SÖZCÜKte ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
SÖZCÜKte ANLAM.
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
ÖZGE AKMAN Yan ve argo anlam.
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
SIFATLAR ÖN AD.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
SÖZCÜKTE ANLAM.
TAMLAMALAR.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
YAPI(PLAN).
(GERÇEK,YAN VE MECAZ ANLAM)
türkçe performans ödevi
DERS:DİLBİLGİSİ KONU: KELİME VE ÇEŞİTLERİ
YAPI BİLGİSİ.
TAMLAMALAR.
SORULAR.
FİİL (EYLEM).
FİİLLER.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
Benim adım Balerin Bebek.
GERÇEK ANLAM MECAZ ANLAM.
GERÇEK ANLAM MECAZ ANLAM
TAMLAMALAR.
KELİME (SÖZCÜK) Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime denir.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
SÖZCÜKTE ANLAM Hazırlayan:Gökçe Hanım EMİR Numara:
EŞ SESLİ KELİMELER Yazılışları aynı fakat anlamları farklı kelimeler eş sesli kelimelerdir.
EDATLAR.
GERÇEK VE MECAZ ANLAMLI KELİMELER
SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ
Hazırlayan: Rıdvan Gezici Onuncu Grup Bilgisayar I Dersi Konu Hakkında: Sözcükte anlam konusunun öğrencilere nasıl anlatılacağı. Konunun içeriği ve konu.
Sözcükte Anlam/ Mecaz Anlam
TÜRKÇE / Sözcükte Anlam
E D A T BAĞLAÇ Ü N L E M.
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
MECAZ ANLAM Sözcükler,kimi durumlarda bir ilgi ya da benzetme sonucu gerçek anlamlarından başka bir anlam kazanır. Buna ‘’mecaz anlam’’ denir.
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
Günlük hayatta kullandığımız cümlelerde yapılan işi anlatan bir kelime mutlaka olmalıdır. Aşağıdaki cümlelerde yapılan işi, hareketi ve olayı anlatan kelimeleri.
Gerçek ve mecaz anlam.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
 Fiilimsi ya da eylemsi; fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
GERÇEK ANLAM MECAZ ANLAM
TAMLAMALAR.
HAZIRLAYAN:EMİNE DİNÇEL DERS:BİLGİSAYAR NO:233 SINIF:9/A
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Neden kitap okuyoruz.
SÖZCÜKTE ANLAM
Sunum transkripti:

SÖZCÜKte ANLAM

KELİME (SÖZCÜK) Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime denir. Kelime, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan dilin anlamlı en küçük parçasıdır. Kelimelerin belirli bir düzen içerisinde bir araya getirilmesiyle anlaşma sağlanır.

ANLAM BAKIMINDAN KELİMELER Kelimelerin taşıdıkları anlamları maddeler hâlinde sıralayalım.

Sözcüklerde Anlam Özellikleri Gerçek Anlam Mecaz Anlam Yan Anlam

Gerçek Anlam Kelimelerin taşıdıkları ilk ve genel anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır Kelimenin gerçek anlamı, herkesçe bilinen yaygın anlamıdır.

Sıcak çorbayı içince rahatladım. Biraz sonra toprak bir yola girdik. Sıcak çorbayı içince rahatladım. Dolaptan temiz elbiselerini çıkardı. İpin ucundan da ben tuttum. Bu çiçeğin kökü yeterince su almıyor. Sobaya attığımız odun yanıyor.

Yan Anlam: Temel anlamıyla bağlantılı olarak zamanla ortaya çıkan değişik anlamlara yan anlam denir. Sözcüğün gerçek anlamının dışında, ancak gerçek anlamıyla az çok yakınlık taşıyan yeni anlamlar kazanması yan anlamı oluşturur. Bir sözcüğün yan anlam kazanmasında genellikle yakıştırma ve benzerlik ilgisi etkili olmaktadır.

Meselâ “göz” dendiğinde akla ilk gelen, kelimenin temel anlamı olan organ adıdır. Ama “iğnenin gözü”, “çantanın gözü”, masanın gözü” tamlamalarındaki anlamlar benzetme yoluyla kazandırılmış yeni anlamlardır. Bunlara da yan anlam denir. Meselâ, “düşmek” kelimesi “Meyveler tek tek yere düştü” cümlesinde temel anlamda; “Çocuğun pantolonu düşüyordu”, “Bu yılın ilk karı düştü”cümlesinde ise yan anlamdadır.

Şişeyi boğazına kadar doldurdu Bu dalda başarılı olabileceğimi sanıyorum. Yokuşun başına kadar koştuk. Uçağın kanadı parçalanmış. Kentin göbeğinde bombalar patladı. Sıranın gözüne koyduğum kitabı bulamıyorum. Küçük kardeşi İzmit’te okuyormuş.

Mecaz Anlam: Bir sözcüğün gerçek anlamından bütünüyle uzaklaşarak kazandığı yeni anlama mecaz anlam denir. Başka bir deyişle bir kelimenin, gerçek anlamı dışında, başka bir kelimenin yerine kullanılması sonucu ortaya çıkan anlamdır. Bu kullanımda anlatımı renklendirmek ve kuvvetlendirmek esastır.

İşsizlik sorunu hükümeti terletecek. Kitapları taşırken kolum koptu. Hepimiz onun hafif biri olduğunu biliyorduk. Tatlı sözlerle babasının gönlünü aldı. Ben bu adamın görüşlerini tuttum. Bizim kökümüz Orta Asya’ya dayanır. Ona bir çift söz söylemediğime yanıyorum.

Sepetteki armutlar çok tatlıydı. (Gerçek anlam) Tatlı su levreğinin tadı başkadır.(Yan anlam) Ilık, tatlı bir sonbahar akşamı tanıştık.(Mecaz anlam) Çalışma odamın perdeleri değişti. (Gerçek anlam) Ördeklerin ayakları perdelidir. (Yan anlam) Cinayetin üzerindeki sis perdesi henüz aralanmadı. (Mecaz anlam)

Bizi İzlediğiniz İçin Teşekkür Ederiz Banu Ermancık