ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİM EĞİM-1 :Bir dik üçgende dikey (dik) uzunluğun yatay uzunluğa oranına (bölümüne) eğim denir. Eğim “m” harfi ile gösterilir. [AB] doğrusu X ekseninin.
Advertisements

POLİNOMLAR TANIM: P(x)=anxn+an-1xn a2x2+a1x+a0 biçimindeki ifadelere reel katsayılı bir bilinmeyenli polinom denir. anxn, an-1xn-1, ... , a1x+a0.
Özel Tanımlı Fonksiyonlar
KARMA Ş IK SAYILAR Derse giriş için tıklayın... A. Tanım A. Tanım B. i nin Kuvvetleri B. i nin Kuvvetleri C. İki Karmaşık Sayının Eşitliği C. İki Karmaşık.
TAM SAYILAR.
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
DERS : KONU : DERS ÖĞ.: MATEMATİK SÜREKLİLİK.
MATEMATİK KÖKLÜ İFADELER.
MATEMATİK.
TÜREV UYGULAMALARI.
RASYONEL SAYILAR.
Birinci Dereceden Denklemler
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN;
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
1.BELİRSİZ İNTEGRAL 2.BELİRSİZ İNTEGRALİN ÖZELLİKLERİ 3.İNTEGRAL ALMA KURALLARI 4.İNTEGRAL ALMA METODLARI *Değişken Değiştirme (Yerine Koyma)Metodu.
TBF Genel Matematik I DERS – 1 : Sayı Kümeleri ve Koordinatlar
TBF - Genel Matematik I DERS – 8 : Grafik Çizimi
KESİRLİ FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
2.DERECE DENKLEMLER TANIM:
İŞLEM TANIM: A boş olmayan bir küme olmak üzere,A×A nın bir R alt kümesinden A ya tanımlanan her fonksiyona, işlem denir.İşlemi tanımlarken,’’
FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
HER ÖĞRENCİ MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR MURAT GÜNER ATAŞEHİR
BİRİNCİ DERECEDEN İKİ BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
DENKLEMLER. DENKLEMLER ÜNİTE BAŞLIĞI X kimdir neye denir,neden gereksinim duyulmuştur.Bilinmeyeni denklem kurmada kullanırız.Bilinmeyen problemlerde.
FONKSİYONLAR f : A B.
İŞLEM ve MODÜLER ARİTMETİK.
DOĞAL SAYILAR VE TAM SAYILAR
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ ve MATRİSLER
KONU: FONKSİYONLARIN LİMİTİ
TAM SAYILAR Pınar AKGÖZ.
TRİGONOMETRİK FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
TEMEL KAVRAMLAR.
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
DERS:5 TRİGONOMETRİK FONKSİYONLAR.
MATEMATİK 1 POLİNOMLAR.
10-14 Şubat Fonksiyonların Grafiği
Elif ÇAĞLAYAN Humayla ÖNDER Gamze Nur AYDIN Gülfer YÜKSEKDAĞ
İSMAİL EKSİKLİ Öğr. No:
Çarpanlara Ayırma.
KARMAŞIK SAYILAR.
KARMAŞIK SAYILAR.
İŞLEM VE MODÜLER ARİTMETİK.
MATEMATİK 1. DERECE DENKLEMLER.
SAYILAR.
MATEMATİK EŞİTSİZLİKLER.
İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER
İÇİNDEKİLER: TÜREV KAVRAMI TÜREV ALMA KURALLARI FONKSİYON TÜREVLERİ TÜREV UYGULAMALARI.
RASYONEL SAYILAR.
Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine ait ve x 0 ’a yakınsayan.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ KONU:TÜREV.
RASYONEL SAYILAR.
İLERİ GERİ Sayfa:2 GERİ Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine.
Yeşilköy Anadolu Lisesi. TANıM (KONUYA GIRIŞ) a, b, c gerçel sayı ve a ¹ 0 olmak üzere, ax 2 + bx + c = 0 biçimindeki her açık önermeye ikinci dereceden.
Tanım: tanımlı iki fonksiyon olsun.Eğer F(x) in türevi f(x)veya diferansiyeli f(x).dx olan F(x) fonksiyonunun belirsiz integrali denir ve biçiminde.
CANSU ÇABALAR 11 TM A 64. KARMAŞIK SAYILAR ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER.
A ve B boş olmayan iki küme olsun
B)Diziler yardımıyla limit C)Epsilon tekniği ile limit D)Özel tanımlı fonksiyonların limitleri A)Sağdan ve Soldan Limt A)süreklilik şartları Alıştır-
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR Ünite 1. ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR 1.1 Parçalı Fonksiyon 1.2 Parçalı Fonksiyonun Grafiği 1.3 Alıştırmalar 1.4 Mutlak Değer Fonksiyonu.
NBP101 MATEMATİK ÖĞR. GÖR . SÜLEYMAN EMRE EYİMAYA
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
EŞİTSİZLİKLER ÖMER ASKERDEN UZMAN İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
Konu : Fonksiyonların Lİmiti
Sunum transkripti:

ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR

ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR A.BİR FONKSİYONUN TANIM KÜMESİ Kuralı verilmiş bir fonksiyonun tanımlı olduğu en geniş reel sayı kümesine o fonksiyonun tanım kümesi (tanım aralığı) denir. 1. Polinom Fonksiyonun tanım kümesi Şeklindeki reel katsayılı polinom fonksiyonları bütün reel sayılar için tanımlıdır. Tanım kümesi A ile gösterilirse tanım kümesi A=R olur ÖRNEK 1 fonksiyonunun tanım aralığı nedir? ÇÖZÜM: bir polinom fonksiyonudur. Polinom fonksiyonlarının en geniş tanım aralığı kümesi reel sayılar kümesi olduğuna göre A=R

2. Rasyonel Fonksiyonların Tanım Kümesi şeklindeki rasyonel fonksiyonlar Q(x) = 0 için tanımsızdır. Q(x) = 0 denklemin çözüm kümesi Ç = B ise f(x) fonksiyonunun en geniş tanım kümesi (tanım aralığı) = R - B ÖRNEK 2: fonksiyonunun en geniş tanım kümesi aşağıdakilerden hangisidir? A) {-3, 0, 3} B) {–3, 3} C) R-{-3, 0, 3} D) R-{-3, 3} E) R

3. Çift Dereceden Köklü Fonksiyonların Tanım Kümesi n bir pozitif tamsayı olmak üzere şeklindeki fonksiyonlar için tanımlıdır. eşitliliğinin çözüm kümesi Ç = B ise f(x) fonksiyonunun en geniş tanım kümesi = B’dir. ÖRNEK 3: fonksiyonunun en geniş tanım aralığı nedir? A) R-[3, 4] B) R-[-3, 4] C) R-(-4, 3) D) R-(-3, 4) E) [-3, 4]

ÇÖZÜM: fonksiyonunun en geniş tanım aralığı eşitsizliğinin çözüm kümesidir. Buna göre, veya x = 4’tür.

4.Tek Dereceden Köklü Fonksiyonların Tanım Kümesi n bir pozitif tamsayı olmak üzere, f(x)= Fonksiyonunun g(x)in tanımlı olduğu her yerde tanımlıdır. g(x)’in tanım kümesi B ise f(x) in tanım kümesi A=B Örnek 5: Fonksiyonunun en geniş tanım aralığı nedir Çözüm : Kökün derecesi tek sayı olduğu için, f(x)in tanım aralığı 4-x’in tanım aralığına eşittir.4-x bütün reel sayılar için tanımlı olduğuna göre f(x)’in tanım aralığı A=R

Fonksiyonları birer parçalı fonksiyondur. B. PARÇALI FONKSİYON Tanım Kümesi alt aralıklarda farklı birer kuralla tanımlanan fonksiyonlara parçalı fonksiyon denir Fonksiyonları birer parçalı fonksiyondur.

ÖRNEK 3: fonksiyonunun en geniş tanım aralığı nedir? A) R-[3, 4] B) R-[-3, 4] C) R-(-4, 3) D) R-(-3, 4) E) [-3, 4] ÇÖZÜM: fonksiyonunun en geniş tanım aralığı eşitsizliğinin çözüm kümesidir. Buna göre, veya x = 4’tür.

C. MUTLAK DEĞER FONKSİYONU f: A B fonksiyonu reel bir fonksiyon olsun. şeklinde tanımlanan fonksiyonunun mutlak değer fonksiyonu denir.

D.İŞARET FONKSİYONU Şeklinde tanımlanan fonksiyona f’nin işaret fonksiyonu denir

E.TAM DEĞER FONKSİYONU x bir reel sayı olmak üzere x’ten büyük olmayan en büyük Tam sayıya x’in tam değeri denir.