HEMODİYALİZDE DAMAR YOLU UYGULAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
Advertisements

Böbrek hastası ne zaman nefroloğa (nefrolojiye) yönlendirilmelidir?
Kateter komplikasyonları
Türk Nefroloji Derneği Nefroloji Kış Okulu 2009 Nevşehir
Türk Nefroloji Derneği Nefroloji Kış Okulu 2010 Girne
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERTANSİYONA YAKLAŞIM
Derin Ven Trombozu Tedavisinde EKOS Deneyimlerimiz
OLGU SUNUMU Dr. Bilun Gemicioğlu.
Operasyon Öncesi Hazırlık
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
BÖBREK NAKLİ DR. ÜLKEM YAKUPOĞLU ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİNDE DİYALİZ-DIŞINDAKİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
Yasemin Çırak1, Sema Savcı2, Zehra Karahan3
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Müjdat YENİCESU Doç. Dz. Tbp. Alb. GATA Nefroloji BD Ankara
TÜRKİYE’ DE DİYALİZİN SAĞLANMASI VE DAMAR YOLU UYGULAMALARI
ACİL SERVİSTE VENÖZ KATETERİZASYON UYGULAMALARI
TND SÜREKLİ EĞİTİM TOPLANTILARI 10 Mart 2007, Antalya
TRANSFÜZYON GÜVENLİĞİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
ARTERİYO – VENÖZ GİRİŞ YOLLARI
Olgu örnekleri ile hemodiyaliz uygulaması sırasında yapılan yanlışlar
DİYALİZ FİSTÜLLERİNDE GÖRÜNTÜLEME BURÇAK GÜMÜŞ Başkent Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
VENÖZ YETMEZLİKTEN KORUNMA SAĞLAYABİLİRMİYİZ?
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
Eritropoetine Yanıtta Demir Sağaltımının Değerlendirilmesi
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
AVM TEDAVİSİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR
PERİFERİK DAMAR HASTALIKLARI
CA, Erkek, 71 y. Yakınma: Birgün önce ani göz kararması, baş dönmesi ve 20 dakika süren bayılma ve ayıldığında bulantı, kusma Acil servise başvuru: Öksürük.
Hazırlayan:Stj.Dr.Yasin YARDİBİ Prof.Dr.Itır YEĞENAĞA
GEÇİCİ KATETERLER, TÜNELLİ KATETERLER, PORT KATETERLER
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
Prof. Dz. Tbp. Kd. Alb. MÜJDAT YENİCESU
OLGU ÖRNEKLERİYLE ASİT- BAZ, SIVI-ELEKTROLİT BOZUKLUKLARI VE TEDAVİSİ
Kateter komplikasyonları
TANIYA ULAŞIM Prof.Dr.Bülent Erbay.
Renal Destek Tedavisinde Vasküler Kateter Uygulamaları
Mehmet Mahir Atasoy Radyoloji Anabilim Dalı MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
Vena Kava Superior Sendromunun Endovenöz ve Cerrahi Tedavisi
AORT KOARKTASYONUNDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Fontan Dolaşımı Geç Komplikasyonlar ve Tedavileri
HEMODİYALİZ Mİ? PERİTON DİYALİZİ Mİ?
Hemodiyaliz Hastalarında Endovasküler Yolla Tedavi Edilen Santral Ven Darlık ve Tıkanıklıklarının Uzun Dönem Sonuçları Dr. Serkan Gür, Şifa Üniversitesi.
Doç. Dr. Kazım Beşirli Aort Koarktasyonu, Aortik İnterruption ve Arkus Aorta Anomalileri (Vasküler Ring) Doç. Dr. Kazım.
MULTİPL RİSK FAKTÖRLERİ
HEMODİYALİZ YETERLİLİĞİ
Hemodiyaliz Hemşireliği
GÖĞÜS CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM İLKELERİ
BRONKOSKOPİNİN ENDİKASYON VE KONTRENDİKASYONLARI
HARP YARALILARINDA TAHLİYE PRENSİPLERİ SEMPOZYUMU
Op. Dr. MUSTAFA SAYGIN Kalp ve Damar Cerrahı. Damar Kliniği Op. Dr. Mustafa G. SAYGIN Doğum 1972 Ortaöğrenim : İzmir Atatürk Lisesi Tıp : Marmara.
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Hem. SEDA ORÇIN
ÜMMÜHAN MADEN KBH EĞİTİM HEMŞİRESİ.
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
AV FİSTÜL - KATETER KULLANIMI ve HEMŞİRELİK BAKIMI
HemodİyalİzDE DAMARYOLU SEÇENEKLERİ
KALP DAMAR CERRAHI GÖZÜYLE DAMAR YOLU
KALP ve PERİFERİK VASKÜLER SİSTEM
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
PERFÜZYONİST GÖZÜ İLE MİNİMAL İNVAZİV KALP CERRAHİSİ
HOŞGELDİNİZ … © Diaverum September 2018.
SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
RENAL REPLASMAN TEDAVİSİ ALAN HIV OLGUSU
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
ARŞ. GÖR. DR. HAVVA ŞEN KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ AD
Sunum transkripti:

HEMODİYALİZDE DAMAR YOLU UYGULAMALARI Müjdat YENİCESU Doç. Dz. Tbp. Kd. Alb. GATA Nefroloji BD, Ankara 25 Mart 2005, Bolu

HEMODİYALİZDE DAMAR YOLU NİÇİN ÖNEMLİDİR? DİYALİZ ETKİNLİĞİ MORTALİTE MORBİDİTE PROSEDÜREL KOMPLİKASYONLARIN ZENGİNLİĞİ TEHLİKESİ HASTANIN TEDAVİ UYUMU MULTİDİSİPLİNER VE UNİDİSİPLİNER YAKLAŞIM KOORDİNATÖR NEFROLOG ? SARF MALZEMESİ GEREKTİRMESİ Mevzuat, Malzeme bilgisi, Sarf işlemleri YATAK KAPASİTESİNİN DOLDURULMASI MALİYET

HEMODİYALİZDE DAMAR YOLU KISA SÜRELİ, GEÇİCİ DAMAR YOLU UYGULAMALARI UZUN SÜRELİ, KALICI, DEVAMLILIĞI OLAN DAMAR YOLU UYGULAMALARI

MEMLEKETİMİZDE HEMODİYALİZ İÇİN DEVAMLILIĞI OLAN DAMAR YOLU SEÇİMİNDE NEFROLOG YAKLAŞIMI İLE DAMAR CERRAHI YAKLAŞIMI ARASINDA FARK VAR MIDIR?

?

DAMAR YOLU SEÇİMİNDE FARKLILIK NASIL KAZANILIR? ANAMNEZ BECERİSİ FİZİK MUAYENE BECERİSİ VENOGRAFİ, ARTERİOGRAFİ İNCELEMELERİNDEN YARARLANMA BECERİSİ

DEVAMLI BİR DAMAR YOLU SEÇİMİ ÖNCESİNDE SORGULANMASI GEREKEN ÖZELLİKLER? Hangi elini kullanıyor Öncesinde santral venöz kateter kullanılmış mı? Pacemaker kullanılmış mı? Ciddi konjestif kalp yetmezliği hikayesi var mı? Arteriel veya venöz periferik kateterler kullanılmış mı? Diabet var mı? Antikoagülan tedavi kullanılıyor mu? Koagülopatisi var mı? Kalp kapak hastalığı veya protez kalp kapağı mevcut mu? Geçirilmiş bir kol, boyun veya toraks operasyonu hikayesi var mı? Canlı donöründen transplant şansı var mı?

Her iki elin arteriel nabızları değerlendirilmeli, DEVAMLI BİR DAMAR YOLU SEÇİMİ ÖNCESİNDE ARAŞTIRILMASI GEREKEN FİZİK MUAYENE ÖZELLİKLERİ Her iki elin arteriel nabızları değerlendirilmeli, Her iki ele Allen testi uygulanmalı, Her iki kolun kan basıncı ölçülmeli, Ödem kontrolü yapılmalı, Her iki ekstremitenin çapı karşılaştırılmalı, Kollateral venlerin kontrolü yapılmalı, Hedef damarlarda travma izi kontrol edilmeli, Turnike uygulayarak venöz yapı palpe edilmeli.

DAMAR YOLU SEÇİMİ ÖNCESİ HANGİ OLGULARDA VENOGRAFİDEN YARARLANMALIDIR? Damar yolu planlanan ekstremitede ödem veya çap artışı varlığı, Damar yolu planlanan ekstremite ve drenaj bölgesinde kollaterallerin varlığı, Damar yolu planlanan ekstremite tarafından daha önce subklavian ven kateteri veya pacemaker uygulanmış olması, Damar yolu planlanan ekstremite ve drenaj bölgesinde cerrahi operasyon uygulanmış olması.

DAMAR YOLU SEÇİMİ ÖNCESİ HANGİ OLGULARDA ARTERİOGRAFİDEN YARARLANMALIDIR? Damar yolu planlanan ekstremitede arterial nabazanları belirgin olarak azalmış olan olgular (Doppler incelemesi de yapılabilir)

NATİV ARTERİOVENÖZ FİSTÜL (AVF) Brescia ve Cimino 1966 Endikasyon KBY Zamanlama DOQI guidelines,1997 “Hdx tedavisine başlamadan 6-12 ay önce sağlanmalıdır.” Serum Cr değeri 4 mg/dl eriştiğinde (veya GFR<25 ml/dk) planlanmalıdır. RPA Guideline 2003, GFR<30 ml/dk/1.73 m2 HEMODİYALİZ OLGULARINDA DAMAR YOLU OLARAK AVF >%50 OLMALIDIR. DOQI-1997

NATİV AVF AVANTAJLARI Pıhtılaşma sıklığında eksternal şant ve greftlere göre azalma, Enfeksiyon sıklığında eksternal şant ve greftlere göre azalma, Eksternal şantlara göre daha emniyetli ve bakımı daha kolay, Hem en uzun açık kalma oranına (%70, 3 yıl) hem en düşük komplikasyon oranına sahip.

NATİV AVF DEZAVANTAJLARI Matürasyon için gerekli olan sürenin uzun olması (12-24 hafta), Matürasyonu 6 haftadan önce yeterli gibi görülen venöz yapıların kanülasyonu ile infiltrasyon riskinin yüksek olması, Gerek yapılması gerek kanülasyonu için deneyimli elemanlar gerektirmesi.

HASTA EĞİTİMİ VE AVF HAZIRLIĞI Kronik böbrek hastalıklı olgulara “damar yolu=yaşam yolu” kavramı ve önemi anlatılır. Hastaya damar yolu koruma bilinci verilir. Her iki üst ekstremitede damar gelişimine yardımcı basit ekzersiz alışkanlığı kazandırılmaya çalışılır.

AVF KOMPLİKASYONLARI AVF ün matürasyon yetersizliği (Zayıf arterial akım, ven çapının küçük olması, damarların derinde olması, venöz darlık, multipl kollateral venlerin varlığı) AVF ün geç dönemde yetersiz fonksiyonu veya kaybı (venöz darlık, hipotansiyon, volüm azlığı, koagülasyon eğilimi, oklüzif damar yolu basısı) İnfeksiyon (yetersiz aseptik teknik, yetersiz hasta hijyeni) Yüksek debili kalp yetmezliği (zeminde kalp hastalığı varlığı, ciddi anemi, büyük damarlar arasında fistül oluşturulması) Anevrizma Şiş omuz el sendromu, başparmak sendromu, multipl kollateral venlerin gelişmesi

AV GREFTLER 1974-1977; inek karotis arteri, göbek kordon veni, PTFE greft Endikasyon Nativ AVF oluşturulamayan/matüre olmayan KBY olguları Zamanlama Hemodiyalize başlamadan 2 hafta önce oluşturulması yeterlidir.

AV GREFT AVANTAJLARI Zamanlama Genelde 0-2 haftalık bir süre gerekmekle birlikte, diabetik, yaşlı ve malnütrisyonlu olgularda daha uzun süre gerektirir. Kanülasyon için daha büyük bir yüzey alanı sağlanmış olur. Matürasyon problemi yoktur. Kanülasyon sıklıkla daha kolaydır.

AV GREFT DEZAVANTAJLARI Nativ AVF e göre komplikasyon oranı daha yüksektir. Tromboz, infeksiyon Ortalama cerrahi revizyon gereklilik süresi 12-18 aydır. Allerjik reaksiyon Maliyet

SANTRAL VENÖZ KATETERLER (SVK) 1979 Uldall, SCV kateterizasyonu; 1983 Kaflı, tünelli kateter kullanımı Endikasyon Kısa süreli Hemodiyaliz, plazmaferez, hemofiltrasyon, hemodiafiltrasyon, ilik nakli gerektiğinde Uzun süreli Hemodiyaliz Kronik hemodiyaliz tedavisine başlayan olguların %70-80 inde başlangıç damar yolu kateterler olarak belirtilmektedir.

SANTRAL VENÖZ KATETERİZASYON İÇİN HANGİ DAMARLAR TERCİH EDİLİMELİDİR? Kısa süreli IJV FV SCV Uzun süreli IJV, sağ veya sol SCV, sağ veya sol FV, sağ veya sol İVC translumber

SANTRAL VENÖZ KATETER AVANTAJLARI Yatak başında konulabilir. Yerleştirilir yerleştirilmez kullanılabilir. Hastanın her kanülasyonda maruz kaldığı cerrahi travma burada yoktur. Diyaliz sonunda kanülasyon yerlerine bası gerekmez.

SANTRAL VENÖZ KATETER DEZAVANTAJLARI Kısa süreli Kolayca infekte olması, Hastanın konforunu bozabilmesi, Pansuman zorluğu Uzun süreli Yerleştirilmesi daha özel şartlar gerektirebilir. Oklüzyon İnfeksiyon

Kronik hemodiyaliz amaçlı hangi damar yolu hangi oranda kullanılıyor? 1 yıl Sürvi % 2 yıl Sürvi 1 yıl CFS 2 yıl CFS HYS gün AVF 42 71 60 57 46 30 AVG 61 67 59 23 175 Total 103 68 40 31 205 Yenicesu M. JASN 1996, Abstract Book, p 1424 GATA Avrupa SSK Göztepe (*) (*) Dr. Ergin, Alışır, Şahin, Akın SSK Göztepe Eğitim Hastanesi 900 olgu V. Ulusal Hipertansiyon&Böbrek Hastalıkları Kongresi, Kongre Kitabı,P008; 2003 AVF % 89 74.7 96.1 AVG % 2 10.4 3.3 USK % 9 14.9 0.4

ANKARA’DA RASTGELE SEÇİLMİŞ 240 HEMODİYALİZ OLGUSUNUN DAMAR YOLU DURUMU Damar Yolu Tipi Sayı (%) Uzun süreli kateter 18 (7.5) Kısa süreli kateter 10 (4.1) Ön kol AVF 168 (70.3) Üst kol (Brakial) AVF 39 (16) Femoral AVF 1 (0.4) Graft 4 (1.7) TOTAL 239 28 (%11.6) 208 (%87)

DAMAR YOLU BAKIMI VE TAKİBİ Damar yolunun inspeksiyon, palpasyon ve oskültasyon muayenesi. Diğer Monitorizasyon teknikleri Doppler muayenesi Ultrasound dilüsyon Dinamik venöz basınç Statik venöz basınç Resirkülasyon çalışması Diyaliz etkinliğinin ölçülmesi (Kt/V, URR) Damar yolunun kullanım süresini artırmak. Komplikasyonları erken tanımak ve onarımını sağlamak Santral venöz kateter kullanımını azaltmak

SONUÇ Kronik hemodiyaliz hastalarında uzun süreli ve kaliteli bir yaşam ancak uygun ve yeterli bir damar yolu ile mümkündür. Damar yolu hekimliği sadece damar yolunu oluşturmakla sınırlı değildir, kullanımı, takibi, komplikasyonların erken tanınması gibi geniş bir uygulama alanı vardır. Damar yolu komplikasyonlarına müdahale komplikasyon oluşup damar yolu kaybedilmeden erken tanı ile başlamalıdır. Her ünite kendi yapısına uygun bir damar yolu oluşturma ve izleme ekibi ile bu alandaki çalışmalarını yürütmelidir. Ulusal registry çalışmalarına damar yolu ile ilgili sorular eklenerek bu alandaki mevcut durum belirlenmelidir.