemek yeme ile gidermeye çalışmak obesite denilen yeme davranışı bozukluğunu ortaya çıkarmaktadır. Yemeği reddetme.
Sunum transkripti:

Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

TÜRK KAHVESİNİN TARİHİ Geçmişte zaman zaman "siyah inci" veya "Müslümanların şarabı" olarak nitelendirilen kahvenin macerası Arabistan'da başlamıştır. Kahvenin anavatanı , Etiyopya'nın güneyinde adı Kaffa olan bir yerdir. Keçilerin yedikten sonra ele avuca sığmaz bir hal almalarıyla farkedilen bu bitkiyi keşfetme bir keçi çobanına aittir.. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Türklerin kahveyle tanışması 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır Türklerin kahveyle tanışması 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Yemen Valisi Özdemir Paşa'nın kahveyi Osmanlı Sarayına kabul ettirmesiyle kültürümüze yerleşen bu tat, Avrupa'ya da Türkler tarafından yayıldığı için uzun yıllar "Türk kahvesi" olarak anılmaktadır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Önceleri çiğ tane olarak alınıp tavalarda kavrulan, dibeklerde dövülen ya da el değirmenlerinde çekilen kahveyi hazırlamak hayli yorucu bir işti. 1871 yılında kurukahveci Mehmet Efendi kahveyi ilk kez dolaplarda kavurup değirmende öğüterek toplu üretime başlamıştır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Türklerle özdeşleşen kahve, kültürümüze o kadar yerleşmiş ki sabah kahvesinden önce yenilen altlık mahiyetindeki yemeğe "kahve altı" denilmiş. Zamanla kahvaltı olarak söylenilen, günün en önemli yemeğinin adı da buradan gelmektedir. Asırlardır en güzel geleneklerimizden biri olan kahve içimi bugün bile her evde bir tören havasında gerçekleşmektedir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Kahve Türk toplumsal tarihinin demirbaşlarındandır Kahve Türk toplumsal tarihinin demirbaşlarındandır. Sosyal hayat ve iliskiler, kahvehane kültürüyle gelişmiştir. Tarih içinde Türk Kahvesi, Türk sosyal yasantisindaki yerini olusturdugu gibi, misafirperverlik, kiz isteme gibi "allaturca" (Türk usulü) kültür ögelerini de yaratmıştır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Geleneksel lezzetin SIRRI Tiryakiye yakışır bir kahve ağır ateşte 15-20 dakika pişirilmelidir. Her fincan için, bir kaşık kahve, bir silme kaşık şeker ve bir fincan su konulmalıdır. Köpükler fincanlara dağıtıldıktan sonra cezve tekrar ateşe konmalı, biraz ateşte tutulduktan sonra kalan kahve fincanlara dağıtılmalıdır. Köpüğünün bol olmasına özen gösterilen kahvenin lezzetinin yanında, ikramının şekli de önemlidir. Örneğin eskiden kahveler şekersiz yapılır, öncesi veya sonrasında şekerleme, reçel veya lokum gibi tatlı şeyler yenirdi. Türk Kahvesi sunulurken yanında su verilmeside bir gelenektir. Içilen su ağzı kahve lezzetine hazırlar. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

FALA İNANMA FALSIZ KALMA! Türk kahvesine ilişkin başka bir gelenek de özellikle kadınlar arasında yaygın olan kahve falıdır. Kahveler içildikten sonra dilekler dilenir, fincanlar ters çevrilerek kapatılır ve soğumaya bırakılır. Fincanlar ters çevrildiği için tabakta ve fincanda telvenin oluşturduğu çeşitli izler ve işaretler “bilir kişilerce” yorumlanır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendirir. Uyuşukluğu giderip enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar. Kahvenin icindeki kafein idrar sökücü olmakla birlikte böbrekleri sussuz bırakır. Kahveden sonra içilecek bir bardak su ile bu telafi edilebilir.

Kahvenin karışık bir kimyasal yapısı olmakla beraber, nefes yollarını açan bu etkisi içerdiği kafeinden dolayıdır. Kafein, astım ve bronşit tedavisinde günümüzde de hâlâ kullanılan bir kimyasal maddedir. Kahvenin sıcak bir içecek oluşunun daralmış bronşların genişlemesine katkısı olduğu gibi, alınan sıvının yapışkan salgıları yumuşatması ve daha kolay çıkarılmalarına katkı sağlaması da mümkündür. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Yapılan araştırmalar düzenli olarak kahve içen yaşlı kişilerin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla daha fazla olduğunu göstermektedir. Ayrıca kahve içenlerde içmeyenlere nazaran daha az diş çürüğünün olması, bir başka dikkat çekici araştırma sonucudur. Kahve içtikten sonra organizmada ani değişiklikler olmaktadır. Tüm vücut ani bir enerji akımı ile dolmaktadır. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen kahveyi çok fazla tüketmemekte fayda var. Çünkü aşırı kahve tüketimi sürekli bir uykusuzluğa ve mide rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

BOL KÖPÜKLÜ BİR KAHVEYE KİM HAYIR DİYEBİLİR Kİ? Geleneksel Türk kültürünün en özel alışkanlıklarından biridir Türk kahvesi. Aile toplantılarının, bayram ziyaretlerinin vazgeçilmez unsurudur. Akşamları yemeklerden sonra içilen bir fincan Türk kahvesi ayrı bir zevktir. Kız istemeye gidildiğinde yapılan bol köpüklü kahveler el becerisinin bir göstergesi sayılır. Türk misafirperverliğinin en önemli öğesidir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Bizde kahve daha çok ‘kırk yıl hatırı' olması ile tanınır, ama kahve dengeli ve yeterli tüketildiğinde nefes yollarını açan, solunumu rahatlatan ve astıma , bronşite de iyi gelen bir içecektir aynı zamanda. Türk kahvesi, en güzel sohbetlerin vazgeçilmez unsurlarından biridir.Hadi, kendinize şöyle güzel bir kahve yapın, afiyetle için. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ