TÜRKÇE EK FİİL KONU ANLATIMI SORULAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
Köylü ulusun efendisidir.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
(BELİRTEÇ) ZARF.
FİİLLERDE ÇATI.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
YAPISINA CÜMLELER GÖRE BASİT SIRALI BAĞLI BİRLEŞİK.
EKLER.
TÜRKÇE EK FİİL KONU ANLATIMI SORULAR
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
SES BİLGİSİ SORULAR.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
Sarı Yumak ile Kara Yumak arkadaş olmuşlardı
EK FİİLLER.
EK - FİİL.
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
1/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D “ Annesi sonunda bebeği uyutabildi.” cümlesindeki fiilin çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? Tezlik Yaklaşma Sürerlik.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
Ses Bilgisi.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
ZARF (BELİRTEÇ).
FİİL (EYLEM).
FİİLLER.
Past tense ● Time expressions
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
HABER-DİLEK KİPLERİ EK FİİL FİİL ÇEŞİTLERİ FİİLLERDE ANLAM KAYMASI
FİİL ÇATISI.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
CÜMLEDE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
EK FİİL / EK EYLEM /.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER). Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman,
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
GENEL TEKRAR - 7 CÜMLE ÇEŞİTLERİ FEM DERSHANELERİ
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
DERSİMİZ TÜRKÇE.
Hakan Satılmış /Türkçe Öğrt. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
1.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem alan sözcük birleşik çekimli olmuştur? A)Geçen bayramda aramanı isterdim. B)Her şeye rağmen hayat güzeldir.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XII
Sunum transkripti:

TÜRKÇE EK FİİL KONU ANLATIMI SORULAR

ASUDE DURAN

1.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem alan sözcük birleşik çekimli olmuştur? A)Geçen bayramda aramanı isterdim. B)Her şeye rağmen hayat güzeldir. C)Kapıyı açtığımda kimseyi göremedim. D)Herkes oradaydı sadece sen yoktun.

2.SORU A)Dağların zirvelerini duman bürümüş. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil almış bir sözcük kullanılmıştır? A)Dağların zirvelerini duman bürümüş. B)Onlara ben nice emekler verdim. C)Sönmüş artık gökyüzündeki yıldızlar. D)Burada en güvendiğim kişi sendin.

3.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim türünden bir kelime ek fiil aldığı halde yüklem olmamıştır? A)Arkadaşına uzun zamandır kırgındı. B)Hedeflerimi gerçekleştirseydim daha iyi olacaktım. C)Sefa,çok çalışkan bir öğrenciydim. D)Mutluysan çalıştığın yerde başarılı olursun.

4.SORU 1)Zaman ince esen yeldir. 2)Hayat ağaç,günler daldır. 3)Mutluluk uzunca yoldur. 4)Vardıkça güzel görünür. Dörtlüğün kaçıncı dizesinde ek eylem almış sözcük yoktur? A)1 B)2 C)3 D)4

5.SORU Ek fiil aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı görevde kullanılmıştır? A) Buranın sahili yazları çok kalabalık olurmuş. B) Bahçedeki çiçekler güzel kokuluydu. C) Sahil bizim eve çok yakın. D) Hava dün de yağmurluydu.

UĞUR YENİ

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde ek fiil kullanılmamıştır? A) Onun hasta olduğunu bende biliyorum. B)Okulda dün birçok arkadaşımız hastaymış. C)Kalorifer arızalı olduğu için sınıflar soğuktu. D)Dün sabah sokağa çıktığımda her yer bembeyazdı.

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ek fiil almamıştır? A)Eski eşyaların bir kısmını çatıya çıkardı. B)Her sabah önce günlük gazeteleri okurdu. C)O, gençlerin duyduklarına tercüman olan bir şairdi. D)Dayımların yeni aldığı ev kent merkezine çok uzaktı.

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ek fiilin geniş zamanıyla çekimlenmiştir? A) Yamaçlar baştan başa çiçeklerle doluymuş. B) Buradaki ağaçların yaprakları çok güzeldi. C) Tarlalardaki kavunlar ve karpuzlar iri iriydi. D)Köyümüzdeki ağaçların meyveleri çok lezzetlidir. A) Yamaçlar baştan başa çiçeklerle doluymuş. B) Buradaki ağaçların yaprakları çok güzeldi. C) Tarlalardaki kavunlar ve karpuzlar iri iriydi. D)Köyümüzdeki ağaçların meyveleri çok lezzetlidir.

9) (1)saatlerin,kendilerine ait bir dilleri vardı 9) (1)saatlerin,kendilerine ait bir dilleri vardı.(2) çok eski çağlardan beri onlar,zaman ölçü birimi olarak kullanılıyor.(3)saatler,süreç içerisinde mekanikten dijitale çeşitli evreler geçirdi. (4)giderek de teknolojik tasarım ürünlerine dönüşüyor. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinin yüklemi ek fiil almıştır? A)1 B)2 C)3 D)4

10.Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır? A)Uyuyorlar B)Gelmediniz C)Alacakmış D)Gidemezsin

ADİL POLAT ÖZYILAZ

11.SORU I) Ayakları beyaz güvercine benziyordu. II) O zamanlar bizi ağlatırdı. III) O yıllarda çok mesuttuk. IV) Ellerinin değdiği her şey gülerdi.   Yukarıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem farklı görevde kullanılmıştır? A) I. B) II. C) III. D) IV.

12.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem, ötekilerinden farklı bir görevdedir?   A) O işi başaracağımı hissediyorum. B)Bu, yeni bir olaydı. C)Bugünlerden çok yorgundu. D)Müdür bey, izinliymiş.

13.SORU Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi“ şimdiki zamanın rivayeti ” biçimindedir? A)Yine alışverişten geliyordu. B)Bu filmi yıllar önce izlemiştim. C)Böyle bir sonucu beklemiyormuş. D)Benden bir dilekçe istediler.

14.SORU Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi birleşik zamanlı bir fiil değildir? A)Elim ayağım tutarken çalışmalıyım. B)Arada sırada uğrarlardı. C)Oraya gitmek zorunda kalmıştık. D)Benim kim olduğunu bilmiyormuş.

15.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmamıştır?   A)Çocuk dün hastaydı. B)Kardeşin iyiyse pikniğe gelsin C)Bu işi kendim halletmeliydim. D)Ekmekleri hemen eve götür

AYTEN FATMA ÖZYILMAZ

16.SORU Hangi cümlede ek fiil vardır?   A)Azıcık yemek yiyince hasta canlandı. B)Adam bize sıcak davrandı. C)Babacığım bana kitap verdi. D)Bu çocuk çok akıllıydı.

17.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmamıştır? A)Dergimizin en popüler yazarıydı. B)Gökyüzü akşama kadar pırıl pırıldı. C)Günlerdir babasıyla tarlada çalıştı. D)Gezip görmekten nedense hoşlanırdı.

18.SORU Aşağıdakilerin hangisinde ek eylem, ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? A)Onu kazanmak için çalışıyordu. B)Hava biraz bulutluydu. C)Onun bir evi vardır. D)Bu eriklerin tadı güzelmiş.

19.SORU Ek eylemler adların sonuna gelerek onları yüklem yapar ya da eylemlerin sonuna gelerek birleşik zamanlı eylem yapar. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylemin görevi diğerlerinden farklıdır?   A)Masanın üzerinde güzel bir resim vardı. B)O yıllarda en sevdiğim romancı, Kemalettin Tuğcu’ydu C)Yıllar öncesine ait o guguklu saati hiç unutmamıştım. D)Uzun yıllar önce buralar ne kadar güzelmiş.

20.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmıştır?   A)Köyden kasabaya iki saatte ulaştı. B)Zavallı çocuk neredeyse açtı. C)Soğuk havada dışarıda gezince hemen hastalandı. D)Çocuklar bahçede neşe içinde oynuyor.

MEHMET SALİM ŞEREKİOĞLU

21.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı fiil kullanılmamıştır? A) Sabah erken kalkıp bütün ödevlerini bitirdi. B) Gelmeyeceğini söyleseydin hazırlık yapmazdım. C) O zamanlar üstüne çok gitmiştim. D) Zaten onlar da görüşmeyi istemiyorlardı.

22.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil yoktur? A) Babam akşam epey yorgundu. B) Evde bir kavanoz reçel var. C) Merak etmeyin, o da sizi çok sevmiş. D) Bizi konu komşuya rezil eden bu adamdır.

23.SORU Aşağıdaki altı çizili eylemlerden hangisi basit zamanlıdır? A) Şimdiye kadar çoktan yolu yarılamıştık. B) Kazanmak için çok çalışmalıydı. C) Babasına bir kitap daha aldırdı. D) Ablasını bir başka seviyordu.

24.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil isme gelerek onu yüklem yapmıştır? A) Hani bu kitabı okumuştun? B) En güzel renk sarıdır. C) Keşke siz de oraya gelseydiniz. D) Dükkanın camlarını taşlamıştınız. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmıştır?

25.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı şekilde oluşturulmuş bir ek fiil vardır? A) Öğrencileri tarafından çok sevilen bir öğretmendi. B) Sınıfın en çalışkan öğrencisiymiş. C) Yaptıklarından büyük bir pişmanlık duyuyordu. D) Sevgi, bir insanın yaşayabileceği en güzel duygudur.

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ… HAZIRLAYANLAR: MEHMET SALİM ŞEREKİOĞLU MEHMET AYKUT ALDEMİR UĞUR YENİ ADİL POLAT ÖZYILMAZ ASUDE DURAN AYTEN FATMA ÖZYILMAZ TASARIM: ÖĞRETMEN: DESTEGÜL ZEYTİNELİ