Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Advertisements

BOŞALTIM SİSTEMİ.
DERS: HAYAT BİLGİSİ KONU: ORGANLARIMIZ
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
5.SINIF SİNDİRİM SİSTEMİ
Emir Melih Tosun 5/k 654 Cihangir Fatih Ercan 5/k 1600
BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
Sindirim.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sindirim Sistemi -.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Tüm canlılar hücrelerden oluşur.
BOŞALTIM SİSTEMİ GRUP FOTOFEN.
7. SINIF 1. ÜNİTE ÇALIŞMA KİTABI ETKİNLİKLERİ
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VE SAĞLIĞIMIZ
BOŞALTIM SİSTEMİMİZİ TANIYALIM
*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
Calmustical 5.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM calmustical
Solunum Sistemi
Vücudumuzdaki Sistemler Canlılar ve Hayat
BOŞALTIM SİSTEMİ Vücut organ ve hücrelerinin biyolojik aktiviteleri (sentez, solunum, yıkım, dönüşüm…) sonucu bazı artıklar oluşur. Vücuttaki zararlı artıkların.
BÖBREKLER VE BOŞALTIM SİSTEMİ.
SİNDİRİM Ve GÖREVLİ YAPILAR. SİNDİRİM Ve GÖREVLİ YAPILAR.
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ : EMİNE KURTEL
ANA SAYFA KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRLENME HAZIRLAYANLAR ÇIKIŞ.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
3. BÖLÜM VÜCUDUMUZDA BOŞALTIM AMAÇLAR
SİNDİRİM SİSTEMİMİZ.
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
BOŞALTIM VE BOŞALTIM SİSTEMİ NE DEMEKTİR?
BOŞALTIM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
FEN BİLİMLERİ DERSİ 5.SINIFLAR HAFTALIK KONU DAĞILIMI 15 Eylül Eylül 2014 (1) İlk ders genelgesi, 5.Sınıf Fen Bilimleri müfredatının.
Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim
ANA SAYFA KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRLENME HAZIRLAYAN ÇIKIŞ.
S OLUNUM SISTEMI ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTA OKULU GÜRKAN AKKAŞ 6/C MEHMET YAZICI ÖMER GÜNEŞ.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
Solunum Sistemi ve Yardımcı Organlar Ali Metin ÇEVİK /B
Ders: Fen ve Teknoloji (4
Organlarım Çalışmazsa
BOŞALTIM SİSTEMİ fsinemb.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VUCUDUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR
İÇ ORGANLARIMIZ.
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
ZARARLI MADDELERİN BOŞALTIMI İstanbul, Kadıköy’de belediye ekipleri tarafından tespit edilen bu ev görenleri hayrete düşürdü. Mahalleliler eve: ÇÖP.
ORGANLARIM. Akciğer, hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organıdır. Ana görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve dolaşımdaki karbondioksiti.
FEN VE TEKNOLOJİ İYİ DERSLERRR .
SİNDİRİM sistemi
BOŞALTIM SİSTEMLERİ İNSANLARDA BOŞALTIM SİSTEMİ
BOŞALTIM Vücumuzdaki yaşamsal olaylar sonucunda bazı atık maddeler oluşur.Bu atık maddelerin dışarı atılması olayına BOŞALTIM denir. Vücumuzdaki yaşamsal.
Evimizde çöpler hijyen ve yaşam için engel teşkil edeceğinden çöpleri atarız. İşte vücudumuzdaki çöpler de atık maddelerdir.Vücudumuzda bulunması zararlı.
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
Boşaltım Sistemi.
DOLAŞIM SİSTEMİ
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
İNSAN VÜCUDU.
Sunum transkripti:

Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni  www.egitimhane.com   Boşaltım Sistemi Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni  Hidayet KÜÇÜKBAYKAL

Boşaltım Nedir ? Canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için dışarıdan aldıkları besin içerikleri, vücutta enerji üretimi için, yapım ve onarım için ve düzenleyici olarak kullanılır. Besin içeriklerinin hücrelerde yaşamsal faaliyetlerde kullanılması (besin maddelerinin hücrelerde parçalanması) sonucu oluşan su, madensel tuzlar, karbondioksit gazı gibi zararlı ve atık maddelerin vücut dışına atılmasına boşaltım denir.

Boşaltım Sistemi Boşaltım olayını gerçekleştiren sisteme boşaltım sistemi denir. Boşaltım olayında, hücrelerde oluşan zararlı atık maddeler, vücuda dışarıdan alınarak kana karışan zararlı maddeler ve vücudun ihtiyacından fazla alınan yararlı maddeler dışarıya atılır.

İnsanlarda Boşaltım Sistemini Oluşturan Organlar İnsanlarda boşaltım sistemini oluşturan organlar; böbrekler, üreter, idrar kesesi ve üretradır. İnsanlarda deri, akciğerler ve kalın bağırsak ta boşaltım yapan diğer organlardır. Ayrıca karaciğer de boşaltıma yardımcı organlardır. İnsanlarda boşaltım sistemi, solunum ve dolaşım sistemi ile birlikte çalışır.

Boşaltım Sistemi Organ Ve Görevleri A) Böbrekler  Böbrekler, vücutta yaşamsal faaliyetler sonucu oluşan su ve madensel tuzlardan oluşan atık maddelerin kandan süzülerek idrar şeklinde vücut dışına atılmasını sağlar. Yani insanlarda boşaltım olayını gerçekleştiren organ böbreklerdir. 

Boşaltım Sistemi Organ ve Görevleri B) Üreterler   Böbrek ile idrar torbası arasında bulunan ve idrar kesesine, kadar uzanan yaklaşık 25-30 cm uzunluğunda olan ve kas liflerinden oluşan boru şeklindeki kanallardır. Her iki böbrek tarafındada birbirinden bağlantısız olarak bulunur.

Boşaltım Sistemi Organ Ve Görevleri C) İdrar Kesesi  Üreter (idrar borusu) ile böbreklerden gelen idrarın vücutta toplandığı yerdir. İdrar kesesi, kuvvetli kaslardan yapılmıştır ve gerektiğinde genişleyerek idrarı bir süre depolar. İdrar kesesinde depolanan idrar, buraya bağlı olan idrar yolundan (üretradan) ile vücut dışına atılır.

Boşaltım Yapan Diğer Organlar İnsanlarda akciğerler, deri ve karaciğer boşaltım yapan diğer organlardır. A) Akciğerler : Hücrelerde solunum olayı sonucu oluşan karbondioksit gazını ve su buharını, soluk verme yoluyla vücut dışına atarak boşaltım yapar.

Boşaltım Yapan Diğer Organlar B) Deri : Vücutta fazla olan su ve madensel tuzları terleme yoluyla vücut dışına atarak boşaltım yapar. Ayrıca terleme yoluyla (dışarı atılan su molekülleri, ısı moleküllerini taşır) vücudun ısı dengesi sağlanmış olur.

Boşaltım Yapan Diğer Organlar C) Karaciğer : Hücrelerde solunum olayında bazı besinler (proteinler) parçalandığında amonyak denilen ve çok zehirli olan bir sıvı oluşur. Karaciğer bu sıvıyı daha az zehirli olan üre ve ürik asidine çevirerek boşaltıma yardımcı olur.

Boşaltım Yapan Diğer Organlar D) Kalın Bağırsak : Kalın bağırsak, ince bağırsaktan kana geçemeyen besinler ile su, madensel tuzlar (mineraller), besin atıkları ile safra sıvısının bir süre depolanmasını ve sindirim sisteminin son bölümü olan anüse iletilip anüsten de dışkı yoluyla vücut dışına atılmasını sağlar. 

Üre Ürik Ve Amonyak Nedir ? A) Amonyak  Amonyak çok zehirli bir asittir. Besinler parçalandığında içinden çıkan bir zehirdir. Zararları  A)Gözleri tahriş eder. B)Solunum yollarını tahriş eder. C)Deriyi tahriş eder.

Üre Ürik Ve Amonyak Nedir ? B) Üre  Üre, vücuttan mutlaka atılması gereken amonyaktan daha az zehri vardır. Üre proteinli gıda alındığında ve parçalanması sonucunda oluşur.

Üre Ürik Ve Amonyak Nedir ? C)Ürik Nedir  Ürik de aynı üre gibi çok zehri olmayan bir maddedir. Vücutta kalırsa vücuda zararı olur. Bu yüzden hemen böbrekler yardımıyla atılır.

NOT  NOT : 1- Atık maddeleri vücuttan uzaklaştıran organlar; • Böbrekler • Akciğerler • Deri • Kalın bağırsak • Karaciğer (Boşaltım yapmaz.)

Beni Dinlediğiniz için Teşekkür Ederim Kaynak http://fmanager2008.blogcu.com/7-sinif-bosaltim-sistemi/46566866