MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Advertisements

Diyabet Eğitimi-3 İnsülinler ve kan şekerinin düzenlenmesi
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DİYABET
Şeker Hastalığı-DİYABET
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kaliteli yaşam : Hastalıklara direnç, iyi hissetmek Yaşlılığın geciktirilmesi(Antiaging): Yaşlılığa neden olan faktörlerin kontrol altına alınması.
DM Minimal Veri Seti.
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
DİABETES MELLİTUS.
DİYABETİK HASTA TAKİBİ VE DİYABETİK AYAK
Diyabet Tanı Algoritması
OBEZİTENİN KLİNİK YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) Eğitim Birimi Eğitim Birimi 2013.
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYABETİ TANIYALIM İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Psikolog Oya KARAALİ AKTAŞ
TÜRKİYE OBEZİTE İLE MÜCADELE VE KONTROL PROGRAMI
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
Hazırlayan:Stj.Dr.Yasin YARDİBİ Prof.Dr.Itır YEĞENAĞA
AKUT KORONER SENDROMLAR
ÖĞRENCİM VE DİYABET ÇOCUKLARDA ŞEKER HASTALIĞININ(DİYABET)
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Diabetes Mellitus ve İnsülin Tedavileri
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
BİRİNCİ BASAMAKTA OBEZİTEYE YAKLAŞIM
Doç.Dr. Oğuzhan Deyneli Marmara Üniv. Endokrinoloji ve Metab. Hast. BD
TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ SAĞLIKLI BESLENME VE OBEZİTE DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ BİRİMİ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ 1.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
DİYABETİK DİYALİZ HASTALARINDA KAN ŞEKERİ KONTROLÜ
Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
HEPATİT SAĞALTIMINDA YENİLİKLER
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
KRONİK HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ
Güncellemelerden Özetler
EVDE HASTA BAKIMI.
YRD. DOÇ .DR. KADRİ KULUALP
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.
7. Metabolik Sendrom Sempozyumundan Önemli Başlıklar
Doç.Dr. Naim NUR CÜTF Halk Sağlığı A.D
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
DİYABET.
KARDİYAK REHABİLİTASYON
“BESLENME DOSTU OKUL” PROJESİ
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
OBEZİTEDE BESLENME TEDAVİSİ
OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.
Kanda Şeker Ayarlanması Sunusu
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Madde Bağımlılığı.
DİABETES MELLİTUS Hemş. Cennet Tikenli
Obezite Enerji Dengesizliği
Diyabet Temel Bilgiler. Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması.
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
DENGELİ BESLENMENİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Obezite ve Diyabet Formlar ve Kullanımları Dyt. Gamze KARAKAYA Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi.
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Diyabet, vücutta pankreas bezinin az veya hiç çalışmaması,etkisiz olması sonucunda kan şekerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. Pankreas, midenin.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
Demet Sağır 11/B 567 Ezgi onbir 11/B 837.  “Diyabet, insülin salgılanmasındaki bozulma veya salgılanan insülinin iş görememesi sonucu, kan şekerinin.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu DİABETES MELLİTUS Dr. Betül Fatma AKAÇ Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Tabibi.
Sunum transkripti:

MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ DİABET VE BESLENME

Diyabet, ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalıktır.

Diyabetli bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılması, beslenme, egzersiz, tıbbı tedavi ve eğitimden oluşan dört temel faktörle mümkün olmaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte fiziksel aktivitenin diyabetin ortaya çıkmasının engellenmesinde, geciktirilmesinde ve komplikasyonların oluşmasında ve önlenmesinde önemli rolü olduğu bilinmektedir.

ŞEKER HASTALIĞINI ÖĞRENMEK, ONU KONTROL ALTINA ALMANIN İLK ADIMIDIR.

DİABET KONTROLÜ Eğitim Fiziksel aktivite Beslenme tedavisi İnsülin ve/veya ilaç

DİABET KONTROLÜ Hekim Diyetisyen Psikolog Hemşire

BESLENME TEDAVİSİ Amacı; Arzu edilen metabolik kontrolü sağlamak; Diyabetin kontrolünde temel yapı taşlarından biri beslenme tedavisidir. Amacı; Arzu edilen metabolik kontrolü sağlamak; Açlık kan Ģekeri (AKŞ) :70-120 mg/dl Tokluk kan Ģekeri (TKŞ) :<140 mg/dl HbA1c :<%6.5 Total kolesterol :< 200 mg/dl LDL kolesterol :< 100 mg/dl Trigliserit :< 150 mg/dl

BESLENME TEDAVİSİ Diyabetin ileri dönemde ortaya çıkabilecek kronik komplikasyonlarını önlemek ve tedavi etmek, Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazandırmak; Yaşam süresini ve kalitesini yükseltmektir.

Diyabetli bireylerin beslenme tedavileri; yaşına, boyuna, vücut ağırlığına, fiziksel aktivite durumuna, sosyo-ekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre diyetisyen tarafından hazırlanır.

BESLENME PROGRAMI KİŞİYE ÖZELDİR.

Diyabetli bireyler yeterli ve dengeli beslenebilmeleri için enerji ve tüm besin ögelerinden önerilen miktarlarda almaları gerekir.

ENERJİ Uygun vücut ağırlığının sağlanması ve sürdürülmesi diyabetin kontrolünde büyük önem taşımaktadır. Enerji dengesi, vücut ağırlığının korunmasını sağlar.

KARBONHİDRAT En önemli enerji kaynağıdır. Günlük diyetle mutlaka alınmalıdır. Besinlerde bulunan karbonhidrat türleri şekerler, nişasta ve posa’dır. Diyabetli bireye karbonhidrat kaynağı olarak önerilen besinler; tam taneli tahıllar, ekmek, kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleridir.

POSA Yiyeceklerin sindirilemeyen kısmıdır. Diyet posasının vücuttaki etkileri; Kan şekerini yavaş yükseltir, İnsülin ihtiyacını azaltır, Tokluk hissinin oluşmasını sağlayarak ağırlık kontrolüne yardımcı olur. Bağırsak çalışmasını düzenler, kabızlığı önler. Kanda yağların yükselmesini önler.

POSA Diyetteki posa miktarını arttırmak için; Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmeli, Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli, Meyve suyu yerine meyve yenilmeli, kabuklu yenebilen meyveler iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan yenmeli, Günde en az 5 porsiyon sebze/meyve yenmeli, Öğünlerde salata yenmeli, Kurubaklagiller sıklıkla tüketilmelidir (haftada 2-3 kez).

PROTEİNLER Vücudun büyümesi, gelişmesi ve yıpranan dokuların onarılmasında önemli görevleri vardır. Diyabet vücudun protein gereksinimini etkilemez.

YAĞLAR Yüksek enerji veren besin öğeleridir. Besinlerle alınan yağ ve kolesterol miktarının fazlalığı şişmanlığa ve kalp-damar hastalıklarına yol açabilir.

YAĞLAR Sağlığın korunmasında diyetle alınan yağ türlerinin belirli bir dengede olması önerilmektedir. Bunun için; Kırmızı et yerine, tavuk, balık, hindi eti tercih edilmeli, Haftada 1-2 porsiyon balık tüketilmeli, Etli yemeklere ayrıca yağ eklenmemeli, Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ ( zeytinyağı/fındık yağı ve ayçiçek/ mısırözü/soya yağı) kullanılmalı ve mümkün olduğunca yağ miktarı azaltılmalı,

YAĞLAR Haftada 2 kez yumurta yenilmeli, Sakatatlar( karaciğer, beyin, böbrek vb.), doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksek olduğu için tüketilmemeli, Sosis, salam, pastırma, sucuk gibi et ürünleri tü ketilmemeli, Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağ ve katı yağlar kullanılmamalı, Yemekler pişirilirken kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

VİTAMİNLER VE MİNERALLER Yeterli ve dengeli beslenen diyabetikler günlük vitamin ve mineral gereksinmelerini diyetle karşılayabilirler.

DİYET TEDAVİSİ 1. Günde 6 öğün beslenmek •3 ana öğün (SABAH-ÖĞLE-AKŞAM) •3 ara öğün (KUŞLUK-İKİNDİ-GECE) 2.Öğün atlanmamalı 3.Her 2.5-3 saatte bir yemek yenmeli 4.Önerilen miktarlarda yemek yenilmeli

ÖĞÜN SAYISI VE ZAMANI Yemeklerin miktarı ve cinsi kadar, tüketim zamanları da büyük önem taşır. Önerilen besinlerin zamanında ve önerilen miktarlarda yenilmesi hipo ve hiperglisemiyi önler.

ÖĞÜN SAYISI VE ZAMANI Uzun aralıklarla düzensiz yemek yenmesi hipo ve hiperglisemiye yol açar.

ŞEKER HASTASI İÇİN TEHLİKELİ DURUMLAR 1- HİPOGLİSEMİ  ÖĞÜN ATLAMALARINDA  YETERLİ KARBONHİDRAT ALINMAMASINDA  ÇOK FAZLA AKTİVİTEDE BULUNMADA  FAZLA İNSÜLİN ALIMINDA  FAZLA ANTİDİYABET İLAÇLARIN ALIMINDA OLUŞUR

ŞEKERİNİZ DÜŞTÜĞÜNDE HALSİZLİK BİRDEN BİRE TER BOŞANMASI ŞİDDETLİ ACIKMA HİSSİ TİTREME, SİNİRLİLİK BAŞ AĞRISI KALP ATIŞLARINDA HIZLANMA, ARTMA GÖRÜLÜR.

BU BELİRTİLERİ HİSSETTTİĞİNİZDE ; İLK ÖNLEM OLARAK ŞEKER ALMALISINIZ MUTLAKA YANINIZDA AKİDE VEYA KESME ŞEKER BULUNDURUN

2. HİPERGLİSEMİ İHTİYAÇTAN FAZLA YİYECEK TÜKETİMİNDE, İNSÜLİNİN YETERSİZ ALIMINDA ANTİDİABETİK İLAÇLARIN YETERSİZ ALIMINDA ŞEKER, BAL, REÇEL GİBİ BESİNLERİN YENİLMESİNDE OLUŞUR.

ŞEKERİNİZ YÜKSELDİĞİNDE SUSUZLUK HALSİZLİK UYKU HALİ SIK İDRARA ÇIKMA BAŞ DÖNMESİ BİLİNÇ KAYBI

HİÇBİR YİYECEK VE/VEYA İÇECEK KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMEZ!!!!!

Diyet tedavisinde yeterli ve dengeli beslenme önemlidir Diyet tedavisinde yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Bunun için besin gruplarından önerilen miktarlarda ve zamanlarda tüketilmesi gerekir.

1.GRUP: SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Süt,yoğurt,peynir,çökelek, Besleyici değerleri Protein,kalsiyum ve fosfordan zengindir.Çok iyi riboflavin kaynağıdır.Folik asit ve diğer B vitaminlerini içerir.

2.GRUP: ET GRUBU Sığır,koyun,kümes hayvanları,av hayvanları,balıklar, kurubaklagiller,fındık,fıs tık ve ceviz. Besleyici değerleri Protein kaynağıdır,demir,çinko ve B vitaminlerinden (Riboflavin, niasin, B6, B12) zengindirler.

3.GRUP: TAZE MEYVE VE SEBZELER Her türlü sebze ve meyveler Besleyici değerleri A vitamini,E,C,B vitaminleri, kalsiyum ve demirden zengindirler.

4.GRUP: EKMEK VE TAHILLAR Ekmek ve buğday, mısır,pirinç,makarna, bulgur vb.tahıllar Besleyici Değeri Karbonhidrattan zengindirler.Az miktarda protein içerirler.B12 dışındaki tüm B vitaminlerinden zengindirler.

İLAÇ DİABETLİNİN TABAĞINDADIR!!!

ÖZETLE Şeker ve şeker içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıyız. Diyetimizde mutlaka posa içeren yiyecekleri tercih etmeliyiz. Öğün atlamamalıyız.( 3 ana + 3 ara) Yiyecek miktarlarımızı iyi belirlemeliyiz. Sporu yaşam tarzımız haline getirmeliyiz.

Beslenmesi ve ilaçlarına önem gösteren diyabetli. Beslenmesi ve ilaçlarına önem göstermeyen diyabetli.

DİYABETİ ÖNLEMEK İÇİN GÜCE SAHİBİZ