“Farklı ama eşit” olmak için KADINA YÖNELİK ŞİDDETE HAYIR!

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
a Eşinizin size veya çocuklarınıza ya da sizinle aynı evde yaşayan
Advertisements

TÜRKİYE’DE ÇOCUKLAR.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET ŞİDDETİN TANIMLANMASI
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
KADINA YÖNELİK ŞİDDET Çankırı ADSM Eğitim Birimi.
KADIN ve SOSYAL YAŞAM Prof.Dr. Gönül BUDAK Dokuz Eylül Üniversitesi
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ KADIN SORUNLARI ARAŞTIRMA
Şİddet Muhammet GÜLER.
İŞ VE MESLEK SAHİBİ KADINLAR DERNEĞİ (BPW)
TOPLUMSAL CİNSİYET VE KADINA YÖNELİK AİLE İÇİ ŞİDDET
MEB Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi Yönetmeliği
3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE KADININ MEDENİ KANUNDAN DOĞAN HAKLARI
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
KADIN HAKLARI VE CİNSİYET EŞİTLİĞİ
TEKİRDAĞ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU
KADIN Kİ ; Bu toplumun atardamarı, evlat yetiştireni, boğaz doyuranı, akıl besleyeni, ruh bezeyeni, merhamet dağıtanı… VE KADIN Kİ ; Bu aynı toplumun…
Çetin SARIYILDIZ Rehber Öğretmen
KADIN ve SOSYAL YAŞAM Prof. Dr. Gönül BUDAK Dokuz Eylül Üniversitesi
SINIRLARIMIZ Kazanım: *Fiziksel, sözel ve duygusal tacizle karşılaştığında nereden yardım alabileceğini belirtir. 10 sınıf 40 nolu kazanım etkinliği.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
AİLE İÇİ ŞİDDET!.
1 Van Kadın Derneği 2008 Yılı Verileri. sınıflandırma Yüzyüze ve/veya telefonla 805 başvuru 1262 neden 350 Türkiyeli Kadın 525 nedenle 455 Sığınmacı ve.
Duyarlı olalım, çocuk haklarına saygı duyalım…. Çocuğa yönelik şiddet için yaygın olarak kullanılan terim çocuk istismarıdır ve çocuğun ailesi ya da ondan.
Ailenin Korunması Projesi Elmadağ ilçe M.E.M. AR-GE BİRİMİ
HAYIR DİYEBİLMEK LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
ŞİDDET nedir?.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ AİLE İÇİ ŞİDDET.
AİLE İÇİ ŞİDDET Ocak 2015.
ŞİDDET VE YARDIM SINIRLARIMIZ
ŞİDDET NEDİR ? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür.
İVRİNDİ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
5. Oturum Olası güçlükler ve çözüm yolları
Fiziksel, Psikolojik, Ekonomik Şiddetin Kadın Yaşamındaki Yeri
Çocuk İzlem Merkezinin tanıtımı ve işleyişi
Çocuk Koruma ve İzlem Merkezinin
5. Oturum Olası güçlükler ve çözüm yolları
AİLE İÇİ ŞİDDET.
HOŞGELDİNİZ.
TOPLUMSAL CİNSİYET Int.Dr. Elif ERTEM Int.Dr. Volkan BAYINDIR
ŞİDDET NEDİR???.
Uluslararası Sistem Çocuk Hakları Hukuku.
SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
8. ADIM: AİLE İÇİ ŞİDDETİN ÖNLENMESİ Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı SAĞLIKLI YAŞAMANIN ADIMLARI;
İNSAN HAKLARI STANDARTLARININ ETKİLİ UYGULANMASI BAĞLAMINDA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE ULUSLARARASI SEMPOZYUM (07–08 Haziran 2012, İstanbul) KADINA.
TEKİRDAĞ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU
SALDIRIYA KARŞI DESTEK BİRİMİ
İlk çağlarda vahşi hayatın,günümüzde ise
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
ERKEK Ş İ DDET İ KADINA YÖNEL İ K Ş İ DDET KADINA YÖNEL İ K A İ LE İ Ç İ Ş İ DDET 1.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
İNTERNET KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
6. BASAMAK Öfke Saldırganlık Şiddet
İNTERNET ORTAMINDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMASININ ÖNLENMESİ
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünya emekçi kadınlarının kutladığı uluslar arası bir gündür.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET Kamusal veya özel alanda meydana gelen
K ADıNA Ş IDDET VE H ER T ÜRLÜ A YRıMCıLıĞıN E NGELLENMESI 1.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET
KADINA ŞİDDET. Şiddet Nedir?  Şiddet, insanlığın var olmasından itibaren her dönemde ve her toplumda tanıklık ettiğimiz bir olgudur.
Kadın Suçluluğu - Aile İçi Şiddet
İDARECİ EĞİTİMİ.
ESRA ÇELİK 12/A Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması.
SALDIRIYA KARŞI DESTEK BİRİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

“Farklı ama eşit” olmak için KADINA YÖNELİK ŞİDDETE HAYIR! CHP Kadın Kolları – 25 Kasım 2011

“…yeryüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” M.K. ATATÜRK

Kadınlar hayatlarının her döneminde şiddete uğruyorlar… Anne karnında Bebeklikte Çocuklukta Genç kızken Yetişkin kadınken Yaşlılıkta…

Dünyada en az her 3 kadından 1’i fiziksel veya cinsel şiddete uğramıştır. (Birleşmiş Milletler, Kadının Statüsü Komisyonu, 2000)

Avrupa’da her 4 kadından 1’i fiziksel şiddet görmüştür. (Avrupa Konseyi Raporu, 2002)

Türkiye’de her 5 kadından 2’si fiziksel şiddet görmüştür. (Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, 2009)

Her 10 gebe kadından 1’i Kadınların yüzde 15,3’ü fiziksel şiddet görüyor. Kadınların yüzde 15,3’ü cinsel şiddete uğramış durumda. (Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, 2009)

Türkiye’de her 2 kadından 1’i duygusal şiddet yaşıyor. (Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, 2009)

Şiddet çok çeşitli olabilir… Zorla evlendirme Erken yaşta evlendirme Başlık parası Kumalık Berdel Çeyiz cinayetleri Kadın sünneti Bekaret kontrolü Namus bahanesiyle işlenen cinayetler Cinsel taciz Cinsel saldırı Kadın ticareti Evlilik içi tecavüz Ensest Flört ilişkisinde şiddet Savaşta toplu tecavüz Asit saldırıları

Türkiye’de 10 kadından 7’si çarşıya ancak kocasından izin alırsa gidebiliyor. (Altınay A., Arat Y., 2007; KSGM, 2009)

çok doğurmaya zorlanmak şiddettir. Erken evlendirilmek, çok doğurmaya zorlanmak şiddettir.

Her 10 kadından 1’i hamilelikte hiçbir sağlık kontrolünden geçmiyor. Her 10 doğumdan 1’inde, ebe dahil hiçbir sağlık personeli olmuyor.

yok ettiği için şiddettir. Okuma-yazma bilmemek, gelişme hakkını yok ettiği için şiddettir. Okur-yazar olmayan kadın 2000’de % 19.4 (5 milyon 700 bin) 2008’de % 12,3 (3 milyon 943 bin)

Dünyadaki yoksulların %70’i kadın.

Bu Bildirgeye göre kadına yönelik şiddet, Uluslararası sistemde kadına yönelik şiddete yer veren ilk belge: Birleşmiş Milletler’in 1993 tarihli Viyana Bildirgesi (Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi)’dir. , Bu Bildirgeye göre kadına yönelik şiddet, “kamusal ve özel alanda gerçekleşen, kadınların fiziksel, cinsel, duygusal zarar görmesiyle sonuçlanan ya da sonuçlanması olası, her türlü cinsiyet temelli şiddet eylemi veya bu eylemin yapılacağına ilişkin tehdit ya da zorlama ve keyfi olarak özgürlüğün kısıtlanması”dır.

Kadınlar her yerde şiddete uğruyorlar: Evde, okulda, işyerinde, sokakta, otobüste, çarşı-pazarda, seyahatte … En zoru ailede, eşinden ve çok yakınlarından şiddet görmek .

SON Türk filmlerindeki bu bitiş karesini herkes bilir: Ama hepimiz, evliliklerin bu mutlu sondan sonraki günleri olduğunu da biliriz.

Bu resimleri basından seçtik… Her gün yenileri yayınlanıyor…

Fiziksel Psikolojik şiddet şiddet Ekonomik Cinsel şiddet şiddet Aile içinde kadına şiddetin dört farklı görünümü Cinsel şiddet Ekonomik şiddet

Psikolojik şiddet Duygusal istismar: Aşağılamak, lakap takmak, küçük düşürmek, eş değil hizmet görevlisiymiş gibi davranmak… Gözdağı vermek: Kaş göz işaretleriyle korkutmak, eşyaları kırıp parçalayarak korkutmak, hayvanlara işkence ederek gözdağı vermek, efendinin kim olduğunu hatırlatmak, silah göstermek, tehdit etmek...

Dünyayla ilişkisini kesmek: Her şeyi denetlemek, aileyle görüşmeyi yasaklamak, arkadaşlarıyla görüştürmemek, eve kilitlemek, kıskançlıkla denetlemek…

Çocukları kullanarak duygusal şiddet: Çocuklara bakmakta yetersizlik duygusu, suçluluk hissettirmek Çocukları mesajları iletmek için kullanmak Öfkesini çocuklardan çıkarmak, çocuklara kötü muamele etmek ya da bununla tehdit etmek

Kadını istemediği yer ve zamanda ya da istemediği biçimde cinsel ilişkiye zorlamak, Çocuk doğurmaya ya da doğurmamaya zorlamak, Fuhuşa zorlamak ya da fuhuş yaptırmak, Cinsel organlarına zarar vermek, Cinsel yolla bulaşan hastalık bulaştırmak, Yüz güzelliği, beden düzgünlüğü gibi cinsel cazibe açısından önem taşıyan organlarını sakatlamak, “cinsel şiddet”tir.

Ekonomik şiddet Kadının parasını elinden almak Ailesinden kalan tapu, düğünde takılan mücevher gibi zenginliklerini elinden almak Çalışmasına izin vermemek Zorla çalıştırmak Ailenin harcama ve tasarruflarına ilişkin kararları kadına sormadan, danışmadan almak Parasız bırakmak, hiç para vermemek Çok az para vererek çok şey yapmasını beklemek İş yerine gidip çalışmasını istemediğini konuşmak ya da olay yaratarak kadının işten atılmasına yol açmak Kadının iş bulmasını kolaylaştıran beceri geliştirici çalışmalara katılmasını engellemek

Adana’da yaşandı! Fiziksel şiddet: İtip kakmak, tartaklamak, tokatlamak, tekmelemek Kesici ve vurucu aletlerle bedene zarar vermek Sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakmak Sağlık hizmetlerinden yararlanmasına engel olmak suretiyle bedensel zarara uğratmak

Kadın cinayetlerinde fail arasında değişen oranlarda Çeşitli ülkelerde yapılan incelemelerden elde edilen sonuç: Kadın cinayetlerinde fail yüzde 40 ila yüzde 70 arasında değişen oranlarda koca ya da sevgilidir. (Dünya Sağlık Örgütü, 2002).

Güldünya’yı unutmadık, unutmayacağız… Töre/namus cinayetleri yaşama hakkına saldırıdır. Güldünya’yı unutmadık, unutmayacağız… GÜLDÜNYA KANUNU’NU BİZ ÇIKARACAĞIZ!

ŞİDDET KADER DEĞİLDİR!

Aramalar, Türkiye’nin her yerinden ücretsizdir. Alo 183 Her saatte aranabilir, Yaşananlar anlatılabilir, Bilgi alınabilir, başvuru yapılabilir en yakın yer öğrenilebilir. Alo 155 Her saatte aranabilir, duruma müdahale için çağrılabilir. Polis: Adli işlemlere başlar. Koruma sağlayabilir. Yardım edebilecek kuruluşlar hakkında bilgi verir. Aramalar, Türkiye’nin her yerinden ücretsizdir.

İldeki Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürlüğü’ne, İldeki Baro’ya, adli yardıma ve kadın Hukuku Komisyonu’na, Belediyelere, Kadın kuruluşlarına, başvurulabilir.

Kesik, yaralanma, kırık varsa, öncelikle 112 Ambulans çağrılmalıdır.

Kadına yöneliş şiddeti önlemek ve mağdurlara destek olmak için Aile Danışma Merkezleri ve Toplum Merkezleri Kadın Danışma Merkezleri ve Sığınmaevleri Meclis Polis Jandarma Alo 183 SHÇEK İl Müdürlükleri Belediyeler Baroların Kadın Hakları Uygulama Merkezleri Milli Eğitim Bakanlığı Sivil Toplum Örgütleri Valilik/ Kaymakamlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Savcılık/Aile Mahkemeleri Medya Kuruluşları Siyasi partiler Kadına yöneliş şiddeti önlemek ve mağdurlara destek olmak için HERKESİN SORUMLULUĞUNDADIR…

CHP, “farklı ama eşit” yaşadığımız bir dünya için, “KADINA YÖNELİK ŞİDDETE HAYIR!” diyor. CHP Programı, kadına yönelik şiddeti sona erdirmeyi öngörüyor.

Hiçbir kadının şiddete uğramadığı günler diliyoruz. CHP Kadın Kolları