Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KADINA ŞİDDET. Şiddet Nedir?  Şiddet, insanlığın var olmasından itibaren her dönemde ve her toplumda tanıklık ettiğimiz bir olgudur.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KADINA ŞİDDET. Şiddet Nedir?  Şiddet, insanlığın var olmasından itibaren her dönemde ve her toplumda tanıklık ettiğimiz bir olgudur."— Sunum transkripti:

1 KADINA ŞİDDET

2 Şiddet Nedir?  Şiddet, insanlığın var olmasından itibaren her dönemde ve her toplumda tanıklık ettiğimiz bir olgudur.

3  Dünya Sağlık Örgütü’ nün tanımına göre şiddet; Bireyin sahip olduğu gücünü fiziksel ya da ruhsal yaralanmaya ya da ölüme neden olacak şekilde başka bir bireye, topluma veya gruba dolaylı ya da doğrudan uygulamasıdır.

4 KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR?

5  Kadına şiddet, coğrafi bölgeye, eğitim düzeyine,ekonomik gelişmişliğe bakılmaksızın son derece yaygın görülmektedir.

6  Şiddetin toplum tarafından nasıl kabul edildiği de şiddete bakış açısı konusunda farklı bir pencereyi görmemizi sağlar. Şiddet normal bir şekilde algılanıyorsa artık anormal bir durum ortaya çıkmaz. Şiddet sorun çözme aracı olarak da görülmeye başlar.  Şiddetin toplum tarafından desteklenme biçimini “İki öğün yemek, beş öğün dayak”, “Kadının karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmemeli” gibi ifadelerle görmekteyiz.

7  Birey şiddet göstermeyi öğrendiği gibi şiddeti göstermemeyi de öğrenebilir.

8  Kadınların şiddete karşı ilk toplu tepkileri 17 Mayıs 1987’deki ‘’Dayağa Hayır’’ yürüyüşü olmuştur.

9 Hangi Erkekler Şiddet Uygular?  Kendine güveni zayıf olan,  Kendini yetersiz bulan,  Dürtülerini kontrol edemeyen,  Gevşeme yollarını bilmeyen,  Problem çözme becerilerini geliştiremeyen,  Krizleri yönetemeyen,  Aşırı kıskançlığa ve şüpheciliğe sahip olan erkekler şiddet uygulayabilir.

10  Bilinmelidir ki şiddet uygulayan her insan şiddet görmüştür. Ama şiddet gören her insan şiddet uygulamaz.

11  Günümüzde kadına yönelik şiddet artarak devam eden büyük bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Bu bağlamda BM kadına yönelik bildirge yayınlamış, Dünya Sağlık Örgütü de şiddeti kadın sağlığı sorunu arasında saymıştır.

12 Şiddet Biçimleri 1. Fiziksel Şiddet 2. Duygusal/Psikolojik Şiddet 3. Ekonomik Şiddet 4. Cinsel Şiddet

13 ŞİDDETE MARUZ KALAN KADININ ÖZELLİKLERİ  Şiddete maruz kalan kadın duygusallıktan yoksun,katı bir ortamda bulunduğu için pasifleşmiştir.  Sosyal açıdan yalnızdır.  Öz benlik saygısı düşüktür.  Şiddeti normal olarak kabul eder.  Partnerinin bir gün değişeceği ümidini barındırır.  Şiddetten kendini sorumlu tutar.  İtaatkar olmayı öğrenir.  Bağımlı kişilik geliştirir.

14

15 5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNU;  Çocuğa, eşe, ana-babaya, gebe kadına,kendini savunamayacak durumda olanlara karşı eziyet 3 ile 8 yıl arası hapis ile cezalandırılır.  Erken doğuma ya da düşüğe yol açan, yüzde kalıcı iz bırakan yaralamalar 3 ile 5 yıl arasında hapis ile cezalandırılır.

16  Aynı konutta yaşadığı insanlara ‘’kötü muamele’’ 2 ay ile 1 yıl arasında hapis ile cezalandırılır.  Ayrıca 4320 sayılı kanuna göre şiddete uğrama ihtimali varsa en yakın aile mahkemesine başvurarak koruma kararı çıkarttırabilirler. Mahkemeler saldırganı ya da tanığı dinlemeden bu emri çıkartmak zorundadırlar.

17 TÜRKİYE’DEKİ KADIN KONUK EVİ SAYISI  Aile içi şiddetle mücadelede en önemli mekanizmalardan olan kadın konuk evi sayısı, son beş yılda iki kat arttı.  2011 yılının Haziran ayına göre kadın konukevi sayısı 48 ve kapasitesi 1014 iken; 2016 yılının Ocak ayında bu sayı 100'e, kapasite de 2 bin 636'ya ulaşmıştır.

18  2016 yılının Ağustos verilerine göre;  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı 101,  Yerel yönetimlere bağlı 32,  Sivil toplum örgütlerine bağlı 4,  Toplamda 137 kadın konuk evi bulunmaktadır.  Türkiye’de 49 ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) mevcuttur.  2016 yılında yapılan çalışmalara göre kadın konuk evlerinde bulunan kadın sayısının 7368 olduğu saptanmıştır.

19 İHBAR HATLARI  183 SOSYAL DESTEK HATTI  112 AMBULANS  155 POLİS İMDAT  156 JANDARMA  444 26 18 BARO

20 KAYNAKÇA  Polat,O. (2016). Adli psikolojiye giriş, Seçkin Yayıncılık, 51-64  Yetim, D. ve Şahin, E.M. Dünya’da ve Türkiye’de kadına yönelik şiddet, Aile Hekimliği Dergisi; 2(2).  Karınca,E. (2008). Kadına yönelik aile içi şiddete ilişkin hukuksal durum ve uygulama örnekleri. 9-64  Saner,S. (2017). Kadına karşı şiddet ve korku,32(2).  Erdol,T. ve Gözütok,D. (2017). Ortaöğretim öğrencileri için toplumsal cinsiyet eşitliği öğretim programı ihtiyaç analizi: (Bir Anadolu Lisesi Örneği), Eğitim ve Bilim Dergisi; 42(190).  Yüceşahin,M. ve Kaptanoğlu,İ. (2016). Türkiye’de kadına yönelik aile içi şiddetin cinsiyet temelli mekanlardaki karakteristikleri, 17(2).  Dişsiz,M. ve Şahin, N. (2005). Evrensel bir kadın sağlığı sorunu: kadına yönelik şiddet. 51-58.  Aydoğan,F. (2003). Şiddet olgusu üzerine, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2(1).  Güler,N., Tel,H. ve Tuncay, F. (2005). Kadının aile içinde yaşanan şiddete bakışı, C.Ü. Tıp Fakültesi Dergisi, 27(2): 51-56  Subaşı,N. ve Akın, A. (2003). Kadına yönelik şiddet; nedenleri ve sonuçları,4-6.  Tuz, C. ve ark.(2015).Kadına yönelik şiddet derecelendirme ölçeği ve mağdurların cinsel deneyimleri ölçeği türkçe versiyonunun geçerlilik ve güvenirliği.Euras J Fam Med, 4(2),83-89


"KADINA ŞİDDET. Şiddet Nedir?  Şiddet, insanlığın var olmasından itibaren her dönemde ve her toplumda tanıklık ettiğimiz bir olgudur." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları